Dit zijn alle Microsoft-studio’s en de games die ze (mogelijk) ontwikkelen

Microsoft is de laatste jaren enorm aan het groeien op het gebied van games. Het bedrijf heeft inmiddels een hoop ontwikkelstudio’s met aanzien opgekocht en zelf ook een aantal studio’s met getalenteerde ontwikkelaars geopend. Daardoor heeft het bedrijf uit Redmond een gigantische schat aan talent in huis om de komende jaren Xbox-, pc- én natuurlijk Game Pass-spelers van een grote verscheidenheid aan geweldige content te voorzien. Hieronder nemen we de diverse studio’s van Microsoft met je door, inclusief waar ze (officieel óf volgens de laatste geruchten) mee bezig zijn!

 

Xbox Game Studios

De ontwikkelaars in dit lijstje zijn volledig onderdeel van Microsoft en leveren dan ook een groot deel van de games die op Xbox-consoles en pc verschijnen. Veel van deze studio’s werken aan bekende Xbox-franchises, maar een aantal hebben in de nabije toekomst mogelijk ook verrassingen in petto.

343 Industries

Het door Microsoft opgerichte 343 Industries heeft een belangrijke verantwoordelijkheid: de Amerikaanse studio overziet namelijk de Halo-franchise nadat Bungie vertrok bij Microsoft om aan Destiny te werken (en sinds kort door het leven gaat als onderdeel van PlayStation Studios). Onlangs heeft 343 nog Halo Infinite afgeleverd, dat de komende jaren alleen maar moet groeien dankzij de uitgebreide multiplayermodus en hopelijk ook uitbreidingen voor de campagne. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat we binnenkort een compleet nieuwe Halo-game van de studio kunnen verwachten, maar je weet het maar nooit…

Video URL:
Currently supported:

Rare

Het Britse Rare stond enkele decennia geleden synoniem aan Nintendo, maar inmiddels zijn ze al geruime tijd onderdeel van de Xbox-crew. Het bedrijf heeft met Sea of Thieves een megahit in handen, want dat spel wordt door tientallen miljoenen mensen gespeeld. Dat is niet zo gek ook, want de studio blijft die game voorzien van constante updates en nieuwe content. Ondertussen werkt Rare ook aan het mysterieuze Everwild, dat met diens kleurrijke, natuurlijke omgevingen de fantasie van veel gamers op voorhand al prikkelt. We kunnen dan ook niet wachten om meer te weten te komen over dat spel!

Video URL:
Currently supported:

The Coalition

The Coalition gaat al een tijdje mee – de studio heette voorheen namelijk Zipline Studio en Black Tusk Studios. Het bedrijf heeft sinds Microsoft de Gears of War-franchise in handen heeft gekregen zich echter volledig op die actievolle franchise gericht, en heeft zich zeker met Gears 5 dubbel en dwars bewezen. The Coalition werkt aan een nog onaangekondigde next-gen-game die op Unreal Engine 5 draait. Volgens geruchten zou het bedrijf zowel aan Gears 6 als een game in een compleet nieuwe franchise kunnen werken, dus we gaan de komende jaren vast nog veel van deze studio horen.

Video URL:
Currently supported:

Turn 10 Studios

Dit is de hofleverancier van de Forza Motorsport-spellen, die de afgelopen jaren miljoenen gamers hebben bediend met realistische en indrukwekkend ogende raceactie. Een nieuwe Forza Motorsport is al voor de lancering van de Xbox Series X en S aangekondigd, dus het is nu een kwestie van wachten op meer informatie over dit nieuwe deel. Start de motor alvast maar.

