Call of Duty Vanguard staat bol van de content

Je kunt er je klok op gelijkzetten: in het najaar verschijnt er een nieuwe Call of Duty-game, tot de nok toe gevuld met een spannende singleplayercampagne, een gevarieerde multiplayer, toevoegingen aan het enorm populaire battle royale-spel Warzone en natuurlijk een nieuwe Zombies-modus. Dit jaar staat Sledgehammer Games – bekend van Call of Duty: WW2 – aan het roer van het op 5 november te verschijnen Call of Duty: Vanguard, dat je met verschillende personages de wereld over laat reizen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Video URL:
Currently supported:

Gamers zijn inmiddels gewend dat elke Call of Duty-game bestaat uit een aantal belangrijke pilaren. Sommige spelers kopen een Call of Duty-game voor de singleplayercampagne, anderen gaan fanatiek met de multiplayer aan de slag en weer anderen halen simpelweg het onderste uit de kan en schieten zich een weg door alle verschillende modi. Waar je prioriteiten ook liggen; Call of Duty: Vanguard schittert zowel in kwaliteit als kwantiteit en zorgt er voor dat je je de komende maanden niet meer hoeft te vervelen. Hieronder vind je de verschillende elementen die samen het goedgevulde totaalpakket vormen.

De singleplayercampagne

Als je een nieuwe Call of Duty-game in huis haalt, weet je in ieder geval dat er altijd een filmisch verhaal voor je klaar staat. Dat is met Vanguard niet anders. Het spel keert terug naar een van de meest populaire settings binnen de franchise: de Tweede Wereldoorlog. Binnen die setting weet het spel enorm veel variatie te bieden, want alle fronten waar de oorlog wordt uitgevochten passeren de revue: het Westen, de Stille Oceaan, het Oosten en Noord-Afrika.

Drie militairen uit Call of Duty Vanguard naast elkaar geposeerd

Die locaties doe je aan met vier verschillende soldaten die onderdeel zijn van de Special Forces, een groep zeer getrainde vechtersbazen die het samen opnemen tegen de nazi’s. De Britse paratroeper Arthur Kingsley, luitenant Polina Petrova uit de Sovjet-Unie, Amerikaanse kapitein Wade Jackson en tweede luitenant Lucas Riggs uit Australië proberen de details rondom Project Phoenix, een project waarmee de nazi’s hun dictatorschap na Hitler wilden voortzetten, te achterhalen.

Door de focus op vier verschillende personages te leggen, geeft de game een epische en tegelijk intieme blik op de verschrikkelijke ervaring die de Tweede Wereldoorlog voor soldaten was. Zonder vergevorderde technologische ontwikkelingen waren soldaten aangewezen op hun eigen tactische inzicht, het overmeesteren van de vijand door in gigantische getale aan te vallen en simpelweg een flinke scheut geluk.

Militair uit Call of Duty Vanguard in volledig pantser midden in de nacht

De multiplayer

Natuurlijk zit er in Call of Duty: Vanguard ook een uitgebreide multiplayer om jezelf maandenlang in te verliezen. Zoals eigenlijk met elk nieuw Call of Duty-deel het geval is, is ook deze multiplayer op meerdere vlakken uniek, onder andere door enkele interessante wijzigingen in de gameplay en de toevoeging van nieuwe modi.

Eén van de belangrijkste nieuwe elementen is dat de omgevingen in multiplayermaps kapotgeschoten kunnen worden. Niet dat hele gebouwen met de grond gelijk gemaakt kunnen worden; in plaats daarvan kun je deuren, ramen en allerlei objecten in de omgeving vernietigen om het tactische voordeel te krijgen of die irritante camper aan de overkant uit zijn schuilplaats te lokken. Ook kun je net als in CoD: WW2 je geweer bovenop een object plaatsen voor meer stabiliteit. Nieuw is wel dat je dit geweer nu gemakkelijk kunt verschuiven, waardoor je een stuk mobieler bent – wel zo belangrijk in het heetst van de strijd.

Een gevecht tussen twee spelers in een multiplayer match in Call of Duty Vanguard

Vanguard lanceert met maar liefst twintig maps, waarvan er zestien bestemd zijn voor traditionele multiplayerpotjes van zes versus zes spelers. Daar zitten natuurlijk ook enkele favorieten uit eerdere Call of Duty-games tussen. Zoals gebruikelijk zijn de maps voor een gedeelte gebaseerd op locaties uit de singleplayercampagne – verwacht dus veel variatie in omgevingen. Natuurlijk kunnen spelers hun soldaat en diens diverse perks en killstreaks, alsmede de precieze samenstelling van de beschikbare geweren, aanpassen in Create-a-Class en Gunsmith.

