gta6 preview
gta6

Alles wat we (denken te) weten over Grand Theft Auto 6

UPDATE 08/11/2023: Rockstar Games maakte vandaag via haar officiële Twitter/X-account de aankondiging dat we ergens in de eerste helft van december 2023 de allereerste trailer van de volgende Grand Theft Auto-game te zien zullen krijgen.

Rockstar werkt aan een nieuwe Grand Theft Auto-game! Begin dit jaar kondigde het bedrijf dat officieel aan en slaakten miljoenen fans opgelucht adem. Het vorige deel in de immens populaire openwereldreeks, GTA 5, is immers alweer bijna een decennium oud. Hoewel er nog maar weinig bekend is over de nieuwe Grand Theft Auto, sommen we alle recente geruchten rondom de game op om zo een mogelijk beeld te krijgen van wat ons te wachten staat.

Grand Theft Auto is zonder twijfel een van de populairste gamefranchises die er bestaan. Wat ooit begon als een geinige game over criminele praktijken waarin de actie vanuit een vogelperspectief werd bekeken, groeide met de komst van Grand Theft Auto 3 uit tot de grondlegger van het moderne openwereldgenre en een miljardenfranchise. Zeker met het in 2013 verschenen Grand Theft Auto 5 en het bijbehorende GTA Online bereikte de serie nieuwe hoogtes, dankzij de enorme en gedetailleerde spelwereld en de haast ongekende mogelijkheden voor ultiem vermaak. Het is natuurlijk niet voor niets dat die game nu al drie consolegeneraties lang meegaat.

Fans snakken dan ook al geruime tijd naar een nieuw deel, en begin dit jaar bevestigde Rockstar dat die game inderdaad in ontwikkeling is. En daar houden de officiële details eigenlijk ook meteen op. Zelfs de naam van de game is niet bekend, al houden we het voor nu voor het gemak maar op Grand Theft Auto 6. Terwijl we ongeduldig wachten op meer details én de eerste beelden, zijn er wel al verscheidene geruchten online verschenen die mogelijk het een en ander over de game en de spelwereld verklappen. Hieronder nemen we een aantal van de interessantste geruchten met je door. Maar let op: al het onderstaande is nog niet officieel bevestigd door Rockstar of uitgever Take-Two!

Wanneer en op welke systemen komt Grand Theft Auto 6 uit?

Aangezien er behalve het feit dat de game in ontwikkeling is nog niets over Grand Theft Auto 6 bekend is, tasten we nog in het duister over wanneer de game uitkomt. Er is ook nog geen trailer beschikbaar, dus een release in 2022 lijkt uitermate onwaarschijnlijk. Hoewel het koffiedik kijken is, zouden 2024 of 2025 mogelijke releasejaren kunnen zijn: uitgever Take-Two heeft een tijd terug immers een flink marketingbudget voor die periode ingepland. Dat doe je als bedrijf natuurlijk niet zomaar – daar moet wel een game met een behoorlijke reputatie tegenover staan, en dat is Grand Theft Auto zeker!

Een releasedatum rond die periode zou ook overeenkomen met de berichten dat Rockstar de werkcultuur intern flink heeft aangepakt. In de game-industrie is maanden achter elkaar flink veel uren overwerken om zo tijdig een game af te krijgen vaak schering en inslag. Dat is natuurlijk niet altijd goed voor de welgesteldheid van werknemers. Rockstar zou werknemers inmiddels veel meer ademruimte geven. Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is een ruime deadline voor een gamerelease plannen, zodat er niet teveel gehaast hoeft te worden. Jammer voor iedereen die ongeduldig op de nieuwe GTA wacht, maar veel beter voor al die ontwikkelaars die er hun bloed, zweet en tranen insteken.

Ook onduidelijk is op welke systemen GTA 6 verschijnt, al zijn gezien de mogelijke timing de PlayStation 5 en Xbox Series X en S inkoppertjes. Tegen die tijd hebben ook al veel meer mensen die consoles thuis staan, waardoor een versie voor PlayStation 4 en Xbox One waarschijnlijk achterwege gelaten wordt – dan wordt de game op technisch vlak in ieder geval niet achtergehouden door de verouderde consoles. Rockstar brengt games in de GTA-reeks vaak pas op een later moment naar pc, maar aangezien de pc als gameplatform van steeds meer populariteit geniet, wil Rockstar die releasedatum misschien wel gelijktrekken. Laten we het hopen.

Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Waar en wanneer speelt Grand Theft Auto 6 zich af?

De locatie van een Grand Theft Auto-game is allesbepalend voor de sfeer en de algemene beeldvorming van een nieuw deel in de reeks. De franchise is inmiddels al een aantal iconische, fictieve steden rijk. Logischerwijs zijn veel fans vooral nieuwsgierig naar waar Grand Theft Auto 6 zich gaat afspelen. Gelukkig doen daar al meerdere geruchten over de ronde die ons daar een beeld van kunnen geven, al is het natuurlijk maar de vraag welk gerucht het dichtste in de buurt komt van de waarheid.

