Artwork van Spider-Man Miles Morales, Sackboy A Big Adventure en Astro's Playroom
Artwork van Spider-Man Miles Morales, Sackboy A Big Adventure en Astro's Playroom

De 25 meest veelbelovende games van 2022

2021 is bijna ten einde en wat hebben we toch genoten van de vele toffe games! Hopelijk heb je dit jaar een beetje tempo gemaakt tijdens je speelsessies, want in 2022 staan er wel héél veel potentiële toppers op stapel. Het zou dan ook wel eens het beste gamejaar in tijden kunnen worden. In dit artikel blikken we vooruit naar de 25 meest veelbelovende games van komend jaar. Laten we beginnen!

Sonic Frontiers

#25The Lord of the Rings: Gollum

Platforms: PS5, Xbox-consoles, Nintendo Switch, PS4, PC
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

Het is inmiddels jaren geleden dat de Lord of the Rings-films voor het eerst in de bioscoop draaiden, maar het meesterlijke universum dat J.R.R. Tolkien met zijn boeken heeft geschapen is natuurlijk van alle tijden. Daarbij biedt het actievolle The Lord of the Rings: Gollum een compleet nieuw perspectief: in deze game, die zich vóór de gebeurtenissen van The Lord of the Rings en The Hobbit afspeelt, bestuur je niemand minder dan Gollum, op zoek naar het enige dat echt belangrijk voor hem is: de ring! Daarbij bepaal jij of je het beetje menselijkheid van Sméalog nog intact houdt, of dat je je volledig laat gaan in de duistere zijde van Gollum…

Pre-order deze game binnenkort bij Game Mania!

 
Sonic Frontiers

#24Sonic Frontiers

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, Nintendo Switch, pc
Genre: 3D-platformer
Releasedatum: Feestdagen 2022

Sega’s supersnelle mascotte Sonic the Hedgehog is populairder dan ooit. Dat komt mede dankzij het grote succes van de eerste speelfilm rondom de blauwe egel en het aanstaande, langverwachte vervolg. De hoogste tijd dus voor een game die datzelfde hoge niveau bereikt, en dat zou Sonic Frontiers wel eens kunnen worden. Hoewel de beschikbare informatie nog erg summier is, tonen de eerste beelden vooral veel open natuur, waardoor de geruchten over een open spelwereld steeds meer op waarheid lijken te berusten. Alles wijst er op dat dit een interessante evolutie wordt van het decenniaoude concept achter Sonic. We zijn dan ook razend benieuwd.

Pre-order deze game binnenkort bij Game Mania!

 
Game Mania Blog Logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

 
A Plague Tale Requiem

#23A Plague Tale: Requiem

Platforms: PS5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch (cloudversie)
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

A Plague Tale: Innocence verraste in 2019 vriend en vijand: de spannende adventuregame puilt uit van de sfeer en emoties. De game speelt zich af in Frankrijk tijdens de Honderdjarige oorlog, waar Amicia de Rune en haar broertje Hugo vluchten voor soldaten terwijl de Zwarte Dood – oftewel de Plaag – Europa in de ban houdt. Innocense werd erg goed ontvangen en gamers vroegen dan ook al snel om een vervolg. Gelukkig lijkt A Plague Tale: Requiem precies dat te gaan leveren. Amicia, Hugo en de griezelig ogende vluchtende ratten keren sowieso terug. Daarbij zijn het vooral de extreem gedetailleerde graphics die ons wegblazen. Gecombineerd met de goede ervaringen met het origineel, staan we te popelen om dit vervolg onder handen te nemen.

Pre-order deze game binnenkort bij Game Mania!

 
 
Kirby en de Vergeten Wereld

#22Kirby en de Vergeten Wereld

Platforms: Nintendo Switch
Genre: 3D-platformer
Releasedatum: Lente 2022

Kirby is terug! De vrolijke roze blob die vijanden kan opzuigen om hun krachten over te nemen is misschien niet het allerberoemdste Nintendo-personage, maar zijn games staan wel altijd garant voor een hoop platformplezier. In Kirby en de Vergeten Wereld laat de mascotte de 2D-wereld achter zich om een volledig driedimensionale platformwereld te verkennen. Een wereld die verdraaid veel lijkt op een door de mensheid verlaten moderne stad, compleet met overgroeide gebouwen en verroeste auto’s. Het is een beetje een gek gezicht om de kleurrijke Kirby rond te zien lopen in omgevingen die niet zouden misstaan in The Last of Us, maar juist die unieke combinatie prikkelt meteen de fantasie!