Playground Games

Waar Turn 10 Studios de Forza Motorsport-spellen ontwikkelt, daar is Playground Games verantwoordelijk voor de speelse Forza Horizon-reeks. Playground heeft pas nog hoge ogen gegooid met Forza Horizon 5, dat spelers een prachtige open spelwereld gebaseerd op Mexico biedt. Maar daar blijft het niet bij: Playground werkt ook aan de nieuwe Fable, de geprezen fantasiereeks die na jaren afwezigheid eindelijk weer terugkeert. Veel meer dan een kort filmpje en een logo hebben we nog niet gezien, maar als deze studio één ding heeft bewezen, is het wel dat het prachtig vormgegeven spelwerelden kan leveren. Het kan dan ook niet anders of de nieuwe Fable wordt een lust voor het oog.

Video URL:
Currently supported:

Mojang Studios

Het huis van het immens populaire Minecraft werd in 2014 overgenomen door Microsoft en heeft sindsdien constant updates voor de bouwgame uitgebracht om het spel mooier en completer te maken. Verder heeft Mojang ook de toegankelijke dungeon crawler Minecraft Dungeons uitgebracht. Microsoft is na de aankoop van Mojang de Minecraft-franchise op alle systemen beschikbaar blijven stellen, waardoor vele miljoenen gamers er van kunnen blijven genieten. Het lijkt ons zeer waarschijnlijk dat Mojang de komende jaren niet alleen Minecraft blijft verbeteren, maar ook compleet nieuwe games binnen dit universum gaat uitbrengen.

Video URL:
Currently supported:

Ninja Theory

Ninja Theory was voor de overname door Microsoft al een gevestigde naam in de game-industrie, dankzij hits als DmC: Devil May Cry, Heavenly Sword en Enslaved: Odyssey to the West. Vooral het avontuurlijke Hellblade: Senua’s Sacrifice, dat in de psyche van diens hoofdpersonage dook, kon op veel lof rekenen en voor Xbox en pc werkt het bedrijf dan ook aan het langverwachte vervolg dat er weer likkebaardend mooi uitziet. Ook werkt het bedrijf aan het experimentele spel Project: Mara, al is daar nog nagenoeg niets over bekend. Met Ninja Theory weet je in ieder geval zeker dat het zowel grafisch als narratief dik in orde komt!

Video URL:
Currently supported:

The Initiative

The Initiative is een studio die Microsoft samen met een voormalig kopstuk van Tomb Raider-ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft opgericht. Aan deze studio de eer om aan de reboot van de klassieke Rare-franchise Perfect Dark te werken. De futuristische shooterreeks is sinds Xbox 360-lanceringstitel Perfect Dark Zero niet van een nieuw deel voorzien, dus we zijn razend benieuwd hoe een nieuwe Perfect Dark een nieuwe generatie gamers – en de bestaande fans – aan gaat spreken. Zo’n geliefde franchise verdient een tweede leven!

Video URL:
Currently supported:

Undead Labs

De naam zegt het al: bij Undead Labs zijn ze verzot op zombies! Na twee delen werkt het bedrijf op dit moment aan State of Decay 3, waarin spelers wederom nederzettingen met overlevenden moeten zien te managen terwijl buiten de veilige muren een complete zombieplaag woedt. Overleven, materialen verzamelen en strategisch nadenken voordat je de gevaarlijke wereld in trekt is dan ook aan de orde van de dag.

Video URL:
Currently supported:

Obsidian Entertainment

Obsidian is misschien wel één van de hardst werkende studio’s van Microsoft. Het bedrijf bestaat al een decennium en wist vooral met Fallout: New Vegas naam voor zichzelf te maken, al ken je ze de laatste jaren waarschijnlijk vooral van de net zo spannende rpg The Outer Worlds. Sinds het bedrijf door Microsoft is overgenomen, heeft het de toffe multiplayergame Grounded uitgebracht en werkt het aan een vervolg op The Outer Worlds. Ook wordt het fantasievolle Avowed ontwikkeld, een first-person rpg die op het eerste gezicht wel wat wegheeft van The Elder Scrolls, maar zich afspeelt in het Pillars of Eternity-universum en een grotere nadruk op magie heeft.

