30 jaar game mania mobile collage
30 jaar game mania desktop collage

30 jaar Game Mania - van 2003 tot 2012

Game industrie

In 2003 draaien de PlayStation 2, GameCube en Xbox op volle toeren, met een groot aantal indrukwekkende games tot gevolg. Zo kunnen Nintendo-gamers aan de slag met Mario Kart: Double Dash!!, waarin niet één maar twee personages in een kart zitten. Ubisoft blaast nieuw leven in de Prince of Persia-franchise met het toffe The Sands of Time, waarin spelers kort de tijd kunnen terugspoelen. Ook geeft het bedrijf Beyond Good & Evil uit, een Zelda-achtig avontuur dat snel zou uitgroeien tot culthit. Bioware komt volgens velen met de beste Star Wars-game ooit op de proppen: Knights of the Old Republic. De Pokémon-rage dendert onverminderd door met Pokémon Ruby en Sapphire. Japanse uitgevers Square (Final Fantasy) en Enix (Dragon Quest) voegen zich samen. Games krijgen in Europa voortaan een leeftijdsclassificering van PEGI.

Game Mania

Game Mania blijft verder uitbreiden in België. In Mol openen we onze 25ste winkel! Wederom verwelkomt Lara Croft onze nieuwsgierige klanten die gewillig met haar op de foto gaan.
De rekken met games voor de allereerste PlayStation console verdwijnen stilaan uit het winkelbeeld en worden vervangen door de sterke game line-up van de allereerste Xbox-console. Iets anders dat rond deze tijd verdwijnt zijn de Big Box PC games (inclusief 8 CD’s, handleiding van 100 pagina’s en gigantisch grote in-game wereldkaart). Met de opkomst van de DVD worden deze vervangen door de kleinere, dunnere en helaas een stuk minder coole verpakkingen. Wat wél blijft doorgaan zijn gamers die naar de Game Mania winkel komen om hun favoriete PC-games in een LAN set-up te spelen!

Game industrie

De grootste gamerelease is zonder twijfel Grand Theft Auto: San Andreas, dat een voor die tijd gigantische open spelwereld bevat. Op pc maakt Valve indruk met het realistisch ogende Half-Life 2, dat wordt geleverd met de voorloper van het huidige Steam. Blizzard ontketent een ware mmo-rage met World of Warcraft. Op E3 introduceert Nintendo’s nieuwe marketinggoeroe Reggie Fils-Aimé zich als iemand die konten schopt. Het publiek schreeuwt het uit van geluk tijdens de onthulling van het volwassen ogende Zelda: Twilight Princess. Ninja Gaiden op Xbox laat gamershandjes wereldwijd zweten van de benodigde concentratie. Met Halo 2 verplaatst het intergalactische gevecht zich naar de aarde. Nieuwe franchises als Far Cry, Monster Hunter, Killzone en Fable worden geboren.

Game Mania

Nokia lanceert een telefoon waarmee je niet alleen kan bellen, maar ook kan gamen. Stel je voor! De Nokia N-Gage was zeker niet het grootste succes maar gelukkig had Game Mania in 2004 demo-units zodat klanten die vraagtekens hadden, het toestel konden testen. En als je dacht dat de hype rond de Trading Card Games van onder andere Pokémon iets is van de laatste jaren – ook in 2004 zetten we al hard in op verzamelbare kaarten van onder andere Yu-Gi-Oh! en Magic The Gathering. Als je tegenwoordig je tanden stukbijt op een moeilijke level, zoek je snel een walkthrough op YouTube waarna je verder geholpen bent. In 2004 deden gamers nog vooral beroep op fysiek gedrukte guides. Deze handige boekjes stonden vol tips & tricks om zelfs de moeilijkste boss te verslaan. Sommige van deze guides zijn tegenwoordig heuse collector items die voor veel geld over de toonbank gaan.

Game industrie

Sony en Nintendo geven beiden een nieuwe handheld uit, respectievelijke de krachtige PlayStation Portable en de Nintendo DS, die twee schermen heeft. Met spellen als Brain Training en Nintendogs groeit vooral de DS uit tot een groot succes. Resident Evil 4 vindt de horrorfranchise opnieuw uit en is volgens velen een van de beste games ooit, al krijgt het spel fikse concurrentie van het actievolle God of War. Aan het eind van het jaar brengt Microsoft de Xbox 360 uit, de eerste console die graphics in high definition (HD) ondersteunt. Vooral launchgame Call of Duty 2 blijkt erg populair, mede dankzij de soepel lopende online service Xbox Live. Met Guitar Hero, waarbij spelers op de maat van rockmuziek op een plastic gitaar pingelen, wordt de ritmegame onderdeel van de popcultuur.

