vooruitblik 2023 blog
vooruitblik 2023 blog

Zo sluit je je consolecontrollers aan op je pc, smartphone en tablet

Veel gamers gebruiken het liefst controllers om hun favoriete spellen besturen, of dat nou komt door gewenning of het gebruiksgemak. Logischerwijs vallen vooral de PlayStation-, Xbox- en Switch-controllers erg in de smaak: die worden immers door miljoenen gamers al gebruikt op de betreffende consoles. Wat sommige mensen niet weten, is dat je deze controllers ook kunt gebruiken om games op de pc, smartphone of tablet te besturen. In dit artikel leggen we uit hoe je de verschillende controllers op deze apparaten aansluit.

De DualSense-controller

De DualSense is de controller van de PlayStation 5 en bevat veel moderne foefjes, zoals adaptieve triggers en gedetailleerde force feedback. Hoewel niet al deze opties in combinatie met pc-games en mobiele spellen zijn te gebruiken, kan de DualSense wel degelijk als controller op deze platforms functioneren.

De DualSense aansluiten op pc:

Het is erg gemakkelijk om de DualSense op pc aan te sluiten. Het enige wat je hoeft te doen is een USB C-kabel tussen de controller en de pc hangen, waarna je systeem de rest doet. Let wel op dat je de kabel in een USB C-opening in de pc steekt. Meestal zijn dit blauwgekleurde openingen. Een alternatief is een USB C- naar USB A-kabel aanschaffen.

Mocht je geen USB C-kabel hebben liggen, dan is het een optie om de controller via Bluetooth aan te sluiten, mocht je pc dit ondersteunen (en anders kun je een Bluetooth-dongle kopen). Druk de PlayStation-knop en de Create-knop (rechts boven van de vierpuntdruktoets) drie seconden tegelijk in tot het licht op de controller gaat knipperen. In de Bluetooth-instellingen op je pc (zoek in het systeem naar ‘Bluetooth’) moet nu de draadloze controller verschijnen en kun je op verbinden drukken. Mocht het gebeuren dat je een code in moet voeren, typ dan 0000 in.

Voilà, je kunt nu pc-games besturen met de DualSense! Er zijn nog maar een paar games die gebruik maken van de speciale features van de controller, maar het is sowieso fijn om spellen met deze controller te besturen. Voor een overzicht van alle PlayStation games die je op PC kan spelen kun je hier klikken. [doorlinken naar de PlayStation x PC dedi pagina]

Overigens wordt de DualSense vaak van een nieuwe firmware update voorzien. Via de officiële PlayStation-website kan een app voor pc worden gedownload, zodat je de controller voortaan rechtstreeks via je pc kunt bijwerken. Voor het updaten moet de DualSense overigens wel met een USB C-kabel verbonden zijn aan de pc – net zoals op de PS5 dus.

De DualSense aansluiten op een smartphone of tablet:

De Dualsense op een Apple- of Android-smartphone of tablet aansluiten werkt nagenoeg hetzelfde. Zorgt eerst dat Bluetooth ingeschakeld is op de smartphone of tablet, en druk vervolgens de PlayStation- en Create-knop zo’n drie seconden tegelijk in. Zodra het licht op de controller knippert, kan de controller in het smartphone- of tabletmenu bij Bluetooth-apparaten gevonden worden als een draadloze controller.

Je kunt nu smartphonegames met de DualSense besturen.

Overigens moet de controller na het gebruik op een pc, smartphone of tablet wel weer gekoppeld worden aan de PlayStation 5, aangezien hij maar met één apparaat tegelijk verbonden kan zijn. Je kunt de DualSense weer verbinden met je PS5 door hem via de USB C-kabel in de console te pluggen en de console aan te zetten. Daarna kan de kabel er desgewenst weer uit.

De DualShock 4-controller

De DualShock 4 is de controller van de PlayStation 4. Het is een van de meest gebruikte controllers en dus een ideale besturingswijze voor heel veel games. Het is dan ook wel zo fijn om de DualShock 4 voor pc-games en mobiele spellen te gebruiken.

De DualShock 4 aansluiten op pc:

Dit kan op twee manieren. De DualShock 4 kan bijvoorbeeld via een MicroUSB-kabel direct aan de pc gehangen worden, waarna hij het meteen zou moeten doen.