Video URL:
Currently supported:

Compulsion Games

Met de kleurrijke adventuregame We Happy Few wist Compulsion Games vriend en vijand te verrassen. Inmiddels is de studio onderdeel van Microsoft en werken ze volgens recente geruchten aan een nieuwe third person-game waarin de focus wederom op een spannend verhaal ligt. Het project zou de codenaam Midnight dragen, maar verder is er nog niets bekend. Spannend!

Inxile Entertainment

Brian Fargo is vooral bekend van het bedenken van de eerste paar, inmiddels klassieke Fallout-games, maar in 2002 richtte hij zijn eigen studio Inxile Entertainment op. Daarmee bracht hij spellen als The Bard’s Tale en de Wasteland-reeks uit. Wasteland 3 is het meest recente wapenfeit van Inxile en werd uitmuntend ontvangen. Inxile zou nu achter de schermen hard werken aan Project Cobalt, een first-person steampunk-rpg die mogelijk in 2023 moet uitkomen. Gezien de diepgang die eerdere games van Inxile zowel op gebied van gameplay als narratief bieden, kan dit niet anders dan een indrukwekkende nieuwe release worden.

Video URL:
Currently supported:

Double Fine

Double Fine is opgericht door Tim Schafer, die vroeger bij LucasArts aan het roer stond van klassieke adventures als Grim Fandango en The Secret of Monkey Island. Met Double Fine timmerde hij jaren aan de weg als prominente indie-ontwikkelaar. Denk aan games als Stacking, Costume Quest, Brütal Legend en Psychonauts. Inmiddels is Double Fine onderdeel van Microsoft, waarmee ze het sublieme Psychonauts 2 hebben uitgebracht. Waar de studio nu aan werkt is niet bekend, maar Double Fine kennende wordt het weer een uiterst origineel project. Double Fine kan daardoor uitgroeien tot dé Microsoft-studio met de meest unieke spellen.

Video URL:
Currently supported:

World’s Edge

World’s Edge is – vooralsnog – vooral een ondersteunende studio. Ze overzien ze de Age of Empires-reeks de laatste jaren en hielpen ze Relic Entertainment bijvoorbeeld mee aan het uitstekende Age of Empires 4. Volgens recente geruchten zou die game wel eens naar Xbox-consoles kunnen komen, en wie beter dan World’s Edge om dat voor elkaar te krijgen?

Bethesda

Een tijdje terug gingen er schokgolven door de game-industrie: Microsoft nam de grote, Amerikaanse uitgever Bethesda over. Daarmee heeft het bedrijf er een aantal grote ontwikkelstudio’s en bekende gamefranchises bijgekregen. Aangezien er voor de overname nog contracten waren ondertekend met concurrent Sony, verschijnen sommige games nog op PlayStation-consoles, maar je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat verder zo’n beetje alle games naar Xbox-consoles en pc komen én natuurlijk op de dag van lancering op Game Pass komen te staan.

Bethesda Game Studios

De legendarische ontwikkelaar van de The Elder Scrolls- en moderne Fallout-games is een hele belangrijke ‘get’ voor Microsoft. Het bedrijf werkt op dit moment niet alleen aan het langverwachte The Elder Scrolls 6 – dan kunnen we daarna ein-de-lijk stoppen met Skyrim spelen – maar ook aan Starfield. Kort door de bocht wordt dat The Elder Scrolls in de ruimte, een droom van vele rpg- en sci-fi-liefhebbers. Uiteindelijk moet ook vast Fallout 5 uit de koker van de studio komen, al kun je daar waarschijnlijk nog een flinke tijd op wachten. Tot die tijd blijft het bedrijf in ieder geval de multiplayerervaring Fallout 76 ondersteunen.

Video URL:
Currently supported:

Zenimax Online

Het grootste wapenfeit van Zenimax Online is zonder twijfel The Elder Scrolls Online, dat de befaamde rpg-reeks met een mmo-sausje doordrenkt. Die game heeft door de jaren heen een vaste groep fanatieke spelers opgebouwd, niet in de laatste plaats door de talloze uitbreidingen waarmee de spelwereld alsmaar uitgebreid wordt. Vanaf 6 juni is de nieuwste uitbreiding, High Isle, beschikbaar. Zenimax Online heeft een aantal jaar geleden ook een nieuwe, mobiele game in de Commander Keen-reeks aangekondigd, al hebben we daar al een tijdje niets meer van vernomen.

