Afbeelding van de Battlefield 2042 Portal
Afbeelding van Battlefield 2042 Portal

Verzin je eigen ultieme Battlefield 2042-potjes met Battlefield Portal

Dit najaar kunnen schietgrage gamers zich eindelijk opmaken voor Battlefield 2042. Naast een uitgebreide multiplayer om talloze uren in te steken, bevat de game ook een compleet nieuwe modus genaamd Battlefield Portal. Hierin bepaal je zélf de regels en kun je zelfs kiezen uit allerlei favoriete maps afkomstig uit de Battlefield-reeks. De enige limiet is je eigen fantasie!

Video URL:
Currently supported:

Battlefield 2042

De naam verklapt het al: Battlefield 2042 speel zich niet af tijdens een allang gestreden oorlog uit de geschiedenis, maar enkele decennia in de toekomst. In deze fictieve versie van het jaar 2042 wordt de wereld geteisterd door klimaatverandering en bijbehorende, vernietigende natuurrampen, waardoor uiteindelijk zelfs de Europese Unie uiteen valt. Een groot deel van de satellieten boven de aarde zijn inmiddels ook neergestort, waardoor de Verenigde Staten en Rusland elkaar nauwelijks in de gaten kunnen houden, met oplopende spanningen en conflicten tot onvermijdelijk gevolg.

Een groep bestaande uit elite soldaten maakt hier dankbaar gebruik van om zo hun portemonnee te spekken. Zij laten zich door beide grootmachten inhuren om het vuile werk op te knappen en in hun naam grootschalige gevechten te beslechten. In totaal zitten er op lancering tien van deze specialisten in de game om uit te kiezen, elk met zijn of haar eigen unieke skills en gadgets, van een pistool om medespelers mee te helen tot een wingsuit om door de lucht heen te suizen. Natuurlijk keren ook de vernietigbare omgevingen uit eerdere Battlefield-games terug, waardoor – zeker in combinatie met de woeste natuurelementen – maps in een oogwenk kunnen veranderen. Het is nogal een ervaring om middenin een tornado een virtuele oorlog uit te vechten!

Drie overkoepelende modi

Dat gebeurt ditmaal echter niet in een singleplayermodus, want Battlefield 2042 draait volledig om de multipayerervaring. Drie overkoepelende modi staan centraal. De eerste is All-Out Warfare, de modus die het dichtst in de buurt komt van de moderne Battlefield-ervaring die we allemaal kennen. Hierin neem je deel aan grootschalige gevechten op de zeven grootste maps binnen de franchise tot nu toe, waar je het ter land, ter zee en in de lucht uitvecht met en tegen andere spelers. Binnen deze modus zijn er natuurlijk weer verschillende speeltypes beschikbaar. De tweede modus is Hazard Zone, waarin spelers in squads te werk gaan en tussen het schietgeweld door verschillende opdrachten moeten uitvoeren. De meest unieke modus die een compleet nieuwe draai aan Battlefield geeft, is echter Battlefield Portal.

Afbeelding van de Battlefield Portal. Robothonden vechten samen met  ouderwetse vliegtuigen

Best-of Battlefield

Battlefield Portal voelt namelijk aan als een soort ‘best of’ van de Battlefield-franchise, waarin je zelf alles naar je eigen smaak aanpast. Je bepaalt helemaal zelf de spelregels van een potje in Battlefield Portal, of neemt – als je daar de puf of inspiratie even niet voor kunt opbrengen – deel aan een gevecht ontworpen door een vriend, vriendin of een andere willekeurige speler.

Die ‘best-of’ benaming komt niet uit de lucht vallen. Battlefield Portal bevat namelijk content uit de andere modi van Battlefield 2042, alsmede Battlefield 1942, Battlefield 3 en Battlefield: Bad Company 2: drie van de meest populaire delen uit de franchise. Alle operators, wapens, gadgets en voertuigen uit de drie net genoemde spellen keren terug in Portal. Denk aan de Spitfire en B17 Bomber om in plaats te nemen en de M416 Assault Rifle en M1 Garand rifle om eens flink mee huis te houden. Het gaat in totaal om meer dan veertig wapens, meer dan veertig voertuigen en meer dan dertig gadgets

Afbeelding van de 3 beste Battlefields. Battlefield 1942, Battlefield Bad Company 2 en Battlefield 3

