fresh news mobile
fresh news

FRESH NEWS: De hot topics van de voorbije week

Welkom bij Fresh News, een wekelijkse rubriek op de Game Mania-website. Elke vrijdag brengen we je op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie. Zo ga je goed geïnformeerd het weekend in en kun je op iedereen indruk maken met jouw kennis over de geekwereld! Deze keer kijken we naar het nieuws uit de periode van 6 tot en met 12 oktober, met onder andere nieuwe PlayStation 5-modellen, een uniek ogende kat in Assassin’s Creed Mirage en nieuwe ontwikkelen op het gebied van de Activision Blizzard-overname!

Nieuwe PlayStation 5-modellen onthuld

Er gingen al maandenlang geruchten, maar deze week heeft Sony dan eindelijk nieuwe PlayStation 5-modellen aangekondigd. Officieel wordt er geen ‘Slim’ aan de naam toegevoegd, maar de consoles zijn weldegelijk slanker en lichter dan je gewend bent. Preciezer gezegd zijn ze zo’n dertig procent kleiner dan de oorspronkelijke modellen, en 18 tot 24 procent lichter. Beide consoles zijn uitgerust met een SSD van 1 terabyte en een standaard om de console horizontaal mee te plaatsen. Wil je de console verticaal (en stevig) neerzetten, dan kun je daar een losse standaard voor aanschaffen.

Net zoals met de huidige PS5-modellen het geval is, komen er twee versies beschikbaar: eentje met disk drive voor 549,99 euro, en eentje zonder disk drive voor 449,99 euro. Het grote verschil met de huidige modellen is dat de diskdrive, oftewel het gedeelte waar je fysieke games mee afspeelt, los te koppelen is. Het duurste model is standaard uitgerust met die loskoppelbare diskdrive, maar voor het goedkope model kun je die achteraf ook los aanschaffen. Dat is anders dan bij de huidige PS5-modellen: heb je de Digital Edition gekocht, dan is er geen manier om daar fysieke games op af te spelen. Een losse diskdrive gaat 119,99 euro kosten.

Verder zullen je games er precies hetzelfde op afspelen, en je hoeft dan ook geen extra grafische toeters of bellen te verwachten. De nieuwe PlayStation 5-modellen komen als het goed is ergens eind november beschikbaar. De oude PlayStation-modellen wordt uitgefaseerd, dus mocht je om wat voor reden dan ook liever die onder je televisie hebben staan, dan is het aan te raden die zo snel mogelijk aan te schaffen!

 

Microsoft lanceert kledinglijn gebaseerd op Xbox 360

Heb jij ook zulke goede herinneringen aan de Xbox 360? Dan is de nieuwe Heritage Collection van Microsoft wat voor jou! Met vijf kledingstukken draag je namelijk je liefde uit voor dat Xbox-tijdperk. In de officiële winkel zijn drie truien en twee t-shirts te vinden, onder andere met Xbox 360- en Halo 3-logo’s. Er is zelfs een t-shirt met het klassieke logo van Xbox Live te vinden. Per t-shirt betaal je 35,95 euro en per trui 82,95 euro. Maar wees er snel bij, want de voorraad slinkt erg snel!
https://eu.gear.xbox.com/collections/the-heritage-collection

xbox outfit
Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Kat met Assassin’s Creed-logo op zijn snuit krijgt ereplekje in Mirage

Misschien ben je hem al tegengekomen in het pas uitgekomen Assassin’s Creed Mirage: een kat met een wel heel opvallend patroon op zijn snuit. Zoals je in de screenshot kan zien, heeft hij namelijk het logo van Assassin’s Creed tussen zijn ogen zitten! Dat is natuurlijk geen toeval. Sterker nog: de kat heeft écht bestaan! Een fan van de reeks toonde een foto van zijn overleden huisdier aan de ontwikkelaars, die besloten hem te vereeuwigen in de game. En aangezien games nooit genoeg katten kunnen hebben, hebben we daar helemaal niets op tegen.

Ook Assassin’s Creed Mirage spelen? De game is nu verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox-consoles en pc.

assassins kat

Populaire tactische game Commandos keert terug

Rond de eeuwwisseling konden pc-gamers maar geen genoeg krijgen van de Commandos-spellen. In deze strategische reeks bestuur je een groep geallieerden die gedurende de Tweede Wereldoorlog allerlei Nazi-kampen binnensluipen om allerlei missies te voltooien. Het klassieke isometrische perspectief geeft je een duidelijk overzicht over de actie, wat wel nodig is ook: geen van je zes soldaten mag namelijk het onderspit delven. Gelukkig heeft elk lid van je team zo zijn eigen specialiteiten.

