Collage van Artwork uit Dead Space, Until Dawn en Prey 2017
Collage van artwork van Deadspace, Until Dawn, Prey, Bioshock en Layers of Fear

De tien engste jump scares in video games

In oktober is het natuurlijk tijd om Halloween te vieren. Bij dit griezelige feest, de enge films en knaloranje pompoenen, horen natuurlijk ook horrorgames. Om Halloween eens lekker in te wijden, delen we hier een aantal van de meest schrikwekkende jump scares in geweldige horrorgames.

Prey – Touch to calibrate

Nadat een vervolg op het spel Prey uit 2006 uitbleef, kwam Bethesda om de hoek kijken, die de reeks voorzag van een reboot. De nieuwe Prey uit 2017 was een succesvolle, unieke horrorgame, met heerlijke plot twists. Maar waar schrokken we nou zo erg van? Naast de spontane Mimics die zich voordoen als barkruk of koffiekopje, is er één scene waar je niets vreemds verwacht en je dus totaal van je stoel wordt geblazen.

We hebben het hier over de welbekende ‘Touch to calibrate scene’ in de Looking Glass Station. Nadat je een aantal minuten rondkijkt in kamers en checkt of er geen vijanden meer zijn, loop je een kamer in met alleen maar schermen of ramen. Op het eerste oog is er niets aan de hand, maar nadat je een vreemd ‘Calibrate’ knopje vindt, krijg je na de korte kalibratie wellicht de schrik van je leven.

 

Condemned: Criminal Origins – Even van dichtbij bekijken

In Condemned speel je als Ethan Thomas, die achter een seriemoordenaar aan zit. In deze schrikwekkende scene krijgen spelers een lichaam te zien van een van de slachtoffers. Voordat je uit je stoel springt van de schrik, moet je al door een kil en griezelig schoolgebouw wandelen, terwijl je je mentaal al voorbereidt op een mogelijke jump scare die om de hoek te wachten staat.

Zodra je het lijk vindt, moet Ethan een foto nemen van het lichaam als bewijsmateriaal. Natuurlijk werkt de camera niet de eerste keer, dus probeert Ethan het nog eens. Wat kan er nou fout gaan bij het maken van een simpele foto?

 

Until Dawn – Het spontane spook

Until Dawn was destijds een unieke horrorgame voor de PlayStation 4. In plaats van schreeuwen naar personages die alles fout doen in een horror film of serie, krijgen spelers zelf de touwtjes in handen en maken zij de keuzes die goed of slecht eindigen. Hierdoor bepaal jij dus wie er blijft leven aan het einde van de rit.

In Until Dawn krijg je meer dan genoeg jump scares voorgeschoteld en is er altijd een hevige spanning tijdens het spelen. Dit is helemaal te voelen zodra Chris en Ashley naar de kelder afdalen in de Washington Lodge. Daar gebeuren enge dingen, helemaal zodra je door de deur probeert te lopen…

 

Bioshock – De houdini Splicer

Bioshock is gevuld met grimmige sferen, enge geluiden en bijzondere vijanden. Hierdoor ben je continu op je hoede voor spontane aanvallen en de intimiderende Big Daddy vijanden. Terwijl spelers rustig rondlopen in Rapture om een foto te maken van een Splicer ergens verstopt in een kamer, is er een constant gevoel van spanning.

Op weg naar de Houdini Splicer, controleer je telkens alle hoeken en gaten uit angst voor een jump scare. Terwijl de Houdini wannabe zich langzaam meer laat zien aan de speler besluit hij plots een schrikwekkende vertoning te maken. Door de langzame opbouw en constante spanning, is het te hopen dat dit je niet nog eens gebeurt.

 

Alien Isolation – Eerste blik op de Alien

Je komt de Xenomorph velen malen tegen, maar de uitstekende AI in Alien Isolation zorgt voor een unieke ervaring in een horror game. Maak te veel geluid of verstop je te vaak op dezelfde plaatsen en de Xenomorph leert alle trucjes die je in huis hebt.

Hierdoor heb je tijdens de eerste paar kennismakingen met de Xenomorph de schrik van je leven wanneer je erachter komt dat hij allang weet waar je schuilt of vandaan komt. Na de eerste ontmoeting ben je voor de rest van de game getraumatiseerd om nog hard te rennen of je onder het bureau te verstoppen.


