e3 conference
e3 conference

De meest opvallende E3-(persconferentie)momenten ooit!

Naar goede traditie kondigen ontwikkelaars en uitgevers elk jaar in de zomer hun topgames voor het najaar aan. Tegenwoordig doen ze dat in de vorm van livestreams die je kan meevolgen vanuit je luie zetel. Vroeger deden ze dat op grote persconferenties tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles. In de tientallen jaren dat de beurs werd gehouden, zijn er al heel wat speciale momenten gepasseerd, zowel goedschiks als kwaadschiks. Prachtige onthullingen worden steevast afgewisseld door regelrechte pr-rampen. Wij hebben alle hoogte-en dieptepunten op een rijtje gezet!

Reggie van Nintendo schopt kont

Inmiddels is de beste man met pensioen, maar in 2004 maakten we in de game-industrie voor het eerst kennis met Reggie Fils-Aime, toen nog de kersverse marketingman van Nintendo Amerika. En dat hebben we geweten! In een tijd waar Nintendo nog een beetje bekendstond om zijn ‘kiddy’ imago, introduceerde Reggie zichzelf als iemand die graag tegen konten aan schopte en namen stal (wat dat ook moge betekenen). De toon was meteen gezet voor een duizelingwekkende persconferentie van het bedrijf!

Video URL:
Currently supported:

Konami houdt bizarre persconferentie

In 2010 hield Konami een E3-persconferentie. Het duurde maar enkele minuten voordat iedereen op het internet in morbide fascinatie de livestream voor zich had. Zelden was een persconferentie zó vreemd. Ontwikkelaar Tak Fujii die maar bleef hameren op ‘one million troops!’, een vreemde goocheltruc met een ‘afgehakt’ hoofd, een intens starende vertaler, Mexicaans worstelen, ‘hippe’ dansmoves… Met plaatsvervangende schaamte ervoeren kijkers hoe je vooral niet een E3-persconferentie moest presenteren… of misschien toch wel, want negen jaar later hebben we het er nog altijd over!

Video URL:
Currently supported:

Sony dist Microsofts Xbox One

In 2013 werden zowel de PlayStation 4 als Xbox One onthuld. Vooral de onthulling van laatstgenoemde console zorgde voor wat ophef, omdat Microsoft van plan was om games aan een specifieke console te koppelen, zodat spellen niet meer uitgeleend of doorverkocht konden worden. Ook zou de console altijd in verbinding moeten staan met internet. Daar maakte Sony een paar maanden later tijdens E3 dankbaar gebruik van. Tijdens de persconferentie van het bedrijf liet Sony weten dat het doorverkopen van PS4-games geen probleem was, en dat je helemaal niet online hoefde te zijn om games te spelen. Dat leverde een daverend applaus bij het aanwezige publiek op. Om nog wat extra zout in de wonde te strooien, bracht het bedrijf diezelfde week ook onderstaande video uit. Overigens draaide Microsoft deze keuzes nog voor de lancering van de Xbox One terug, waarmee het bedrijf de imagoschade behoorlijk inperkte.

Video URL:
Currently supported:

De onthulling van Zelda: Twilight Princess

In 2004 zaten Nintendo-fans al jaren te wachten op een ‘realistische’ Zelda. Hoewel het eerder uitgekomen Zelda: The Wind Waker een prima spel was, wilden veel gamers de wat volwassenere toon die met Ocarina of Time gezet was dolgraag terug zien komen met verbeterde graphics. Tijdens Nintendo’s E3-conferentie in 2004 kregen fans eindelijk waar ze al die jaren op hadden gewacht: de aankondiging en eerste trailer van Twilight Princess. Als kers op de taart kwam bedenker Shigeru Miyamoto vervolgens op het podium, verkleed als Link. Tja, dan gaat de hele zaal natuurlijk los!

Video URL:
Currently supported:

Dronken presentator verpest Activision-presentatie

In 2007 leek het Activision een puik plan om de E3-persconferentie te laten presenteren door comedian en acteur Jamie Kennedy. Dat bleek uiteindelijk toch niet zo’n heel goed idee, want hij was schijnbaar stomdronken en besteedde vervolgens vooral tijd aan het afkraken van de game-industrie met one-liners. “Neversoft… was dat niet de eerste naam voor Viagra?”

Video URL:
Currently supported:

Wii Music

Ook Nintendo maakt wel eens een misstap. In 2008 was Wii Music één van de belangrijkste games van Nintendo’s E3-persconferentie. Nou viel er sowieso niet héél veel spannends over de muzikale Wii-game te vertellen, maar de manier waarop het spel werd gepresenteerd liet ook behoorlijk wat te wensen over. Muzikant DJ Ravidrums gaf een beetje suffe drumsolo weg, en ook de uitvoering van het bekende Super Mario Bros.-nummer door Nintendo-werknemers wist niet bepaald de juiste snaar te raken.

