fifa23 artwork
fifa23 artwork

Alles wat we weten over FIFA 23

Je kun er je klok op gelijkzetten: in het najaar krijgen we een nieuw deel in de meest succesvolle voetbalreeks ooit voorgeschoteld. Voetbalfans staan elk jaar weer te popelen om aan de slag te gaan met een nieuwe FIFA. Dit jaar is dat niet anders: op 30 september komt FIFA 23 uit op consoles en pc. In dit artikel nemen we de grootste vernieuwingen van dit jaar met je door, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Eerst even de releasedetails. Zoals gezegd komt FIFA 23 op 30 september uit. Het spel is vanaf dat moment verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. Op Nintendo Switch verschijnt een Legacy Edition – die versie voert wel wat verbeteringen door ten opzichte van eerdere delen, maar veel van onderstaande vernieuwingen maken daar geen deel van uit. Zo, nu dit allemaal duidelijk is, gaan we door met wat je allemaal van FIFA 23 kunt verwachten!

Power Shots en andere gameplayverbeteringen

Het begint natuurlijk allemaal bij de pure gameplay – die moet in orde zijn om een ultiem potje voetbal te kunnen spelen. In FIFA 23 komt Electronic Arts natuurlijk weer met een aantal verbeteringen op de proppen om dit het beste deel tot nu toe te maken. Zo bevat het spel zogenaamde ‘Power Shots’. Mensen kunnen een extra krachtig schot op cruciale momenten tijdens de wedstrijd inzetten. Dat zorgt er voor dat een bal extra hard richting het doel suist. Maar pas op: hoe harder je schiet, hoe minder precies het schot is – de juiste balans vinden is dus erg belangrijk.

Video URL:
Currently supported:

Ook de manier waarop vrije trappen en hoekschoppen worden genomen is op de schop gegaan, waardoor je nog meer controle hebt over deze belangrijke momenten. De verbeterde kunstmatige intelligentie van de virtuele spelers zorgt er voor dat ze realistischer reageren op wedstrijdsituaties. Opstellingen en wissels van de tegenstander passen zich aan afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt en hoeveel tijd er nog op de klok staat. Ook op slidings wordt realistischer gereageerd en spelers kunnen nu eindelijk (per ongeluk) tegen het net van het doel aanlopen, in plaats van dat ze net doen alsof het niet bestaat.

Wereldkampioenschappen en vrouwenvoetbal

Aan content geen gebrek in FIFA 23. Rond het WK mannenvoetbal in Qatar later dit jaar en het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023 komt er nieuwe content in FIFA 23 beschikbaar zodat je deze grootschalige toernooien zelf kunt ervaren. Deze content wordt geheel gratis aan de game toegevoegd. Eindelijk kun je het WK – of dat nou voor mannen of vrouwen is – in een nieuw FIFA-deel ervaren, zonder dat je daar een aparte game voor hoeft te kopen.

Over vrouwenvoetbal gesproken: dat is een belangrijker onderdeel van deze FIFA-game dan ooit tevoren. Vanaf release zijn bijvoorbeeld het Britse Barclays FA Women’s Super League en de Franse Division 1 Arkema beschikbaar. Daarbij is de nieuwe animatietechnologie in FIFA 23 voor mannelijk spelers ook op de vrouwelijke spelers toegepast. Hieronder lees je daar meer over.

HyperMotion 2.0

De vloeiende animaties van spelers in FIFA 22 werden mogelijk gemaakt door de HyperMotion-technologie van Electronic Arts. Het bedrijf introduceert met de pc-, PS5-, Xbox Series- en Stadia-versies van FIFA 23 het zogeheten HyperMotion 2.0, dat met tweemaal zoveel opgenomen bewegingen van voetballers zorgt voor een enorm realistische weergave van de mooiste sport ter wereld. Er zijn meer dan zesduizend authentieke animaties opgenomen en in de game gestopt!

