fresh news mobile
fresh news

FRESH NEWS: De hot topics van de voorbije week

Welkom bij Fresh News, een wekelijkse rubriek op de Game Mania-website. Elke vrijdag brengen we je op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie. Zo ga je goed geïnformeerd het weekend in en kun je op iedereen indruk maken met jouw kennis over de geekwereld! Deze keer kijken we naar het nieuws uit de periode van 6 tot en met 12 oktober, met onder andere de overname van Actvision Blizzard door Microsoft, indrukwekkende verkoopcijfers voor Minecraft en een geweldig hebbedingetje voor retrogamers met een voorliefde voor de Nintendo 64!

Microsoft heeft Activision Blizzard overgenomen

We meldden het al in de vorige editie van Fresh News: de langverwachte overname van Activision Blizzard door Microsoft kon élk moment plaatsvinden. Dat gebeurde afgelopen vrijdagmiddag dan ook: de bedrijven kondigden aan dat de overname eindelijk afgerond was. Dat betekent dat populaire gamefranchises als Call of Duty, Diablo, World of Warcraft en Candy Crush nu eigendom zijn van Microsoft!

De overname, waarbij een recordbedrag van zo’n 68,7 miljard dollar gemoeid gaat, werd begin vorig jaar al aan aangekondigd. Dat het zolang duurde het geregeld was, komt omdat allerlei organisaties overal ter wereld moesten controleren of dit niet nadelig voor consumenten zou uitpakken. Dat had behoorlijk wat voeten in de aarde, maar na veel discussies en Microsofts bereidheid om er voor te zorgen dat veel Activision-games de komende jaren alsnog op alle systemen gespeeld kunnen worden, kregen de bedrijven vorige week toch vrij spel.

Wat houdt dit in de praktijk in? De komende jaren kunnen we populaire games als Call of Duty en Diablo nog wel op alle systemen verwachten, maar dit zou in de verre toekomst wel eens kunnen veranderen. En natuurlijk zullen uiteindelijk veel spellen van de uitgever op Xbox Game Pass verschijnen, zodat iedereen met een abonnement ze daar kan spelen. Microsoft heeft laten weten dat dit vanaf 2024 gaat gebeuren, dus nog even geduld!

 

Minecraft is maar liefst 300 miljoen keer verkocht

Je hebt succesvolle games, en je hebt Minecraft. Afgelopen weekend maakte ontwikkelaar Mojang bekend dat de game inmiddels 300 miljoen keer verkocht is! Een ontzagwekkend getal - het is dan ook de bestverkochte game ooit. Het spel, waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten en met blokken de mooiste bouwwerken kunt maken, heeft een behoorlijke voorsprong op de nummer twee. Dat is namelijk Grand Theft Auto 5, en daar zijn voor zover we weten meer dan 185 miljoen exemplaren van verkocht. Ook een duizelingwekkend verkoopaantal, maar het komt niet in de buurt van de nummer één. Knappe game die het record van Minecraft nog in kan halen dus!

Overigens blijft ontwikkelaar Mojang Minecraft ondersteunen met nieuwe content. Zo komt op 7 november Star Wars: Path of the Jedi uit, een uitbreiding waarmee je een echt Star Wars-avontuur in Minecraft beleeft, en staat volgend jaar update 1.21 op de planning waarmee allerlei nieuwe opties en zelfs een nieuwe vijand worden geïntroduceerd. Iets zegt ons dus dat er nog vele miljoenen verkochte exemplaren bij gaan komen.

 

 
Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Van Gogh Museum is gestopt met weggeven van exclusieve Pokémon-kaart

Vorige maand vertelden we je al over een speciale Pokémon-expositie in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Daar kun je allerlei schilderijen van Pokémon geïnspireerd door het werk van de legendarische schilderaar Vincent van Gogh bekijken. De expositie bleek een schot in de roos: duizenden fans kwamen er op af. Niet alleen omdat het een leuk dagje uit is waarin de passie van gamers wordt gecombineerd met kunst, maar ook omdat er toffe merchandise te verkrijgen is.

