vooruitblik 2023 blog
vooruitblik 2023 blog

2023 wordt een onvoorstelbaar gamejaar

Het nieuwe jaar staat voor de deur. 2023 zou voor gamers wel eens een jaar voor de geschiedenisboeken kunnen worden. Er staan ongelooflijk veel toffe gamereleases op de planning – mits ze niet worden uitgesteld natuurlijk – en we verwachten dat de game-industrie na een hectische periode met de pandemie en de release van de nieuwe consoles dit jaar écht op stoom gaat komen. In dit artikel geven we je alvast een vooruitblik op wat komen gaat. Laat het nieuwe jaar maar snel beginnen!

Als 2023 ergens in lijkt uit te gaan blinken, dan is het wel ons overweldigen met de ene na de andere topgame. De afgelopen jaren zijn er heel wat langverwachte spellen uitgesteld en die worden nu eindelijk klaargestoomd voor release. Natuurlijk moeten we nog even afwachten of er geen tegenvallers tussen zitten én of ze allemaal wel daadwerkelijk in 2023 uitkomen. Maar als ook maar de helft van onderstaande games dit jaar verschijnt en aan de torenhoge verwachtingen voldoet, dan zijn we in de zevende gamershemel beland!

Starfield

  Releasedatum: Eerste helft van 2023
 Platform(s): Xbox Series X/S, pc

Bethesda kennen we natuurlijk vooral van de fantasievolle The Elder Scrolls-games. Skyrim is niet voor niets al meer dan tien jaar een van de populairste titels die er bestaat: het is een rollenspel pur sang, waarbij je zelf bepaalt wat voor avonturen je beleeft in de gigantische open spelwereld. Houd dat in gedachten en verplaats de setting nu naar het heelal – dan kom je aardig in de buurt van wat Bethesda’s nieuwste paradepaardje Starfield moet gaan bieden. Je krijgt de ongekende vrijheid om meer dan duizend (!) planeten te verkennen. Neem plaats in je zelf samengestelde ruimteschip en reis langs de sterren. Wie weet in wat voor duizelingwekkende situaties je terechtkomt!

 

Resident Evil 4 Remake

  Releasedatum: 24 maart 2023
 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, pc

Capcom heeft ons de afgelopen jaren niet alleen op nieuwe games in de horrorserie Resident Evil getrakteerd, het bedrijf heeft ook op indrukwekkende wijze de eerste delen naar de moderne tijd vertaald met een aantal bejubelde remakes. Resident Evil 4 is nog altijd de onbetwiste parel binnen de reeks en de aankomende remake is er dan ook eentje waar vriend en vijand om staat te trappelen. Met Leon S. Kennedy reis je af naar een mysterieus Spaans dorpje om de dochter van de president te redden. Aldaar aangekomen blijven de inwoners helemaal te zijn doorgedraaid vanwege een bizarre parasiet en maken ze constant jacht op je. Deze ijzingwekkende ervaring oogt en speelt met moderne graphics en besturing vast als nieuw… als je het aandurft tenminste.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!
Game Mania Blog

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

  Releasedatum: 12 mei 2023
 Platform(s): Nintendo Switch

 

Bijna zes jaar geleden vond Nintendo zowel de Zelda-reeks als het openwereldgenre an sich opnieuw uit. Zelda: Breath of the Wild was een revolutionaire game: spelers bepaalden helemaal zelf waar ze heen gingen in Hyrule en konden het spel zowel na twintig als na tweehonderd uur uitspelen. Sindsdien kijken fans dan ook reikhalzend uit naar het vervolg en nog altijd is Tears of the Kingdom gehuld in mysterie. We weten dat de game zich wederom in Hyrule afspeelt, maar dat er nu hele gebieden uit de grond zijn getrokken en in de lucht zweven. Ook zien we dat Link een speciale, magische arm heeft die vast zowel invloed op het verhaal als de gameplay heeft. Wat er ons ook staat te wachten, we weten zeker dat wanneer we aan Tears of the Kingdom beginnen, we weer een paarhonderd uur meegevoerd worden naar een compleet andere wereld.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Marvel’s Spider-Man 2

