fresh news mobile
fresh news

FRESH NEWS: De hot topics van de voorbije week

Welkom bij Fresh News, een wekelijkse rubriek op de Game Mania-website. Elke vrijdag brengen we je op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie. Zo ga je goed geïnformeerd het weekend in en kun je op iedereen indruk maken met jouw kennis over de geekwereld! Deze keer kijken we naar het nieuws uit de periode van 25 tot en met 31 augustus, met o.a. nieuwe informatie over Super Mario Bros. Wonder, een prijsstijging voor PlayStation Plus en goed nieuws voor Xbox-gamers die graag Baldur’s Gate 3 willen spelen.

Super Mario Bros. Wonder

Eerder deze zomer kondigde Nintendo al Super Mario Bros. Wonder aan, een gloednieuwe 2D-platformer met de iconische loodgieter in de hoofdrol. Het bedrijf heeft afgelopen donderdag nieuwe beelden en informatie rondom het aankomede Switch-spel onthuld. Zo blijkt dat het spel zich in een ander koninkrijk dan we gewend zijn afspeelt: Flower Kingdom, oftewel het Bloemenrijk. Helaas is ook deze locatie niet veilig voor de slechte Bowser!

Een nieuwe omgeving vraagt om vernieuwende gameplayelementen, en wat dat betreft zit het wel goed met deze game. Nieuw is bijvoorbeeld de wonderbloem, die wanneer je hem aanraakt allerlei rare dingen in de levels laat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de herkenbare, groene warp pipes die opeens tot leven komen, of de camera die de actie opeens van bovenaf bekijkt. Eén ding is duidelijk: verwacht het onverwachte!

Sowieso zit Mario Bros. Wonder vol met elementen die nooit eerder in Mario-games zijn voorgekomen. Zo bevat het spel zogeheten ‘badges’. Je kunt deze badges gedurende het spel vrijspelen of met de in-game munteenheid kopen. Vervolgens kun je één zo’n badge tegelijk inschakelen en ontvang je daarmee speciale krachten, bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan muren te plakken of langzaam naar beneden te zweven in plaats van een snelle val. Het moet de gameplay nog gevarieerder maken!

Zoals je gewend bent van moderne tweedimensionale Mario-games kun je het spel met meerdere spelers doorlopen, en kun je bijvoorbeeld Mario, twee verschillende Toads, Princess Peach en Yoshi besturen. Je hoeft daarvoor niet alleen in dezelfde kamer te zijn: er is ook een online multipayer, waarbij je allerlei andere spelers rond ziet lopen en ze zelfs een handje kan helpen, bijvoorbeeld door ze een item te geven wanneer ze in nood zitten.

En natuurlijk zou het geen Mario-platformer zijn als er niet een aantal nieuwe power-ups op je stonden te wachten. Je kunt ditmaal in een olifant veranderen en met je slurf om je heen slaan, een boor op je hoofd krijgen waarmee je zomaar door de grond én het plafond boort, of bubbels blazen om vijanden van een afstandje te verslaan. We hebben nog nooit zoveel opties bij elkaar in een Mario-game gezien! Het spel verschijnt op 20 oktober voor Nintendo Switch.

 

En over de Switch gesproken: vanaf 6 oktober komt er voor de echte fans een nieuwe Switch Oled en dock uit in het Mario-rood! De console is verder hetzelfde als de normale Switch Oled-edities, alleen de kleur is uniek.

Jaarabonnementen voor PlayStation Plus gaan in prijs omhoog

Het kan helaas niet altijd goed nieuws zijn wat de klok slaat. Sony heeft aangekondigd dat het vanaf 6 september duurder wordt om een jaarabonnement op PlayStation Plus af te sluiten. PlayStation Plus Essential gaat van 59,99 naar 71,99 euro per jaar, PlayStation Plus Extra van 99,99 naar 125,99 euro per jaar en PlayStation Plus Premium van 119,99 naar 151,99 euro per jaar. De bedragen voor maand- en kwartaalabonnementen blijven hetzelfde, maar met deze nieuwe jaarprijzen blijft het nog altijd goedkoper om een jaarabonnement af te sluiten.

De prijsstijging is even slikken, maar je krijgt er nog altijd veel voor terug. Met PlayStation Plus Essential kun je online gamen, ontvang je cloudopslag voor je savegames en kun je elke maand drie games claimen. PlayStation Plus Extra bevat al het eerder genoemde en voegt daar ook zo’n vierhonderd PS4- en PS5-games aan toe die je kunt spelen. En met de meest complete versie, PlayStation Plus Premium, heb je al deze fijne opties én de mogelijkheid om diverse PSOne-, PS2-, PS3- en PSP-games op te starten.

Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Baldur’s Gate 3 komt dit jaar nog naar Xbox Series-consoles

Op pc genieten gamers al sinds begin augustus van de geweldige rpg Baldur’s Gate 3, en PlayStation 5-eigenaren kunnen vanaf 6 september los met de megahit van het door het Belgische Larian Games ontwikkelde spel. Maar wanneer kunnen we de game dan op Xbox Series-consoles verwelkomen? Eerdere geruchten hadden het zelfs over 2024, dus we vreesden voor het ergste…

Gelukkig heeft Larian nu duidelijk gemaakt dat het spel nog dit jaar op Xbox-consoles uitkomt. Splitscreen co-op is echter niet aanwezig in de Xbox Series S-versie, al kan dat op een later moment wellicht nog via een update worden toegevoegd. Hoe dan ook goed nieuws voor Xbox-gamers, want Baldur’s Gate 3 is een geweldige ervaring waarin je – net als in een tabletop game – met dobbelstenen gooit om allerlei keuzes te maken en (hopelijk) als de winnaar uit gevechten komt. Spelers en pers hebben wereldwijd enorm veel lof voor deze game, dus mis ‘m niet!

