Pokémon TCG SV
Pokémon TCG SV

De vernieuwingen binnen Pokémon TCG: Violet & Scarlet op een rijtje

Elke nieuwe set van de Pokémon Trading Card Game brengt nieuwigheden met zich mee, van nieuwe favoriete artworks om te verzamelen tot nieuwe strategieën om mee te spelen. Scarlet & Violet, de eerste set die zich richt op het nieuwe avontuur in de Paldea-regio, is net nog ietsje specialer. Of je nou gewoon af en toe graag een pakje kaarten opent, een hardcore verzamelaar bent of je een echte Pokémon-trainer bent en de TCG speelt: hieronder ontdek je wat er allemaal is veranderd met de komst van de Scarlet & Violet-uitbreiding!

Onze kaarten gaan meer op de Japanse versies lijken!

Kenners weten wellicht dat er een paar verschillen zijn tussen de Japanse Pokémon-kaarten en de kaarten die de rest van de wereld kent. Japanse kaarten hebben een andere achterkant en hun series worden vaak anders uitgebracht. zo is wat wij nu kennen als ‘Scarlet & Violet’ in Japan opgedeeld in twee series, namelijk ‘Scarlet ex’ en ‘Violet ex’. Dit gaat bij ons niet veranderen, maar er zijn wel een paar andere dingen die worden aangepast, zodat onze kaarten er iets meer als de Japanse versies uit gaan zien.

Het opvallende gele randje dat we tot vandaag de dag gewend zijn, wordt vervangen door een zilveren randje, iets wat vooral de verzamelaars onder ons heel blij maakt. Hierdoor zal de mooie artwork van een kaart meer tot zijn recht komen, zonder dat je aandacht wordt afgeleid door de voorheen zo opvallende rand!

Een kleiner, maar niettemin belangrijk detail, is de vervanging van de icoontjes onderaan de kaart om de serie aan te duiden. Deze icoontjes waren vaak mooi, maar minder duidelijk voor minder ervaren spelers en verzamelaars om te weten van welke serie een kaart vandaan kwam. Om dit te verhelpen, worden de icoontjes vervangen door een code die het duidelijker maakt van welke serie een kaart komt. Zo zullen de Scarlet & Violet-kaarten de code ‘SV1’krijgen, de serie daarna ‘SV2’ en zo verder.

Een voorbeeld van een oude kaart vergeleken met een nieuwe.

Meer glimmende kaarten!

Fans die vooral op zoek zijn naar de glimmende holofoil-kaarten hebben geluk, want vanaf nu vind je in elk pakje dat je opent niet twee, maar drie holofoil-kaarten. Hierdoor maak je extra kans om nu net de kaart die je zoekt te vinden. Hiernaast zullen alle kaarten vanaf een bepaalde zeldzaamheid nu ook gegarandeerd holofoil zijn, dus je loopt niet het risico meer om je favoriete kaart als een doodnormale kaart zonder glimmend patroon te vinden.

Het einde van de regenboog!

Sommige verzamelaars vonden ze leuk, anderen hadden er een hekel aan, maar de Rainbow Rare-kaarten die we sinds de Sun & Moon-series in onze pakjes konden vinden zijn niet meer. Hiertegenover staat wel dat we meer kaarten met speciale artworks zullen krijgen!

Pokémon V worden vervangen door Pokémon ex!

De Pokémon V die we de afgelopen drie jaar gewoon zijn geworden, maken plaats voor een oude bekende, de Pokémon ex. Deze werden voor het eerst geïntroduceerd in 2003, met de release van EX Ruby & Sapphire, en werden met de release van Diamond & Pearl in 2007 vervangen door Pokémon Lv.X. Twintig jaar na hun eerste verschijning keren we dus terug naar de Pokémon ex!

We komen er straks op terug wat dit betekent voor het kaartspel, maar natuurlijk is er ook een groot verschil qua design tussen Pokémon V en Pokémon ex. Pokémon V hadden altijd een volledige artwork op de kaart staan - geen venster met de artwork zoals bij de normale kaarten - en hadden nooit een geel randje. Deze gegarandeerde full art verdwijnt helaas. De meest ‘basic’ versie van een Pokémon ex die je zult vinden zal gewoon een venstertje hebben voor de artwork. Het verlies hiervan wordt een beetje verzacht door de Pokémon op de kaart wel uit het venster te laten springen. Zo haalt Mimikyu ex met zijn klauwen uit en staat Gardevoir ex klaar om haar energiebal op je los te laten!

