Artwork van fortnite, roblox, pokemon unite
Artwork van fortnite, roblox, pokemon unite

De beste free-to-play-games van dit moment

Gamen hoeft allang niet meer veel geld te kosten. Sterker nog: een aanzienlijk aantal games kun je geheel kosteloos binnenhalen! Wel is het vaak zo dat je in deze games extra’s kunt ontgrendelen door bijvoorbeeld een zogenaamde ‘battle pass’ aan te schaffen. In dit artikel sommen we leukste en interessantste free-to-play-games van dit moment voor je op en vertellen we je wat je er zoal in kunt doen – of je nou betaalt of geen cent wil uitgeven!

Fortnite: Battle Royale

 Platforms: PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, pc, Android

Fortnite is zonder twijfel een van de populairste games van de laatste jaren. De battle royale-game is misschien niet de allereerste game in dit nog altijd verfrissend aanvoelende genre, maar maakte het wel ongekend populair. Het concept is simpel: honderd spelers worden uit een vliegende bus op een eiland gedropt. Dan is het knallen geblazen tot er nog maar één speler (of team, afhankelijk van de modus) overeind staat. Victory royale! Uniek aan Fortnite is dat je complete gebouwen in elkaar kunt zetten voor de nodige bescherming én dat zo’n beetje elke superheld, populair gamepersonage en filmster middels een skin naar de game is gebracht. Zelfs spelen met Spider-Man, The Rock of Master Chief is mogelijk!

Zelfs als je niets betaalt, is Fortnite een enorm leuk tijdverdrijf, maar door elk seizoen een battle pass te kopen haal je wel het onderste uit de kan. Dan ontgrendel je spelenderwijs en via uitdagingen de leukste extra pakjes en accessoires om stijlvol op het eiland rond te rennen… en verdien je met een beetje geluk zo weer genoeg in-game credits om de volgende battle pass te bekostigen. En het beste van dit alles: je kunt Fortnite zo’n beetje op nagenoeg elk platform downloaden. Dankzij cross-play kun je samenwerken met of het opnemen tegen iedereen, ongeacht op welk platform de ander speelt.

League of Legends

 Platforms: pc

League of Legends is een van de eerste en meest populaire moba’s. Moba staat voor multiplayer online battle arena – hierin vervullen alle spelers een specifieke rol binnen een team en wordt er op een slagveld gevochten tegen een ander team. Met vier teamgenoten vecht je het uit tegen andere teams in fantasievolle omgevingen gebaseerd op de wereld van Runeterra. Dankzij de vele beschikbare klassen en ranks gaat het spel nooit vervelen. Met maar liefst 159 verschillende personages om uit te kiezen is het spel enorm uitgebreid. Het is niet voor niets dat er zelfs een Netflix-serie is – het bejubelde Arcane – die de spelwereld nog verder uitdiept. Ondanks dat het spel gratis te downloaden en te spelen is, wordt wel aangeraden om wat geld uit te geven aan nieuwe personageskins en items.

 
Game Mania Blog
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Rocket League

 Platforms: PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, pc

Rocket League is al vele jaren een van de populairste multiplayergames. Dat is ook niet zo gek, want de game laat zich simpel besturen en vergt tegelijk de nodige ervaring om het onderste uit de kan te halen. Het concept is verrassend leuk: met stoere wagentjes ga je met je team op een futuristisch voetbalveld de strijd aan tegen andere coureurs. Een grote, metalen bal moet in het doel van de tegenstander worden gereden of geramd om punten te scoren. In feite is Rocket League dus voetbal, maar dan met opgevoerde wagens in plaats van voetballers! Iedereen kan het uitproberen, want het is écht niet zo moeilijk – maar wil je er echt goed in worden, dan komt er behoorlijk wat training aan te pas.

Rocket League was ooit een betaalde game, maar sinds 2020 kun je het geheel gratis opstarten, ongeacht op welk platform je wil spelen. Wel kun je in-game credits kopen om allerlei mooie auto’s en accessoires voor je wagen te ontgrendelen. Een andere optie is elk seizoen een Rocket Pass te kopen. Hiermee ontgrendel je ook allerlei cosmetische extra’s en speel je credits vrij. Maar dat is zeker niet nodig om van Rocket League te genieten: probeer het gewoon eens uit, en als je er helemaal weg van bent kun je alsnog overschakelen naar een Rocket Pass.