Dit is mogelijk gemaakt door voetballers speciale Xsens-pakken aan te laten trekken, waarmee twee volledige wedstrijden en vijf trainingen zijn opgeslagen. Eén van die volledige wedstrijden bestond uit vrouwenteams, waardoor ook het vrouwenvoetbal op een revolutionaire wijze is vastgelegd. Het resultaat is de meest realistische, vloeiende en levensechte voetbalanimaties die er op dit moment mogelijk zijn. Spelers gedragen zich bijna net als in het echt, onder andere afhankelijk van hun speelpositie. Dit komt mede dankzij een nieuwe technologie genaamd AcceleRATE, waardoor spelers op unieke wijze op volle snelheid komen. Maar het blijft natuurlijk niet bij spelers: ook het uiterlijk van de grasmat en de sfeer in de stadions is verbluffend.

Cross-play

FIFA 23 is de eerste Fifa-game die op release cross-play beschikbaar stelt. EA testte de mogelijkheid al in FIFA 22 uit, maar in FIFA 23 komt het voor iedereen beschikbaar. De term cross-play zegt je misschien niet zoveel, maar het is makkelijk uit te leggen: het betekent namelijk dat je het online niet alleen op kan nemen met mensen die het spel op hetzelfde systeem spelen, maar ook kan voetballen tegen spelers op andere systemen!

Alle 1v1-modi, zoals Online Friendlies, Online Seasons, FUT Division Rivals, FUT Champions, FUT Ultimate Online Draft, FUT Online Friendlies en FUT Play a Friend, zijn speelbaar tegen mensen op andere systemen. Wel belangrijk om te weten is dat er een verdeling wordt gemaakt tussen generaties. PC-, PS5-, Xbox Series- en Google Stadia-spelers kunnen het tegen elkaar opnemen, en PS4- en Xbox One-gamers kunnen tegen elkaar spelen. Dit komt omdat deze versies van de game op meerdere vlakken van elkaar verschillen. Zo blijft het speelveld in ieder geval gelijk.

Op release staat cross-play automatisch aan in de game. Maar vind je dat nou helemaal niks en wil je echt alleen tegen mensen die op hetzelfde platform gamen spelen, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon uitzetten.

Vernieuwingen in FIFA Ultimate Team

FIFA Ultimate Team, waarin je je eigen droomteam kunt samenstellen en het op kunt nemen tegen andere spelers om te proberen de ultieme kampioen te worden, is verreweg de meest populaire modus in de FIFA-reeks. Het mag dan ook voor zich spreken dat er buiten nieuwe FUT Icons en FUT Heroes ook de nodige vernieuwingen worden doorgevoerd in FIFA 23 om deze modus nog aantrekkelijker te maken.

Op moment van schrijven zijn vooral enkele algemene aanpassingen bekendgemaakt. Zo gaat het Chemistry-systeem op de schop, waardoor spelers nu nog creatievere teams kunnen samenstellen zonder zich erg druk te hoeven maken over de chemie tussen verschillende spelers. Ook introduceert het spel zogenoemde ‘FUT Moments’. Hiermee worden speciale scenario’s geboden waarmee spelers de meest spectaculaire wedstrijden kunnen ervaren. Meer details over deze vernieuwingen moeten nog voor release aan het licht komen.

Terugkerende favorieten

Naast bovenstaande vernieuwingen keren ook de beste nieuwe elementen uit afgelopen delen weer terug. Zo kun je weer helemaal losgaan met Volta, de modus waarin creatief straatvoetbal centraal staat, en is er ook weer een uitgebreid trainingskamp met de nodige vernieuwingen om jezelf en je spelers klaar te stomen voor dat belangrijke aankomende toernooi. Natuurlijk is er ook een uitgebreide carrièremodus om talloze uren in te steken met je favoriete club.

Met al het bovenstaande in het achterhoofd is het niet meer dan logisch dat fans staan te popelen om met dit nieuwe deel aan de slag te kunnen gaan. Op 30 september is het zover. Reserveer hieronder alvast de game voor een platform naar keuze om er zeker van te zijn dat je vanaf dag één een virtueel balletje kunt trappen!

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

Pre-order nu

 

Gepubliceerd op: 25/07/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.