Eén verzamelobject zorgde vooral voor veel chaos: een exclusieve Pokémon Trading Card. Deze kaart ontvangen mensen na het voltooien van een schattenjacht op de expositie. Het museum wil dat mensen de expositie op een veilige en leuke manier kunnen blijven bezoeken, en daarom heeft het besloten om de kaart niet meer weg te geven. Mocht je dus speciaal daarvoor willen afreizen naar het museum: laat maar zitten. Binnenkort moet de kaart gelukkig wel via de Pokémon Center-website aangeboden worden. Dan kan iedereen hem bestellen, wel zo eerlijk… en een stuk minder chaotisch!

pikachu

Met de Analogue 3D kun je straks Nintendo 64-games in 4k afspelen

De makers van de populaire Analogue Pocket – een handheld waarmee je allerlei klassieke handheldgames kunt spelen – komen in 2024 met de Analogue 3D. Dit apparaat stelt je in staat om in een haarscherpe 4k-resolutie Nintendo 64-games af spelen! Het gaat hierbij niet om emulatie – in plaats daarvan wordt de Nintendo 64 op hardwareniveau nagebootst. Je hebt daar wel de oorspronkelijke Nintendo 64-cartridges voor nodig, dus als je die nog ergens op zolder hebt liggen of tweedehands op de kop kunt tikken, zit je goed. Op die manier kun je genieten van klassiekers als Super Mario 64, Zelda: Ocarina of Time, GoldenEye 007… de lijst is haast eindeloos! Via de officiële website kun je je inschrijven om op de hoogte gehouden te worden. Hieronder zie je alvast een teaserplaatje van hoe de controller er uit gaat zien. Een precieze releasedatum en prijs ontbreken nog.

n64

Griezelen met Silent Hill: Ascension

Met Halloween in aantocht is dit de ideale tijd van het jaar om doodsangsten uit te staan. Silent Hill: Ascension helpt daar een handje bij, al is dat eigenlijk wel net te laat: deze interactieve serie verschijnt hier pas in de nacht van 31 oktober op 1 november. Kortgezegd bestaat Silent Hill: Ascension uit afleveringen die je alleen bekijkt, maar je kunt tijdens het kijken op verschillende momenten wel keuzes maken. De keuzes van kijkers worden bij elkaar opgeteld en hebben vervolgens invloed op wat er in nieuwe afleveringen gebeurt. Een behoorlijk origineel concept en een prima manier om al bibberend de tijd te doden tot de remake van Silent Hill 2 uitkomt! Nieuwe afleveringen verschijnen niet alleen op iOS, Android en het internet, maar ook op PlayStation 5 en PlayStation 4. En het mooiste van dit alles: Het is geheel gratis!

 

Hond gaat game speedrunnen voor het goede doel

Een paar keer per jaar wordt het Awesome Games Done Quick-evenement gehouden. Gedurende dit evenement worden er meerdere dagen achter elkaar een grote verscheidenheid aan games zo snel mogelijk uitgespeeld door allerlei gamers, met als doel geld ophalen voor Artsen Zonder Grenzen. Miljoenen gamers kijken er inmiddels graag naar, al is het maar omdat er echt allerlei soorten games voorbijkomen!

In januari is het tijd voor de nieuwste editie van Awesome Games Done Quick, maar daar doet deze keer wel een heel speciale speedrunner aan mee. Gamer JSR laat zijn hond Peanut Butter namelijk de NES-game Gryromite uitspelen! Hieronder is naast een aankondigingstrailer alvast een video van eerder dit jaar te zien van de shiba die de game speelt met een speciale controller. Daar deed hij toen 25 minuten en 29 seconden over – kijken of dat aanstaande januari sneller lukt dus!

 

Microsoft pakt flink uit met marketingcampagne voor Xbox

We sluiten deze Fresh News af met het bedrijf waarmee we zijn begonnen: Microsoft. Zij hebben namelijk een indrukwekkende Xbox-reclame gemaakt die eind deze week in première ging. De commercial is onderdeel van een nieuwe marketingcampagne rondom de console en toont hoe iemand onderweg naar huis opeens wordt getransporteerd naar diverse Xbox-games. De reclame ziet er in ieder geval behoorlijk gelikt uit! Microsoft zet flink in op de campagne, want zoals je in deze tweet kunt zien, spelen ze hem zelfs op de gloednieuwe Sphere in Las Vegas!

 

Dit was het Fresh News van deze week. Kom volgende week vrijdag terug een kijkje nemen, dan brengen we je opnieuw op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie.

Gepubliceerd op: 20/10/2023
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.