Roblox

 Platforms: Xbox, pc, iOS, Android

Roblox wordt vaak een beetje vergeten als er over free-to-play-games gepraat wordt, maar dat is geheel onterecht. Met veel meer dan honderd miljoen spelers is het zelfs een van de populairste ‘games’ ooit en vooral bij de jeugd ongekend populair. Roblox leert je in feite om zelf spellen te programmeren in een gebruiksvriendelijke, virtuele omgeving. Mocht je zelf niet creatief aan de slag willen gaan, dan kun je natuurlijk ook de vele games van andere spelers uitproberen, zodat je je nooit hoeft te vervelen. Door een Premium-lidmaatschap af te sluiten kunnen spelers onder andere hun zelfgemaakte virtuele kleding verkopen, en met geld kunnen er allerlei andere items worden gekocht. Enige voorzichtigheid en begeleiding bij de allerjongsten is dus belangrijk om niet per ongeluk veel uit te geven, maar tegelijkertijd biedt Roblox enorm veel potentie voor het creatief én economisch bezig zijn met games.

Apex Legends

 Platforms: PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, pc

Fortnite is natuurlijk allang niet meer de enige battle royale-game die de moeite is om te spelen. Voor een futuristische first-person ervaring schakelen gamers al enkele jaren in bij Apex Legends, ontwikkeld door Titanfall-makers Respawn Entertainment. Uniek aan deze game is onder andere dat neergeschoten teamgenoten opnieuw tot leven gewekt kunnen worden en dat het battle royale-genre wordt gecombineerd met de hero-shooter: spelers besturen zogenaamde ‘Legends’; personages die allemaal hun eigen sterke en zwakke eigenschappen hebben.

Apex Legends bestaat uit seizoenen en elk seizoen voegt wel weer nieuwe Legends of maps toe of past huidige Legends en maps aan. Zo blijft de ervaring om de paar maanden verfrissend aanvoelen. Je hoeft daarbij geen cent uit te geven aan de game. Wel is het mogelijk om in plaats van de game uitgebreid te spelen nieuwe Legends met echt geld te kopen. Ook kun je elk seizoen een battle pass aanschaffen, waarmee je allerlei unieke cosmetische items kunt ontgrendelen waarmee je de blits maakt op het slagveld. Deze items hebben verder geen invloed op je skills – het is dus geheel aan jou of je voor Apex Legends wil betalen. De beste speler wint sowieso!

Warframe

 Platforms: PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, pc

Warframe is een van de beste gratis speelbare actiegames. Het spel kwam al in 2013 uit en is sindsdien stapsgewijs verder uitgebreid, waardoor er nu een enorme hoeveelheid content op je ligt te wachten. In de game besturen spelers de zogenaamde Tenno, een eeuwenoud ras van strijders die na vele jaren ontwaken op een futuristische aarde en het uitvechten in hun Warframe-pakken. Daar gebruiken ze samoeraiachtige moves voor, wat spectaculaire actie oplevert. Een uniek aspect van de game is dat je je Warframe-pak naar gelieve kunt aanpassen zodat het bij je eigen speelstijl past. Je kunt zelfs je eigen ruimteschip customizen die tussen missies door als thuisbasis dient. Warframe ontvangt geregeld aan nieuwe uitbreidingen, wat er voor zorgt dat het spel alleen maar aan populariteit en kwaliteit wint.

Halo Infinite-multiplayer

 Platforms: Xbox, pc

Eind vorig jaar keerde de Master Chief eindelijk terug in het alom geprezen Halo Infinite. De singleplayercampagne is een betaalde game (of kan via Xbox Game Pass gespeeld worden), maar Microsoft schokte vriend en vijand door de multiplayermodus geheel gratis aan te bieden. Je leest het goed: alle content in de Halo Infinite-multiplayer kan zonder kosten door iedereen op een Xbox-console of pc worden gespeeld! De traditionele Halo-actie in ontzagwekkende arena’s is alom vertegenwoordigd en wordt gecombineerd met nieuwe elementen zoals de supersnelle grappling hook en cross-platform play.

Natuurlijk is het ook mogelijk om elk seizoen een battle pass aan te schaffen. Wanneer je die hebt gekocht, doe je ervaringspunten op via dagelijkse en wekelijkse missies en door simpelweg de game te spelen. Daarmee ontgrendel je allerlei cosmetische items, waaronder schitterend ogende uitrusting voor jouw Spartan. Op moment van schrijven is het eerste seizoen nog bezig en ben je dus nog ruim op tijd als je er aan wil beginnen, maar eigenlijk hoef je sowieso geen haast te maken. Uniek aan de Halo Infinite-multiplayer is namelijk dat alle seizoenen, ook als ze al voorbij zijn, voor altijd blijven bestaan.

