Banner met personages uit Animal Crossing, Sims 4, Fortnite, Sackboy, Overcooked en Rayman erin
Banner met personages uit Animal Crossing, Sims 4, Fortnite, Sackboy, Overcooked en Rayman erin

De vijftien leukste games voor kinderen voor Switch, PS4, PS5 en Xbox

Games spelen is een geweldige hobby voor kinderen: ze kunnen er niet alleen uren zoet mee zijn, het leert ze in veel gevallen ook nog eens creatief denken én samenwerken. Natuurlijk zijn lang niet alle spellen geschikt voor de jongsten onder ons. De games in dit artikel zijn echter stuk voor stuk ideale keuzes voor uw kind, zodat je ze met een gerust hart achter het beeldscherm kunt plaatsen. Misschien dat je zelf uiteindelijk ook een potje meedoet!​

Luigi's Mansion 3

 Platform: Nintendo Switch
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 2 spelers in verhaalstand, 8 spelers in multiplayer
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Het broertje van de iconische Super Mario beleeft zelf een (niet té) griezelig avontuur in een hotel vol met geesten! Bewapend met een zaklamp en een stofzuiger probeert Luigi zijn broer en vriendjes te redden en zuigt hij ondertussen een kleurrijke boel aan spoken op. Het spel is door het gebruik van de stofzuiger juist zo leuk: allerlei objecten in de spelwereld reageren op een originele of grappige manier op de zuigkracht! Een tweede speler kan helpen door de vorm van Luigi’s glibberige dubbelganger Gooigi aan te nemen – wel zo fijn voor kids die vast komen te zitten. En de lekker hectische multiplayer voor acht personen laat een hele vriendengroep allerlei leuke minispellen spelen.

 

Just Dance 2022

 Platforms: PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, Google Stadia
 PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar
 Aantal spelers: 1 tot en met 6 spelers
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Gooi die heupen maar los en ga met de voetjes van de vloer! De Just Dance-spellen bieden dé ideale combinatie tussen games spelen en actief bezig zijn. De game zit namelijk vol met de nieuwste popnummers die kinderen massaal mee kunnen blèren. Maar let op, dit is geen karaokefeestje: Just Dance zit vol met leuke dansmoves om op de nummers uit te voeren! In een kleurrijke setting leren spelers zo allerlei hippe danspassen en krijgen ze ook nog eens enorm veel beweging. Voor een hele groep dansende kinderen zijn gelukkig geen ontelbare (dure) controllers nodig: met de smartphone werkt het net zo goed!

Game Mania Blog
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

De LEGO-games

 Platforms: PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc en oudere consoles
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 speler of 2 spelers in co-op

 Nederlandse taalopties: In de meeste games wel

 

Lego is van alle leeftijden en dat geldt eigenlijk ook voor de games. Die zijn namelijk gebaseerd op wereldberoemde filmreeksen – Star Wars, Jurassic Park/World en Indiana Jones bijvoorbeeld. De speelse manier waarop je met Lego-poppetjes gebaseerd op bekende filmpersonages de avonturen uit deze films doorloopt is een geweldige bezigheid voor kids, terwijl iets oudere spelers (of toekijkende ouders) kunnen genieten van de vele persiflages op iconische scènes! Mocht het te lastig worden voor de jongste spelers, dan kan vader of moeder meehelpen in de coöperatieve stand… al hoef je eigenlijk geen excuus te hebben om mee te spelen. In 2022 komt het nieuwste Lego-spel uit, Lego Star Wars: The Skywalker Saga: een bomvolle game waarin de avonturen uit de negen hoofdfilms uit de Star Wars-franchise de revue passeren.

Minecraft Dungeons

 Platform: PS4, Xbox-consoles. Nintendo Switch, pc
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: Maximaal 4 spelers
 Nederlandse taalopties: Nee

 

Waar jonge spelers in Minecraft hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en de meest bijzondere bouwwerken kunnen maken, daar leert Minecraft Dungeons hen samenwerken. Dit is namelijk een echte ‘dungeon crawler’, zoals bijvoorbeeld Diablo ook is, maar dan geschikt voor alle leeftijden. Spelers kunnen alleen of met vrienden – dat laatste is nóg leuker natuurlijk – allerlei kerkers verkennen en met wapens en magische spreuken de vele monsters die zich daar schuilhouden aanvallen. Daarbij is de uniek ogende ‘blokkerige stijl’ uit Minecraft natuurlijk overgenomen in Dungeons, zodat fans zich hier meteen thuis voelen!

