fresh news mobile
fresh news

FRESH NEWS: De hot topics van de voorbije week

Welkom bij Fresh News, een wekelijkse rubriek op de Game Mania-website. Elke vrijdag brengen we je op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie. Zo ga je goed geïnformeerd het weekend in en kun je op iedereen indruk maken met jouw kennis over de geekwereld! Deze keer kijken we naar het nieuws uit de periode van 28 juli tot en met 3 augustus. Zo komt Final Fantasy 14 eindelijk naar Xbox, gaan er geruchten over een nieuwe Nintendo-console en betaalt rapper Post Malone 2 miljoen euro voor een zeer zeldzame Magic-kaart.

Final Fantasy 14 komt eindelijk naar Xbox Series X en S

De veertiende Final Fantasy-game is vrij uniek ten opzichte van de meeste andere delen in de geprezen rpg-reeks. Het is namelijk geen singleplayeravontuur, maar een massive multiplayer online-game! Oftewel: met vele andere spelers een fantasievolle spelwereld verkennen. PlayStation- en pc-eigenaren kunnen al flink wat jaren genieten van deze populaire mmo, maar eindelijk mogen straks ook Xbox Series X- en S-gamers zich daar bij voegen.

Daar moet je wel nog even geduld voor hebben: de Xbox Series-versie komt pas in de lente van 2024 uit. Gelukkig moet er ergens later dit jaar wel al een open bèta op de consoles verschijnen. De progressie die je daarin boekt kun je meenemen naar de uiteindelijke versie van de game volgend jaar, dus al het harde werk en speelplezier dat je er in steekt, gaat gelukkig niet verloren. Daarbij is er cross-play aanwezig. Oftewel: je kunt samen met en tegen PlayStation- en pc-gamers spelen. Uitgever Square Enix belooft ook lekker vlotte laadtijden voor de Xbox-versie, en op Xbox Series X kun je zelfs een gedetailleerde 4K-resolutie verwachten.

Huidige Final Fantasy 14-spelers hebben overigens ook reden tot een feestje, want de nieuwste uitbreiding voor de game is aangekondigd: Dawntrail. De huidige verhaallijn van de mmo is met vorige uitbreiding Endwalker afgerond, en Dawntrail luidt de start in van een nieuw verhaal op een compleet nieuw continent, genaamd Tural. Ook voor deze uitbeiding heb je behoorlijk wat geduld nodig: de release staat in de zomer van 2024 gepland.

 

Post Malone legt 2 miljoen dollar neer voor unieke Magic: The Gathering-kaart

Rapper en muzikant Post Malone ken je waarschijnlijk wel van zijn populaire muziek, maar wist je dat hij ook een groot Magic: The Gathering-fan is? Hij organiseert zelfs zijn eigen toernooien, waar fans aan mee kunnen doen om met een flinke zak geld naar huis te gaan. Dat Post Malone helemaal weg is van de Trading Card Game beweest hij deze week wel, toen hij voor 2 miljoen dollar een hele speciale kaart kocht.

Eerder dit jaar kwam namelijk de Tales of Middle-earth-set uit, gebaseerd op The Lord of the Rings. Eén van de kaarten in deze set is The One Ring, waar maar één exemplaar van is afgedrukt – zéér zeldzaam dus. Een gelukkige speler wist door een willekeurige aankoop de kaart afgelopen juni te pakken te krijgen, en deze Brook Trafton heeft de kaart nu dus aan Post Malone verkocht. Aan het filmpje te zien is Post Malone zelf er ook heel blij mee. Toch leuk om te te zien dat bekende artiesten dezelfde hobby’s als wij kunnen hebben!

Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Assassin’s Creed Mirage wordt een verfrissend compacte ervaring

Je herkent het vast wel: de ene na de andere openwereldgame slokt vele tientallen uren van je tijd op en de stapel games die nog op je ligt te wachten wordt steeds groter. Op die manier haal je natuurlijk wel ruimschoots elke betaalde euro uit het spel, maar soms wil je gewoon een korter avontuur met een spannend verhaal beleven, in plaats van elke uithoek van een gigantische open spelwereld verkennen. Ook de Assassin’s Creed-games kunnen tegenwoordig met gemak honderd uur van je kostbare gametijd afsnoepen.

Het op 12 oktober te verschijnen Assassin’s Creed Mirage gaat wat dat betreft terug naar de begindagen van de reeks. Het kost de gemiddelde speler volgens de makers namelijk maar zo’n 20 tot 24 uur om Mirage uit te spelen. Dat heeft alles te maken met de setting: de game centreert zich rondom één stad, het Bagdad uit de negende eeuw, waar de klassieke sluip-gameplay waar de reeks groot mee is geworden een grote focus heeft. En wil je dan toch alle uithoeken van deze locatie verkennen, dan ben je volgens Ubisoft zo’n 25 tot 30 uur kwijt. Alsnog flink korter dan bijvoorbeeld Assassin’s Creed Valhalla, maar voor sommige gamers is dat juist een pluspunt!

 

Opvolger van Nintendo Switch verschijnt mogelijk in tweede helft van 2024

De Nintendo Switch kwam in 2017 uit - dat is al weer dik zes jaar geleden! En zoals we gewend zijn van onze spelcomputers, worden ze na verloop van tijd vervangen voor een nieuw, krachtiger exemplaar. Hoewel Nintendo nagenoeg niets over een mogelijk opvolger bekend heeft gemaakt, is het zo goed als zeker dat ze er achter de schermen aan werken.

