ash
ash

Ash Ketchum’s meest memorabele momenten uit de Pokémon-anime

Na 25 jaar en meer dan duizend afleveringen gaat de wereldwijd bekende Pokémon-anime – gebaseerd op de gelijknamige games – behoorlijk op de schop. Hoofdpersonage Ash Ketchum vertrekt namelijk uit de serie! In plaats daarvan kunnen we compleet nieuwe personages verwachten in ‘opvolger’ Pokémon Horizons. Maar voordat het zover is, blikken we eerst terug op enkele van de meest memorabele momenten van Ash.

Veel gamers zijn er mee opgegroeid of kijken nu nog altijd met veel plezier naar de Pokémon-animatieserie. Hoe dan ook heb je 25 jaar lang kunnen genieten van de avonturen van Ash Ketchum, een doodnormale jongen uit Pallet Town die zich in de loop van de serie opbokst tot een getalenteerde pokémontrainer met een aantal gewonnen kampioenschappen op zijn naam – om nog maar te zwijgen over de vele vriendschappen die hij sluit en wijze levenslessen die hij gedurende zijn reis opdoet.

Dankzij de meer dan duizend (!) afleveringen waarin hij is verschenen, heeft Ash ontelbare spannende avonturen beleefd. Zijn verhaal in één artikel samenvatten zou dan ook onmogelijk zijn. Hieronder hebben we een aantal van de tofste momenten uit Ash’ roemrijke carrière op willekeurige volgorde opgesomd. Een fijne manier om nog even terug te blikken, voordat we met een lach en een traan afscheid nemen van deze jonge pokémontrainer.

De eerste heldendaad van Ash

In de allereerste aflevering van Pokémon uit 1997 maken we kennis met Ash Ketchum, die er van droomt een pokémentrainer te worden. Zijn eerste dag verloopt echter alles behalve vlekkeloos. Hij wordt opgescheept met een Pikachu met een eigen wil, wat juist erg botst met Ash’ eigenwijze en ietwat egoïstische karakter. Niet bepaald een goed begin dus!

Gelukkig krijgt het tweetal noodgedwongen toch een goede band. Wanneer het stel in de problemen raakt en Pikachu bijna verdrinkt, snelt Ash met zijn zakmonstertje naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar het noodlot slaat toe voordat ze daar kunnen arriveren: een stel Pidgeys besluit tot aanval over te gaan. In plaats van zijn verzwakte Pikachu in de strijd te gooien, beschermt Ash het schattige gele wezentje zelf, waarna Pikachu als dank zijn eerste elektriciteitsaanval uitvoert. Een vriendschap is geboren!

Video URL:
Currently supported:

Met pokémon heb je het nooit koud

Naast vele seizoenen van de serie worden er ook diverse films en specials uitgebracht, de kerstspecial ‘Snow Way Out’. Hierin verdwaalt Pikachu en probeert Ash door een sneeuwstorm te geraken om zijn vriendje weer terug te vinden. Dat lukt, maar hij komt daardoor wel in een ijskoude grot te zitten. Gelukkig merkt hij al snel dat hij veel aan de beroemde zakmonstertjes heeft; verschillende pokémon, zoals Charmander, Squirtle en Bulbasaur, knuffelen hem met z’n allen om hem warm te houden. Aaahw!

Video URL:
Currently supported:
Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Ash krijgt klop van Gary

Een van de belangrijkste rivalen van Ash is natuurlijk Gary Oak, het kleinkind van Professor Oak. Gedurende het begin van de serie zijn de twee al aan elkaar gewaagd, maar het duurt even voordat de trainers het daadwerkelijk tegen elkaar opnemen. Dat gebeurt uiteindelijk in het tweede seizoen. Ash en Gary besluiten een enkel gevecht te doen – ieder met één pokémon. Ash gebruikt zijn trouwe Pikachu en Gary gooit Eevee in de strijd. Het blijkt echter dat Ash nog lang niet zo ver is in zijn training als Gary, en hij delft dan ook het onderspit. Ash zweert dat een volgende confrontatie met Gary anders zal verlopen…

Video URL:
Currently supported:

De band tussen Ash en Charizard

De pokémon Charizard blijkt erg uitdagend voor Ash om te temmen, maar langzaam maar zeker ontstaat er toch een band tussen de trainer en de imposante pokémon. Wanneer Charizard gewond raakt in een gevecht, houdt Ash de vuurspuwende pokémon ’s nachts warm door zijn handen op te warmen aan het kampvuur en die over Charizard te wrijven. Het draakachtige wezen vergeet dit niet, en wanneer de dag erna een gevecht met Team Rocket plaatsvindt, luistert hij eindelijk naar Ash en komen ze dan ook als overwinnaar uit het gevecht. Er is wat geduld voor nodig, maar zelfs de meest uit de kluiten gewassen pokémon kunnen dus getemd worden!

