Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Dit is hét moment om aan PC Gaming te beginnen

Gamen op een pc is voor veel mensen die gewend zijn om spellen op consoles te spelen gevoelsmatig een grote stap. Toch is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in het meest gevarieerde gameplatform met de meeste mogelijkheden én het grootste gameaanbod ooit. Met Windows 11 en het uitgebreide aanbod van Game Pass is een game-pc tegenwoordig de ideale manier om games te spelen!

Ingewikkelde installaties, allerlei hardwarecomponenten om op te letten, dure upgrades: de vooroordelen achter gamen op een pc schrikken veel mensen in eerste instantie af. Toch is games spelen op een desktop-pc of een gamelaptop tegenwoordig lang niet zo ingewikkeld als vroeger. Het is eigenlijk net zo simpel als een console aan je tv aansluiten en beginnen met spelen! Met een fatsoenlijk systeem hoef je ook echt niet elk jaar een nieuwe videokaart aan te schaffen – een nieuwe game-pc heeft vaak een langere levenscyclus dan de gemiddelde console.

Geen zorgen: je hoeft echt niet zelf vanuit niets een systeem op te bouwen. Je kunt tegenwoordig kant-en-klare game-pc’s aanschaffen in verschillende prijssegmenten, die meteen vanuit de verpakking gereed staan om je favoriete games te draaien. Game Mania heeft dan ook een flinke selectie voor je klaarstaan. Wil je bijvoorbeeld een systeem die de komende jaren toekomstbestendig is, of zoek je een budgetoplossing om populaire spellen als Fortnite en Minecraft te kunnen draaien? Er zijn kant-en-klare oplossingen voor al je mogelijke wensen.

Maar wat zijn nou precies de voordelen van gamen op een pc en wat is er tegenwoordig zoal mogelijk? Hieronder lopen we enkele recente opties met je door. Misschien raak jij er ook wel van overtuigd dat je volgende aanschaf niet een console, maar een game-pc moet zijn!

Het grootste aanbod aan (goedkope) games

Laten we met het belangrijkste beginnen: het gamesaanbod. Die is, in vergelijking met spelcomputers, werkelijk enorm! Vele jaren aan virtuele geschiedenis zijn met een muisklik beschikbaar via allerlei virtuele winkels, van Steam en de Epic Games Store tot de Microsoft Store en GOG.com. Niet alleen komen bijna alle multiplatformreleases die je op PlayStation- en Xbox-consoles vindt meteen op pc uit, er zijn ook talloze games beschikbaar die alleen op pc speelbaar zijn. Zeker in de strategie- en mmo-genres is er keuze uit vele spellen die je nergens anders kunt spelen. En laten we wel wezen: een managementgame zoals Sim City of Planet Coaster speelt gewoon het fijnst met een muis.

Omdat zo’n beetje alle games op een pc worden ontwikkeld, zijn multiplatformspellen vaak ook erg goed geoptimaliseerd. En natuurlijk biedt geen ander platform zoveel aanpassingsmogelijkheden voor de perfecte combinatie tussen grafische pracht en praal en een stabiele framerate, als pc.

Het mooie is dat veel van die games ook nog eens regelmatig met fikse kortingen te koop zijn. Nergens kun je zo vaak op de beste deals jagen als op pc. Digitale winkels als Steam en GOG.com houden met enige regelmaat uitverkoop, waar dan letterlijk duizenden spellen voor belachelijk lage prijzen worden aangeboden. Door alleen maar een account te maken op de Epic Games Store ontvang je sowieso elke week één of meerdere gratis games. Een krachtige game-pc kost dan misschien een aardige duit, maar je haalt de kosten dubbel en dwars in door de grote hoeveelheid spellen die je voor een lage prijs kunt aanschaffen. Voordat je het weet heb je honderden titels in je inventaris en weet je uit gekkigheid niet meer waar je aan moet beginnen!

Ook consolebedrijven lijken de laatste jaren te beseffen dat ze simpelweg niet meer om pc als gameplatform heen kunnen. Waar consolegames van hardwarefabrikanten voorheen alleen op hun spelcomputers te spelen waren, is dat allang niet meer het geval. Zo besluit Sony steeds vaker hun toptitels naar pc te brengen – denk bijvoorbeeld aan de zombiegame Days Gone, Hideo Kojima’s duizelingwekkende sciencefictionepos Death Stranding en het bejubelde, in Nederland ontwikkelde Horizon Zero Dawn. Toegegeven; exclusieve PlayStation-spellen komen niet meteen op release op pc uit, maar door even geduld op te brengen krijg je soms de beste versie van het spel voorgeschoteld.

Microsoft is nóg fanatieker en brengt elke Xbox-game standaard op pc uit. Als je een aardige desktop in huis hebt staan, heb je die Xbox dus niet eens nodig: alle spellen die daarop verschijnen, zijn ook op pc beschikbaar.