De laatste tijd komen er dan ook steeds meer geruchten over de nog naamloze console naar buiten, die we voor het gemak maar even de ‘Switch 2’ noemen. Bronnen hebben namelijk aan de internationale gamesite VGC gemeld dat de nieuwe console ergens in de tweede helft van 2024 uitkomt! Volgens deze bronnen wordt het apparaat in ieder geval weer een hybride console – je zou hem dus op de televisie én als draagbare handheld kunnen gebruiken, net als de huidige Switch. Sommige ontwikkelaars waar Nintendo nauw mee samenwerkt zouden zelfs al het nodige apparatuur hebben ontvangen om aan spellen voor deze mysterieuze nieuwe console te werken.

We benadrukken nog maar even dat Nintendo het bovenstaande niet heeft bevestigd, dus voor nu kunnen we alleen maar afwachten. Mocht de ‘Switch 2’ ergens eind volgend jaar uitkomen, dan heb je dit jaar in ieder geval nog genoeg tijd om van huidige Switch-spellen te genieten. Zelda: Tears of the Kingdom en Pikmin 4 zijn bijvoorbeeld net uit, en later dit jaar staan nog potentiële toppers als Super Mario Bros. Wonder en Super Mario RPG op de planning!

 

Maak kennis met Ratatan, het spirituele vervolg op Patapon

Pata-pata-patapon. Kun jij je dit vrolijke deuntje nog herinneren? De Patapon-games waren lekker gekke PlayStation Portable-spellen waarin je een leger aan wezens aanstuurde door op de maat van de muziek op de juiste knoppen te drukken. Later werden de spellen opnieuw uitgebracht op PlayStation 4. De bedenker van deze reeks, Hiroyuki Kotani, werkt nu aan een spiritueel vervolg op de Patapon-games, genaamd Ratatan. Het idee blijft eigenlijk precies hetzelfde, al zien de graphics er een stuk moderner uit. Dankzij de eerste trailer wordt in ieder geval snel duidelijk dat de aanstekelijke muziek een essentieel onderdeel blijft!

Ratatan wordt gefinancierd via Kickstarter, wat betekent dat iedereen die interesse heeft geld over kan maken om de ontwikkeling te financieren. Vele fans hebben inmiddels al hun portemonnee getrokken, waardoor het zeker is dat we het spel op pc, PlayStation- en Xbox-consoles en Nintendo Switch kunnen gaan spelen. Al moeten we waarschijnlijk wel nog even geduld hebben tot we zelf het legertje aan vrolijke wezentjes aan kunnen sturen…

 

 

Smartphoneapp Mirrorscape laat je tabletop rpg’s tot leven komen

Tabletop rpg’s – oftewel samen met een groep vrienden om tafel zitten en via gesprekken en een uitverkorene ‘Dungeon Master’ fantasievolle avonturen beleven – bestaan al sinds 1974, toen Dungeons & Dragons op de markt verscheen. Zeker de laatste jaren wint deze vorm van vermaak weer aan populariteit. Niet alleen doordat de kids in de hitserie Stranger Things het graag spelen, maar ook omdat het een nu eenmaal leuke manier is om jezelf helemaal te verliezen in een fantasiewereld waarin monsters en andere wezens bestaan, en tegelijkertijd tóch een sociale middag of avond met bekenden te beleven.

De laatste tijd komen er steeds meer virtuele tabletops uit, oftewel digitale versies van fysiek borden waarop de actie plaatsvindt. De smartphoneapp Mirrorscape, die nu in bètavorm te downloaden is voor je iOS- en Android-apparaten, heeft echter een compleet unieke insteek. Deze app maakt namelijk gebruik van augmented reality. Daardoor zie je – we noemen maar wat – het kasteel waarin de fictieve actie zich afspeelt via het scherm van je smartphone of tablet op je eigen tafel verschijnen! Het is knap lastig om in woorden uit te leggen hoe dit precies eruitziet, maar gelukkig toont onderstaande video hoe tof dit is.

Mirrorscape ondersteunt in ieder geval het immens populaire Dungeons & Dragons 5E, en later deze zomer moet ook Pathfinder gespeeld kunnen worden via de app. Maar het is een ‘open’ platform, en dit betekent dat in principe elk bedrijf en elke speler tabletop spellen toe kan voegen. Op een later moment kun je zelfs je virtuele figurines van een eigen kleurtje voorzien en weerseffecten bepalen. Zo maak je je avondjes roleplaying nóg levendiger!

 

Baldur’s Gate 3 is nu verkrijgbaar op pc

Deze editie van Fresh News sluiten we af met een heugelijk feit die we vooral niet onbenoemd wilden laten: Baldur’s Gate 3 is afgelopen donderdag namelijk uitgekomen op pc! Deze gigantische rpg is gebaseerd op Dungeons & Dragons en laat je dan ook talloze keuzes maken via de worp van een virtuele dobbelsteen, wat de meest uiteenlopende – en soms ook dolkomische – gevolgen kan hebben. Vele duizenden spelers hebben zich sinds donderdag op de game gestort, alleen moeten consolegamers nog wel even wat langer geduld hebben. De PlayStation 5-versie verschijnt pas op 6 september, en de Xbox Series-editie heeft zelfs nog geen releasedatum. Maar zoals pc-spelers kunnen beamen: Baldur’s Gate 3 is het wachten meer dan waard!

 

Dit was het Fresh News van deze week. Kom volgende week vrijdag terug een kijkje nemen, dan brengen we je opnieuw op de hoogte van al het laatste nieuws op het gebied van games, board- en kaartgames, merchandise, content creators en technologie.

Gepubliceerd op: 04/08/2023
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.