Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Helemaal van de wereld met Ratchet & Clank: Rift Apart

Intergalactische avonturen, spectaculaire schietactie en een vriendschap tussen een vrolijke alien en een kleine robot staan centraal in de Ratchet & Clank-reeks. Het nieuwste deel - Rift Apart - is nu uit op de PlayStation 5 en die mag je niet missen!

De Ratchet & Clank-games verschenen voor het eerst op PlayStation 2 en hebben sindsdien zo’n beetje elke PlayStation-console aangedaan. De platformreeks is ontwikkeld door Insomniac Games, de makers van de recente Spider-Man-spellen. Deze Sony-studio combineert prachtig ogende, kleurrijke werelden met toegankelijke platformactie en verrassend gevarieerde wapens om je een weg door de levels mee te banen. Ratchet & Clank heeft in al die jaren dan ook een grote schare fans opgebouwd. Het is niet voor niets dat de franchise in één adem met andere PlayStation-platformers als Jak & Daxter en Spyro the Dragon wordt genoemd.

Video URL:
Currently supported:

Ratchet is een Lombax, een humanoïde alien van het Lombax-ras. Hij leert door een samenloop van omstandigheden het behulpzame en af en toe gortdroge robotje Clank kennen. Samen reizen ze door het universum en nemen ze het op tegen allerlei slechteriken die een bedreiging vormen voor de vrede in de ruimte en op planeten. Clank zit meestal als een soort metalen rugzak op de rug van Ratchet en helpt met zijn unieke technologie graag een handje. In sommige spellen springt Clank ook wel eens van de rug van zijn grote vriend, om vervolgens zelf op onderzoek uit te gaan.

De avonturen van dit inmiddels iconische duo zijn gelukkig prima losstaand te begrijpen, waardoor het geen probleem als je het tweetal tijdens het aankomende Rift Apart leert kennen. Mocht je toch het oorsprongsverhaal van deze speciale vriendschap willen ervaren, dan is de in 2016 verschenen PlayStation 4-remake Ratchet & Clank een prima introductie. Deze game oogt en speelt nog altijd als een droom – en je kunt hem natuurlijk ook gewoon op je PlayStation 5 opstarten!

Een nieuw avontuur

Ratchet & Clank: Rift Apart is een compleet nieuw avontuur om je tanden in te zetten. De aartsvijand van het duo, de slechte Doctor Nefarious, wil een zoveelste poging doen om al het leven in het universum te wissen. Dat kunnen Ratchet en Clank natuurlijk niet laten gebeuren! Nefarious gebruikt daar een apparaat genaamd de Dimensionator voor. Wanneer het heldenduo dit apparaat probeert te vernietigen, creëert het scheuren in de realiteit die naar andere dimensies leiden. Het tweetal wordt door een van deze mysterieuze scheuren getrokken en vervolgens van elkaar gescheiden in een andere dimensie. De chaos is compleet!

In deze nieuwe dimensie is Nefarious een stuk succesvoller dan zijn alter ego uit het oude universum. Hij is een allesoverheersende keizer in deze wereld en regeert over het universum met ijzeren scepter! Ratchet moet dan ook alles op alles zetten en een verscheidenheid aan planeten bezoeken om de macht van Nefarious te verzwakken. Gelukkig stuit hij al snel op een groep rebellen, die soortgelijke plannen smeden tegen de slechterik. Deze groep staat onder leiding van een vrouwelijke Lombax genaamd Rivet. Ratchet, Rivet en Clank moeten de handen ineenslaan en talloze vijanden te slim af zijn om dit goed af te laten lopen.

Dimensiehoppen

Die dimensiescheuren zijn het meest unieke aspect van de nieuwe Ratchet & Clank-game. Rift Apart zit vol met deze scheuren. Wanneer je er doorheen springt, kom je plotsklaps in een compleet nieuwe omgeving terecht die helemaal losstaat van het level waarin je je net bevond. Dat levert nóg meer variatie op dan je al van de gamereeks gewend was.