Video URL:
Currently supported:

Id Software

Met de aankoop van Bethesda kreeg Microsoft ook Id Software in handen, zonder twijfel een heerlijke kers op de toch al rijkelijk gevulde taart. Deze legendarische ontwikkelaar heeft immers zo’n beetje eigenhandig het first-person shootergenre uitgevonden, met gigantische namen als Wolfenstein, Doom en Quake. De laatste jaren staat vooral Doom weer in de spotlight dankzij een uitstekende reboot en het vervolg Doom Eternal, maar ook spellen als Rage 2 en Quake Champions vinden gretig aftrek. Wat Id Software achter de schermen allemaal voor Microsoft aan het maken is, blijft vooralsnog nog in mysterie gehuld, maar er gaan geruchten over een reboot van Quake in dezelfde trant als Doom.

Video URL:
Currently supported:

MachineGames

Ook MachineGames is na de aankoop van Bethesda onderdeel geworden van Microsoft. Deze studio heeft zichzelf inmiddels bewezen met de moderne Wolfenstein-games. Verrassend genoeg heeft het aankomende spel van MachineGames niets met Wolfenstein te maken: ze werken namelijk aan een game gebaseerd op de Indiana Jones-franchise, met een compleet nieuw verhaal rondom de iconische avonturier. We zijn erg benieuwd naar dit veelbelovende avontuur.

Arkane Studios

Arkane staat onder fijnproevers bekend als de leverancier van games waarin je jezelf helemaal in de gedetailleerde spelwereld kunt verliezen en zelf bepaalt op wat voor manier je missies klaart. Denk aan Dishonored en de reboot van Prey. Vorig jaar brachten ze hun nieuwste wapenfeit op PlayStation 5 en pc uit, Deathloop, die na diens exclusieve periode misschien ook nog wel op Xbox-consoles verschijnt. Ondertussen werken ze gestaag door aan Redfall voor Xbox en pc, een coöperatieve shooter met vampieren. Arkane kennende levert dat weer een enorm unieke ervaring op.

Video URL:
Currently supported:

Tango Gameworks

Tango werd opgericht door Shinji Mikami, het meesterbrein achter de Resident Evil-reeks. Met de The Evil Within-spellen keerde hij dan ook terug naar het horrorgenre. Het is waarschijnlijk dat Tango intussen aan The Evil Within 3 werkt, al is dat op moment van schrijven nog niet officieel bevestigd. Ondertussen legt de studio de laatste hand aan Ghostwire: Tokyo, een unieke combinatie tussen horror en actie waarin spelers zich in de moderne Japanse wereldstad bevinden die opeens wordt bevolkt door geesten. Voor de overname van Microsoft is echter wel afgesproken dat Ghostwire tijdelijk exclusief op PlayStation 5 (en pc) verschijnt, dus Xbox-gamers moeten helaas nog even geduld opbrengen.

Video URL:
Currently supported:

Roundhouse Studios

Roundhouse Studios bestaat voor een deel uit werknemers van het opgeheven Humanhead Studios, de ontwikkelaar van de oorspronkelijke Prey. Roundhouse werkt nu aan onaangekondigde games waar nog niets over bekend is.

Activision Blizzard

De overname van Bethesda was al schokkend, maar helemaal opvallend was toen Microsoft eerder dit jaar aankondigde Activision Blizzard over te willen nemen. Pas in de loop van dit jaar of zelfs volgend jaar horen we of die overname echt doorgaat, maar dan krijgt Microsoft wederom een hele grote speler in handen. Maar let wel: de komende jaren blijft Call of Duty in ieder geval nog op alle systemen uitkomen, al is het niet duidelijk of dat voor altijd zo blijft.