Game Mania

2005 is een enorm druk jaar met wel 3(!) console releases. Klanten staan in al onze winkels te dringen om één (of zelfs meerdere) van de nieuwste technologische hoogstandjes te bemachtigen. Ondertussen creëert Activision een ware hype met de allereerste Guitar Hero. De game is een immens succes en zal uiteindelijk voor tientallen sequels, spin-offs en ongebruikte plastic instrumenten op je zolder zorgen. Game Mania organiseert in de beginjaren van de serie zelfs toernooien waarin gamers zich ontpoppen tot heuse rocksterren. We gaan samenwerkingen aan met Quick en Kinepolis. Zo zorgen we ervoor dat mensen tijdens het wachten op hun film of hamburger de nieuwste games kunnen uitproberen.

Game industrie

Los Angeles klaagt Rockstar aan voor de Hot Coffee-mod, een niet goed verwijderde code in Grand Theft Auto: San Andreas waarmee spelers seks konden hebben in de game. Nintendo brengt de Wii uit, een nieuwe console met een bewegingsgevoelige controller in de vorm van een afstandsbediening. In bejaardentehuizen wereldwijd vindt het bijgeleverde Wii Sports gretig succes. De nieuwe Zelda:Twilight Princess komt zowel op de Wii als GameCube uit. Nieuwe franchises zijn onder andere de buitenaardse third-person shooter Gears of War, de zombiegame Dead Rising, het tactische Company of Heroes en het duidelijk door Grand Theft Auto geïnspireerde Saints Row. Met Oblivion bereikt Bethesda met de The Elder Scrolls-games eindelijk een groot publiek.

Game Mania

Na haast 15 jaar lang Game Mania stores te openen in België gaan we de grens over en is onze allereerste winkel in Nederland een feit. Game Mania Haarlem is de eerste van vele Nederlandse steden waar we onze geel-groene vlag planten. Natuurlijk kan ook bij Game Mania de lancering van de Wii niet onopgemerkt voorbij gaan. We combineren de release van de console met de opening van onze winkel in Houthalen. De wachtrijen om de nieuwe console van Nintendo in huis te halen waren kilometers lang, en dat blijft nog maandenlang het geval. Gamers kunnen hun sportiefste kant laten zien in Wii Sports. En jawel, u ziet het correct! Er waren zelfs een Game Mania racewagen en brommer (die allebei écht rijden) aanwezig. Die laatste staat vandaag nog steeds te pronken op ons hoofdkantoor!

Game industrie

Na lang wachten kunnen we ook in Europa de PlayStation 3 kopen. Naughty Dog verrast vriend en vijand op die console met het realistisch ogende avonturenspel Uncharted: Drake’s Fortune. Veel gamers genieten echter vooral op PlayStation 2 van het vervolg op God of War. Op Xbox 360 maakt Bioware’s ruimte-rpg Mass Effect juist indruk. Halo-ontwikkelaar Bungie wordt onafhankelijk, al blijft het voorlopig nog Halo-games ontwikkelen voor Microsoft. Met Call of Duty 4: Modern Warfare levert Activision de blauwdruk voor de moderne multiplayershooter af. Far Cry-maker Crytek brengt op pc het grafisch indrukwekkende Crysis uit, een game die op de meeste pc-kasten niet eens fatsoenlijk kan draaien. Nintendo’s mascotte bezoekt in Super Mario Galaxy verschillende planeten.

Game Mania

Het jaar na de opening van onze allereerste Nederlandse winkel blijven we in dit land uitbreiden. Ook gamers in Eindhoven, Leiden en Leeuwarden kunnen in 2007 hun favoriete games bij Game Mania ophalen. Bij elke openingen voorzien we onze nieuwsgierige bezoekers van genoeg randanimatie. MarioRaving Rabbit & Sonic wisselen elkaar af om de mensen te begroeten. Daarbovenop voorzien we het “Kraak de Kluis”-spel. Indien de code van de kluis werd gekraakt, ontving de gelukkige een goodiebag met allerlei leuks of zelfs een console! Ook hadden we het fantastische idee om de meest gepassioneerde gamers de kans te geven hun favoriete spel/console om middernacht al te laten spelen. Dit leidde tot het ontstaan van onze legendarische nachtopeningen. Onze klanten wisten hun nachtrust aan de kant zetten te smaken en kwamen massaal van onder de lakens tijdens de feestelijke nachtopeningen ter ere van de gloednieuwe PS3.