Maar wat betekent dit nou allemaal voor het kaartspel?

Door de jaren heen is er vaak kritiek geweest over het effect dat Pokémon V en VMAX hadden op het spel. Pokémon V hoorden niet te evolueren van hun basisvorm, en Pokémon VMAX hadden vaak meer als driehonderd levenspunten en lieten je tegenstander drie prijskaarten nemen als ze werden verslagen. Hierdoor ging het spel veel sneller als voordien en maakten zwakkere, gewone Pokémon vaak geen schijn van kans.

Met Pokémon ex lijkt dit probleem grotendeels verholpen te zijn. Ze evolueren terug van hun basisvorm, hebben vaak minder levenspunten en laten je tegenstander maar twee prijskaarten nemen. Gardevoir ex heeft misschien nog steeds 310 levenspunten, maar moet wel terug helemaal van Ralts evolueren. Daarnaast heeft ze zelf geen heel sterke aanval, maar wel een sterke vaardigheid waarmee ze andere Pokémon kan helpen. Een ander voorbeeld is Miraidon ex, deze moet natuurlijk niet evolueren, maar heeft dan ook maar 220 levenspunten. Of Pokémon ex alles gaan oplossen kunnen we natuurlijk niet meteen zeggen, maar het is wel iets om de komende jaren naar uit te kijken.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Lena speelt al jaren TCG's, voornamelijk de Pokémon TCG. Het grootste deel van haar vrije tijd gaat op aan reizen voor Pokémon toernooien.

Tera Pokémon mogen natuurlijk ook niet ontbreken!

Het Terastal-fenomeen uit de game, dat je Pokémon een kristal op zijn hoofd geeft en van type laat veranderen, maakt ook zijn intrede in de TCG met deze serie! Deze Pokémon krijgen naast hun kristal ook nog een extra vaardigheid; ze kunnen namelijk geen schade ontvangen terwijl ze op de bank liggen. Tot nu toe zijn er nog geen Tera Pokémon bekend die een ander type hebben dan hun gebruikelijke type, maar als we terugkijken naar de Ruby- en Sapphire-series waar Pokémon ex oorspronkelijk vandaan komen, bestaat de kans dat we dit de komende jaren nog wel mogen verwachten. In deze series kon je namelijk ook de Delta Species terugvinden, Pokémon met een type dat je normaal niet zou verwachten. Zo bestond er een Electric type Charizard en een Fire Type Gardevoir.

Arcanine ex en Gardevoir ex (Delta Species).

Tool-kaarten tellen niet meer als items!

Een klein detail dat grote gevolgen gaat hebben voor het kaartspel, is dat de Tool-kaarten vanaf nu niet meer zullen tellen als Item-kaarten. Dit betekent dat bepaalde kaarten, zoals Irida, geen Choice Belt of andere tools meer haalt, iets waar bepaalde decks vaak genoeg gebruik van maakten. Aan de andere kant opent dit wel mogelijkheden voor nieuwe kaarten. Zo laat Arven je zowel een Item- als een Tool-kaart zoeken.

Energie-kaarten zijn duidelijker!

Energie-kaarten worden aangepast om duidelijker te zijn voor alle spelers. Zo wordt vanaf nu de naam van de energiekaart ook bij basic energie getoond en vindt je in de rechter onderhoek nog een extra symbooltje dat aantoont wat voor energie de kaart je Pokémon geeft.

Kort samengevat, met al deze veranderingen laat de Scarlet & Violet-uitbreiding een frisse wind doorheen de Pokémon Trading Card Game waaien. Het belooft dus een leuke tijd te worden voor elke Pokémon verzamelaar én speler. Bij Game Mania vindt je vanaf nu alle benodigdheden om met je nieuwe TCG-avontuur van start te gaan!

Pokémon TCG Violet & Scarlet

Gepubliceerd op: 18/04/2023
Laatste update: 18/04

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Lena speelt al jaren TCG's, voornamelijk de Pokémon TCG. Het grootste deel van haar vrije tijd gaat op aan reizen voor Pokémon toernooien.