Activision

Zo’n beetje alle Activision Blizzard-studio’s – Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer Games, Raven Software, Toys for Bob, High Moon Studios en Beenox – werken tegenwoordig wel in meer of mindere mate aan de Call of Duty-reeks, dat met nog altijd jaarlijks uitkomende delen én het populaire battle royale-spel Call of Duty: Warzone populairder is dan ooit. Microsoft heeft al wel uitgesproken dat het bedrijf na de overname overweegt om sommige van deze studio’s ook aan andere franchises te laten werken. Dat is maar goed ook, want met iconische IP’s als Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Guitar Hero en Tony Hawk’s Pro Skater is er enorm veel potentie voor een fantastische line-up. En doe eens gek – misschien is het wel een idee om Toys for Bob, dat zichzelf heeft bewezen met Crash Bandicoot 4, op een nieuwe Banjo-Kazooie te zetten?

Video URL:
Currently supported:

Blizzard

Vergeet vooral niet het Blizzard-gedeelte van dit megabedrijf, dat met franchises als Warcraft, Diablo, Overwatch en Starcraft vooral op pc een gigantische speler is. Blizzard werkt op dit moment in ieder geval aan Overwatch 2 en Diablo 4 en ondersteunt nog altijd World of Warcraft en Hearthstone. Wat een namen! Zou de legendarische mmo World of Warcraft dan eindelijk eens op console verschijnen?

Video URL:
Currently supported:

King

Ook King is onderdeel van Activision Blizzard, en wordt als de overname door Microsoft rond is onderdeel van dat bedrijf. Dat is belangrijker dan je misschien beseft: het is een van de grootste spelers op het gebied van mobiele games. Denk aan spellen als Candy Crush Saga en Bubble Witch Saga, die door vele miljoenen mensen worden gespeeld. Daarmee zou Microsoft opeens een groot aandeel in de smartphonegamesmarkt in handen hebben. Misschien kunnen ze King zelfs wel op enkele grote Xbox-franchises zetten. Een goede Halo-game op mobiel? Het zou in de toekomst zomaar kunnen gebeuren.

Samenwerkingen met externe studio’s

Naast de bovenstaande studio’s van Microsoft werkt het bedrijf ook regelmatig samen met externe ontwikkelaars om (tijdelijk) exclusieve Xbox- en pc-games uit te brengen. De laatste tijd worden er steeds meer projecten aangekondigd die Microsoft in samenwerking met andere studio’s ontwikkelt, om over geruchten die de ronde doen nog maar te zwijgen. Hieronder vind je de meest prominente aankondigingen en geruchten.

Asobo Studio

Asobo Studio is verantwoordelijk voor Microsoft Flight Simulator. Het nieuwste deel kwam in 2020 uit op pc en in 2021 op Xbox Series X en S en is veruit de meest realistische virtuele vliegervaring die voor consumenten beschikbaar is. Je waant je echt in de wolken met deze gedetailleerde game. Gezien de vele updates die continue blijven uitkomen voor het spel, is Asobo daar de komende jaren nog wel even zoet mee. Daarnaast hebben ze de verrassend goede adventuregame A Plague Tale: Innocence uitgebracht, waarin je een jonge meid samen met haar broertje door het door de Pest geplaagde Middeleeuwen loodst. Dat smaakte naar meer, en gelukkig werkt Asobo dan ook aan een vervolg!

Video URL:
Currently supported:

Moon Studios

Moon Studios heeft de Ori-spellen gemaakt. Ori and the Blind Forest en vervolg Ori and the Will of the Wisps behoren tot de beste metroidvaniagames van de laatste jaren en zijn dankzij hun kleurrijke graphics en uiterst precieze besturing een waar genot om te spelen. Het bedrijf werkt op dit moment aan een nieuwe actie-rpg waar nog niets over bekend is. Wel is het waarschijnlijk dat het een multiplatformgame wordt.

