releases mei blog
releases mei blog

De game releases van mei 2023

We hebben het al vaker geconstateerd in deze overzichtsartikelen, maar 2023 is écht aan het uitgroeien tot een van de beste gamejaren sinds heugenis. De afgelopen maanden zijn we al getrakteerd op diverse kwalitatief hoogstaande games – waaronder remakes van bejubelde horrorgames Resident Evil 4 en Dead Space, en het nieuwste avontuur in een heelal hier ver, ver vandaan in de vorm van Star Wars Jedi: Survivor – maar in mei krijgen we geen tijd om bij te komen van al dat virtuele geweld. Zo kunnen PS4- en Xbox One-eigenaren ook eindelijk genieten van Harry Potter-avontuur Hogwarts Legacy, gaan we op Xbox en pc op vampierjacht in Redfall, kruipen we in de huid van Gollum in een gloednieuw The Lord of the Rings-spel en worden we getrakteerd op het langverwachte vervolg op een van de beste games ooit in de vorm van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Of wat te denken van de PlayStation VR2, die we vanaf deze maand ook bij Game Mania gaan verkopen. Dit zijn de games die je in mei kunt verwachten!​

Redfall

  Releasedatum: 2 mei
 Platform(s): Xbox Series X en S, pc

 

Ontwikkelaar Arkane wordt gezien als de hofleverancier van games die je helemaal hun uiterst gedetailleerde spelwereld in trekken. ‘Immersie’ is het woord dat deze spellen het beste omschrijft, of je je nou in een door buitenaardse wezens overgenomen ruimtestation bevindt in Prey, of een ommetje maakt in het steampunkachtige Dunewall uit Dishonored. Of wellicht doe je een ooit vredig dorpje op een eiland in Massachusetts aan, dat is overgenomen door een stel vampiers, zoals het geval is bij Redfall. De vampiers hebben zelfs een manier gevonden om er voor te zorgen dat de zon er nooit meer schijnt, waardoor ze zich dag en nacht over de straten van Redfall kunnen begeven en de inwoners kunnen terroriseren!

Gelukkig kun jij daar een stokje – of beter gezegd staakje – voor steken. Je kiest uit een van de vier helden – Devinder Crousley, Layla Ellison, Remi De La Rosa of Jacob Boyer  –  ieder met een eigen achtergrondverhaal en speciale krachten, en neemt het alleen of met drie vrienden op tegen deze ware vampierplaag. De gevarieerde omgevingen op het eiland geven je het gevoel dat je een echt bestaand stadje verkent, wat de spanning alleen maar tastbaarder maakt, en je bepaalt zelf welk gedeelte van de spelwereld je eerst bevrijdt van de Vampiergoden die er over regeren. Natuurlijk heb je een hoop schietgeweld tot je beschikking, waaronder wapens die specifiek een groot gevaar voor de bloedzuigers vormen – denk aan UV-lampen en geweren die staken afvuren. Redfall vormt met al deze elementen een unieke ervaring die garant staat voor veel vermaak, of het nou in je eentje is of met een stel vrienden.

Pre-order nu en ontvang 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!
 

Hogwarts Legacy

  Releasedatum: 5 mei
 Platform(s): PS4, Xbox One

 
Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Mensen met een PlayStation 5, Xbox Series X of S of krachtige pc in huis konden al een paar maanden van Hogwarts Legacy genieten, maar in mei is het ook eindelijk de beurt aan PS4- en Xbox One-gamers om dit weergaloze Harry Potter-avontuur te ervaren. In de kern is dat avontuur hetzelfde als die eerder dit jaar verscheen. Spelers arriveren als vijfdejaars student op Zweinstein, de beroemde tovenaarsschool waar ze spreuken leren drankjes brouwen en natuurlijk fantastische wezens temmen. Het is een waar genot om deze gigantische school te verkennen. Niet alleen kom je verschillende kamers en gangen tegen die je misschien nog herkent uit de films, maar er zijn ook allerlei delen van de school te bezoeken die alleen in de boeken voorkwamen, en je nu dus voor het eerst op je scherm tot leven ziet komen.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook gebieden buiten de school kun je naar hartenlust verkennen, van het pittoreske dorpje Zweinsveld tot het mysterieuze Verboden Bos. Ondertussen ontrafel je een spannend complot over een type magie die mogelijk een bedreiging vormt voor de vrede in de wereld, maak je vrienden met medestudenten en word je zelf steeds sterker en slimmer dankzij je studies. Met Hogwarts Legacy is het zowaar geen straf om naar school te gaan!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