Een andere optie is om de controller via Bluetooth met pc te verbinden, al moet de pc dat dan wel ondersteunen – anders kan er een Bluetooth-dongle worden aangeschaft. Allereerst moet je de PlayStation- en Share-knop op de controller drie seconden inhouden tot de lichtbalk knippert, waarna de controller in het Bluetooth-instellingsmenu van de pc verschijnt (zoek in het systeem naar ‘Bluetooth’). Selecteert deze.

De DualShock 4 werkt erg goed samen met Steam, het digitale platform op pc waarop veel games gespeeld kunnen worden. Ga naar Steam en voeg de controller toe via het controllermenu van het programma, waarna de DualShock 4 perfect zou moeten werken. De controller werkt overigens niet altijd even soepel met pc-games buiten Steam – het beste is dan om een gratis programma genaamd DS4Windows te downloaden.

De DualShock 4 aansluiten op een smartphone of tablet:

De DualShock 4 verbinden met een Apple- of Android-smartphone of tablet is ongeveer even makkelijk. Schakel Bluetooth in op je smartphone of tablet en houdt de PlayStation- en Share-knop ongeveer drie seconden tegelijk in. Wanneer de lichtbalk gaat knipperen, zou de controller bij Bluetooth-apparaten in het smartphone- of tabletmenu moeten verschijnen. Selecteer het en je kunt aan de slag.

Om dit te laten werken, is overigens wel Android 10 of hoger, of iOS 13 of hoger nodig. Je kunt op deze manier de DualShock 4 bijvoorbeeld ook aan je Apple TV of iPod Touch koppelen.

Wil je daarna de DualShock 4-controller weer op je PlayStation 4 gebruiken, dan moet hij opnieuw aan die console gekoppeld worden, aangezien hij maar met één apparaat tegelijk verbonden kan zijn. Je kunt de DualShock 4 verbinden met je PS4 door hem via de MicroUSB-kabel in de console te pluggen en de console aan te zetten. Daarna kan de kabel er desgewenst weer uit.

 

De Xbox Series X|S- en Xbox One-controller

De controllers voor de Xbox Series-consoles en Xbox One zijn volgens velen dé ideale controller. Ze zijn ergonomisch vormgegeven en zijn qua vorm de meest ‘traditionele’ controllers die verkrijgbaar zijn. Aangezien Microsoft ook veel pc-games uitgeeft en Game Pass op pc aanbiedt, is het niet meer dan logisch dat het een koud kunstje is om deze controllers op je pc aan te sluiten, maar ook op je smartphone of tablet vergt het weinig kennis van zaken.

De Xbox-controller aansluiten op pc:

Aangezien er zowel bedrade als draadloze Xbox-controllers zijn en er ook verschillen zijn tussen oudere en nieuwere versies van de controllers, werkt het verbinden op verschillende manieren. Voor de bedrade controller hoef je alleen een USB-kabel tussen de controller en de pc te hangen. Windows herkent de controller automatisch en zal de benodigde drivers installeren, waarna je aan de slag kunt.

Als het op de draadloze Xbox-controller aankomt, zijn er verschillende opties, ook weer afhankelijk of je een oudere Xbox One-controller of een Series X en S-controller hebt. De eerste generatie Xbox One-controller kan alleen verbonden worden met je pc via een speciale dongle die Microsoft (of derde partijen) uitgeven, omdat die controller geen Bluetooth-ondersteuning heeft. De dongle plaats je in de USB-poort van je pc. Vervolgens zet je de controller aan door op de Xbox-knop in het midden te drukken, en houdt je de koppelingsknop bovenop de controller een seconde of drie ingedrukt, waarna het lampje op de controller begint te knipperen. Ondertussen druk je ook op het knopje van de dongle tot hij begint te knipperen. De controller en de dongle zullen elkaar nu vinden, waarna je ermee kunt gamen.

De nieuwere modellen van de Xbox One-controller, én alle Xbox Series X en S-controllers, kunnen echter ook met Bluetooth worden verbonden. Dit doe je wederom door de controller aan te zetten via de ronde Xbox-knop en daarna de koppelingsknop bovenop de controller een aantal seconden in te houden, tot het licht op de controller gaat knipperen. Als je pc Bluetooth-ondersteuning heeft, kun je de controller vervolgens terugvinden bij Bluetooth-apparaten (zoek in je zoekbalk naar ‘Bluetooth’). Klik op de controller in het menu van je pc en je kunt aan de slag. Mocht je pc geen Bluetooth hebben, dan kun je het beste een dongle aanschaffen.

