saints row artwork
saints row artwork

Alles wat we tot nu toe weten over Saints Row

Saints Row is terug, maar de oude, vertrouwde Saints niet. De nieuwe Saints Row-game, die vanaf 23 augustus verkrijgbaar is, betreft namelijk een reboot: nieuwe personages en een nieuwe open spelwereld, maar gelukkig dezelfde knotsgekke gameplay als voorheen. Een ding is overduidelijk: Saints Row heeft gewelddadig plezier in een hoog vaandel staan.

Het doet misschien een beetje pijn om afscheid te nemen van Johnny Gat en de andere leden van de beruchte bende, maar ergens is het ook logisch om een nieuw begin in de luiden voor de Saints Row-reeks. Het is immers een behoorlijke tijd geleden dat er een compleet nieuw deel in de franchise is uitgekomen. Een schone lij geeft zowel nieuwkomers als oudgedienden de kans om aan dit nieuwe avontuur te beginnen en alle over-de-top gebeurtenissen uit voorgaande delen achter ons te laten. Na het worden van de president van de Verenigde Staten, het opnemen tegen buitenaardse wezens en zelfs het afreizen naar de hel kan de nieuwe Saints Row daardoor weer iets realistischer worden, zonder de speelse en tegelijk gewelddadige gameplay waar de reeks zo geliefd om is uit het oog te verliezen.

Video URL:
Currently supported:

En hoewel de game nog even op zich laat wachten, ziet het er tot nu toe in ieder geval zeer veelbelovend uit. Ontwikkelaar Deep Silver Volition gaf Game Mania alvast een uitgebreide blik achter de schermen via een gameplaysegment van dik drie kwartier waar het spektakel van afspatte. Ga er dus maar eens goed voor zitten, dan nemen we je mee naar de explosieve comeback van deze bizarre franchise.

Een nieuw begin

De nieuwe Saints Row is qua opzet heerlijk vertrouwd: als ‘The Boss’ richt je samen met drie huisgenoten een nieuwe bende op, met als doel een crimineel imperium op te bouwen in de fictionele regio Santo Ileso. De huur moet immers ook betaald worden, en wat loont er nou beter dan virtuele misdaad? Een eerste bankoverval die – met de nodige onverwachte wendingen – uiteindelijk geslaagd afloopt, smaakt in ieder geval naar meer. Het duurt dan ook niet lang voordat je in alle uithoeken van de spelwereld je criminele praktijken uitvoert en zo langzaam maar zeker naam voor jezelf maakt.

De drie door de computer bestuurde kopstukken van je gang waar je mee samenwerkt komen allemaal oorspronkelijk uit concurrerende bendes. Kevin was voorheen lid van de Idols en is het meesterbrein achter grootschalige overvallen, Neenah’s roots leiden terug naar de Los Panteros en heeft de nodige skills achter het stuur en Eli komt van Marshall Defense Industries en leidt de activiteiten van je gang. Het viertal slaat de handen ineen om de hierboven genoemde rivaliserende bendes weg te concurreren… met het nodige geweld natuurlijk.

screenshot saints row

Weird wild west

De game speelt zich zoals gezegd af in Santo Ileso, een fictioneel gebied in het Amerikaanse zuidwesten. Deze gevarieerde spelwereld is verdeeld in diverse districten die allemaal een realistisch en tegelijk satirisch beeld schetsen van de omgeving uit de echte VS. Zo zijn er El Dorado, een stad vol met casino’s dat overduidelijk gebaseerd is op Las Vegas, Monte Vista, waar diens rijke inwoners genieten van hun zwembaden en decadente feestjes, en Rancho Providencio, een stadje middenin de woestijn. Die woestijn verbindt sowieso alle districten met elkaar en geeft je alle ruimte om lekker rond te scheuren en de meest bizarre stunts uit te halen.