En daar blijft het niet bij: niet alleen de zeven maps uit Battlefield 2042 zijn op lancering beschikbaar in de Portal-modus, maar ook zes maps uit de oude Battlefield-games staan geheel ter je beschikking. Het gaat om de volgende klassieke maps:

  • Arica Harbor (Bad Company 2)
  • Valparaiso (Bad Company 2)
  • Battle of the Bulge (Battlefield 1942)
  • El Alamein (Battlefield 1942)
  • Caspian Border (Battlefield 3)
  • Noshahr Canals (Battlefield 3)

De klassieke maps zien er dankzij Battlefield 2042 beter uit dan ooit tevoren. Daarbij is er nu ook meer mogelijk, want de hoogstaande technische eigenschappen uit andere 2042-modi keren ook hier terug, waaronder vernietigbare omgevingen. Ook zijn alle maps geschikt voor maximaal 128 spelers op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc (en 64 spelers op Xbox One en PlayStation 4).

Bepaal zelf de spelregels

De unieke insteek van Battlefield Portal is echter de mogelijkheid zelf de spelregels van een potje te bepalen. Voordat je een multiplayergame opstart, kun je allerlei settings instellen, van de wapens die gebruikt worden tot de opdrachten die uitgevoerd moeten worden om te winnen. Je bepaalt zelfs welke specialisten, wapens en voertuigen uit klassieke Battlefield-games onderdeel van jouw unieke multiplayermodus uitmaken. Via een speciale Logic Editor – die via een webbrowser toegankelijk is – kun je indien gewenst de diepte ingaan en minuscule details instellen.

Het wordt dus tijd om je creativiteit compleet de vrije loop te laten. Wat dacht je van een potje waarin bijna alle spelers alleen een mes hebben en tegenover één speler met een raketlanceerder komen te staan? Wie zou er winnen? Of wat te denken van het uitzetten van de radar? Vijandelijk vuur van de tegenstanders kan zo niet in de gaten gehouden worden, wat resulteert in een ijzingwekkend kat-en-muisspel.

Ook is het misschien een leuk idee om een Capture the Flag-wedstrijd te houden waarin alleen maar voertuigen gebruikt mogen worden, of een potje waarin spelers alleen maar gedood kunnen worden met mijnen. Multiplayerpotjes waarin kogels in slow-motion bewegen, vriendelijk vuur aan of juist uit staat, een verbod op rennen of richten via de scope, of waar spelers die een headshot maken een bonus qua gezondheid ontvangen: de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Zoals gezegd is zo’n beetje de enige limiet je eigen verbeelding.

Screenshot van de bouw functie in Battlefield 2042

Deel het met andere spelers

Heb je eenmaal een multiplayermodus naar je eigen smaak vormgegeven, dan kun je die beschikbaar stellen aan alleen je (online) vrienden of aan de complete Battlefield 2042-community. Of je nou zelf speelt of even iets buitenhuis gaat doen: anderen kunnen blijven deelnemen aan je game, aangezien die blijft draaien op de servers van de ontwikkelaar. Misschien wordt jouw modus door zijn unieke insteek wel zo populair, dat het in het hoofdmenu wordt uitgelicht. Maar geen nood: lukt het je niet om 128 man in een oogwenk op te trommelen, dan vullen intelligente bots die zich levensecht gedragen het totale aantal spelers aan.

Ben je zo trots op je zelfbedachte concept dat je niet kunt wachten om het met heel de wereld te delen, dan kun je via een uniek linkje anderen een blik in de keuken geven. Zo geef je hen weer de mogelijkheid om er achter te komen hoe jij precies op de spelregels gekomen bent, en kunnen ze desgewenst hun eigen variaties op jouw idee ontwikkelen. Op die manier – en door diverse updates na lancering – moet Battlefield Portal het kloppende en constant evoluerende hart van Battlefield 2042 worden.

Screenshot van gameplay uit Battlefield 2042

Voor iedereen

Battefield 2042 is daardoor een extreem goed gevuld totaalpakket dat onmisbaar wordt voor liefhebbers van multiplayershooters. Gelukkig hoef je niet lang meer te wachten voordat je zelf aan de slag kunt met de game, want hij verschijnt op 22 oktober voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. Ga jij helemaal los met zelfbedachte spelregels in Portal, of wil je juist de geprezen, traditionele Battlefield-ervaring tot je nemen in het spectaculaire All-Out Warfare? Battlefield 2042 bedient je in beide gevallen op je wenken.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 07/09/2021
Laatste update:


Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.