Game Pass en de cloud

Over Xbox gesproken: je bent inmiddels vast wel bekend met Game Pass. Voor een vast bedrag per maand (of kwartaal of jaar) krijg je toegang tot enkele honderden titels. Het gaat niet alleen om diverse multiplatformgames, maar ook alle spellen die Microsoft zelf uitbrengt staan vanaf dag één op Game Pass. Het aanbod wordt dan ook elke maand ververst, waardoor je altijd wat te spelen hebt.

Game Pass op pc staat echter wel los van Game Pass voor Xbox. Dat betekent dat beide services een uniek aanbod hebben, al is er behoorlijk wat overlap. Op Game Pass voor pc staan bijvoorbeeld spellen die alleen op pc verkrijgbaar zijn. Mocht je ook een Xbox in huis hebben staan, dan is een Game Pass Ultimate-abonnement de beste keuze: op die manier heb je zowel op Xbox als pc toegang tot Game Pass en ontvang je ook nog eens toegang tot EA Play, waarop diverse spellen van de uitgever achter titels als Fifa en Star Wars Battlefront staan.

Video URL:
Currently supported:

Er is nog een goede reden om een Game Pass Ultimate-abonnement af te sluiten als pc-gamer: je kan dan gebruik maken van cloud gaming, voorheen bekend als xCloud. Dat houdt in dat je diverse spellen die op Game Pass staan zo’n beetje overal kunt spelen, zonder dat er een installatie aan te pas komt. De games worden op de servers van Microsoft geïnstalleerd en afgespeeld, en jij hoeft nog maar één ding te doen: lekker spelen! Dankzij de krachtige servers van Microsoft werkt deze techniek verbazingwekkend goed en is er niet of nauwelijks sprake van vertraging. Cloud gaming van Microsoft was voorheen alleen beschikbaar op Android-telefoons, maar tegenwoordig ook via de browser op je desktop-pc en op een iPhone.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.


Windows 11

Heb je nog Windows 10 op je huidige systeem? Dan kun je nu een gratis upgrade naar 11 downloaden. En dat is goed nieuws, want Windows 11 is dankzij zijn nieuwe features hét besturingssysteem voor gamers!

Zo is de technologie ‘Auto HDR’ beschikbaar op Windows 11-pc’s. Deze techniek is ook beschikbaar op Xbox Series X en voegt HDR toe aan games die hier niet mee zijn ontwikkeld. HDR geeft een veel breder spectrum aan kleuren en lichtinval weer, waardoor omgevingen nog realistischer ogen. Met HDR zien dus niet alleen de nieuwste games er levensecht uit, maar via Auto HDR worden ook diverse eerder uitgekomen spellen een stuk mooier. Alle spellen die op DirectX 11 en 12 draaien kunnen hier gebruik van maken.

Snelheid is een ander belangrijk speerpunt van Windows 11. Met een NVMe SSD in je systeem kunnen games sowieso al sneller geladen worden, maar dankzij een nieuwe technologie genaamd DirectStorage zijn wachttijden echt niet meer van deze tijd. DirectStorage is alleen via Windows 11 beschikbaar en laat games heel snel alle benodigde informatie inladen, zonder dat de CPU van de computer daardoor wordt belast. In de praktijk betekent dit dat spelwerelden razendsnel weergegeven worden zonder vertraging of irritante ‘pop ups’ die de illusie van een levende wereld verbreken.

Pc-gaming voor de win

Dankzij al het bovenstaande kun je bijna niet anders dan enthousiast zijn over pc-gaming. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme flexibiliteit van het platform, waarmee je zelf bepaalt hoe je een game speelt. Je Xbox-controller aansluiten is geen enkel probleem en steeds meer games ondersteunen daarnaast het gebruik van een DualShock 4- en DualSense-controller. Natuurlijk is er ook een groot scala aan andere accessoires verkrijgbaar, van ontelbare controllers en speciale muizen en toetsenborden tot headsets en extra toeters en bellen die je in je systeemkast kunt zetten. Waterkoeling om je systeem extra fris te houden? Geen probleem! Stoere RBG-verlichting om je systeemkast een futuristisch uiterlijk te geven? Het kan!

Moderne pc’s bieden het gemak en de gebruiksvriendelijkheid van consoles en combineren dat met oneindige mogelijkheden om de game-ervaring precies naar jouw smaak te vormen. Waarom zou je jezelf beperken in je gamemogelijkheden, als er een platform is waarop werkelijk alles mogelijk is?

Ontdek onze kant-en-klare gaming pc's

Maak je keuze uit ons aanbod aan gaming desktops die zijn samengesteld door PC-experts! Geniet bovendien steeds van 2 jaar garantie op je toestel!

De beste XP Deals voor PC gaming

Gepubliceerd op: 23/08/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.