 

Miitopia

 Platform: Nintendo Switch
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 speler
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Miitopia is een uniek avonturenspel voor de Switch. Spelers kunnen namelijk hun eigen Mii’s – poppetjes die op de Switch geheel naar smaak zijn vorm te geven – de hoofdrol laten spelen! Zo kan het zomaar voorkomen dat je kind zichzelf, jou, vrienden en de hele familie namaakt en met de hele groep door een fantasievol land reist. Met unieke aanvallen en andere ludieke bezigheden zie je zo jezelf en allerlei mensen die je kent op hilarische manieren terug. Altijd al jezelf een tovenaar gewaand in je favoriete fantasiefilm of voelt je kind zich misschien een popster wanneer ze voor de spiegel staat? Miitopia laat die dromen in vervulling gaan!

 

Animal Crossing: New Horizons

 Platform: Nintendo Switch
 PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar
 Aantal spelers: 1 spelers of 2 spelers wanneer er 1 als 'gast' is.
 Nederlandse taalopties: Ja

 

In Animal Crossing: New Horizons reis je af naar een prachtig eiland waar je je eigen dorp voor je dierenvrienden bouwt, compleet met huizen om in te wonen, een museum om gevangen insecten en archeologische vonsten naartoe te brengen en een bruisend café waar heerlijke koffie wordt gezet. New Horizons laat spelers geheel vrij in hoe ze de dag in kunnen vullen: onkruid opruimen, materialen zoals hout en steen verzamelen om nieuwe meubels te maken of het dierenvrienden op het eiland zo aangenaam mogelijk maken. Daarbij loopt de tijd gelijk aan het echte leven: ’s avonds wordt het donker op het eiland en in de winter valt er echt sneeuw. Door de haast onbeperkte mogelijkheden kan Animal Crossing vele jaren worden gespeeld. Het eilandleven lonkt!

 

Fortnite

 Platforms: PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc, smartphones
 PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar
 Aantal spelers: Maximaal 100 spelers pet potje
 Nederlandse taalopties: Nee

 

Fortnite kan eigenlijk niemand omheen: de immens populaire game wordt door honderden miljoenen mensen gespeeld, en kids die het niet spelen lopen hopeloos achter op het schoolplein. Gelukkig kan de game geheel gratis gespeeld worden, al zitten er allerlei cosmetische extra’s in het spel die met echt geld gekocht kunnen worden. In Fortnite worden maximaal honderd spelers uit een vliegende bus op een eiland gegooid, waar ze het tegen elkaar op moeten nemen tot één speler overblijft. Er wordt flink op los geschoten, maar het wordt allemaal zo tekenfilmachtig in beeld gebracht dat van overdreven geweld geen sprake is. En Fortnite is ook zoveel meer dan ‘een potje knallen’: het is een sociale ontmoetingsplek, het laat kinderen creatief met 3D-ruimtes omgaan door ze constructies te laten bouwen en er worden zelfs gigantische concerten gegeven door echte wereldsterren, zoals Ariana Grande!

Among Us

 Platform: PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc, smartphones
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 10 spelers online
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Wie is er verdacht? In het tekenfilmachtig ogende Among Us worden tien spelers bij elkaar gezet op een ruimteschip. De meeste spelers zijn hardwerkende crewleden, maar een klein aantal spelers zijn bedriegers! Het probleem is het uiterlijk niet weggeeft wie die bedriegers zijn. Terwijl crewleden allerlei taken op het schip uitvoeren, moeten ze er ook nog eens achter zien te komen wie de bedriegers zijn en ze uitschakelen voordat ze de missie saboteren. Dit spannende kat-en-muisspel laat spelers enorm intensief samenwerken en gedrag van hun medespelers analyseren. Dat is niet alleen perfect voor de (sociale) skills van kinderen die nog in ontwikkeling zijn, maar ook nog eens erg leuk. Niet voor niets is Among Us een van de populairste games van dit moment!