  Releasedatum: 2023
 Platform(s): PS5

De makers van de Ratchet & Clank-reeks, met het geweldige Rift Apart nog vers in ons hoofd, hebben inmiddels al ruimschoots bewezen dat ze ook adembenemende superheldengames kunnen maken. Marvel’s Spider-Man en semi-vervolg Spider-Man: Miles Morales lieten zich als een droom besturen: het voelde écht alsof je als spinnenmans aan een web door de straten van Manhattan zoefde. We staan dan ook te popelen om het vervolg te kunnen spelen. We weten in ieder geval dat zowel Peter Parker als Miles Morales een rol hebben in de game en dat niemand minder dan Venom zijn opwachting maakt. Overigens werkt dezelfde ontwikkelaar ondertussen ook aan een spel rondom Wolverine. Er staan dus nog genoeg superheldenavonturen op ons te wachten!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Street Fighter 6

  Releasedatum: 2 juni 2023
 Platform(s): PS5, PS4, Xbox Series X/S, pc

De koning van de vechtspellen maakt in 2023 zijn langverwachte comeback. De meningen over het vorige deel waren verdeeld, maar Street Fighter 6 moet de reeks weer populairder dan ooit maken. Dankzij de wonderschone graphics trekt het spel in ieder geval meteen de aandacht, en het is ook goed om te zien dat vele favoriete personages zoals Ryu, Guile, Blanka, Chun-Li en Zangief weer terugkeren. Street Fighter 6 heeft daarbij een uitgebreide singleplayermodus genaamd World Tour, waarin je met een van de vechtersbazen óf je eigen ontworpen personage een vechtcarrière op kunt bouwen. En ben je eigenlijk niet zo goed in vechtspellen, wees dan niet gevreesd: de game bevat een speciale optie waarmee het fanatiek op knoppen rammen eindelijk loont!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Hogwarts Legacy

  Releasedatum: vanaf 10 februari 2023
 Platform(s): PS5, PS4, Xbox-consoles, Nintendo Switch, pc

Harry Potter-fans dromen er al jaren van om zelf te studeren aan tovenaarsschool Zweinstein of te winkelen in Zweinsveld. Die dromen gaan in 2023 in vervulling, want Hogwarts Legacy komt er aan! In dit spel – dat zich ver voor de boeken en films afspeelt – volg je allerlei lessen op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verder verken je buiten de school herkenbare locaties, zoals het Verboden Bos en Goudgrijp. Maar pas op, want je kunt zomaar tovenaars van de Duistere Zijde tegenkomen. Al die spanning kun je even lekker van je af laten glijden door op een bezem te vliegen, de geheime gangen van Zweinstein te verkennen of magische wezens op te sporen. Wie had gedacht dat naar school gaan zo leuk kon zijn?! Check zeker ook ons artikel waarin we alles wat we tot nu toe over Hogwarts Legacy weten uit de doeken doen.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Star Wars Jedi: Survivor

  Releasedatum: 17 maart 2023
 Platform(s): PS5, Xbox Series X/S, Pc

 

Star Wars Jedi: Fallen Order was een van de beste Star Wars-games in tijden en een vervolg kon dan ook niet lang uitblijven. In Survivor zetten we de reis van Jedi Knight Cal Kestis voort. Vijf jaar na de gebeurtenissen uit de eerste game maakt de Empire nog steeds jacht op hem, maar gelukkig heeft hij inmiddels ook weer heel wat nieuwe Jedi-trucjes opgedaan. Het blijft een magisch gevoel om vijanden uit het niets te laten zweven of ze doormidden te hakken met je lightsaber, en natuurlijk bezoek je in dit vervolg weer nieuwe locaties. Wat wel blijft is de soepele besturing en het filmische verhaal. Dat maakt het nu al zo goed als zeker dat Survivor minstens zo leuk wordt als het verrassend sterke Fallen Order.