Game industrie

Electronic Arts krijgt met parkoersgame Mirror’s Edge en survivalhorrorspel Dead Space een creatieve impuls. Rockstar brengt het langverwachte Grand Theft Auto 4 uit, dat met de volgens sommige spelers té realistische physics fans verdeelt. De Fallout-reeks wordt nieuw leven ingeblazen met het first-person Fallout 3, maar ook System Shock krijgt een spiritueel vervolg in de vorm van BioShock, dat zich afspeelt in een prachtige onderwaterstad. Iconische gameheld Solid Snake is in Metal Gear Solid 4 opeens héél oud… dat heeft te maken met nanomachines, ofzo? Nintendo brengt op de Wii nieuwe delen uit in de populaire Mario Kart- en Super Smash Bros.-franchises. Sony creëert op PlayStation 3 zijn eigen vrolijke nieuwe serie in de vorm van LittleBigPlanet.

Game Mania

Het verhuren van games was sinds het prille begin van Game Mania een belangrijk onderdeel van ons concept. Wettelijk gezien lag dit altijd al in een grijze zone, maar vanaf 2008 werd het verhuren van videogames officieel verboden. Voor veel klanten die op een kostenvriendelijke manier games konden uittestel was dit een teleurstelling, maar we maakten dit gedeeltelijk goed met ons eerste echte huismerk, D3MON. Dit waren budgetvriendelijke maar kwalitatief hoogstaande game-accessoires (de voorloper van onze huidig huismerk, Skylab). Het 1-jarig jubileum van onze shop in Eindhoven vieren we samen met de release van Grand Theft Auto 4, een langverwachte game die je wederom ’s nachts bij je favoriete Game Mania winkel kan komen ophalen!

Game industrie

Square Enix koopt Eidos Interactive, de uitgever van Tomb Raider, op. Na twee jaar op kleinere schaal gehouden te worden, keert gamebeurs E3 weer grootschalig terug op het oude honk in het centrum van Los Angeles. Europa krijgt zijn eigen gamesevenement: Gamescom in Keulen. Naughty Dog blaast iedereen omver met het filmische vervolg Uncharted 2: Among Thieves. Leunstoelninja’s wereldwijd genieten van het vierde deel in ’s werelds beroemdste vechtreeks Street Fighter 4. Call of Duty: Modern Warfare 2 is een groot succes, maar een level waarin spelers onschuldige mensen op een vliegveld kunnen neerschieten zorgt voor controverse. Mojang brengt een creatieve spel Minecraft uit, waarin spelers hun eigen bouwwerken kunnen maken. Met Bayonetta heeft de Japanse studio PlatinumGames een culthit te pakken.

Game Mania

Dit jaar staat volledig in het teken van uitbreiding. In 2009 alleen, openen we 20(!) nieuwe shops.
We hebben in de Lage Landen op dat moment 50 winkels. 2 jaar na het openen van onze allereerste Nederlandse vestiging hebben we onze invloed in Nederland stevig versterkt met 18 nieuwe locaties. Op de nachtopening van één van de grootste releases van dat moment, Call of Duty: Modern Warfare 2,  schakelen we een versnelling hoger. We nodigen échte paracommando’s uit, inclusief nachtkijkers, die je in volledige duisternis door een hindernissenparcours helpen. Je moet wat over hebben voor je favoriete game! Dit alles zorgt ook in het medialandschap voor wat ophef. Voor het eerst krijgt een game-release in België zelfs een plaatsje in het avondjournaal.

Video URL:
Currently supported:

Game industrie

Microsoft ziet wel potentie in bewegingsgevoelige besturing na het succes van Nintendo’s Wii en brengt Kinect de uit, een camera die aan de Xbox 360 gehangen kan worden en de bewegingen van spelers registreert. Populaire vervolgen zoals God of War 3, Halo: Reach, Starcraft 2, Assassin’s Creed: Brotherhood, Mass Effect 2 en Super Mario Galaxy 2 verschijnen in de winkels.  Vooral indruk maakt echter de nieuwe game van GTA-maker Rockstar: Red Dead Redemption biedt net als Grand Theft Auto een gigantische open wereld, maar dan in een Wilde Westen-setting. Gamers beginnen indiegames serieus te nemen dankzij meesterwerkjes als Limbo, Cave Story en Super Meat Boy.