 

Jusant vanaf 31 oktober verkrijgbaar

Don’t Nod kennen we natuurlijk van de Life is Strange-games, maar hun nieuwste game prikkelt meteen de fantasie. In het kleurrijke Jusant beklim je namelijk een gigantische berg op zoek naar sporen van een eeuwenoude beschaving! Je bent uitgerust met flink wat klimgear en zal flink moeten klauteren om nieuwe hoogtes te bereiken. Natuurlijk kun je dit lekker op je eigen tempo doen, waardoor Jusant niet alleen erg spannend, maar juist ook óntspannend kan zijn! De game komt op 31 oktober uit op PlayStation 5, Xbox Series X en S, pc en Game Pass, zo werd eind vorige week bekendgemaakt, dus nog maar eventjes wachten.

 

Disney Lorcana enorm populair, fabrikant belooft meer kaarten te printen

Disney Lorcana, de gloednieuwe Trading Card Game met allerlei Disney-personages in de hoofdrol, blijkt enorm populair. De booster packs zijn niet aan te slepen en fabrikant Ravensburger heeft dan ook laten weten dat het er alles aan doet om er voor te zorgen dat ze in winkels beschikbaar blijven. Op die manier moeten de prijzen op de tweedehands markt ook niet uit rijzen! In Noord-Amerika ontvangt men in oktober in ieder geval al nieuwe booster packs, en Ravensburger belooft begin volgend jaar zowel in Europa als Amerika opnieuw ‘The First Chapter’, oftewel de eerste set van Lorcana, te printen en in de winkels te leggen. Check vooral bij je lokale Game Mania wat er tot die tijd verkrijgbaar is!

In Disney Lorcana kruip je in de huid van een Illumineer, die via de beschikbare kaarten inkt en een magisch boek gebruikt om zogeheten ‘glimmers’ te maken. Denk aan bekende personages en voorwerpen uit het Disney-universum. Mickey Mouse, Frozen, Lilo & Stitch en Peter Pan zijn enkele voorbeelden van franchises die voorbij komen. Leg je kaarten op het speelveld en probeer sneller dan je tegenstander aan twintig ‘Lore’ te komen. Maar pas op: je hebt een beperkte hoeveelheid inkt – en dat kun je alleen bijvullen door tijdens een beurt een kaart met de achterkant naar boven in de ‘inktwell’ te leggen. Het kaartspel kwam afgelopen augustus uit en blijkt dus een enorme hit te zijn!

Meer weten over Disney Lorcana TCG? In dit artikel vertellen we je er alles over!

https://twitter.com/DisneyLorcana/status/1697346737076408662

Nieuwe Rugrats-platformer komt ook uit op de NES

Dat maak je ook niet iedere dag mee: een nieuwe game voor de Nintendo Entertainment System! Deze console was eind jaren 80 en begin jaren 90 de marktleider en maakte Nintendo ongekend populair. Ze worden al vele jaren niet meer in winkels verkocht en games komen er al decennialang niet op uit, maar in 2024 komt daar verandering in. Dan verschijnt namelijk Rugrats: Adventures in Gameland, gebaseerd op de Nickelodeon-tekenfilm! Geen zorgen: je kunt het spel straks ook op moderne consoles en pc spelen. Voordeel daarvan is dat je dan kunt kiezen tussen een ouderwetse, klassieke grafische stijl en moderne graphics. Bekijk in onderstaande trailer het verschil maar eens.

 

Imagine Dragons maakt officieel Starfield-nummer

Radioactive! Radioactive! O nee, dat is het verkeerde liedje… maar wel de juiste band. Niemand minder dan Imagine Dragons heeft namelijk het themanummer van Starfield gemaakt. Het nummer, inclusief bijbehorende videoclip vol met prachtige beelden van de aankomende game, heet Children of the Sky. De band geeft zelf aan dat ze al vele jaren spellen van ontwikkelaar Bethesda spelen. Ondanks dat het nummer bestaat om meer reclame voor de game te maken, is het dus een goeie match!

Je hebt het de laatste tijd waarschijnlijk niet kunnen missen: Starfield verschijnt op 6 september op Xbox Series X en S, pc en Game Pass – al kun je met een Premium Upgrade of de Constellation Edition al vijf dagen eerder aan de slag – en laat zich het beste omschrijven als The Elder Scrolls in de ruimte. Je kunt maar liefst duizend planeten in honderd verschillende zonnestelsels bezoeken. Als dat geen droom is die uitkomt, weten wij het ook niet meer!

 

PlayStation Portal is vanaf 15 november beschikbaar

In de vorige editie van Fresh News vertelden we je al over de PlayStation Portal. Kortgezegd is dit een streaminghandheld waarmee je over wifi de games die je op je PlayStation 5 hebt geïnstalleerd kunt spelen. Handig voor wanneer iemand anders bijvoorbeeld de televisie inpikt. Sony heeft deze week de releasedatum aangekondigd: het apparaat komt op 15 november uit. Je moet er 219,99 euro voor neerleggen, maar goed, dan voelt het stiekem ook een beetje alsof je overal je PS5 bij de hand hebt!

 

Dit was het Fresh News van deze week. Kom volgende week vrijdag terug een kijkje nemen, dan brengen we je opnieuw op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie.

Gepubliceerd op: 01/09/2023
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.