In de loop der jaren zijn er verschillende vervolgen uitgebracht, maar het meest recente deel stamt alweer uit 2006. Gelukkig wordt in 2024 die lange stilte doorbroken, wanneer het nieuwe deel Commandos: Origins naar pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en Game Pass. De zes soldaten die je wellicht nog kent uit de vorige delen keren weer terug. Sterker nog: aangezien de game zich voor de voorgaande delen afspeelt, maken we het ontstaan van hun hechte band mee. Natuurlijk doorloop je weer diverse uitdagende levens gebaseerd op uiteenlopende plekken overal ter wereld in een poging de Nazi’s te dwarsbomen. Ditmaal kan dat ook met een medespeler, zowel online als lokaal. Dat maakt de game misschien ook wat beter behapbaar voor nieuwkomers!

 

Een betere blik op de Lego Animal Crossing-sets

We meldden in de vorige aflevering van Fresh News al dat Nintendo en Lego met sets gebaseerd op Animal Crossing komen. We willen niet teveel in herhaling vallen, maar inmiddels weten we ook precies wat we kunnen verwachten – vorige week was er immers alleen nog maar een korte teaser te zien. Het gaat om vijf verschillende sets, onder andere gebaseerd op Isabelle’s huis, de boottour van Kapp’n en Nooks winkeltje. De goedkoopste set gaat 15,99 euro kosten en de duurste 74,99 euro. Het leukste van dit alles is dat je de vijf sets kunt combineren naar gelieve – net zoals in de games staat je eigen creativiteit voorop. In onderstaande trailer kun je de sets bekijken. Ze komen op 1 maart komend jaar uit.

 

Essen Spiel is het ultieme evenement voor bordspelfanaten

Afgelopen weekend werd in Essen, Duitsland alweer de veertigste editie van Essen Spiel gehouden, dé beurs waarin bord-, kaart- en rollenspellen centraal staan. Er kwamen maar liefst 193.000 bezoekers op af. Vergelijk dat bijvoorbeeld met de soortgelijke Amerikaanse beurs Gen Con, dat meer dan 70.000 mensen aantrok, en het moge duidelijk zijn dat men in Duitsland de grootste bordspellenexpo heeft. In een gigantische hal kun je met letterlijk honderden spellen kennismaken en talloze gelijkgestemden ontmoeten. In onderstaande video kun je zien wat volgens website Dicebreaker de interessantste spellen op de beurs waren.

Volgend jaar wordt de beurs van 3 tot en met 6 oktober gehouden. Een ritje naar de Essen is best te doen vanuit Nederland of België – de stad ligt een eindje boven Keulen, waar jaarlijks Gamescom wordt gehouden – dus misschien wordt het tijd om je volgende uitje alvast te plannen?

 

De Activision Blizzard-overname door Microsoft kan zéér binnenkort doorgaan

Begin vorig jaar kondigde Microsoft aan dat het bedrijf voor ongeveer 68,7 miljard dollar Activision Blizzard – de uitgever van games als Call of Duty en Diablo – over wilde nemen. Die gigantische deal was echter niet zomaar geregeld, want wereldwijd moesten overheidsinstellingen de overname nog goedkeuren. Zij waken er namelijk voor dat Microsoft door de overname geen monopolypositie in de markt krijgt.

Eigenlijk was er nog maar één organisatie die de deal kon tegenhouden – de Britse Competition and Markets Authority, oftewel CMA. Om die waakhond tegemoet te komen, kondigde Microsoft eerder al aan dat Ubisoft de rechten zou krijgen om alle Activision-games via cloudstreamingdiensten aan te bieden. Dat bleek doorslaggevend te zijn, en vrijdagochtend gaf de CMA diens nieuwe oordeel: de deal mag doorgaan!

Waarschijnlijk zullen Microsoft en Activision er nu snel werk van maken. Het zou zomaar kunnen dat wanneer je dit leest de overname officieel aangekondigd is – of anders wel zeer spoedig. Overigens is het onwaarschijnlijk dat je dan meteen de nieuwste Call of Duty of Diablo 4 via Xbox Game Pass kunt spelen – Activision gaf eerder al aan dat het in 2024 diverse games op Game Pass wil gaan aanbieden.

Dit was het Fresh News van deze week. Kom volgende week vrijdag terug een kijkje nemen, dan brengen we je opnieuw op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie.

Gepubliceerd op: 13/10/2023
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.