artwork gta 5 ps5 xbox series x s online
artwork gta 5 ps5 xbox series x s online

Grand Theft Auto 5 en GTA Online komen eindelijk naar PS5 en Xbox Series X en S

Er zijn maar weinig games die zo’n enorme impact op de game-industrie hebben gemaakt als Grand Theft Auto 5. Rockstars openwereldgame verscheen in 2013 op Xbox 360 en PlayStation 3 en was meteen een daverend succes, kwam vervolgens ook uit op PS4, Xbox One en pc en nu staat er zelfs een release op de nieuwste consoles op de planning. In de tussentijd zijn er zo’n 160 miljoen exemplaren van het spel verkocht, waarmee het op Minecraft na de populairste (premium) game ooit is! De hoogste tijd om te kijken wat we in de nabije toekomst van deze spectaculaire openwereldgame kunnen verwachten.

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 is natuurlijk niet zonder reden zo vaak verkocht: het spel is een duizelingwekkend openwereldavontuur die zijn weerga niet kent. De typische GTA-gameplay is intact: een grote, open stad en omringende gebieden in de vorm van Los Santos, waarin je rond kunt scheuren in gestolen auto’s en allerlei criminele praktijken uit kunt voeren. Het is niet voor niets dat deze reeks al sinds Grand Theft Auto 3 miljoenen gamers aan de buis gekluisterd houdt: het is simpelweg enorm leuk om de crimineel uit te hangen!

Video URL:
Currently supported:

Uniek aan GTA 5 is dat je niet één, maar drie hoofdpersonages volgt en bestuurt: Michael, Franklin en Trevor. Door een ludieke samenloop van omstandigheden moet dit kleurrijke drietal de koppen bij elkaar steken en een aantal spectaculaire overvallen zien te plannen. In de praktijk levert dat tientallen uren aan spannende verhaalmissies met uitmuntend acteerwerk op… óf je negeert dat gewoon en rijdt uren rond in het prachtige, op Los Angeles geïnspireerde landschap, op zoek naar het volgende avontuur.

Op PlayStation 5 en Xbox Series X en S kun je vanaf 15 maart deze uitgebreide singleplayercampagne voor het eerst of helemaal opnieuw beleven. Natuurlijk brengt deze nieuwe versie de nodige veranderingen met zich mee. Zo zijn er drie grafische modi om uit te kiezen die het spel nog mooier dan het al was maken. Het gaat om de volgende modi:

  • Fidelity-modus: In deze modus draait de game in een native 4k-resolutie en 30 frames per seconde met ray tracing voor oogverblindende lichteffecten op PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Op Xbox Series S is er opgeschaalde 4k. Deze modus is de beste keuze voor mensen die weggeblazen willen worden door de graphics.
  • Performance-modus: Wil je de meest vloeiende ervaring, dan ga je voor deze modus, want dan draait de game in een soepele 60 frames per seconde op alle consoles – en opgeschaalde 4k op PS5 en Series X en 1080p op Series S.
  • Performance RT-modus: Dit is de gulden middenweg: deze modus voor PS5 en Series X toont opgeschaald 4k en draait in 60 fps, maar heeft ook ray tracing.

Natuurlijk blijft het daar niet bij qua verbeteringen. Op alle nieuwe consoles zijn er snellere laadtijden, zodat je vliegensvlug de game op kunt starten, is het veel drukker op straat met voorbijgangers en auto’s, zien reflecties in het water er realistischer uit en is de game verder nog veel meer bijgeschaafd om een echte ‘next gen’-ervaring te bieden. Daarnaast wordt op PlayStation 5 gebruikgemaakt van haptische feedback en de adaptieve triggers, waardoor het rondrijden over verschillende soorten wegen en de impact van explosies nog realistischer aanvoelt. Ook 3D Audio op PS5 en Spatial Sound op de Xbox Series-consoles wordt ondersteund, waardoor je je helemaal in de game kunt verliezen.