Video URL:
Currently supported:

Ash wint eindelijk van zijn rivaal

Onze held krijgt gedurende meerdere aflevering klop van zijn eerder genoemde rivaal Gary, maar tijdens de Johto League Silver Conference keert het tij eindelijk. Ash blijft de nacht ervoor zo lang mogelijk wakker om strategieën te bedenken en meer te weten te komen over Gary’s pokémon. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk!

Wat volgt is een spannend gevecht verspreid over twee afleveringen. De eerste ronde komt op naam van Gary te staan, die met zijn Nidoqueen Ash’ zijn Tauros verslaat. De tweede ronde is voor Ash. Zo gaat het lange tijd gelijk op, tot Ash zijn Charizard gebruikt om de Blastoise van Gary te verblinden, gevolgd door een spectaculaire Seismic Toss. Na zoveel teleurstellingen weet Ash eindelijk van Gary te winnen - wat een opluchting! Overigens groeit het tweetal later alsnog uit tot vrienden.

Video URL:
Currently supported:

Een emotioneel afscheid

Zeker de eerste seizoenen van Pokémon zijn voor veel fans iconisch, en dat komt mede door de vrienden die Ash maakt en hem op zijn reis vergezellen: Misty en Brock. Na vele avonturen in de Kanto- en Johto-regio komt er echter een einde aan het gezamenlijke avontuur. Zowel Brock als Misty hebben andere verantwoordelijkheden, en het drietal neemt afscheid van elkaar. Dat levert de prachtige scène op die je hieronder kunt bekijken. Gelukkig vindt er in de allerlaatste afleveringen van de anime nog een reünie plaats, al wordt die ook weer afgesloten met een emotioneel vaarwel…

Video URL:
Currently supported:

Ash verslaat de gemene Paul

Een van de belangrijkste winsten voor Ash was ongetwijfeld het gevecht tegen Paul. Deze rivaal wordt geïntroduceerd in de Diamond & Pearl-serie en groeit snel uit tot een geduchte tegenstander. Paul is een harteloze, strenge trainer die geen geduld kan opbrengen voor pokémon die niet sterk genoeg zijn. Wanneer Ash hem tijdens de kwartfinales van de Lily of the Valley Conference eindelijk verslaat in een gevecht tussen Ash’s Infernape versus Pauls Electivire, is die wraak extra zoet. De Infernape die Ash inzet was namelijk ooit van Paul, maar als Chimchar was de pokémon voor de ongeduldige trainer nog niet sterk genoeg. Dat Ash dan toch als overwinning uit de bus komt, is extra vernederend voor Paul.

Video URL:
Currently supported:

Ash wint het wereldkampioenschap

Na al die jaren trainen, vechten en pokémon vangen was het een kwestie van tijd voordat Ash ‘the very best’, oftewel wereldkampioen, werd. Dat gebeurde dan ook nog niet zo gek lang geleden, in de aflevering The Finals 4: Partner. In een spannend gevecht tijdens de Pokémon World Coronation Series tussen de Pikachu van Ash en de Charizard van Leon, weten Ash en Pikachu tot winnaar uit de bus te komen. Dat betekent dat Ash vanaf dat moment écht de allerbeste is – er is in feite geen hogere eer te behalen voor een pokémontrailer. Het is, met dat in het achterhoofd, dan ook niet zo heel gek dat Ash nu gaat genieten van zijn welverdiende rust en we voorgoed afscheid nemen van de koene held. We gaan je missen, Ash!

Video URL:
Currently supported:

Een nieuw begin

Het is natuurlijk enorm jammer dat de Pokémon-anime niet meer om Ash draait, maar tegelijkertijd heeft hij in de 25 jaar dat we hem hebben gevolgd een enorme groei doorgemaakt die hem uiteindelijk de wereldtitel heeft opgeleverd. Ergens is het dus ook erg spannend en verfrissend om ons te richten op compleet nieuwe personages, die zelf nog aan het begin van een spannend avontuur staan.

Dat gebeurt dan ook in Pokémon Horizons, de vervolgserie die pas geleden is begonnen in Japan. Die draait om de personages Liko en Roy, alsmede Captain Pikachu en Professor Friede. De setting is Paldea, de regio bekend uit Pokémon Scarlet en Violet. Om alvast een voorproefje te krijgen, kun je hieronder de eerste scène van de eerste aflevering bekijken. Hopelijk worden de volgende 25 jaar net zo leuk en spannend!

Video URL:
Currently supported:

Gepubliceerd op: 20/04/2023
Laatste update: 20/04/2023

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.