Wil je de controller hierna weer op je Xbox gebruiken, dan moet je je console en controller wel eerst weer met elkaar synchroniseren. Dat doe je door de controller aan te zetten, de koppelingsknop bovenop de controller in te houden tot het licht gaat knipperen en ondertussen de kleine ronde koppelingsknop op je Xbox-controle in te drukken. Op die manier vinden console en controller elkaar weer.

De Xbox-controller aansluiten op een smartphone of tablet:

De Xbox-controller aansluiten op je Apple- of Android-smartphone of -tablet is even gemakkelijk. Wel is het hierbij essentieel dat je een moderne Xbox-controller (of Xbox Series X en S-controller) met Bluetooth-mogelijkheden hebt. Mocht je hierover twijfelen, vraag het dan vooral in je plaatselijke Game Mania-winkel – we helpen je graag verder.

Zet de controller aan met de ronde Xbox-knop en houdt vervolgens een aantal seconden de koppelingsknop bovenop de controller in tot het licht op de controller begint te knipperen. Zorg ondertussen dat op je smartphone of tablet Bluetooth aanstaat (dit kun je in de instellingen van je apparaat vinden). Bij de optie Bluetooth moet nu ook de Xbox-controller verschijnen. Druk daarop en voilà, je kunt nu mobiele games met je Xbox-controller spelen.

Dit is vooral ideaal wanneer je een Xbox Live Gold Ultimate-abonnement hebt. Daarmee krijg je namelijk toegang tot een hoop Xbox-games via de cloud. Op die manier kun je allerlei toffe consolegames spelen op je mobiel via de cloud. Het is dan wel zo fijn dat je een traditionele Xbox-controller kunt gebruiken!

Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Nintendo Switch-controllers

Of je nou graag de Joy-Con-controllers of de traditioneel ogende Switch Pro Controller gebruikt: beiden zijn aan te sluiten op de pc. De Joy-Cons hebben als voordeel dat je je armen wijd uit elkaar kunt houden en bijvoorbeeld kunt laten rusten naast je, terwijl de Pro Controller heerlijk in je handen ligt en een geweldige batterijduur heeft.

De Joy Cons en Pro Controller aansluiten op pc:

De Joy Cons kunnen alleen aan een pc gehangen worden via een Bluetooth-verbinding – een bedrade verbinding is geen optie. Je pc heeft dus Bluetooth-ondersteuning nodig, of anders kun je een Bluetooth-dongle voor de pc aanschaffen.

Aan de zijkant van een Joy-Con zit een kleine, ronde sync-knop die je in kunt drukken tot het lichtje ernaast begint te knipperen. De Joy-Con moet nu op je pc in het Bluetooth-menu (zoek naar ‘Bluetooth’ op je pc) verschijnen. Je kunt er voor kiezen om één Joy-Con te gebruiken of twee tegelijk. Voor dat laatste kun je het bovenstaande proces simpelweg herhalen. Het makkelijkste is om de Joy-Cons vervolgens op Steam te gebruiken, want in het Steam-instellingen kun je precies aangeven hoe je de Joy-Cons voor je games gebruikt.

De Switch Pro Controller werkt nagenoeg hetzelfde, alleen is dit natuurlijk maar één controller om te verbinden. Bovenop de controller zit een sync-knop die ingehouden kan worden tot het licht begint te knipperen, waarna de controller in het Bluetooth-menu van de pc verschijnt. Het is echter ook mogelijk om de Pro Controller met een USB-C-kabel direct met je pc te verbinden. Daar moet je pc wel een USB-C-poort van hebben – anders kun je een USB C- naar USB A-kabel aanschaffen.

De Joy Cons en Pro Controller aansluiten op een smartphone of tablet:

De Joy-Cons en Switch Pro Controllers kunnen ook aan een iOS- of Android-smartphone of -tablet worden gehangen om mobiele games mee te besturen. Druk op de Share-knop bovenop de Joy-Cons of Pro Controller tot het lampje ernaast gaat knipperen. Zorg er ondertussen voor dat je in de Instellingen van je smartphone of tablet Bluetooth aan hebt staan. De controller zou nu in dat menu moeten verschijnen. Selecteer hem en je kunt aan de slag.

Houd er rekening mee dat je Android 10 of hoger of iOS 16 of hoger nodig hebt om de controllers op je smartphone of tablet te gebruiken.

Gepubliceerd op: 26/01/2023
Laatste update: 26/01/2023

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.