GTA Online

Een essentieel onderdeel van de GTA 5-ervaring is natuurlijk GTA Online, de online modus van Grand Theft Auto 5. Deze modus biedt in feite hetzelfde gigantische speelgebied als de singleplayercampagne, maar laat de restricties van het verhaal uit de campagne varen. Je maakt dus je eigen personage aan en bouwt daarmee je eigen criminele imperium op! Dat kun je alleen doen of met vrienden, maar de naam van de modus zegt het al: andere spelers kom je sowieso tegen in de spelwereld. Wel kun je zelf in- en uitschakelen of deze spelers je kunnen aanvallen.

screenshot gta 5 ps5 xbox series x s online

Misschien heb je GTA Online wel eens geprobeerd toen GTA 5 uitkwam in 2013. In de afgelopen jaren is de online modus uitgegroeid tot een compleet andere ervaring, vol met leuke activiteiten om aan deel te nemen. Er zijn grootschalige ‘heists’ om uit te voeren met andere spelers, races om met je favoriete wagens rond te scheuren, allerlei vastgoed om met je gesloten geld aan te schaffen en talloze andere bezigheden waardoor je met gemak honderden uren in dit totaalpakket kunt steken. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om zomaar wat rond te cruisen en overal om je heen chaos aan te richten – dat is immers de kern van GTA.

De aankomende PS5- en Xbox Series-versies nemen GTA Online nog meer op de schop. Zo moest je voorheen eerst een proloog van de singleplayercampagne spelen, maar dat hoeft in deze nieuwe versie niet meer. Daarnaast is er een nieuwe tutorial waarin je als kersverse speler kennismaakt met alle facetten van het spel, zodat je niet compleet verward in de spelwereld wordt geworpen om het vervolgens zelf maar uit te zoeken. Er is zelfs een nieuw hoofdmenu vanuit waar je gemakkelijk alle belangrijke activiteiten kunt kiezen.

Als nieuwe speler – of iemand die er voor kiest om met een nieuw personage te beginnen – is het daarnaast ook mogelijk om voor de Career Builder-optie te kiezen. Hiermee krijg je een extra zetje om je carrière als crimineel in Los Santos knallend van start te laten gaan: je ontvangt 4 miljoen GTA-dollars om alvast wat toffe voertuigen, wapens en vastgoed te kopen. Wel zo handig! GTA Online is niet voor niets al jarenlang een van de populairste online games onder een grote verscheidenheid aan spelers, maar met de PS5- en Xbox Series-versies wordt het een stuk gemakkelijker voor nieuw spelers om er eindelijk achter te komen waarom dit een niet te missen ervaring is.

Je hebt PlayStation Plus nodig om GTA Online te spelen

GTA 5 komt op 15 maart naar PS5 en Xbox Series X en S

Vanaf 15 maart kun je Grand Theft Auto 5 digitaal op PlayStation 5 en Xbox Series X en S kopen. In de loop van april verschijnt de game ook fysiek op de nieuwe consoles. Mensen die de game al op een oudere console hebben, kunnen géén gratis update downloaden – iedereen betaalt dus voor de PS5- of Xbox Series-versie. De digitale PS5-versie kan van 15 maart tot 15 juni voor 9,99 euro gekocht worden, daarna kost de game 39,99 euro. Xbox Series X- en S-gamers betalen tot 15 juni 19,99 euro.

screenshot gta 5 ps5 xbox series x s online

Wanneer je GTA 5 koopt, ontvang je daar ook GTA Online bij. Maar voor het eerst in de geschiedenis van de game kan GTA Online op de nieuwe consoles ook los gekocht worden. PlayStation 5-gamers kunnen daarnaast - zonder GTA 5 of GTA Online te hoeven kopen - drie maanden lang gratis genieten van GTA Online. Een ideale gelegenheid om het eens uit te proberen!

Mocht je al GTA 5 spelen, dan kun je via het pauzemenu in GTA 5 op PS4 of Xbox One de optie Upload Save Game kiezen, om je savefile over te zetten en al je geboekte progressie mee te nemen naar de nieuwe versie. Dit geldt ook voor GTA Online, al moet je dat wel via de Rockstar Games Social Club doen. Op die manier neem je je personages, progressie, vastgoed, wagens en alle andere dingen die je hebt vrijgespeeld en aangeschaft mee.

Of je nou een nieuwe speler bent of de game op je nieuwe console wil ervaren: er is vanaf 15 maart echt geen excuus om Grand Theft Auto 5 en GTA Online op te starten op de PlayStation 5 of Xbox Series X en S. Geniet van je verblijf in Los Santos!

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 09/03/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.