  Releasedatum: 12 mei
 Platform(s): Nintendo Switch

 

Toen de Nintendo Switch in 2017 uitkwam, had deze hybride spelcomputer niet met een betere game kunnen verschijnen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild vond niet alleen de langlopende Zelda-reeks, maar ook het openwereldgenre an sich opnieuw uit. In een gigantisch Hyrule mocht je helemaal zelf je route uitstippelen om de wereld van Calamity Ganon te redden – niet door allerlei icoontjes op de wereldkaart af te gaan zoals in zoveel andere games, maar door te turen in de omgeving naar wat je interesse prikkelt. Die berg in de verte bijvoorbeeld, of de mysterieuze overblijfselen van een gebouw waar je plotseling op stuit. Daardoor kon je zomaar honderden uren in Breath of the Wild spenderen en je geen moment vervelen.

We hebben er zo’n zes jaar op moeten wachten, maar eindelijk worden Switch-gamers getrakteerd op het langverwachte vervolg. Tears of the Kingdom speelt zich na Breath of the Wild af. Sterker nog: we doen hetzelfde Hyrule aan, maar duidelijk is wel dat deze spelwereld flink op de schop is gegaan. Niet alleen vind je op de grond allerlei nieuwe locaties om te verkennen, je kunt ook de lucht in om een grote verscheidenheid aan zwevende eilanden te bezoeken, of grotten ingaan en zo diep onder de grond op avontuur gaan. Koene held Link heeft daarbij een aantal nieuwe moves tot zijn beschikking. Zo kan hij nu allerlei objecten in de spelwereld aan elkaar vastmaken, zodat hij zelf de meest opmerkelijke wapens of zelfs echt werkende voer- en vliegtuigen kan creëren! Ook kan hij objecten terug de tijd in sturen of door het platfond heen schieten om daar bovenop te belanden. Natuurlijk zijn die krachten hard nodig om allerlei ingenieuze puzzels mee op te lossen.

Tears of the Kingdom puilt werkelijk uit van de content in de vorm van interessante locaties, spannende avonturen en epische gevechten, waardoor het ons niets zou verbazen als we met z’n allen wéér honderden uren in dit vervolg gaan stoppen. Het enige probleem? Waar halen we de toch de tijd vandaan?!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

PlayStation VR2 en de Horizon Call of the Mountain-bundel

  Releasedatum: 12 mei
 Platform(s): PS5

 

De PlayStation VR2 was al een tijdje verkrijgbaar via Sony zelf, maar vanaf 12 mei mogen we bij Game Mania onze gewaardeerde klanten ook deze splinternieuwe virtualrealityhelm voor de PlayStation 5 aanbieden. Met dit neusje van de zalm op het gebied van virtual reality zien games er levensecht uit. Daarbij kan de bril de beweging van je ogen volgen, wat op allerlei manieren in games toegepast wordt – denk bijvoorbeeld aan een horrorspel waar ogenschijnlijk stilstaande poppen van plek veranderen wanneer je met je ogen knippert! Elke PS VR2-headset wordt geleverd met de PlayStation Sense-controllers, waarmee het net lijkt alsof je echt en pijl en boog of racewiel in je handen vast hebt.

Er zijn al heel wat interessante games voor de vr-headset beschikbaar, en voor sommige spellen kun je een (gratis) update downloaden – denk aan Gran Turismo 7 en Resident Evil Village. Bij Game Mania heb je de keuze uit de headset zelf, of een bundel waarbij de indrukwekkende launchgame Horizon Call of the Mountain meegeleverd wordt. In dit gloednieuwe avontuur waan je jezelf in de prachtige, post apocalyptische wereld die je nog kent uit de voorgaande Horizon-games en loop, schiet en klim je je een weg tussen torenhoge robotdino’s. Natuurlijk kunnen we je bij de plaatselijke Game Mania verder op weg helpen als je nog vragen over de PlayStation VR2 hebt. Maar dat het een indrukwekkend staaltje technologie is, staat buiten kijf!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Lego 2K Drive