Sackboy: A Big Adventure

 Platform: PS4, PS5
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 tot 4
 Nederlandse taalopties: Ja

 

De schattig ogende Sackboy schittert in een uitermate kleurrijk platformavontuur. In 3D-levels vol met uitdagingen kunnen spelers met hem rondrollen en -springen. Daarbij lijken de omgevingen van allerlei knutselmaterialen gemaakt te zijn, wat het spel een uniek en tegelijk prachtig uiterlijk geeft. Uniek aan de game is dat spelers hem helemaal in hun uppie, maar ook met z’n tweeën, drieën of vieren kunnen doorlopen. Er zijn zelfs speciale levels die alleen voor meerdere spelers bedoeld zijn. Minstens zo uniek is dat men tijdens het spelen allerlei pakjes en pruiken voor Sackboy verzamelt, waardoor je in de meest uiteenlopende outfits rond kunt lopen in de game. Hilarisch en tegelijk erg leuk om te spelen!

 

Dragon Quest Builders 2

 Platforms: Nintendo Switch, PS4, Xbox One en pc
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 4 spelers, zowel online als offline
 Nederlandse taalopties: Nee

 

Dragon Quest Builders 2 kan het beste vergeleken worden met Minecraft en uiteraard Dragon Quest. Nadat je ternauwernood weet te ontsnappen aan de Children of Hargon en bent aangespoeld op de oevers van een verlaten eiland genaamd Awakening, ontmoet je Malroth, een mysterieuze jongeman. Samen gaan jullie op een groots avontuur om de wereld te herbouwen en een stokje te steken voor de plannen van de destructieve sekte. De combinatie van de twee soorten games werkt in perfecte harmonie met elkaar. De koddige monsters van Dragon Quest zijn ondanks hun boze bedoelingen enorm schattig, zoals het slijmmonster met grote glimlach en onschuldige ogen. Het bouwen in de prachtige, kleurrijke wereld van Dragon Quest is een genot op zich, want dankzij de sterke bouwmechanieken zet je in een mum van tijd een geheel dorp of een mooie toren neer.

 

De Sims 4

 Platform: PC, PS4, Xbox One
 PEGI-leeftijd: Vanaf 12 jaar
 Aantal spelers: 1 speler
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Al sinds jaar en dag is De Sims de beste manier om een eigen digitale leven te leiden. Je begint met het maken van je eigen karakters, waar je niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter van kan bepalen. Vervolgens bouw je een huis om het gezin onderdak te bieden en het leven kan beginnen. De dagelijkse bekommeringen van het leven waren nog nooit zo leuk als in De Sims 4, van bereiden van een heerlijk diner tot het najagen van een droombaan voor je Sims. Het geluk van hun leven ligt in jouw handen en ze zullen hun wensen en dromen duidelijk maken door middel van grappige animaties en hun eigen taaltje. Daarnaast kan je in De Sims 4 ook andere buurten verkennen, om op zoek te gaan naar een mooie locatie voor een nieuw huis of om nieuwe, sociale contacten te leggen. De Sims 4 is een ideale manier om iedereen over het echte leven te leren.

Overcooked! All You Can Eat Edition

 Platforms: Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox Series X
 PEGI-leeftijd: Vanaf 3 jaar
 Aantal spelers: 1 tot 4 spelers co-op of tegenelkaar
 Nederlandse taalopties: Nee

 

Koken kan nog wel eens voor wat chaos zorgen in de keuken en dat is met name van toepassing in de keukens van Overcooked All You Can Eat. In deze kookgames is het de bedoeling om zoveel mogelijk gerechten op de juiste manier te bereiden door ingrediënten in stukjes te snijden en het in de juiste pan te gooien. Dit klinkt makkelijker dan dit in de praktijk is. Want de ober staat ongeduldig op de gerechten te wachten en er staan ook drie andere koks in de keuken die in de weg lopen, hetzelfde ingrediënt willen pakken en op andere manieren voor een chaotische situatie zorgen. De game is leuk om te spelen in je eentje, maar het wordt nog veel leuker als je de game in co-op speelt of tegen elkaar met in totaal vier spelers. Overcooked All You Can Eat staat garant voor hilarische gamesessies en een grote glimlach op je gezicht. Het is alleen de vraag hoeveel gerechten succesvol bij de klanten op tafel zijn beland. In deze luxe editie, zitten zowel de eerste als tweede game met alle uitbreidingen samen. Ongetwijfeld lang plezier dus!

