Monster Hunter Rise Artwork
Monster Hunter Rise Artwork

Monster Hunter Rise komt eindelijk naar Nintendo Switch

Jaag op tientallen monster in een grote, open spelwereld

Monster Hunter is al jarenlang een enorm populaire franchise – vooral in Japan – maar met Monster Hunter World op de PlayStation 4, Xbox One en pc heeft de serie ook in het Westen vriend en vijand overtuigd. Vanaf 26 maart kunnen Switch-spelers eindelijk ervaren waar al die hype nou aan te danken is, want dan verschijnt het langverwachte Monster Hunter Rise.

Monster Hunter Rise is dan wel een compleet nieuw spel, maar de vergelijking met Monster Hunter World is snel gemaakt. De oudere Monster Hunter-games die bijvoorbeeld op vorige Nintendo-spelcomputers uitkwamen, leunden nog op ietwat ouderwetse gameplaymechanieken. Eigenlijk heeft ontwikkelaar Capcom de moderne en flitsende gameplay van World gepakt, en daar een compleet nieuw spel omheen gebouwd die specifiek bedoeld is voor de Nintendo Switch. Daardoor is Rise de ideale kennismaking voor nieuwe spelers, maar kunnen ook fans van World zo instappen. Kortgezegd: Monster Hunter Rise moet voor iedereen een toegankelijke en tegelijk spectaculaire ervaring worden!

Video URL:
Currently supported:

De monsterjacht is geopend

Het concept achter Monster Hunter is eigenlijk al sinds de geboorte van de reeks hetzelfde en daardoor simpel te beschrijven. De fantasievolle wereld van Monster Hunter wordt bevolkt door de meest uiteenlopende monsters, van kleinere snelle beesten tot gigantische wezens die het hele beeldscherm vullen. Jij bent een monsterjager en trekt er alleen of met vrienden op uit om deze uit de kluiten gewassen wezens te verslaan. Overigens trekt Rise een blik aan nieuwe monsters open, maar keren ook enkele favorieten uit vorige games terug – misschien herken je er wel een aantal als trouwe fan.

Gevechten met de monsters spelen zich in real time af – dat betekent dat je niet uit menu’s op het scherm aanvallen kiest, maar net zoals in spellen als Zelda door op knoppen te drukken je aanvallen en ontwijkende manoeuvres uitvoert. Elk gevecht met een monster is weer een unieke uitdaging op zich, waardoor het eigenlijk aanvoelt alsof je gedurende de game het ene na het andere eindbaasgevecht voert. Lekker spannend en actievol dus!

Monster Hunter Rise Screenshot

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om al die monsters te overwinnen, moet je de ultieme monsterjager worden. Het is daarom allereerst belangrijk dat je verschillende tactieken leert toe te passen, afhankelijk van het monster dat tegenover je staat. De eerste keer dat je oog in oog staat met zo’n woest beest, word je misschien overrompeld door zijn aanvallen of manier van voortbewegen. Het advies is dan ook vooral om na een tegenslag niet op te geven. Gedurende het spel leer je de monsters én je eigen aanvallen steeds beter kennen en doe je steeds meer ervaring op, waardoor je jezelf al spelenderwijs klaarstoomt voor de meest uitdagende gevechten.

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ

Minstens zo belangrijk is een goede uitrusting. Er zitten meer dan tien verschillende wapens in Monster Hunter Rise, van een zwaard en een speer tot een machtige boog. Elk wapen heeft zijn eigen sterke punten en zwakheden. Niet alleen ontdek je vanzelf je favoriet; sommige wapens zijn ook effectiever tijdens het bestrijden van monsters.

Ook de beschermende kleding die je draagt is van belang. Wanneer je monsters verslaat, ontvang je allerlei materialen – denk aan huiden en botten – waarmee je weer sterkere kleding kunt maken. Eenmaal in je nieuwe pakje gehesen, ben je een stuk sterker en kun je het vervolgens weer opnemen tegen krachtigere vijanden. Deze ‘loop’ maakt Monster Hunter zo leuk en het zorgt er voor dat je nooit langdurig vast komt te zitten of niet weet wat je volgende stap is.