  Releasedatum: 19 mei
 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

 

Lego is leuk voor jong en oud, en dat geldt eigenlijk ook voor de vele games rondom de kleurrijke bouwsteentjes. Het werd dan ook de hoogste tijd voor een toffe racegame in combinatie met Lego, en dat is precies wat Lego 2K Drive biedt! Verken de uitgestrekte wereld van Steenlandië, waar je vanzelf op allerlei races, missies en andere verrassingen stuit. Met talloze Lego-steentjes bouw je je eigen voertuig waarmee je niet alleen over het land, maar ook over het water kunt scheuren. Er is een uitgebreide verhalende modus, maar je kunt ook meedoen aan racetoernooien, diverse leuke minigames ervaren en het natuurlijk opnemen tegen andere spelers – zowel lokaal als online. Word de ultieme kampioen en creëer de mooiste bolides in Lego 2K Drive!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

The Lord of the Rings: Gollum

  Releasedatum: 25 mei
 Platform(s): PS5, PS5, Xbox-consoles, pc

 

We zouden uren kunnen orakelen over hoe tof The Lord of the Rings is – zowel de boeken van J.R.R. Tolkien als de filmtrilogie van Peter Jackson – maar de meesten van jullie zijn daar hopelijk wel van op de hoogte. Een game gesitueerd in dit fantasievolle en tijdloze universum is dan ook altijd welkom, en gelukkig krijgen we met The Lord of the Rings: Gollum precies wat we hadden verwacht: een avontuur met de door de Ring verdorven Hobbit in de hoofdrol. De game laat je de ervaringen van het personage tussen The Hobbit en The Lord of the Rings naspelen. In de praktijk levert dat vooral veel stealth-gameplay op, waarbij je daarnaast ook regelmatig keuzes maakt die invloed hebben op de verloop van het verhaal. Er is immers constant een interne strijd gaande tussen Sméagol en Gollum… en aan jou om te bepalen wie er als winnaar uit de bus komt!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Deze games komen ook nog uit!

Onderstaande games zijn o.a. fysiek of digitaal verkrijgbaar via de Nintendo eShop, PlayStation Store en Xbox Store. Koop je PlayStation Store-tegoed, Xbox-tegoed en eShop-tegoed online bij Game Mania en krijg de code direct in je mailbox en spaar Game Mania XP coins bij je aankoop, of bezoek één van onze vele Game Mania-winkels voor PlayStation-, Nintendo-, Xbox- en Steam-tegoedkaarten!

 • 2 mei: Age of Wonders 4 (PS5, Xbox Series X en S, pc)
 • 5 mei: Hometopia (pc)
 • 5 mei: Duru - About Mole Rats and Depression (pc)
 • 11 mei: TT Isle of Man - Ride on the Edge 3 (PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc)
 • 14 mei: Zool Redimensioned (PS4)
 • 16 mei: Trinity Trigger (PS5, PS4, Nintendo Switch)
 • 16 mei: Tin Hearts (PS5, PS4, Xbox-consoles, pc)
 • 18 mei: The Outlast Trials (pc)
 • 18 mei: I Am Future (pc)
 • 22 mei: Inkbound (pc)
 • 23 mei: Amnesia: The Bunker (PS4, Xbox-consoles, pc)
 • 23 mei: Farming Simulator 23 (Nintendo Switch)
 • 23 mei: After Us (PS5, Xbox Series X en S, pc)
 • 23 mei: Puzzle Bobble Everybubble (Nintendo Switch)
 • 23 mei: Glitch Busters: Stuck on You (PS4, Nintendo Switch, pc)
 • 23 mei: Miasma Chronicles (PS5, Xbox Series X en S, pc)
 • 25 mei: Hello Neighbor VR: Search and Rescue (PS5, PS4)
 • 25 mei: Do Not Feed the Monkeys 2099 (Nintendo Switch, pc)
 • 30 mei: Company of Heroes 3 (PS5, Xbox Series X en S)
 • 30 mei: System Shock Remake (pc)
 

Gepubliceerd op: 27/04/2023
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.