 
 
 
Splatoon 3

#21Splatoon 3

Platforms: Nintendo Switch
Genre: Actie
Releasedatum: 2022

Houd die verfrollers maar in de aanslag, want in Splatoon 3 vechten de Inklings en de Octolings het weer met elkaar uit met behulp van vele liters verf! Zoals gebruikelijk bevat Splatoon 3 een goedgevulde multiplayermodus waarin in ieder geval Turf Wars terugkeert. In deze spelstand moet je met je team zoveel mogelijk van het speelveldoppervlak met verf bekladden om te winnen. Net als in Splatoon 2 is er ook een singleplayercampagne aanwezig, vol met uniek leveldesign. De campagne heet ‘Return of the Mammalians’ en draait om de terugkeer van zoogdieren – een unicum in dit universum! Sowieso speelt de game zich niet in het gebruikelijke Inkopolis af, maar in de chaotische stad Splatsville. Een hoop nieuwe elementen dus, maar gelukkig wel met dezelfde vertrouwde en geprezen gameplay.

 
 
 
Gotham Knights

#20Gotham Knights

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Actie-rpg
Releasedatum: 2022

Batman is dood, lang leve Batman! De makers van Batman: Arkham Origins werken aan Gotham Knights, een Batman-game zónder de duistere comicheld. De game speelt zich namelijk af in een Gotham City waarin Batman zou zijn overleden. Spelers besturen dan ook de voormalige partners van Batman: Robin, Batgirl, Nightwing en Red Hood. Zij moeten de handen ineenslaan om er voor te zorgen dat Gotham niet in een ongelooflijke chaos uitgroeit en krijgen het sowieso aan de stok met de gevreesde Court of Owls. Gotham Knights kan helemaal alleen gespeeld worden, waarbij je zelf kiest welk personage je bestuurt, maar een vriend of vriendin kan ook op elk moment meedoen. Tel daar de open spelwereld bij op en Gotham Knights zou ons Batman wel eens helemaal kunnen laten vergeten.

 
 
 
Bayonetta 3

#19Bayonetta 3

Platforms: Nintendo Switch
Genre: Actie
Releasedatum: 2022

Als het op spectaculaire actie aankomt, ben je bij de stoere heks Bayonetta aan het juiste adres. De Japanse studio PlatinumGames stopt met veel liefde hun expertise op het gebied van actiegames in deze geprezen franchise, dat tegenwoordig exclusief op Nintendo’s consoles verschijnt. Het derde deel werd al in 2017 aangekondigd middels alleen een logo, en na vele jaren wachten kregen we dit jaar eindelijk de eerste gameplaybeelden van het spel te zien. Ook werd 2022 als releasejaar beloofd. Over het verhaal weten we nog niet veel, maar de eerste trailer toont in ieder geval al een gevecht met een groot monster in de straten van Tokio… precies zoals we het graag zien dus. Daarbij kan Bayonetta met haar magische krachten nu zelf in een gigantische demon veranderen om het tegen de grootste wezens op te nemen. Dat wordt een ouderwets potje stijlvol knokken!

 
 
 
Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

#18Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Actie-rpg
Releasedatum: 18 maart 2022

De heer en meesters van het actiegenre, de Japanse studio Team Ninja, werken aan een nieuwe game binnen de Final Fantasy-franchise genaamd Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin. In deze spin-off wordt de allereerste Final Fantasy opnieuw geïnterpreteerd als een duistere actiegame. Een groep mensen, waaronder het door de speler bestuurde personage Jack Garland, wordt een mysterieuze wereld ingetrokken waar men Chaos moet zien te vernietigen. In plaats van turn-based gevechten knok je hier in real-time tegen vijanden door zowel fysieke als magische moves te gebruiken. Is hun ‘break gauge’-meter leeg, dan kun je een allesvernietigende genadeslag uitdelen. Ondanks dat dit geen traditionele FF-game is, zit het spel vol met herkenbare elementen, van een job-systeem en een eigen party tot allerlei iconische aanvallen uit de reeks.

