Key art van Dying Light 2
Key Art van Sying Light 2

Dying Light 2 Stay Human brengt de zombies terug!

De eerste Dying Light uit 2015 was al een ijzersterke zombie game. De nachten voelen angstaanjagend, er lopen overal hordes ondoden, het free runnen was een compleet nieuwe ervaring en het verhaal is erg goed in elkaar gezet. Het is een unieke game waar zombie-fans volop van kunnen genieten. Al deze aspecten komen terug in het aankomende Dying Light 2: Stay Human. Niet alleen dat, maar er wordt ook nog uitgebreid waar nodig, waardoor het vervolg voelt als een frisse, nieuwe ervaring. Wij kregen ruim vier uur de tijd om Dying Light 2 te spelen en we zijn helemaal klaar voor de release! Om jullie ook klaar te stomen delen we maar al te graag alles wat ons opviel tijdens het spelen.

Video URL:
Currently supported:

Een frisse nieuwe ervaring na een generatie vol zombie games

Het heeft een tijdje geduurd voordat we eindelijk een vervolg krijgen op Dying Light, maar het is het wachten zeker waard. Tijdens onze speelsessie merken we aan vrijwel alles dat de ontwikkelaars hebben verbeterd waar dat nodig is en hebben uitgebreid waar dat kan. De basis van Dying Light 2 blijft relatief gelijk aan het voorgaande deel, waardoor het herkenbaar voelt, maar toch verfrissend is.

Er is natuurlijk ook een tijd geweest dat er vrijwel niets anders uitkwam dan zombie survival en zombie shooter games. Na een lange tijd stilte binnen dit genre voelt Dying Light 2 ook als een waardige zombie game die zich kan meten met de allerbesten. In dit vervolg moet je ontdekken, puzzelen en overleven op creatieve manieren en dat allemaal terwijl je kan genieten van een zenuwslopend verhaal.

Wat Dying Light destijds en nu nog steeds bijzonder maakt, is het free runnen. In het originele spel was er naast klimmen, rennen, springen en bukken niet heel veel extra’s om te benutten tijdens het free runnen. Dying Light 2 brengt daarentegen een hele lading veranderingen aan deze verschillende aspecten. Hierdoor is het niet alleen leuker om over de daken en muren te springen, maar voel je je werkelijk vrijer in het vinden van andere manieren om een gevecht aan te gaan.

Een verlaten stad waarvan verschillende gebouwen in brand staan

Nachten zijn beangstigender dan ooit

De duistere nachten in Dying Light waren al een zenuwenfestijn. Als je niet snel genoeg rende kreeg je hordes aan zombies achter je aan en als je niet oppaste kreeg je een klap van een Volatile zombie. Spelers kunnen zich maar beter gaan voorbereiden want de nachten in Dying Light 2 worden er niet makkelijker op.

Tijdens onze speelsessie ervoeren we de volledige dag- en nachtcyclus en kwamen dus ook vrij snel in aanraking met een duistere nacht. Dit keer is het alleen een tikje beangstigender geworden. In Dying Light maakte het niet uit hoe lang je in het duister over de daken sprong, maar in Dying Light 2 kan je personage langzaam geïnfecteerd worden door het Harran-virus. Je kunt ’s nachts maar voor een paar minuten overleven zonder Uv-licht in het donker, aangegeven door een timer.

Tijdens je avonturen op de daken van Harran krijg je ook verschillende zijmissies voorgeschoteld, die deze nachtelijke avonturen een stuk gemakkelijker maken. Maar doordat je nu met zowel tijdsdruk als angstaanjagende zombies moet dealen zijn de nachten toch wel een stuk spannender dan in het voorgaande deel.

Verschillende zombies die 's nachts de speler aanvallen.

Kleurrijke wereld met torenhoge gebouwen

De wereld van Dying Light in 2015 was erg grauw en grijs. Daar is in Dying Light 2: Stay Human flink verandering in gebracht. Doordat er een aantal jaar voorbij is gegaan nadat de mensheid op uitsterven stond, is er overal natuur en begroeiing te vinden. De gehele sfeer van de game is hierdoor compleet anders. Je loopt werkelijk door een verlaten wereld, waar ondoden en natuur alle gebouwen hebben overgenomen en waardoor de overlevenden zoveel mogelijk op hoge gebouwen en in forten zijn gaan leven.

We hebben natuurlijk nog lang niet de gehele game en wereld mogen zien, maar wat we tot nu toe voorgeschoteld kregen was adembenemend mooi. In de gehele wereld gedurende de dag is er wel ergens een groepje mensen te vinden, een nieuwe zijmissie te spelen en een prachtig scala aan verlaten gebouwen met vreemde houten hutjes te verkennen.

Je hebt continu het idee dat er echt overleefd moet worden en kijkt je ogen uit naar alle natuur die langzaam de betonnen gebouwen overwoekert.

De speler springt van een gebouw af in een groene en verwilderde omgeving.

Extra dynamiek in het verhaal door facties en lastige keuzes

Veel rpg’s hebben een aantal verschillende eindes. Hoeveel eindes Dying Light 2 precies gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk, maar wat we wel kunnen vertellen is dat het ongetwijfeld meer dan twee gaan zijn. Gedurende de hele game ontmoet je diverse mensen en groepen die allemaal proberen te overleven onder deze grimmige omstandigheden. Verschillende facties kunnen groeien of juist inkrimpen, zowel in formaat als op het gebied van macht die zij hebben in de wereld van Dying Light 2.

De keuzes die de speler maakt tijdens missies en opdrachten gaan dus een stuk meer impact hebben dan in het voorgaande verhaal. Keuzes worden er hierdoor niet gemakkelijker op. Een lineair verhaal is tenslotte makkelijker dan wanneer je moet nadenken over welke banden je wilt opofferen voor het lot van de wereld.

Doordat er veel meer keuzes zijn en je dus ook een soort verantwoordelijkheid voelt voor het lot van een aantal groeperingen, is er veel meer waar spelers tijdens het verhaal aan moeten denken of rekening mee moeten houden. Elke factie heeft namelijk voor- en nadelen, waardoor je vrijwel alles probeert te balanceren.

Stilstaand beeld uit een videoscene waarbij de speler wordt aangevallen door een groep 'raiders'

Al met al belooft Dying Light 2 Stay Human een geweldige game te worden, bomvol actie en vrijheid. Fans van het voorgaande deel zullen niet anders dan tevreden zijn met een waardige opvolger, helemaal als het om de vrijheid en dynamiek van de wereld gaat. Hoewel we in onze speelsessie nog niet alles hebben meegekregen van het verhaal, lijkt het een bloedstollend avontuur te gaan worden waarin we continu al onze keuzes goed moeten overwegen.

Volgend jaar begint in ieder geval al goed met flink wat fantastische games op stapel, en dat mag ook wel na een lading vertragingen. Dying Light 2: Stay Human komt uit op 4 februari 2022. Bereid je dus maar alvast voor op een heerlijk zombiefestijn!

Het hoofdpersonage is in gesprek met een van de leiders van de nieuwe factions

Gepubliceerd op: 22/12/2021
Laatste update: 21/

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Bram is fan van zo'n beetje alles, maar blijft toch altijd teruggaan naar zijn Nintendo Switch. Geen franchise is beter dan Metroid volgens hem.