Dead Space – Necromorph laat zijn ware aard zien

Er is één moment in Dead Space dat je compleet van je pad af brengt. Hoewel de Necromorph- vijanden overal te vinden zijn in Dead Space, weten ze je toch vrijwel altijd te grazen te nemen. De jump scare pakt je het vaakste wanneer je simpelweg om je heen aan het zoeken bent naar extra munitie, loot of andere dingen.

Je weet eigenlijk wel hoe laat het is zodra je een lijk op de tafel ziet liggen en de dader nog niet gezien hebt. Snel genoeg zie je een Necromorph spontaan voor je neus staan.

 

FEAR – “I’ll Take the Stairs”

Kinderen en horror zijn altijd een angstaanjagende combinatie. Daarom is F.E.A.R. soms ook een nachtmerrie om te spelen. Het kleine spookmeisje staat garant voor een uitdagend, spannend en bovenal eng verhaal. Je zit constant op het puntje van je stoel omdat het meisje maar geen genoeg kan krijgen van jou terroriseren.

Tijdens je gehele speelsessie komt het meisje plots in beeld en zorgt ze er telkens weer voor dat het allemaal niet zo veilig is als dat je hoopt. Dit is helaas ook zeker waar, wanneer je rustig een ladder aan het beklimmen bent…

 

Batman Arkham Knight - Man Bat

Batman Arkham Knight is op zich geen horror game, maar heeft wel zijn angstaanjagende momenten. Van vreemde hallucinaties door Scarecrows gas, tot een spontane ontmoeting met de Man Bat.

Terwijl je als Batman rustig rondvliegt door Arkham City op zoek naar misdaden of simpelweg de volgende missie, kan het wel eens voorkomen dat je spontaan op de gevels van een gebouw een schreeuwende menselijke vleermuis in beeld krijgt en dat is natuurlijk geheel onverwachts.

 

Layers of Fear - Restless Memories

Layers of Fear is een griezelige game, daar kunnen we heel kort over zijn. Hoewel Layers of Fear bijna geen jump scares heeft en meer inspeelt op de omgeving en een beklemmend gevoel, zijn er toch een aantal dingen die je spontaan te grazen nemen.

Een van deze momenten is de jump scare die je te wachten staat nadat je ellenlang rondjes hebt gelopen in een aantal gangen zoals je bij P.T. ook doet. Alleen hier kom je er iets sneller vanaf. Nadat je een aantal keer heen en weer bent gegaan en je bijna veilig voelt tussen deze paar muren, verschijnt er plots een deur. Daar kan toch zeker niets achter staan?


Silent Hills P.T. – Er staat een dame in de gang

De "Playable Teaser" van Silent Hills, van legendarische gameregisseur Hideo Kojima, is wellicht een van de engste games ooit. De wandeltocht door de vreemde gangen geven een gevoel van herkenning, maar ook angst. Door de vreemde combinatie van emoties en gebeurtenissen in de gangen, krijg je een unieke horror ervaring, maar daarbij ook gelijk hartslag verhogende schrikmomenten.

Tijdens de wandeltochten in het duister krijgen we vaak genoeg te maken met het (on)vriendelijke spook, Lisa. De desbetreffende vrouw weet spelers elke keer weer de stuipen op het lijf te jagen, maar niets is zo eng als het moment wanneer Lisa in de gang achter je staat te wachten.


Natuurlijk zijn er nog veel meer jump scares in horror games. Dit zijn enkel een aantal van de beste en meest opvallende. Gelukkig is Halloween een prachtige gelegenheid om de beste horrorgames te spelen en sommige van deze jump scares zelf te ervaren!

Profielfoto van Bram Vos
Game Mania Redactie

Bram is fan van zo'n beetje alles, maar blijft toch altijd teruggaan naar zijn Nintendo Switch. Geen franchise is beter dan Metroid volgens hem.

Gepubliceerd op: 27/10/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Bram Vos
Game Mania Redactie

Bram is fan van zo'n beetje alles, maar blijft toch altijd teruggaan naar zijn Nintendo Switch. Geen franchise is beter dan Metroid volgens hem.