 
 
Suicide Squad: Kill The Justice League

#17Suicide Squad: Kill The Justice League

Platforms: PS5, Xbox Series X|S, pc
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

Gotham Knights is niet de enige game gebaseerd op een DC-franchise die in 2022 op stapel staat. Rocksteady Studios, de ontwikkelaar van de Batman: Arkham Asylum-games, komt namelijk met Suicide Squad: Kill the Justice League. Hierin besturen spelers de vier antihelden Harley Quinn, Captain Boomerang, Deadshot en King Shark. Zij worden opgetrommeld wanneer de hele wereld is gehersenspoeld dor Brainiac, zelfs helden als Superman en Green Lantern! Hoewel je de game in je eentje kunt spelen, kan Suicide Squad ook met z’n vieren doorlopen worden voor nog meer plezier. Dompel jezelf dus onder in de open wereld van Metropolis en beleef het anti-superheldenavontuur van het jaar!

 
 
 
​​Ghostwire Tokyo

#16Ghostwire Tokyo

Platforms: PS5, pc
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

Laat het maar over aan Shinji Mikami, de bedenker van de befaamde Resident Evil-reeks, om uiterst mysterieuze en evenzo griezelige games te ontwikkelen. Ook de vorige game die hij met zijn studio Tango Gameworks ontwikkelde, The Evil Within, joeg spelers de stuipen op het lijf. In Ghostwire: Tokyo wordt de welbekende Japanse stad bezocht, waar alle inwoners op onverklaarbare wijze zijn verdwenen en de straten nu bevolkt worden door vreemde geesten genaamd Visitors. Bij protagonist Akito ontwaken tegelijkertijd plotseling bovennatuurlijke krachten, die hij kan gebruiken om het op te nemen tegen de vele geesten. Telekinetische krachten die via een eerstepersoonsperspectief worden uitgebeeld, een neonverlicht Tokio vol met lugubere geesten en vooral nog een hoop onverklaarbare gebeurtenissen: het zijn precies de recepten die wel eens een moderne horrorklassieker op kunnen leveren.

Pre-order deze game binnenkort bij Game Mania!

 
 
​​Saints Row

#15Saints Row

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Actie
Releasedatum: 23 augustus 2022

Waar de Grand Theft Auto-games deel na deel steeds meer focus op het filmische verhaal leggen, daar draait Saints Row na al die jaren nog altijd om onversneden openwereldchaos in virtuele steden. Dat moet met de aankomende reboot, simpelweg genaamd Saints Row, niet anders zijn. De welbekende Saints zijn hier niet meer te vinden: een nieuwe bende klimt langzaam maar zeker omhoog op de criminele ladder door het op te nemen tegen bendes als Los Panteros, Idols en Marshall Defense Industries. Daardoor is dit spel wel het ideale moment voor nieuwe spelers om in te stappen. De actie vindt ditmaal plaats in Santo Ileso, gebaseerd op het Amerikaanse zuidwesten en gevuld met verschillende grote steden, woenstijndorpjes en alles daar tussenin. Versla je concurrentie en bouw je eigen criminele imperium up, alleen zoals dat kan in Saints Row-games!

 
 
​​Mario + Rabbids Sparks of Hope

#14Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Platforms: Nintendo Switch
Genre: Turn-based tactiek
Releasedatum: 2022

Mario + Rabbits Kingdom Battle was een enorme verrassing op de Nintendo Switch. Wie had namelijk gedacht dat Mario en zijn vrienden, de knotsgekke konijnen uit de Rayman Raving Rabbids-reeks en tactische, turn-based gevechten zó goed bij elkaar zouden passen? Kingdom Battle bezat de uitmuntende kwaliteit die normaliter alleen aan games van Nintendo zelf is toevertrouwd. Het vervolg, Sparks of Hope, is dan ook meer dan welkom. De gevechten moeten spelers dit keer een stuk vrijer laten, zonder een vast ‘grid’ om op rond te lopen, maar nog wel met het benodigde tactische inzicht. Ditmaal reizen Mario en de Rabbids door het universum om de Sparks te redden en af te rekenen met een entiteit genaamd Cursa. Met de gameplay kan het haast niet meer misgaan, en de eerste beelden tonen ook heerlijk kleurrijke graphics, dus dit vervolg is waarschijnlijk wederom een schot in de roos.