Monster Hunter Rise screenshot
Monster Hunter Rise Screenshot

Een nieuwe wereld ligt aan je voeten

Monster Hunter Rise bevat een compleet nieuwe wereld om te verkennen. Vanuit Kamura Village, dat overduidelijk is geïnspireerd op ninja’s en Oosterse cultuur, kom je in de meest uiteenlopende gebieden terecht. Besneeuwde bergtoppen, bloedhete grotten gevuld met lava en uitgestrekte graslandschappen en bossen: aan variatie geen gebrek. Logischerwijs levert elk ecosysteem ook weer zijn eigen monsters op – door veel te spelen begin je door te krijgen wat voor soort monsters je op welke plekken tegen het lijf kunt lopen.

De wereld van Monster Hunter Rise is gróót – en in plaats van verschillende zones zoals in de oude Monster Hunter-games, wordt de wereld van Rise als één grote map aan je voorgeschoteld. Dat betekent dat je tussen elk gebied niet op lange laadtijden hoeft te wachten. Gelukkig gaat jezelf voortbewegen door deze massieve spelwereld soepeler dan ooit. Zo heb je zogenaamde ‘Wirebugs’: insecten waarmee je heel gemakkelijk jezelf in de lucht kunt schieten. Zo is het een eitje om de meest hoge plekken van de spelwereld te bereiken – de wereld van Rise is dan ook een stuk verticaler ontworpen dan eerdere Monster Hunter-games. Overigens kun je ook diverse insecten inzetten tijdens gevechten, die je unieke moves geven om de strijd in je voordeel te beslissen. Je kunt ze zelfs gebruiken om met de juiste timing bovenop een monster te belanden en die vervolgens te berijden!

Video URL:
Currently supported:

Verder heb je zogenaamde ‘buddies’. Zo is er de Palamute, een hondachtig wezen waar je op kunt rijden en die nooit buiten adem raakt. Daarmee ren je veel sneller over de grote velden die deze game rijk is en ben je in een handomdraai op je plek van bestemming. Er zijn overigens meer ‘buddies’, waaronder de katachtige Palico, die je ook een handje helpt tijdens gevechten.

Alleen of in een team

Monster Hunter Rise kan helemaal alleen doorlopen worden – je wordt dan bijgestaan door bovengenoemde Palamute en Palico – maar het spel is extra leuk wanneer je met wat vrienden lokaal of online speelt. Je kunt deel uitmaken van een jagersgroep van maximaal vier spelers. Logischerwijs sta je met z’n vieren een stuk sterker in gevechten, maar reken er maar op dat het spel ook meer uitdagingen op je pad gooit! Tussen gevechten kom je tot rust in een hubwereld waar je je uitrusting verbetert, even wat eten kookt om aan te sterken en je voorbereid op het volgende gevecht. Maar of je nou in je uppie of met een team speelt: Monster Hunter Rise is een ongekende ervaring die je honderden uren zoet kan houden!

Monster Hunter Rise Hub

Je bent nu helemaal op de hoogte van wat je te wachten staat tijdens je toekomstige carrière als monsterjager. Scherp je zwaard alvast maar aan en bereid je voor op talloze spectaculaire en uitputtende gevechten tegen even prachtig als gevaarlijk ogende wezens. De jacht kan op 26 maart op je Nintendo Switch beginnen! Wees er snel bij en reserveer alvast, dan ontvang je op release een setje Collectible Cards van Monster Hunter (exclusief bij Game Mania!), gratis in-game voorwerpen – waaronder een unieke uitrusting voor je Palamute en Palico – en 500 bonus XP Coins!

Gepubliceerd op: 17/03/2021
Laatste update: 17

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