Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury
Artwork van Super Mario 3D World + Bowser's Fury

De leukste easter eggs in games

Denk je aan Pasen, dan denk je aan eieren. Als gamer zijnde denk je vervolgens natuurlijk metéén aan zogenaamde ‘easter eggs’; grappige en vaak goed verstopte geheimen in de meest uiteenlopende spellen. In dit artikel nemen we enkele van de leukste easter eggs met je door!

Psycho Mantis in Metal Gear Solid

Eén van de meest befaamde easter eggs zit in het PlayStation-spel Metal Gear Solid. Hoofdpersonage Solid Snake neemt het al vrij vroeg in de game op tegen het bizarre Foxhound-lid Psycho Mantis. Met zijn telekinetische krachten kan hij je gedachten lezen, zelfs welke games er op je Memory Card staan! Mantis ‘las’ het kaartje waarmee je savefiles voor je diverse PlayStation-games kon opslaan en kon daardoor zomaar een paar games die je had gespeeld opnoemen. Mantis kan ook je DualShock laten bewegen (via de trillingen in de controller) en kan zelfs je beeld defect maken – je moet de controller dan via de tweede controllerport op de PlayStation aansluiten! 

Video URL:
Currently supported:

De Minecraft-grot in Borderlands 2

Wanneer je in Borderlands 2 door de Caustic Caverns dwaalt, kun je stuiten op een aantal érg herkenbare blokken. Maak ze kapot met je mêlee-aanval en je stuit op een grot vol met Creepers uit Minecraft! Alsof deze easter egg op zichzelf al niet leuk genoeg is, kun je er ook een souvenir aan overhouden. Maak alle Creepers dood om een Minecraft-helm te ontgrendelen die je vervolgens écht kunt dragen in de game.

Video URL:
Currently supported:

Avatar van Game Mania

John Romero's hoofd op een staak in DOOM 2

De laatste eindbaas op de laatste map van Doom 2 is een griezelig doodshoofd. Maar wist je dat je dit hoofd eigenlijk niet écht raakschiet? In plaats daarvan raak je een ander hoofd dat zich achter de doodskop bevindt, zoals mensen die via een cheat door muren kunnen lopen hebben kunnen aanschouwen. Het is het hoofd van niemand minder dan John Romero op een staak! Romero is een van de hoofdprogrammeurs van de game en inmiddels een ware legende binnen de game-industrie. Gezellig is anders, maar het past natuurlijk wel erg goed bij Doom…

Video URL:
Currently supported:

De aanval van de Cucco’s in Zelda-games

Kippen in Zelda-games – ook wel Cucco’s genoemd – zijn op het eerste gezicht niet speciaal. Je kunt ze gebruiken om naar moeilijk te bereiken plekken te zweven, ze maken een knus, kakelend geluid en daar blijft het wel bij. Maar heb je wel eens geprobeerd een Cucco een optater te geven met je zwaard? Doe dit een paar keer achter elkaar en de kippen nemen op fabuleuze wijze wraak op arme Link. Ze komen van alle kanten naar hem toegevlogen om hem te pikken. Er zijn maar twee manieren om de meedogenloze aanval te beëindigen: een huis binnenlopen of het loodje leggen. Dat zal je leren om dieren te mishandelen!

Video URL:
Currently supported:

Verander in Bigfoot in Grand Theft Auto 5

De Grand Theft Auto-games zitten vol met easter eggs – ook niet zo gek met gigantische, open werelden om van alles in te verstoppen. Al sinds GTA: San Andreas doen er rumoeren de ronde over een ronddwalende Bigfoot. Niet alleen is hij eindelijk gevonden in GTA 5, spelers kunnen zelfs in hem veranderen! Door een peyote-plant te eten kun je in de game namelijk in verschillende dieren veranderen. Eén van die ‘dieren’ is dus Bigfoot. Spelers moeten naar de mapcoördinaten -1472.531, 4439.456, 18.862 gaan en daar tussen half 6 en half 9 ’s ochtends de peyote-plant opeten. En voilà, je bent Bigfoot! Niet dat je er iets aan hebt, want hij heeft geen speciale krachten. Maar lekker harig is-ie wel!

Video URL:
Currently supported:

De wolken en bosjes in Super Mario Bros. zijn hetzelfde

Deze easter egg zit verborgen in het zicht! In Super Mario Bros. zijn de bosjes en de wolken in levels namelijk precies hetzelfde – op de kleur na dan. Een echte easter egg is het natuurlijk niet – Nintendo heeft dit waarschijnlijk gedaan omdat het makkelijk en efficiënt was om dezelfde assets te gebruiken tijdens de ontwikkeling. Dat neemt niet weg dat veel mensen die hier nooit bij stil hebben gestaan geschokt zijn wanneer ze er achter komen. Dat mag, maar ren nu alsjeblieft niet de straat op om te roepen dat bosjes en wolken hetzelfde zijn, want dan kijken mensen je waarschijnlijk raar aan.