 
 
 
​​Forspoken

#13Forspoken

Platforms: PS5, pc
Genre: Actie-rpg
Releasedatum: 24 mei 2022

Mocht je nog nooit van Forspoken gehoord hebben, dan is dat niet zo heel gek: het gaat namelijk om een compleet nieuwe franchise en droeg voor kort ook een andere naam, in de vorm van Project Athia. De ontwikkelaar achter het spel heeft echter al naam voor zichzelf gemaakt: Luminous Productions bestaat uit mensen die ook aan Final Fantasu 15 hebben gewerkt. Met deze echte next-gen game sturen ze ons samen met protagonist Frey Holland naar het mysterieuze land van Athia, waar je magie gebruikt om je een weg te banen door de vele vijanden. De game laat zich vooralsnog het beste omschrijven als een duizelingwekkende mix tussen de vliegensvlugge bewegingsvrijheid van de Assassin’s Creed-games en de sfeer uit de Final Fantasy-games, overgoten met een sprookjesachtig sausje. Genoeg reden om reikhalzend uit te kijken naar dit unieke project.

 
 
 
​​Rainbow Six: Extraction

#12Rainbow Six Extraction

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Shooter
Releasedatum: 20 januari 2022

Het nieuwe jaar begint meteen goed met een nieuwe Rainbow Six-game, maar dit is vast niet wat je van de tactische shooterreeks had verwacht! In Rainbow Six Extraction neem je het namelijk niet op tegen andere spelers, maar sla je de handen ineen om het tegen de buitenaardse Archaeans op te nemen. Niet alleen heb je behoorlijk wat vuurkracht nodig om opgewassen te zijn tegen deze lugubere wezens, je moet tijdens potjes ook nog eens diverse missies voltooien, zoals het verzamelen van meer informatie over deze levensvorm. Toch herken je vast nog wel het een en ander uit voorgaande delen: zo keren vele Operators uit Siege terug en kun je met drones de maps goed uitpluizen voordat je zelf op verkenning gaat. Een spannende nieuwe insteek voor Rainbow Six dus.

 
 
​​LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

#11LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, Nintendo Switch, pc
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: Begin 2022

Een Lego-game had je wellicht niet zo hoog in deze lijst verwacht, maar Lego Star Wars: The Skywalker Saga biedt veel om enthousiast van te worden. Sowieso is keer op keer gebleken dat de Lego Star Wars-games uitpuilen van de kwaliteit – mede dankzij de extreem gevatte humor die zowel voor jonge spelers als oudere fans van de films puur genieten is. Maar The Skywalker Saga is ook nog eens een bizar goed gevuld pakket waar zelfs de grootste negatieveling niet tegen kan protesteren. In The Skywalker Saga worden namelijk alle negen hoofdfilms uit de Star Wars-franchise nagespeeld. Je bepaalt helemaal zelf met welke film je begint en krijgt vervolgens per deel vijf levels voorgeschoteld. Om nog maar te zwijgen over verschillende prachtig vormgegeven hub-werelden in de vorm van iconische locaties uit de films. Dit mag je als Star Wars-fan simpelweg niet missen!

 
 
​​Tiny Tina's Wonderlands

#10Tiny Tina's Wonderlands

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Shooter
Releasedatum: 25 maart 2022

Op een nieuwe Borderlands moeten we voorlopig nog even wachten, maar Gearbox verzacht de pijn met het knotsgekke Tiny Tina’s Wonderlands. In dit spel, dat zich direct na Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep afspeelt, worden spelers in een bordspel van Tina gezogen en moeten ze daar zien te overleven terwijl de emotioneel ietwat onstabiele dame de spelregels bepaalt… en constant verandert! Spelers geven zelf hun personage vorm – in tegenstelling tot de vooraf bepaalde personages uit de Borderlands-games – maar gelukkig keert het random lootsysteem terug zodat je vele verschillende soorten wapens (en magische spreuken) kunt vrijspelen. Daarover gesproken: voor het eerst kun je ook mêleewapens dragen! De echte ster van de game is echter de fantasiewereld waar je in vertoeft, vol met kastelen, bossen en draken. En vooruit dan, ook de stemmencast mag er zijn, met bekende acteurs en actrices als Will Arnett, Andy Samberg en Wanda Sykes.