Video URL:
Currently supported:

De onthulling van de PlayStation 3

Waar Microsoft door het stof ging bij de aankondiging van de Xbox One, daar had Sony het zwaar bij de onthulling van de PlayStation 3 op E3 2006. Zo liet het bedrijf in al zijn arrogantie – het was met de PS2 op dat moment immers de onbetwiste marktleider – weten dat de nieuwe generatie van spelcomputers pas begon zodra de PS3 beschikbaar was, en dat de console maar liefst 599 dollar ging kosten. De line-up qua launchgames sprak daarbij ook niet echt tot de verbeelding, met bijvoorbeeld ‘realistische’ games die zich in het oude Japan afspeelden met ‘giant enemy crabs’. Ook de PSP line-up liet wat te wensen over, al leek toenmalige president Kaz Hirai daar geen last van te hebben, zo blij was hij met “Riiiiiidge Racer!”.

Video URL:
Currently supported:

Journalist wil indruk maken met zijn Japanse taalknobbel

Toen journalisten na afloopt van Nintendo’s E3-persconferentie in 2001 vragen mochten stellen aan Miyamoto en consorten, trok één journalist de stoute schoenen aan en stelde hij zijn vraag in het Japans. Dat is natuurlijk vragen om problemen, want het bleek dat hij beter nog even verder had kunnen leren. De ontwikkelaars van Nintendo begrepen niets van de vraag, met een hartelijk gelach van het aanwezige publiek tot gevolg. Dat krijg je er van wanneer je de beste van de klas probeert te zijn…

Video URL:
Currently supported:

Microsoft kondigt backwards compatibility aan

Op E3 2015 wist Microsoft een aankondiging te maken die veel gamers erg blij maakte: backwards compatibility op Xbox One. Opeens was het mogelijk om diverse Xbox 360-games op de nieuwe console te spelen, en dat leverde een daverend applaus van het publiek op. Microsoft heeft in de daaropvolgende jaren hard aan de weg getimmerd en het is inmiddels mogelijk om honderden verschillende Xbox 360- en Xbox-games op de XOne te spelen.

Video URL:
Currently supported:

Nintendo laat E3 door Muppets presenteren

Nintendo houdt inmiddels al een aantal jaar geen live persconferentie meer. In plaats daarvan zendt het vooraf opgenomen Directs uit. In 2015 besloot het bedrijf zijn E3-presentatie met Muppet-versie van zijn werknemers te presenteren. Dat resulteerde in enorm schattige poppenversies van Shigeru Miyamoto, Reggie Fils-Aime en wijlen Satoru Iwata. Het leverde een erg charmante show op dat tekenend is voor de creativiteit van het bedrijf.

Video URL:
Currently supported:

De aankondiging van Final Fantasy VII Remake

Fans vroegen er al jaren om, maar Square Enix leek zich er niets van aan te trekken. Op Sony’s persconferentie op E3 2015 werden de gebeden van miljoenen gamers eindelijk gehoord: er werd gewerkt aan een remake van de legendarische RPG Final Fantasy VII! Mensen in de zaal en kijkers via het internet gingen helemaal los van het geweldige nieuws. Inmiddels is de langverwachte remake van Final Fantasy VII verschenen en is het uiteindelijk een van de beste games van 2020 geworden! Dromen komen uit!

Video URL:
Currently supported:

Keanu Reeves is ‘breathtaking’ tijdens Cyberpunk 2077 onthulling

Jarenlang waren we al aan het wachten op de onthulling van Cyberpunk 2077, de allernieuwste game van CD Projekt Red (bekend van de Witcher-games). Tijdens de E3-persconferentie van Xbox in 2019 was het moment daar: de aanwezigen in de zaal beginnen te juichen, want het is duidelijk dat ze beelden te zien zullen krijgen van de langverwachte game. De trailer is zwaar indrukwekkend en eindigt met de onthulling dat niemand minder dan acteur Keanu Reeves een personage zal vertolken in Cyberpunk. Prachtig nieuws, maar het is vooral wat daarna gebeurde wat ons eeuwig bijblijft. Keanu Reeves himself stapt doorheen een rookwolk het podium op en is duidelijk verrast door het enthousiaste onthaal dat hij krijgt. Nadat hij uit de doeken doet hoe het komt dat hij deel uitmaakt van Cyberpunk 2077 zegt de acteur opeens dat de spelervaring “breathtaking” zal zijn. Het is vanaf dat moment dat Keanu voor eens en voor altijd onsterfelijk is geworden binnen de videogame industrie. Hoe dat komt ontdek je in het filmpje hieronder:

Video URL:
Currently supported:
 

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Gepubliceerd op: 02/06/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.