De allereerste easter egg in Adventure

Zover bekend is de allereerste easter egg in een game te vinden in ‘Adventure’ op de Atari 2600. Gezien de beperkte grafische capaciteiten van die console stelt het niet zo gek veel voor, maar toch: het is de eerste easter egg! Spelers moeten een bepaalde combinatie van acties doen, waarna een geheime stip op het scherm verschijnt. Door deze stip naar een specifieke plek in de spelwereld te brengen verschijnt de naam van de ontwikkelaar in beeld. Tja, we zeiden toch dat het niet een spectaculaire easter egg was…

Video URL:
Currently supported:

The End in Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Dit is de tweede Metal Gear Solid-game in deze lijst. Ontwikkelaar Hideo Kojima is immers dol op het implementeren van diverse extra’s om spelers mee te verrassen. In Snake Eater zit een spannend gevecht met The End, een oude man met een sluipschuttersgeweer. Je kunt natuurlijk een eerlijk gevecht met hem aangaan en vanuit de bosjes hem proberen raak te schieten… of je speelt vals! Sla je game op wanneer het gevecht begonnen is en zet je PlayStation 2 uit. Start de game een week later op (of verschuif als je niet zolang wil wachten de datum van je console een week) en The End sterft zonder dat je hem raak hoeft te schieten… van ouderdom!

Video URL:
Currently supported:

Aliens op de televisie in Animal Crossing: New Horizons

Voor een unieke easter egg in Animal Crossing: New Horizons moet je een nachtbraker zijn, dus het is je vergeven als je hier niet van op de hoogte was. Zet op zaterdagnacht om 3:33 uur de televisie aan in je huis om een buitenaards wezen op het scherm te zien, waarna hij een tijdje redelijk onverstaanbaar praat. Zouden aliens een invasie van je eiland plannen? Willen ze vriendelijk hallo zeggen? Of is het gewoon een vage televisie-uitzending? Als je er per ongeluk op stuit terwijl je ’s nachts Animal Crossing speelt, is het in ieder geval wel goed schrikken! 

Video URL:
Currently supported:

Wijlen Nintendo-directeur Satoru Iwata in Zelda: Breath of the Wild

Ook de Zelda-franchise komt twee keer voor in deze lijst – dat is ook niet zo vreemd met zoveel delen en nog veel meer easter eggs! Dit ‘geheim’ is enorm hartverwarmend. In 2015 stierf Nintendo’s toenmalige directeur Satoru Iwata. De beste man was geliefd onder veel collega’s en fans, mede door zijn vrolijke voorkomen in Nintendo Direct-uitzendingen en zijn achtergrond als ontwikkelaar. Iwata werd een paar jaar later vereeuwigd in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Daarin kunnen spelers stuiten op het personage Botrick, die dankzij zijn kapsel en bril erg lijkt op Iwata. Hij geeft spelers ook nog eens een tip over een legendarisch paard in de game, dat ‘Satori’ heet, een Japans woord voor verlichting, dat weer is afgeleid van het Japanse werkwoord Satoru… hé, de voornaam van Iwata!

Video URL:
Currently supported:

Een gigantisch kloppend hart in Grand Theft Auto 4

Ook de easter eggs in GTA-games zijn zo beroemd dat we er niet aan ontkomen de franchise twee keer te benoemen in deze lijst. In Grand Theft Auto 4 kunnen spelers via een helikopter in het Statue of Happiness (de Liberty City-versie van het Vrijheidsbeeld) geraken. Wanneer je goed genoeg zoekt, kom je vanzelf een bericht tegen dat claimt dat er geen verborgen content te vinden is. Dan weet je zeker dat er verborgen content is! En ja hoor, achter een deur is het kloppende hart van de stad te vinden… letterlijk! Er hangt een gigantisch hart in het beeld.

Video URL:
Currently supported:

Zoals je merkt zitten easter eggs in de meest uiteenlopende games. Dit is maar een kleine greep uit de haast ontelbare geheimen dit in bijna elk spel te vinden zijn. We gaan ze natuurlijk niet allemaal verklappen, want er zelf per ongeluk tijdens het spelen op stuiten is nog véél leuker. Mocht je dit weekend dus geen tijd hebben om paaseieren te zoeken, laat jezelf dan eens verrassen door een easter egg in je favoriete game!

Gepubliceerd op: 01/04/2021
Laatste update:

 

Avatar van Game Mania
Redactie Game Mania