 
 
​​Gran Turismo 7

#9Gran Turismo 7

Platforms: PS5, PS4
Genre: Racing
Releasedatum: 4 maart 2022

De koning van de racesimulators mag op geen PlayStation-console ontbreken, en gelukkig is 2022 het jaar dat Gran Turismo ook de PlayStation 5 aandoet – al kun je ook met een PS4 onder je televisie nog van Gran Turismo 7 genieten. De beste elementen uit het vorige deel, Gran Turismo Sport, keren hier weer terug, waaronder GT Sport Mode en Discovery. Toch lijkt GT7 vooral een ode aan de oudere games in de reeks te worden. Zo keert de geprezen Gran Turismo Mode terug als singleplayercampagne om jezelf ontelbare uren in te verliezen – rijbewijzen halen, meedoen aan races en nieuwe wagens aanschaffen is aan de orde van de dag. De dynamische tijds- en weersomstandigheden zijn ook van de partij voor een nog realistischere ervaring, maar vooral de bijzonder gedetailleerde graphics op de PlayStation 5 maken een onuitwisbare indruk. In 4k en 60 frames per seconde met HDR-belichting wordt dit een echte next-gen parel om mee te pronken.

 
 
​​Dying Light 2

#8Dying Light 2: Stay Human

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, Switch (cloudversie), pc
Genre: Actie
Releasedatum: 4 februari 2022

We wachten al een tijdje op Dying Light 2, want de game werd een aantal keer uitgesteld. Maar in ontwikkelaar Techland hebben we wel vertrouwen: zeker dankzij de jarenlange ondersteuning van de eerste Dying Light hebben ze bewezen enorm veel te geven om het eindresultaat dat ze leveren. Alsof die reputatie nog niet genoeg is, lijkt Stay Human ook simpelweg een ijzersterk vervolg te worden. Wederom ren je over daken alsof je dagelijks deelneemt aan parkourwedstijden om de vele zombies die rondlopen op de straten onder je te ontlopen. Ondertussen probeer je je een weg te banen door de intriges tussen verschillende facties bestaande uit overlevenden. The City, waar de game zich afspeelt, voelt daardoor als een ademende, levende stad. Maar pas op voor wanneer de zon ondergaat, want dan worden die zombies een stuk agressiever…

 
 
​​Starfield

#7Starfield

Platforms: Xbox Series X|S, pc
Genre: RPG
Releasedatum: 11 november 2022

We worden al vele jaren lekker gemaakt door Bethesda als het op Starfield aankomt: jaren geleden meldde de studio, dat inmiddels onderdeel is van Microsoft, al dat het aan een soort ‘The Elder Scrolls in de ruimte’ werkte. Daar hopen we dan ook vooral op: Skyrim in de ruimte, maar natuurlijk wel met de meest moderne graphics en een sci-fi-verhaal die zijn weerga niet kent! De eerste in-engine beelden hebben in ieder geval al aangetoond dat het met die graphics wel goed zit, en ook de setting mag er zijn: als lid van The Constellation verken je de Settled Systems in de nasleep van een oorlog tussen twee grote facties. Bethesda’s eerdere werk kennende is het vooral sfeervolle aankleding om met je zelfgemaakte personage eigen avonturen te creëren. Bethesda-rpg’s zijn immers ongekend in hun vrijheid. Gecombineerd met een virtueel sterrenstelsel zien we nu al sterretjes van de mogelijkheden…

Pre-order deze game binnenkort bij Game Mania!

 
​​Hogwarts Legacy

#6Hogwarts Legacy

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

Harry Potter-fans wachten al ontelbare jaren op een game gebaseerd op hun favoriete reeks waarin ze zelf vrij Zweinstein en Zweinsveld kunnen verkennen. Die komt er in 2022 dan toch echt in de vorm van Hogwarts Legacy, dat spelers in de Tovenaarswereld rond 1800 plaats, waar ze alle iconische locaties uit de boeken vrij kunnen verkennen. Hier ga je namelijk zelf als student naar Zweinstein, voor velen een droom die uitkomt! Natuurlijk komen daar de nodige toverspreuken en magische drankjes bij kijken: een Harry Potter-game zou niet zonder kunnen. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je personage er uit ziet en wat voor mysterieuze wezens er getemd worden. Verder is er helaas nog maar weinig bekend over Hogwarts Legacy, maar het concept erachter is genoeg om onze fantasie te prikkelen.

