releases jan blog
releases jan blog

De game releases van januari 2023

Met 2022 zo goed als achter de rug, gaan we aan mogelijk een van de beste gamejaren sinds tijden beginnen! Er staan dit jaar enorm veel prachtige virtuele avonturen op de planning. Traditiegetrouw is januari altijd relatief rustig qua releases, maar dat neemt niet weg dat er toch al een aantal veelbelovende spellen op stapel staan. De makers van Final Fantasy gaan ons bijvoorbeeld trakteren op een flitsende nieuwe actie-adventure in de vorm van Forspoken, en mensen die niet snel bang zijn kunnen een enkeltje boeken naar een griezelig, verlaten ruimtestation in de vorm van de Dead Space-remake. Dit zijn de releases van januari!

One Piece Odyssey

  Releasedatum: 13 januari
 Platform(s): PS5, PS4, Xbox Series X en S, pc

 

One Piece-fans kijken al een tijdje reikhalzend uit naar deze game. En met goede reden: One Piece Odyssey moet namelijk aanvoelen als een aflevering uit de geprezen animatieserie, mede dankzij het feit dat het verhaal zo onderdeel had kunnen uitmaken van de langlopende show. Alleen al het grafische stijltje geeft je het idee dat je naar een aflevering zit te kijken, met het grote verschil dat je hier zelf de controle over hebt natuurlijk.

De Straw Hats – zoals altijd onder leiding van Monkey D. Luffy – komen in een storm op zee terecht en stranden als gevolg daarvan op een mysterieus eiland, dat geheel op eigen tempo verkend kan worden. Helaas zijn wel alle crewleden verspreid op het eiland, dus het is aan jou om ze weer met elkaar te herenigen. Bestuur naast Luffy ook andere bekende personages uit de serie, zoals Zori, Usopp, Sanji, Chopper en Nami, neem deel aan spannende gevechten en help de crew om elkaar én Luffy’s zoekgeraakte strohoed te vinden. De schrijver van de serie heeft zelfs meegeholpen met het maken van de game, dus er bestaat geen twijfel dat dit een authentieke ervaring voor de vele fans van One Piece wordt.

Pre-order nu en ontvang 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!
 

Fire Emblem Engage

  Releasedatum: 20 januari
 Platform(s): Nintendo Switch

 
Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Na wat uitstapjes in het actievolle musou-genre is het de hoogste tijd dat Fire Emblem terugkeert naar de gameplay waar het groot mee is geworden: tactische gevechten en interactie met vele uitgediepte personages. Met Fire Emblem Engage beginnen Switch-eigenaren het jaar dan ook goed, want dit spel belooft weer vele tientallen uren aan spannende gameplay te bieden. De game speelt zich af op het continent Elyos, dat bestaat uit vier koninkrijken waar een oorlog woedde. Alear, de Divine Dragon, ontwaakt duizend jaar na die oorlog en is zijn herinneringen kwijt. Al snel belandt hij in een allesbepaalde strijd die de toekomst van Elyos zal bepalen.

Fire Emblem Engage bevat een aanlokkelijk gameplaymechanisme dat fans van het eerste uur als muziek in de oren zal klinken: via speciale Emblem-ringen kun je namelijk allerlei bekende helden uit voorgaande games oproepen die je een handje helpen. Zo kunnen bekende gezichten als Marth en hun krachten aan je verlenen voor een extra boost van je statistieken. Of combineer de helden om unieke aanvallen uit te voeren! Door deze unieke insteek is Fire Emblem niet alleen een leuke nieuwe game in de reeks, maar ook nog eens een ode aan de vele geprezen vorige delen.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Forspoken

  Releasedatum: 24 januari
 Platform(s): PS5, pc

 

Square Enix kennen we natuurlijk van de Final Fantasy-reeks. Het team dat eerder verantwoordelijk was voor Final Fantasy 15 werkt echter al geruime tijd aan een compleet nieuwe actie-rpg in de vorm van Forspoken, en in januari komt dat avontuur eindelijk beschikbaar – exclusief op PlayStation 5 en pc!

Frey Holland is een ogenschijnlijk doodnormale vrouw uit New York City die opeens getransporteerd wordt naar het fantasievolle en mysterieuze land Athia. Dankzij een magische armband om haar pols – die wonderbaarlijk genoeg met haar kan praten – krijgt ze speciale krachten waarmee ze magische spreuken uit kan voeren. Die heeft ze hard nodig ook, want Athia wordt geteisterd door een aantal gevaarlijke tovenaars – de Tantas.