Game Mania

We toveren onze winkel in Merksem om tot een heuse LAN-party. Tientallen gamers staan te popelen om klokslag middernacht aan de slag te gaan met World of Warcraft: Cataclysm. Rond deze tijd beginnen we stevig in te zetten op onze befaamde inruilacties. Vandaag de dag kun je nog steeds op deze manier de nieuwste releases goedkoper bemachtigen door je oude games in te leveren. In 2010 begint langzamerhand de digitalisering van (voornamelijk PC) software. Ons assortiment met PC games is dan nog aanzienlijk groot maar begint te slinken. We zetten daarom onze eerste voorzichtige stapjes om ons gamma aan te vullen met merchandise. Tegenwoordig zijn knuffels, statues, figurines en meer een immer groeiend onderdeel van ons aanbod.

Game industrie

PlayStation Network wordt gehackt, waardoor de online dienst tijdelijk offline gaat en gamesbedrijven beveiliging op het internet serieuzer dan ooit beginnen te nemen. Nintendo brengt de opvolger van de DS uit; de 3DS – inclusief 3D-technologie waardoor games zonder bril uit het scherm lijken te springen. Bethesda komt met het vervolg op The Elder Scroll 4: Oblivion, Skyrim, dat jarenlang populair zal blijven. Ubisoft geeft zijn ledemaatloze platformheld een tweede leven met Rayman Origins. Ook pc-klassieker Deus Ex staat terug op uit de dood met Human Revolution. Volgens velen is Batman: Arkham City de beste game van het jaar. 

Game Mania

Zoals wij bij Game Mania geregeld deals aanbieden die onweerstaanbaar zijn, zo kregen wij in 2011 een soortgelijk aanbod. We konden voor een prikje een authentieke Amerikaanse schoolbus kopen!
Dit sloegen we natuurlijk niet af en we vormden dit prachtige voertuig om tot onze inmiddels legendarische Game Mania bus. Dit was voor ons het startschot om met onze bus Game Mania te vertegenwoordigen op allerlei gaming events (Facts, GameForce & FirstLook). Het was de perfecte opportuniteit om nog dichter bij onze klanten te staan en aan den lijve te ondervinden hoe leuk het is om videogames te spelen. En ja, de bus is nog steeds in ons bezit en was in oktober 2022 te bewonderen op GameForce, een event waarop we onze zoektocht hebben gestart om de Best Gamer of All Time te vinden.

Game industrie

Telltale Games maakt episodisch uitgegeven games populair met The Walking Dead. De nieuwe handheld van Sony, de PlayStation Vita, komt uit in het Westen. Op PlayStation 3 maakt het artistieke Journey vooral indruk. Gearbox weet na het niemanddalletje Borderlands door te pakken met een vervolg dat dankzij diens humor, loot en spectaculaire actie het grote publiek weet aan te spreken. Aan het eind van het jaar brengt Nintendo de Wii U uit. Ondanks het unieke concept – een controller met een scherm – zou de console te kampen krijgen met tegenvallende verkopen. Ubisoft vindt een nieuwe succesformule uit in Far Cry 3, waarin spelers vijandelijke kampen infiltreren op een tropische eilandengroep.

Game Mania

We trappen het jaar af met het openen van onze 100ste  store in Ridderkerk. Niemand minder dan Connor uit Assassin’s Creed III en een Rabbid uit de Rayman-serie van Ubisoft verwelkomen alle aanwezigen. In 2012 bereiken we trouwens ons absolute hoogtepunt qua vestigingen in België en Nederland. De Skylander-hype bereikt zijn hoogtepunt. De hybrid van speelgoed en game is niet uit ons winkelbeeld weg te denken. Vele klanten zijn op zoek naar de figuren die in hun collectie nog ontbreekt. Ze zijn een voorbode van wat ons te wachten staat. De komende jaren zullen Disney Infinity en vooral ook de Amiibo’s van Nintendo de harten van menig verzamelaar sneller doen slaan.

Avatar van Game Mania
Game Mania HQ