Hier komt de kracht van de PlayStation 5 pas echt om de hoek kijken. Dankzij de razendsnelle SSD-schijf in de spelcomputer, zijn er geen laadtijden merkbaar wanneer je door een dimensiescheur springt. De ‘reis’ verloopt geheel vloeiend. Naast compleet nieuwe planeten zorgen deze scheuren er ook voor dat je planeten uit vorige games opnieuw bezoekt, maar dan in een andere dimensie. Iets dergelijks heb je nog niet eerder in zo’n snel tempo in een game ervaren! Het is werkelijk spectaculair wanneer je vliegensvlug rijdend op een buitenaards wezen door een dimensiescheur schiet en opeens in een compleet nieuwe omgeving landt.

Video URL:
Currently supported:

Dit ‘dimensiehoppen’ komt ook op een unieke manier terug in de actievolle gameplay. Ratchet is namelijk uitgerust met een zogenaamde ‘Rift Tether’. Met dit apparaat kan hij op bepaalde plekken in het level een kleine sprong door de realiteit maken, om zo een stuk verderop in het level terecht te komen. Ook dit was voorheen ongekend in games en biedt je allerlei handige tactieken om vijanden te slim af te zijn. Het is even wennen om zonder pauze zomaar in één klap in dat punt dat je in de verte zag terecht te komen, maar voordat je het weet ben je een volleerde dimensiehopper en begrijp je het: dit is de kracht van de next-gen consoles!

Vertrouwd, maar toch nieuw

Buiten de hierboven beschreven nieuwe insteek, voelt Ratchet & Clank: Rift Apart zeer vertrouwd aan voor fans van de reeks. Zo zit het spel vol met allerlei wapens om vijanden mee neer te maaien. De helft van het plezier zit hem in het zelf ontdekken van dit gevarieerde aanbod, maar op voorhand hebben we al het trouwe Burst Pistol, een supersnel machinegeweer en een krachtig jachtgeweer in de vorm van de Enforcer gezien. Insomniac Games kennende zijn er nog talloze andere geweren te ontdekken, alsmede een flinke lading granaten die de meest uiteenlopende effecten hebben. Om je een beeld te geven: een eerdere Ratchet & Clank-game had een granaat in de vorm van een discobal, waar vijanden door gingen dansen!

De DualSense-controller geeft daarbij nog meer realisme aan de diverse wapens in de game. Dankzij de haptic feedback voelt het schieten met verschillende geweren uitermate bevredigend. De triggers aan de bovenkant van de controller bieden voor sommige wapens zelfs twee verschillende functies. Zo kun je de trigger gedeeltelijk indrukken om met de Burst Pistol losstaande, accurate schoten te lossen, terwijl je met een volledig ingedrukte trigger een allesvernietigende kogelregen afvuurt.

De kers op de taart is de luchtige en tegelijk fijn besturende platformactie. Met Ratchet en Rivet spring je met het grootste gemak van de ene naar het andere zwevende platform. Ze zijn daarbij flexibeler dan ooit. De twee Lombaxen kunnen over muren rennen, dashen en rondslingeren aan elektrische kabels. Combineer deze moves en voordat je het weet ren je zo snel door levels, dat het gemiddelde Assassin’s Creed-personage er nog een puntje aan kan zuigen!
 

En dan hebben we de werkelijk adembenemende graphics nog niet benoemd. Deze games waren grafisch altijd al hoogvliegers, maar op de PlayStation 5 is het echt net alsof je zelf de hoofdrol speelt in een interactieve Pixar-film. De omgevingen in het spel barsten van het leven en de kleinste details. In een druk, buitenaards metropool zie je overal vliegende auto’s, neonverlichte borden en felle lichteffecten. Rift Apart is misschien wel de mooiste game die we tot nu toe hebben gezien! Het is een van de vele redenen waarom het de moeite waard is om Ratchet & Clank: Rift Apart voor de PlayStation 5 aan te schaffen.

 

Gepubliceerd op: 18/05/2021
Laatste update:

 

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania
Game Mania HQ