getekende covers van GTA Vice City, GTA III en GTA San Andreas met het logo ervoor
getekende covers van GTA Vice City, GTA III en GTA San Andreas

GTA The Trilogy: The Definitive Edition laat je drie klassiekers opnieuw beleven

Er gingen al maanden geruchten over het bestaan van de nieuwe versies van Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas. De trilogie, die oorspronkelijk op de PlayStation 2 verscheen, staat aan de bakermat van de populariteit van de franchise en het gehele openwereldgenre an sich. Het is dus niet zo gek dat gamers massaal staan te popelen om opnieuw – of voor het eerst – met deze klassiekers aan de slag te gaan.

Drie klassiekers in een nieuw jasje

Nu kan dat eindelijk, want inmiddels is Grand Theft Auto Trilogy: The Definitive Edition verschenen, met daarin de drie hierboven genoemde games in een nieuw jasje. De games zijn helemaal opnieuw gebouwd in Unreal Engine en ogen daardoor een stuk moderner dan de oorspronkelijke versies, al blijft het klassieke uiterlijk en de typische sfeer behouden.

Dankzij hogere resoluties, verbeterde belichting en een besturing die veel wegheeft van Grand Theft Auto 5, zijn deze klassiekers zowel voor fans als nieuwkomers de moeite van het ervaren waard. Andere vernieuwingen zijn er in de vorm van een verbeterd lock-on-systeem om zo beter te richten tijdens hectische actie, een verbeterde minimap, nieuwe Trophies en Achievements en een handig wiel om radiostations mee te kiezen.

Grand Theft Auto Trilogy: The Definitive Edition bevat dus maar liefst drie games. Hieronder sommen we ze voor je op, mocht je een geheugensteuntje kunnen gebruiken en even zijn vergeten waarom het zo’n ongelooflijk goed nieuws is dat deze drie titels op moderne platforms speelbaar zijn.

Video URL:
Currently supported:

Grand Theft Auto 3

Het derde deel in de wereldberoemde Grand Theft Auto-reeks is de grondlegger van de moderne GTA-games en - zo zou je kunnen opperen - het openwereldgenre an sich. De Grand Theft Auto-games die hiervoor verschenen bekeek je vanuit een vogelperspectief, maar in GTA3 was het opeens mogelijk om in drie dimensies te gaan en staan waar je maar wilde. Alleen al dat enorme gevoel van vrijheid is genoeg om van GTA 3 een onbetwiste klassieker te maken.

Alle ingrediënten waar Grand Theft Auto ook tegenwoordig om bekend staat, zijn hier aanwezig: een grote stad om te verkennen – in dit geval het op New York gebaseerde Liberty City – een hoop kleurrijke personages die voor een spannend verhaal en een grote variatie aan missies zorgen en hilarische radiostations om tijdens het rondscheuren naar te luisteren. Grand Theft Auto 3 is op de meeste vlakken inmiddels wel verbeterd door zijn opvolgers, maar mede dankzij de gevarieerde open wereld, prachtige bolides om in rond te karren en de mogelijkheid om alles te doen wat je met je criminele brein maar kunt bedenken nog altijd de moeite waard. Toch zéker met een nieuw likje verf in Grand Theft Auto Trilogy: Definitive Edition!

Screenshot van GTA 3 met de nieuwe graphics

Grand Theft Auto: Vice City

Na GTA 3 had ontwikkelaar Rockstar nauwelijks tijd om uitgebreid te genieten van het behaalde succes, want er werd meteen gewerkt aan een vervolg in de vorm van Vice City. Die game pakte de ijzersterke basis van GTA 3 en verbeterde dat op bijna elk vlak. Zo is het in deze game mogelijk om verschillende huizen en zaken te kopen, zoals een hippe club, een prachtig landhuis en zelfs een filmstudio!

Sowieso was de setting – gebaseerd op het Miami uit de jaren 80 – een geweldige zet: de felle neonlichten die de entrees van discotheken belichtten, de heerlijke soundtrack die voor een flinke portie nostalgie zorgde en de vele personages die zo uit Scarface leken te zijn gelopen zorgden voor een onweerstaanbaar totaalpakket. Het is niet voor niets dat fans massaal hopen dat een toekomstige Grand Theft Auto nog eens terugkeert naar Vice City!

Screenshot van GTA Vice City met de verbeterde graphics

Grand Theft Auto: San Andreas

Groot, groter, grootst: dat omschrijft San Andreas, het derde deel in de GTA3-trilogie. Eén stad was niet meer genoeg voor Rockstar – San Andreas beslaat de zonnige westkust van de VS en bevat daardoor Los Santos (gebaseerd op LA), Las Venturas (Las Vegas) en San Fierro (San Francisco), om nog maar te zwijgen over de uitgestrekte landschappen die tussen deze steden smeken om verkend te worden. De enorme hoeveelheid details, gecombineerd met deze gigantische spelwereld, barst daardoor van de potentie.

Na twee games waarin we de avonturen van de traditionelere gangsters hebben gevolgd, laat San Andreas zich overduidelijk inspireren door gangsterfilms uit de ‘hood’ van de jaren 90, zoals Boyz n the Hood en Menace II Society. Ook uniek is dat je hoofdpersonage Carl Johnson gedurende de game fysiek ziet veranderen afhankelijk van wat je zoal uitvoert. Eet je alleen maar fastfood, dan krijgt Carl snel een flinke pens, maar gelukkig kun je die zwembandjes eraf trainen in de sportschool.

San Andreas voelt daarbij als de laatste Grand Theft Auto-game uit diens generatie: met GTA 4 besloot Rockstar een iets realistischere weg in te slaan, terwijl San Andreas nog altijd het beste te beschrijven valt als een virtuele speeltuin waarin je stoutste fantasieën werkelijkheid worden. Los Santos is inmiddels wel met meer details en grafische toeters en bellen gerealiseerd in de vorm van Grand Theft Auto 5, maar de avonturen van ‘CJ’ en zijn vrienden blijven iconisch.

Screenshot van CJ en zijn vrienden in GTA San Andreas met verbeterde graphics

Grand Theft Auto Trilogy: The Definitive Edition is digitaal verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Daarmee zijn deze drie games sowieso voor het eerst speelbaar op een Nintendo-console, maar op elk platform is het een unicum om deze klassiekers te doorlopen.

Op de fysieke versie moet je nog even langer wachten; die komt namelijk op 17 december uit. De fysieke Switch-versie is daarnaast gepland om ergens in 2022 te verschijnen. Xbox Game Pass-leden kunnen met de Definitive Edition van GTA: San Andreas aan de slag gaan, en PlayStation Now-leden met de Definitive Edition van GTA 3.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

 
 

Gepubliceerd op: 26/10/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.