Frey combineert in Forspoken haar nieuwe magische krachten met duizelingwekkende parkour-skills om zich vliegensvlug door de indrukwekkend ogende spelwereld te verplaatsen. Forspoken moet dan ook een intense achtbaanrit worden en zou wel eens het begin kunnen vormen van een populaire nieuwe reeks van de studio achter Final Fantasy.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Dead Space (remake)

  Releasedatum: 27 januari
 Platform(s): PS5, Xbox Series X en S, pc

 

Meer dan tien jaar geleden verraste EA vriend en vijand met het ijzersterke Dead Space, een ruimtehorrorgame van de bovenste plank. Na een tweetal vervolgen werd het echter stil rondom de geliefde franchise, maar na al die jaren keert Dead Space gelukkig terug met een remake van het allereerste deel. Mensen die Dead Space al die jaren geleden al hebben gespeeld kunnen genieten van de prachtige vernieuwde graphics en toegevoegde elementen, zoals uitgebreide dialogen van het hoofdpersonage, en nieuwkomers kunnen nu voor het eerst ervaren waarom zoveel mensen zó enthousiast zijn over de game.

Dead Space speelt zich af op het verlaten ruimtemijnbouwschip USG Ishimura. Alsof het nog niet eng genoeg is om daar als hoofdpersonage Isaac Clarke vast te komen zitten, lopen er ook afschuwelijke wezens genaamd Necromorphs rond die het op je hebben voorzien. Gelukkig is Isaac een ingenieur en kan hij van allerlei materialen de meest inventieve wapens maken. Richt op de ledematen van deze monsterlijke wezens om ze te vertragen en uit te schakelen. Daarbij blijft de camera altijd achter Isaac en wordt de gameplay nooit onderbroken, waardoor je nóg meer in deze toch al ijzingwekkende overlevingstocht wordt getrokken. Alleen met stalen zenuwen durf je je een weg te banen door dit spel!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Crisis Core: Final Fantasy 7 Reunion

  Releasedatum: 13 december
 Platform: PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

 

We moeten nog even geduld opbrengen tot Final Fantasy 7 Remake: Part 2 uitkomt, maar gelukkig trakteert Square Enix ons voor die tijd al op een ander avontuur binnen het Final Fantasy 7-universum. Crisis Core: Final Fantasy 7 kwam oorspronkelijk op de PSP uit, maar deze remake lijkt net een nieuwe game dankzij 3D-modellen, ingesproken stemmen voor alle personages (in het Engels én het Japans) en een verbeterd gevechtssysteem.

De game zelf speelt zich nog voor de avonturen uit Final Fantasy 7 af en draait om Zack Fair, een Shinra-soldaat op zoek moet naar een vermist lid. Hij stuit echter op een groot complot rondom het slechte Shinra. Ondanks dat de game zich voor FF7 afspeelt, zul je bekende personages uit die game tegenkomen, waaronder natuurlijk de enige echte Cloud Strife. Een onmisbaar avontuur voor Final Fantasy-fans dus!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

 • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Deze games komen ook nog uit!

Onderstaande games zijn o.a. fysiek of digitaal verkrijgbaar via de Nintendo eShop, PlayStation Store en Xbox Store. Koop je PlayStation Store-tegoed, Xbox-tegoed en eShop-tegoed online bij Game Mania en krijg de code direct in je mailbox en spaar Game Mania XP coins bij je aankoop, of bezoek één van onze vele Game Mania-winkels voor PlayStation-, Nintendo-, Xbox- en Steam-tegoedkaarten!

 • 10 januari: Flash Party (pc)
 • 13 januari: Dragon Ball Z: Kakarot (PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc)
 • 19 januari: A Space For The Unbound (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc)
 • 20 januari: Monster Hunter Rise (PS5, PS4, Xbox-consoles)
 • 24 januari: Mahokenshi (pc)
 • 24 januari: Risen (PS4, Xbox One, Nintendo Switch)
 • 31 januari: Season: A Letter to the Future (PS5, PS4, pc)
 • 31 januari: SpongeBob Squarepants: The Cosmic Shake (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc)
 

Gepubliceerd op: 26/12/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.