Avalanche Studios

Deze studio ken je waarschijnlijk vooral van de actievolle openwereldreeks Just Cause. In opdracht voor Microsoft werken ze aan Contraband, dat draait om een smokkelparadijs in de jaren 70. Behalve een sfeervolle eerste teaser is daar verder nog niets over bekend, maar Avalanche kennende kunnen we in ieder geval een hoop spektakel verwachten.

Video URL:
Currently supported:

IO Interactive

De Hitman-games zijn al jaren een vast gegeven binnen de game-industrie. Daarnaast werk IO Interactive ook aan een nieuwe James Bond-game – dat kun je de makers van de beste sluipmoordenaarsimulatie wel toevertrouwen. Maar IO staat niet voor niets op dit lijstje: volgens geruchten werkt het bedrijf ook aan een exclusief Xbox-spel met de codenaam Project Dragon. Het spel zou zich in de Middeleeuwen afspelen en – zoals de projectnaam al weggeeft – indrukwekkende draken bevatten. Hopelijk wordt het spel zo snel mogelijk officieel onthuld!

Video URL:
Currently supported:

Oxide Games

Oxide is bekend van hun real-time strategygame Ashes of the Singularity. Volgens geruchten werken ze voor Microsoft aan de pc- en Xbox-game Project Indus. Die game zou vooral geïnspireerd zijn op de Civilization-reeks, waarbij spelers een eigen samenleving opbouwen, inclusief technologische progressie, oorlogsvoering en diplomatieke onderhandelingen met andere samenlevingen. Het blijft vooralsnog een gerucht, dus het is even afwachten of we deze game ooit echt gaan zien.

Interior Night

Wél bevestigd is As Dusk Falls, een nieuwe game van de nieuwe studio Interior Night, opgericht door een topman van Heavy Rain- en Detroit Become Human-ontwikkelaar Quantic Dream. Dit narratief aangedreven spel voor Xbox en pc draait om twee gezinnen die middenin een gijzeling terechtkomen in Arizona, VS. De eerste trailer toont unieke graphics die nog het meeste lijken op gedetailleerde tekeningen. Het is sinds de onthulling in 2020 al een tijdje stil rondom As Dusk Falls. Mogelijk zien we er dit jaar meer van.

Video URL:
Currently supported:

Stoic Studio

Stoic Studio, de ontwikkelaar van The Banner Saga, zou volgens geruchten aan Project Belfry werken voor Xbox. Dit zou een unieke sidescroller zijn met dezelfde handgeschilderde graphics als de The Banner Saga-games. Aangezien het sinds de release van The Banner Saga 3 al een tijdje stil is rondom Stoic, zou dit gerucht best eens werkelijkheid kunnen worden.

Video URL:
Currently supported:

Certain Affinity

We sluiten deze indrukwekkende lijst af met nóg een gerucht, en wel rondom de uit Austin afkomstige studio Certain Affinity, dat vooralsnog vooral als ondersteunende studio werk aan de Call of Duty- en Halo-reeksen heeft geleverd. Volgens insiders werkt Certain Affinity voor het eerst aan een compleet eigen game, dat ook wel liefkozend een ‘Monster Hunter voor Xbox’ wordt genoemd. Microsoft zou namelijk een dergelijke co-op-adventure voor Game Pass willen uitbrengen. Ook hier geldt dat het een goed idee is om nog een slag om de arm te houden tot het spel officieel is aangekondigd.

Poe, wát een lijst aan getalenteerde ontwikkelaars! Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nog wat onzekerheden – zo is de overname van Activision Blizzard nog niet in kannen en kruiken en zijn diverse spellen vooralsnog niets meer dan geruchten – maar niemand kan ontkennen dat Microsoft een gigantische schat aan talent en in potentie geweldige games in huis heeft. Met zo’n line-up aan ontwikkelaars en franchises kan het niet anders dan dat de toekomst van Xbox er bijzonder zonnig uitziet!

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Bestel nu

Gepubliceerd op: 11/02/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.