Een uitgebreid artikel van de gerenommeerde website Bloomberg zou het misschien wel eens bij het juiste eind kunnen hebben. Daarin wordt geclaimd dat we in GTA 6 terugkeren naar Vice City, gebaseerd op de echte Amerikaanse kuststad Miami. Dat zou best logisch zijn, want Liberty City (gebaseerd op New York) en Los Santos (gebaseerd op Los Angeles) zijn met respectievelijk GTA 4 en 5 al in een modern jasje gehesen, dus het is de hoogste tijd dat dit ook met Vice City gebeurt. Naast de stad zelf zouden ook buitengebieden worden meegenomen. En waar GTA: Vice City zich in de jaren 80 afspeelde, daar zouden we ditmaal de stad in de moderne tijd bezoeken, wat natuurlijk voor een heel andere sfeer moet zorgen.

Er doen ook geruchten dat een (klein) deel van de game zich in Zuid-Amerika afspeelt, in een fictieve versie van Rio de Janeiro. Dit zou dan weer te maken hebben met het verhaal rondom drugskartels. Als dit echt blijkt te kloppen, is het mogelijk dat alleen specifieke gedeeltes van de game zich daar afspelen – bijvoorbeeld gedurende speciale missies die het verhaal voortstuwen – terwijl de hoofdmoot van de actie zich in Vice City afspeelt. Hoe dan ook blijft ook dit koffiedik kijken zonder officiële informatie of beelden rondom de game.

Wie zijn de hoofdpersonages in GTA 6?

Over de hoofdpersonage(s) in Grand Theft Auto 6 zijn evenmin officiële details beschikbaar. Het hierboven aangehaalde artikel van Bloomberg claimt in ieder geval dat Rockstar wederom voor meerdere hoofdpersonages wil gaan, vergelijkbaar met GTA 5 waarin je met Franklin, Trevor en Michael speelde. Ditmaal zouden het mogelijk twee personages zijn, die wellicht samenwerken om zich hogerop te werken in het drugskartel – wellicht om de dood van hun ouders te wreken.

Daarbij zou één van de hoofdpersonages vrouwelijk zijn. Dat zou een behoorlijk unieke toevoeging zijn, aangezien spelers – buiten GTA Online - nog niet eerder met een vrouwelijk personage hebben kunnen spelen in een moderne GTA-game. In de allereerste GTA was dit wel mogelijk, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de moderne, sterk door verhaal aangedreven spellen binnen de reeks. Dit zou heel wat nieuwe inzichten en invalshoeken met zich mee kunnen brengen. We zijn dan ook benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

Zijn er nog andere interessante geruchten rondom GTA 6?

Jazeker! Rockstar zou de release van Grand Theft Auto 6 iets anders aanpakken dan gebruikelijk: nádat de game uit is, zou het bedrijf van plan zijn de spelwereld te blijven uitbreiden met meer steden en gebieden om te verkennen. Het spel zou op release natuurlijk al wel ‘af’ moeten aanvoelen, maar na verloop van tijd alleen maar uitgebreider moeten worden. Op die manier zou het spel een nog langer leven zijn beschoren, een beetje vergelijkbaar met live-service games als Fortnite. Ook dit zou natuurlijk kunnen bijdragen aan een fijner ontwikkeltraject voor de ontwikkelaars, aangezien niet álles van de game op release al af hoeft te zijn.

Verder lijkt een online modus, net als in Grand Theft Auto 5, weer een belangrijke rol te gaan spelen. Dit zou volgens geruchten de reden zijn waarom Rockstar er voor heeft gekozen om GTA 6 zich in de moderne tijd af te laten spelen, in plaats van de jaren 80 zoals we voorheen van Vice City gewend zijn. Door in de moderne tijd te blijven, heeft de ontwikkelaar ook geen restricties als het neerkomt op constante nieuwe content die aan GTA Online wordt toegevoegd. Gezien het aanhoudende succes van de online modus is het natuurlijk ook niet meer dan logisch dat dit een belangrijk onderdeel van de volgende game wordt.

Geduld is een schone zaak

Met al het bovenstaande ben je helemaal op de hoogte van de diverse geruchten rondom Grand Theft Auto 6 die de laatste tijd de ronde doen. Met de nadruk op geruchten: neem al deze informatie vooral met een flinke korrel zout! Het is nu wachten tot Rockstar besluit eindelijk meer te delen van hun langverwachte openwereldgame. Wanneer dat gebeurt, merk je het vanzelf: een eerste trailer zal natuurlijk alles behalve onopgemerkt gaan op het internet. Hoe dan ook staan we met z’n allen te trappelen om met GTA 6 aan de slag te gaan!

 

Gepubliceerd op: 08/08/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.