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

Final Fantasy 16

  Releasedatum: 22 juni 2023
 Platform(s): PS5pc

De hoofddelen in de Final Fantasy-reeks staan al decennialang garant voor spectaculair rpg-vermaak. Elk deel brengt spelers weer naar een compleet nieuw universum met nieuwe hoofdrolspelers, en dat is met aflevering zestien niet anders. Hierin bezoeken we het continent Valisthea, bestaande uit zes facties die met elkaar in conflict raken terwijl er ook nog een mysterieuze ziekte genaamd de Blight rond waant. Waar de vorige delen in de FF-reeks relatief moderne settings hadden, lijkt Final Fantasy 16 een ode te worden aan de oudere games in franchise dankzij een haast aandoende Middeleeuwse setting. Met een uitgebreid gevechtssysteem om je tanden in te zetten, wonderschone graphics en een spannend verhaal zitten rpg-fans aankomende zomer er extra warmpjes bij!

Pre-order nu en ontvang: 500 extra XP coins

  • Klik op de onderstaande packshot(s) om te ontdekken of er nog extra pre-order voordelen op je staan te wachten!

En verder…

Natuurlijk zijn bovenstaande spellen maar een kleine greep uit al het moois dat in 2023 gepland staat. Er komt eigenlijk teveel om op te noemen uit: zombies neerhakken in Los Angeles in Dead Island 2, lekker kerkers doorlopen in je uppie of met vrienden in Diablo 4, Batman pesten in Suicide Squad: Kill the Justice League, griezelen in de ruimte met de remake van Dead Space, hopelijk eindelijk de metroidvania Hollow Knight Silksong kunnen spelen, tactische gevechten voeren in Fire Emblem Engage, het opnemen tegen een stel bloedzuigers in Redfall, een compleet gestoord pretpark bouwen in Park Beyond… de lijst is eindeloos. Waar halen we toch de tijd vandaan?


De mogelijke overname van Activision Blizzard

Buiten bovenstaande gamereleases staat er nog veel meer te gebeuren in de game-industrie. Zo horen we in 2023 waarschijnlijk of Microsoft daadwerkelijk Activision Blizzard mag overnemen. Al aan het begin van 2022 kondigde Microsoft aan dat het de uitgever van Call of Duty, Diablo en World of Warcraft wilde opkopen, maar een overname van een dusdanig groot formaat moet wereldwijd eerst gekeurd worden door allerlei instanties en waakhonden. Er wordt namelijk voor gewaakt dat geen bedrijf een bijzondere machtspositie binnen diens eigen sector verkrijgt.

Afgelopen jaar hebben we al vele meningen en berichten over dit onderwerp langs zien komen. Microsoft wil bijvoorbeeld officieel vastleggen dat Call of Duty nog minstens tien jaar op PlayStation-consoles en zelfs op Nintendo-platforms blijft verschijnen na de aankoop, alleen maar om de bovengenoemde waakhonden tevreden te stellen. Maar dat lijkt nog niet genoeg – zo heeft het Amerikaanse Federal Trade Commission al aangekondigd het niet eens met de overname te zijn en het in een rechtszaak uit te willen vechten. In 2023 gaan we vast veel meer horen over deze ingewikkelde zaak en komen we er hopelijk ook achter of het daadwerkelijk doorgaat.

De komst van PlayStation VR2

Virtual reality wint elk jaar steeds meer aan populariteit. Niet alleen op pc vindt het steeds meer aftrek, ook op consoles hebben we inmiddels kennis kunnen maken met de bijzondere technologie dankzij de PlayStation VR-headset. Op 22 februari brengt Sony de opvolger uit: de PlayStation VR2, die exclusief op de PlayStation 5 werkt.