 
 
​​Horizon Forbidden West

#5Horizon Forbidden West

Platforms: PS5, PS4
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 18 februari 2022

We hoeven niet lang te wachten op een van de grootste toppers van 2022: op 18 februari komt Horizon Forbidden West al uit! Het Amsterdamse Guerrilla Games zette in 2017 met Horizon Forbidden West een uitstekende adventure neer, waarin je met de stoere Aloy een mysterieuze wereld vol met verlaten gebouwen en vooral heel veel gigantische, vijandige robots verkent. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven.

Horizon Forbidden West oogt ondanks de grafische pracht en praal uit het origineel nog mooier, zeker op de PlayStation 5, maar voegt ook allerlei nieuwe elementen toe. Zo kun je met Aloy nu een frisse duik nemen en de prachtige onderwaterwereld verkennen, tem je verschillende robots om op ze te rijden en heeft Aloy allerlei nieuwe vecht- en sluipmoves tot haar beschikking om gevechten nog spectaculairder te maken. Met de variatie in omgevingen zit het ook wel goed, aangezien we in deze game naar het Westen van de Verenigde Staten trekken om op zoek te gaan naar de bron van een mysterieuze plaag. We kunnen niet wachten om dit avontuur aan te gaan!

 
 
 
​​Pokémon Legends: Arceus

#4Pokémon Legends: Arceus

Platforms: Nintendo Switch
Genre: Actie-rpg
Releasedatum: 28 januari 2022

Nog zo’n potentiële topper die al zeer vroeg in het jaar uitkomt, op 28 januari om precies te zijn. Pokémon Legends: Arceus lijkt de evolutie (ha!) te worden van de Pokémon-franchise. De game heeft namelijk meer dan voorgaande Pokémon-games veel openwereldelementen, zoals gigantische gebieden om naar eigen inzicht te verkennen. Meer dan ooit word je in Arceus vrijgelaten om je eigen avontuur te beleven. Arceus moet eigenlijk min of meer voor de Pokémon-franchise doen wat Breath of the Wild voor de Zelda-reeks heeft gedaan.

In Arceus bezoek je een eeuwenoude versie van de welbekende Sinnoh-regio, ver voor de gebeurtenissen uit Pokémon Diamond en Pearl. Je doel: de allereerste Pokédex van dit gebied samenstellen. Op zoek dus naar allerlei pokémon, die in veel gevallen ook nog eens compleet anders ogen dan hun moderne versies. Maar pas op: je kunt nu direct schade oplopen door een plotselinge aanval van een wilde pokémon, of door als een kip zonder kop rond te rennen en van een grote hoogte te vallen. Gelukkig zijn er overal verspreid in de spelwereld basiskampen, waar je even uit kunt rusten en Pokéballs kunt maken (die hier overigens nog van hout gemaakt worden). Pokémon Legends: Arceus wordt in ieder geval een Pokémon-game zoals je die nooit eerder hebt beleefd!

 
 
 
​​God of War: Ragnarok

#3God of War: Ragnarok

Platforms: PS5, PS4
Genre: Actie-avontuur
Releasedatum: 2022

In 2018 blies God of War vriend en vijand omver: de wat eentonig geworden actiefranchise werd van nieuw elan voorzien met een ‘zachte reboot’. Hoofdpersonage Kratos ruilde de Griekse voor de Noordse mythologie in en was opeens een gevoelige – maar nog steeds extreem gewelddadige – vader van zoon Atreus. Minstens zo verfrissend was het nieuwe wapen waarmee hij honderden vijanden afslachtte: de Leviathan Axe, die vanzelf naar je terugkeert wanneer je hem terugroept. Dat smaakte naar meer, en gelukkig voorziet ontwikkelaar Santa Monica Studio exact in die drang.