De spelwereld barst van de verhalende hoofdmissies, interessante zijmissies en allerlei optionele zijwegen die je al cruisend of lopend door de stad ontdekt. Hoewel de hoofdmissies je vooral tegen de concurrerende bendes opzetten en je beter laten kennismaken met de vele nieuwe personages, is er nog veel meer te doen. Dat kan zo simpel zijn als een geldtransportwagen spotten en die opblazen om binnen de kortste keren rijk te worden. Ook kun je vanuit je thuisbasis de zogenaamde ‘war table’ bekijken, een landkaart van het spel van waaruit je leegstaande grond kunt opkopen om daar diverse criminele praktijken op te richten. Door deze zaken te openen ontgrendel je ook weer allerlei nieuwe missies. Het kopen van een garage geeft je bijvoorbeeld niet alleen de optie om je eigen voertuigen naar gelieve aan te passen, maar ook de mogelijkheid om auto’s te stelen en ze vervolgens in te leveren voor keiharde knaken. Het overnemen van een ziekenhuis geeft je dan weer toegang tot de befaamde verzekeringsfraudemissies die een hoogtepunt zijn van de Saints Row-franchise.

Customisatie is alles

De Saints Row-reeks staat bekend om de haast oneindige mogelijkheden qua customisatie en het nieuwste deel breekt niet met die traditie. Hoewel het uiterlijk van de drie hoofdleden van je bende vastligt, kun je je eigen personage naar gelieve aanpassen. De customisatieopties in Saints Row gaan érg ver. Je bepaalt zelf het geslacht van je personage en zijn of haar uiterlijk, van de lengte en het gewicht van ‘The Boss’ tot het kapsel en de kleding die je draagt. Haar- en wenkbrauwkleuren, littekens, piercings en tatoeages en zelfs de mogelijkheid om kunstarmen en -benen op je lichaam te monteren: je kunt het zo gek niet bedenken, of het zit in de game.

saints row screenshot

Het aanpassen van je personage is echter nog maar het begin. Er zijn meer dan tachtig voertuigen in de game die allemaal te customizen zijn, van de kleur en de boostmogelijkheden tot felle neonlichten en velgen. Ook je wapens zijn tot in de kleinste details aanpasbaar. Altijd al met een spinnenwebpatroon op een paarse AK-47 willen knallen? Misschien als ode aan een zekere klassieke actietrilogie raketten schieten uit een gitaarkoffer? Het is mogelijk. En dan is er nog je thuisbasis, een verlaten kerk, dat eveneens geheel naar eigen hand gezet kan worden. Deze thuisbasis groeit niet alleen uit zijn voegen terwijl je de invloed van je gang uitbreidt, je kunt ook meer dan honderd decoratieve items verzamelen om de kerk geheel uniek te maken, van schilderijen en neonborden tot levensgrote beelden.

De customisatieopties hebben trouwens óók directe invloed op de gameplay. Je kunt zogenaamde skills ontgrendelen die je tijdens (vuur)gevechten in kunt zetten. Op elk gewenst moment kun je vier skills tegelijk geselecteerd hebben. Zo is er de ‘Pineapple Express’, waarbij je een granaat op een vijand plakt en hem teruggooit naar zijn collega’s… met explosieve gevolgen. Of wat te denken van een skill die vijanden elektrocuteert wanneer ze je aanvallen? Dat zal ze leren… Gecombineerd met diverse finishing moves verloopt elk gevecht in Saints Row als een spectaculaire actiefilm.

Dikke fun

Saints Row puilt uit van het plezier. Waar andere openwereldgames steeds realistischer worden en daardoor soms de klassieke openwereldgameplay uit het oog verliezen, zet Saints Row juist extra hard in op deze filosofie. In een handomdraai laat je politiewagens ontploffen. De begane grond te veilig voor je? Grijp een helikopter of spring van een gebouw en open je wingsuit om door het luchtruim te suizen. Ga op een rijdende auto liggen om vanaf het dak op bendeleden te knallen, bezoek kledingwinkels om stijlvol door de straten van Santo Ileso te lopen, of doorloop heel het spel op elk gewenst moment met een tweede speler in co-op. Saints Row is een speeltuin voor virtueel geweld. Vanaf 23 augustus kun je er zelf mee aan de slag op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox-consoles en pc.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Pre-order nu

Gepubliceerd op: 18/05/2022 16:00
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.