Het moet een enorm krachtige vr-helm worden, met een oledscherm van 4000 bij 2040 pixels en een gezichtsveld van 110 graden. Ook bevat het inside-out-tracking, zodat je geen losse camera meer nodig hebt om bewegingen te registreren, en kun je zelfs je ogen gebruiken om de in-game camera te besturen. Er staan al flink wat games op stapel voor PlayStation VR2, waaronder Horizon: Call of the Mountain, waarin het net lijkt alsof je zelf tussen de gigantische robots loopt.

Al dat moois komt natuurlijk wel met een prijskaartje: de PS VR2 kost op release 599,99 euro. Tja, je moet er wel wat voor over hebben om met de allernieuwste technologie te kunnen spelen…

Prachtige Unreal Engine 5-games

Sinds begin 2022 is Unreal Engine 5, de nieuwste versie van de populairste game-engine ter wereld, beschikbaar. Steeds meer ontwikkelaars maken gebruik van deze engine om hun games op te ontwikkelen en in 2023 beginnen we daar eindelijk de vruchten van te plukken. Sterker nog, je kunt de engine nú al in actie zien door Fortnite op te starten! Maar veel meer studio’s maken er voor hun nieuwste projecten gebruik van. De nieuwe The Witcher en Tomb Raider, Redfall, Senua’s Saga: Hellblade 2… er breken gouden tijden aan voor liefhebbers van schitterende graphics en realistische animaties!

Video URL:
Currently supported:

Remakes, overal remakes!

Na dit jaar is er geen ontkomen meer aan: we houden met z’n allen enorm van remakes. The Last of Us: Part 1 was immers al een groot succes en in 2023 zet die trend zich onverminderd hard voort. Dat begint al in januari met de remake van horrorklassieker Dead Space en even later met Resident Evil 4, maar er zit nog veel meer aan te komen. Wat te denken van het vervolg op Final Fantasy 7 Remake, of een nieuwe versie van de eerste The Witcher-game? Zolang een remake de kern van wat het origineel zo goed maakte behoudt en daar flink wat nieuws aan toevoegt – zoals moderne graphics – hoor je ons niet klagen.

Goede gameverfilmingen

De afgelopen decennia stonden verfilmingen van games vooral synoniem aan slechte films die je je ergste vijand nog niet zou aanraden. Een uitzondering daargelaten kreeg Hollywood het maar niet voor elkaar om ons favoriete medium om te zetten naar een sterke filmproductie. Maar de laatste jaren is een duidelijke trend merkbaar: gamefilms en -series kunnen wél goed zijn! Sonic the Hedgehog, Arcane, Castlevania en The Witcher bewijzen dat games zich ook prima naar het grote en kleine scherm laten vertalen.

Video URL:
Currently supported:

In 2023 zet die trend zich voort. Dat begin al in januari, wanneer HBO ons trakteert op een veelbelovende serie gebaseerd op PlayStation-topper The Last of Us. Met de maker van het geprezen Chernobyl achter de schermen en acteurs Pedro Pascal (The Mandalorian) en Bella Ramsey (Game of Thrones) in de hoofdrollen heeft deze serie alles in zich om een verpletterende indruk achter te laten, zowel bij fans van de games als bij nieuwkomers. En in het voorjaar pakken we meteen goed door met de langverwachte Super Mario Bros. Movie. Deze animatiefilm heeft een ware sterrencast en ziet er ook nog eens enorm mooi én grappig uit. Toch fijn dat je even wat relevant kijkvoer hebt wanneer je je controller even naast je neerlegt!

Met bovenstaande games en trends belooft 2023 het beste gamejaar in tijden te worden. Bij Game Mania zijn we er helemaal klaar voor, jullie ook? Alvast een fijne jaarwisseling en game on!

Gepubliceerd op: 21/12/2022
Laatste update:

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.