Genshin Impact

 Platforms: PlayStation, pc, iOS, Android

Mocht je niets met shooters of moba’s hebben, dan niet getreurd: ook binnen andere genres is er een uitgebreid aanbod aan free-to-play-games. Genshin Impact is een van de populairste gratis actie-adventures. Dat komt mede dankzij de wonderschone graphics, die wel iets weg hebben van Zelda: Breath of the Wild. Tel daar een flinke cast met personages, een fantasievolle spelwereld en een enorm diep rpg-systeem bij op en de game staat garant voor honderden uren spelplezier. Je kunt de wereld zelfs met z’n vieren verkennen. Genshin Impact kan volledig gratis gespeeld worden, maar door met echt geld bepaalde items te kopen kun je bijvoorbeeld wel sneller je personage levelen en nieuwe missies openen. Met geduld en doorzettingsvermogen is dat echter helemaal niet nodig.

Call of Duty: Warzone

 Platforms: PlayStation, Xbox, pc

De Call of Duty-reeks is al jaren dé prominente first-person shooterfranchise. Na het succes van Fortnite en Apex Legends was het dan ook een kwestie van tijd voordat deze serie met een gratis te spelen battle royale-titel zou komen. En met succes: Warzone wordt maandelijks door vele miljoenen gamers gespeeld en er is zelfs al een vervolg in de maak. Maar zie dat laatste zeker niet als reden om te wachten: Warzone is nu al leuk om te spelen, met een uitgebreide map op een tropische locatie waarop de battle royale-regels worden gecombineerd met de typische precieze shootouts waar Call of Duty een patent op lijkt te hebben.

Door de game gratis te spelen kun je in ieder geval elk seizoen twintig ‘tiers’ van de battle pass ontgrendelen. Koop je een premium battle pass, dan zijn er in totaal honderd ‘tiers’ waarmee je veel meer cosmetische items vrijspeelt. De keuze is aan jou. En er is nog meer goed nieuws: achter de schermen wordt ook hard gewerkt aan een mobiele versie van Warzone, zodat je straks waar je ook bent het spel kunt spelen.

Pokémon Unite

 Platforms: Nintendo Switch, iOS, Android

Ook de Pokémon-franchise ontkomt niet aan het free-to-play-genre. Zoals je waarschijnlijk wel weet is Pokémon Go geheel gratis te downloaden, maar ben je ook bekend met Pokémon Unite? Dit is een Pokémon-game binnen het populaire moba-genre. Met diverse Pokémon die in verschillende klassen zijn opgedeeld neem je het op tegen andere spelers in twee teams van vijf, of je nou voor een casual potje gaat of voor een spannende wedstrijd in ranked. Door de laagdrempeligheid van de game kan iedereen het leren en ben je binnen de kortste keren een expert. Nintendo voegt daarbij regelmatig nieuwe content toe, waaronder nieuwe pokémon. Hoewel je het spel volledig gratis kunt spelen, kun je met echt geld Aeos Gems kopen. Daarmee ontgrendel je in de game zogenaamde Held-items, waarmee je je tegenstanders op het slagveld te slim af bent.

Een overdaad aan free-to-play-games

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er een grote hoeveelheid free-to-play-games beschikbaar die binnen allerlei soorten genres vallen. Er is dus een dikke kans dat er iets bij zit waar jij je mee kunt vermaken. Dit was echter maar kleine greep uit de letterlijk honderden beschikbare free-to-play-spellen, van Counter-Strike: Global Offensive, World of Tanks en Path of Exile tot Hearthstone, Dota 2 en Guild Wars 2. De keuze is reuze!

De meeste van deze games geven je de optie om in-game geld uit te geven, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van een battle pass of diverse (cosmetische) items. Je hoeft daar niet per se je rekeninggegevens voor in te voeren op je systeem – het is natuurlijk ook mogelijk om voor diverse platforms een tegoedkaart te kopen bij Game Mania. Op die manier weet je zeker dat er niet meer geld dan de bedoeling is wordt uitgegeven én zit je nergens aan vast! Als klap op de vuurpijl krijg je bij aankoop van digitaal tegoed bij Game Mania extra XP coins waarmee je allerhande XP deals kan ontgrendelen!

 

Gepubliceerd op: 01/04/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.