Eén van de vernieuwingen in de multipayer van Vanguard is dat je voor je aan een multiplayerpotje begint, het tempo en de algemene ‘feel’ van dat potje kunt bepalen. Je kunt kiezen tussen ‘Standard’ (de reguliere, snelle gameplay van Call of Duty), ‘Tactical’ (vergelijkbaar met een hardcore modus waarin elke stap en actie telt) en ‘Blitz’, dat voor zowel casual als fanatieke spelers bedoeld is en enorm veel hectiek en chaos moet bieden.

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

 
Twee teamgenoten hevig in gevecht in een multiplayer match in Call of Duty Vanguard

Vier maps bovenop de eerder zestien genoemde maps zijn speciaal bedoeld voor Champion Hill, een gloednieuwe multiplayermodus dat een soort mix tussen battle royale en Gunfight voorstelt. Acht teams van één, twee of drie spelers vechten het uit tot nog maar één team overblijft. Elk team heeft een aantal levens, en zodra die op zijn, vallen ze af. Elk rondje duurt maar zestig seconden. Hoewel elke speler met dezelfde wapens begint, kunnen er voorafgaand aan nieuwe rondes met verdiend in-game geld nieuwe wapens, perks en killstreaks gekocht worden. Dat geld kan verdiend worden door andere spelers te doden en het op verschillende plekken op de map op te pakken.

Naast Champion Hill is er nog een nieuwe modus: Patrol. Deze modus is gebaseerd op Hardpoint en biedt diverse objectives om aan te voldoen. Daarbij is er een scorezone aanwezig die zich constant verplaatst, waardoor spelers ook voortdurend in beweging zijn. Natuurlijk keren ook de klassieke en geprezen multiplayermodi terug, zoals Team Deathmatch, Domination, Search & Destroy en Kill Confirmed.

Een gevecht tussen meerdere spelers in een loopgraaf in Call of Duty Vanguard

Zombies

Ondanks dat Sledgehammer Games Call of Duty: Vanguard ontwikkelt, verleent Treyarch zijn expertise om een gloednieuwe Zombies-modus te leveren. Helaas zijn daar op moment van schrijven nog weinig details over bekend.

Er zijn wel diverse details uitgelekt, al zijn die nog niet bevestigd door Activision. Zo zou eerste map in de Zombies-modus van Vanguard mogelijk ‘Ritual of the Dead’ heten. Volgens de geruchten komt deze map niet meteen op lancering beschikbaar, maar ergens daarna tijdens het eerste seizoen. Toch zou er vanaf lancering al content in de Zombies-modus te vinden zijn, maar details zijn vooralsnog in mysterie gehuld.

Warzone

Misschien wel nog populairder dan elke jaarlijkse Call of Duty-release is de free-to-play battle royale-game Call of Duty: Warzone. Dit spel krijgt met de komst van Call of Duty: Vanguard een fikse update. De belangrijkste vernieuwing is dat er eindelijk een complete nieuwe map naar Warzone komt in de vorm van ‘The Pacific’. Dat is een erg belangrijke toevoeging, want sinds de lancering van het spel is Verdansk de enige grote beschikbare map. The Pacific lijkt aan de eerste beelden te zien een gigantische vulkaan op de map te hebben en natuurlijk zorgt de tropische setting voor een compleet andere sfeer. Verwacht dus een dichtbegroeid regenwoud en mysterieuze grotten om in te overleven!

Een minstens zo belangrijke wijziging is dat de komst van Vanguard hand in hand gaat met een nieuw anti-cheat systeem voor Warzone. Hoe je het ook wend of keert; hackers zijn een probleem in Warzone, waardoor je soms geheel oneerlijk het onderspit delft. Het niuwe anti-cheat systeem lanceert samen met de nieuwe Pacific-map en moet er voor zorgen dat dit soort problemen voorgoed verleden tijd zijn. Een broodnodige toevoeging dus!

Een piloot uitgelicht met rood licht uit Call of Duty Vanguard

Voor ieder wat wils

Het moge duidelijk zijn: Call of Duty: Vanguard levert dit najaar weer een extreem goed gevuld totaalpakket voor alle virtuele oorlogsvoerders. Of je nou meteen in de singleplayercampagne wil duiken, je tegenstanders overmeestert in de multiplayer, de lopende doden te slim af wil zijn in Zombies of snakt naar nieuwe content in Warzone: vanaf 5 november kun je helemaal los met de heer en meester van het shootergenre.

Gepubliceerd op: 27/09/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.