 

Rayman Legends

 Platforms: Nintendo Switch, PS4, Xbox One en oudere consoles
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 tot 4 spelers co-op
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Niemand verdient het om het prachtige leven op de boerderij te moeten missen. Gelukkig zorgt de Farming Simulator-reeks er al jaren voor dat je het boerenleven alsnog kunt ervaren, zij het virtueel. Het is puur genieten op het platteland, maar óók hard werken, of je nou voor agricultuur, veeteelt of bosbouw gaat. De game zit bomvol met meer dan vierhonderd machines van echte landbouwmerken als John Deere, Massey Ferguson en Fendt en bevat allerlei dieren en gewassen als aardappelen, tarwe en maïs. Nieuw zijn seizoenscyclussen om de werkzaamheden – die logischerwijs seizoensgebonden zijn – nog realistischer te maken, alsmede een coöperatieve multiplayer zodat je de boerderij niet alleen hoeft te runnen. Mooi man!

Minecraft

 Platforms: Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, pc en oudere consoles
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
 Nederlandse taalopties: Ja

 

Minecraft houdt al jarenlang spelers in een verslavende greep en dat is geen verrassing. In deze bouwgame kun je de meest prachtige gebouwen en werelden te scheppen als een soort digitaal LEGO. Je hebt een hele wereld tot je beschikking en alle vrijheid. De enige barriëre die er is, is jouw creativiteit. En als je wat uitdaging wil hebben, dan kun je aan de slag met de overlevingsmodus, waar het de bedoeling is dat je overleeft in een wereld vol met blokkerige monsters. Deze monsters komen tevoorschijn in de nacht, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk een huis te bouwen om de eerste nacht te overleven. Daarna kan je aan de slag om je eigen fort of kasteel te bouwen in een vijandelijke wereld. Je kan deze ervaring ook nog eens samen beleven met drie andere spelers. Ben je er klaar voor om de bouwer in je naar boven te halen in deze moderne klassieker?

 

Ratchet & Clank: Rift Apart

 Platform: PS5
 PEGI-leeftijd: Vanaf 7 jaar
 Aantal spelers: 1 speler
 Nederlandse taalopties: Nederlandse ondertiteling

 

Schiet samen met Ratchet, Rivet en Clank door waanzinnige werelden in deze doldwaze 3d actiegame! Ratchet & Clank: Rift Apart vertelt een filmachtig verhaal waarin beste vrienden elkaar kwijtraken in alternatieve dimensies en tegelijkertijd nieuwe bondgenoten maken. Tijdens het spelen toont de PlayStation 5 ook nog eens zijn ware kracht. Werelden laden waanzinnig snel in en grafisch gezien ziet deze fantastische game eruit als een Pixar-film. Als je de voorgaande delen hebt gespeeld zijn er veel leuke verwijzingen, maar ook als je compleet nieuw bent met de Racthet & Clank franchise is dit een geweldige titel om mee te starten. Dus waar wacht je nog op?

 

Bovenstaande games zijn zonder twijfel het neusje van de zalm op het gebied van kindvriendelijke spellen. Niet alleen komt er geen overmatig geweld in voor, het zijn ook nog eens games die erg populair zijn – je kinderen hoeven dus niet bang te zijn dat ze zich achtergesteld voelen ten opzichte van hun vrienden op school. Mocht je toch nog vragen hebben over welke games geschikt zijn voor je kinderen, twijfel dan niet om langs te komen bij de lokale Game Mania. Wij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op: 18/11/2021
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.