God of War: Ragnarök is duidelijk een direct vervolg – niet alleen de uiterst goed uitgewerkte gevechten en de avontuurlijke verkenning van de Noordse dimensies keert terug (ditmaal zijn ze alle negen te bezoeken), ook wordt het verhaal uit het vorige deel direct voortgezet. Kratos en Atreus maken zich op voor Ragnarök, het allesvernietigende ‘einde der dagen’, en zullen ondertussen vast de nodige monsters én goden een toontje lager laten zingen. Kom maar op!

 
 
 
​​Het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild

#2Het vervolg op Zelda: Breath of the Wild

Platforms: Nintendo Switch
Genre: Avontuur
Releasedatum: 2022

The Legend of Zelda: Breath of the Wild bleek niet alleen een spectaculair startschot voor de Nintendo Switch, het vond de toch wat vastgeroeste Zelda-franchise ook op verbazingwekkende wijze opnieuw uit. Breath of the Wild biedt spelers échte vrijheid, niet alleen ten opzichte van oude Zelda-titels, maar ook vergeleken met de gemiddelde openwereldgame. De uitgestrekte kaart van Hyrule in Breath of the Wild is namelijk niet tot de nok toe gevuld met icoontjes om plichtmatig af te werken. In plaats daarvan word je in de spelwereld gedropt en bepaal je zelf helemaal waar je een kijkje gaat nemen. Misschien die gigantische berg daar in de verte of toch dat aanlokkelijke bos vlak achter die heuvel…

Het moet wel heel gek lopen als Nintendo dit gouden concept in het langverwachte vervolg uit het oog verliest, maar tegelijkertijd weten we nog zó weinig over het spel dat er nog geen pijl op te trekken valt. Calamity Ganon lijkt terug te keren en het vertrouwde Hyrule dat we kennen hangt deels in de lucht, waardoor we van zwevend eiland naar zwevend eiland hoppen, maar verder is dit vervolg nog in mysterie gehuld tot we eindelijk zelf aan de slag mogen. Eigenlijk precies zoals het hoort dus.

 
 
 
​​Elden Ring

#1Elden Ring

Platforms: PS5, Xbox-consoles, PS4, pc
Genre: Soulslike, actie-avontuur
Releasedatum: 25 februari 2022

Van een ondoorgrondelijke cultgame in de vorm van Demon’s Souls, tot een van de meest populaire genres van deze tijd in de vorm van de soulslike: From Software heeft met games als Dark Souls, Bloodborne en Sekiro: Shadows Die Twice het gamelandschap voorgoed veranderd. En dan staat hun nieuwste game ook nog eens op de nummer één positie in Game Mania’s lijst van meest veelbelovende games van 2022! Dat is wel geheel verdiend, want alleen al het feit dat dit de eerste soulslike is van de studio die zich in een open spelwereld afspeelt, spreekt meteen tot de verbeelding. Het maakt Elden Ring een compleet andere ervaring, want als je nu een schijnbaar onoverkoombare uitdaging tegenkomt, ga je toch gewoon ergens anders in deze fantasievolle wereld kijken?

Elden Ring – dat verhaaltechnisch compleet losstaat van Dark Souls en dus door iedereen (met stalen zenuwen en een enorme doorzettingskracht) kan worden gespeeld, is gesitueerd in de Lands Between. Demigoden die in het leven zijn geroepen door Queen Marika the Eternal zwaaien de scepter over het land, en hebben allemaal een gedeelte van een gebroken ring. Spelers moeten de Elden Ring weer compleet zien te krijgen, maar zullen het daarvoor dus wel tegen een hoop gigantische wezens moeten opnemen. De game bestaat uit zes hoofdgebieden die je in de volgorde die jou het beste lijkt kunt bezoeken – zowel te voet als te paard. Ondertussen geniet je van het spannende verhaal, dat mede is geschreven door niemand minder dan George R.R. Martin, de schrijver van de A Song of Ice and Fire-boeken.

Elden Ring heeft dan ook alles in zich om een absoluut hoogtepunt van 2022 te worden, en dat in een jaar waar, zoals je in deze artikelen hebt kunnen lezen, toch al enorm veel potentiële toppers op de planning staan. Aan welke game je in 2022 ook je zuurverdiende centen wil uitgeven, er is keuze te over. Hopelijk kunnen wij bij Game Mania je daar volgend jaar bij helpen. Alvast een fijne jaarwisseling en game on!

 

Gepubliceerd op: 27/12/2021
Laatste update:

 
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.