ps plus rework artwork
ps plus rework art

Deze games maken het vernieuwde PlayStation Plus de moeite waard

PlayStation Plus zoals we dat al jaren kennen is op de schop gegaan. Vanaf nu biedt de abonnementsdienst op PlayStation-consoles drie verschillende soorten abonnementen en kun je een groot scala aan games uit de PlayStation-geschiedenis spelen. Er staan een hoop welbekende klassiekers op stapel, maar ook een aantal parels die wat minder bekend zijn en absoluut nog je aandacht verdienen. In dit artikel nemen we dan ook tien verschillende toppers op de vernieuwde dienst met je door!

Eerst nog even de details doornemen om je geheugen op te frissen. PlayStation Plus en PlayStation Now werden gecombineerd tot een nieuw PlayStation Plus, bestaande uit drie verschillende abonnementsvormen. Met PlayStation Plus Essential kun je, net zoals vroeger, online gamen en krijg je kosteloos toegang tot een paar door Sony geselecteerde games per maand. PlayStation Plus Extra geeft je daarbovenop toegang tot diverse PlayStation 4- en PlayStation 5-games. Tot slot is er PlayStation Plus Premium waarmee je naast dit alles allerlei klassieke PlayStation-games kunt spelen die vroeger op de PSOne, PS2 en PS3 zijn verschenen. Daarmee krijg je ook toegang tot diverse demo’s van grote recentelijk uitgekomen titels.

Alle informatie over de vernieuwde PlayStation Plus en hoe je bij Game Mania je gewenste abonnement kan kopen kun je hier terugvinden. Hieronder kun je onze must play suggesties terugvinden.

 

Red Dead Redemption 2 (PS4, beschikbaar met PlayStation Plus Extra en Premium)

Eigenlijk behoeft deze epische western van Rockstar geen introductie meer, maar mocht je Red Dead Redemption 2 op de een of andere manier tóch hebben gemist, dan is het nieuwe PlayStation Plus de ideale manier om je hier eindelijk eens in te verdiepen. De gigantische open spelwereld die uitpuilt van de details smeekt om verkend te worden. Samen met een groep bandieten probeer je de ultieme kraakroof te plegen om zo lachend rijk te worden, maar al snel blijkt dat niet zo simpel als gehoopt.

Simpelweg rondrijden op je trouwe paard levert al het ene na het andere avontuur op, want overal kom je de meest uiteenlopende personages tegen die je hulp nodig hebben… of je op brute wijze willen vermoorden. En dan zijn er nog de tientallen verschillende diersoorten waar je op kunt jagen, die op realistische wijze in de spelwereld leven. Na een lange dag in het Wilde Westen beloon je jezelf met een heerlijk warm bad en een drankje in de plaatselijke saloon. Het leven van een cowboy is er eentje om nooit te vergeten!

Video URL:
Currently supported:

Tokyo Jungle (PS3, beschikbaar met PlayStation Plus Premium)

Dit door Sony Japan zelf ontwikkelde spel is nooit een gigantische hit geworden, maar heeft sinds release een welverdiende cultstatus opgebouwd. Dat heeft alles te maken met het unieke concept: in een verlaten Tokio bestuur je allerlei dieren en probeer je er achter te komen waar de mensheid is gebleven. Er zitten meer dan tachtig verschillende soorten dieren in het spel, van ‘gewone’ honden tot krokodillen, kippen en zelfs giraffen. Vervolgens is het overleven geblazen, terwijl je het opneemt tegen allerlei roofdieren en de stad verkent. Dankzij de vele diersoorten is het spel enorm gevarieerd… en soms ook gewoon erg grappig vanwege de absurde situaties met onder andere kippen en keeshondjes. Een waar beestenboel!

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

tokyo jungle screenshot

Returnal (PS5, beschikbaar met PlayStation Plus Extra en Premium)

Ook relatief recentelijk uitgekomen PlayStation 5-games kunnen op het vernieuwde PlayStation Plus verschijnen. Returnal, de meest recente game van de makers van PS4-hit Resogun (dat overigensook op de service staat), is misschien niet de allerbekendste PlayStation-game, maar zeker de moeite van het uitproberen waard. Op een mysterieuze planeet baan je je met geweren en héél veel kogels een weg door bizarre buitenaardse wezens. Ga je dood, dan begin je helemaal opnieuw en wordt de omgeving flink door elkaar gehusseld. Dat maakt elk potje weer uniek. Wel kun je bepaalde items tussen potjes bewaren en helpt vooral je opgedane kennis je om steeds verder in deze gevaarlijke spelwereld te komen. Het levert een stijlvolle third-person shooter op die niet te vergelijken valt met andere games. Een geslaagd experiment dat je zeker een keer zelf moet ervaren, al vergt het spel het uiterste van je doorzettingsvermogen.

Video URL:
Currently supported:

Echochrome (PS3/PSP, beschikbaar met PlayStation Plus Premium)

Echochrome is een puzzelgame als geen ander. In dit grafisch artistiek ogende spel loop je automatisch door allerlei levels vol met paden die in eerste instantie dood lijken te lopen… tot je het level draait en je daardoor nieuwe wegen creëert. Je speelt dus in feite met het perspectief om uit te vogelen hoe je je weg verder vervolgt. Levels hebben daardoor veel weg van de illustraties van de legendarische Nederlandse illustrator M.C. Escher. Gecombineerd met de rustgevende muziek is Echochrome een even rustgevende als fascinerende ervaring.

Video URL:
Currently supported:

Jak & Daxter: The Precursor Legacy (PS2, beschikbaar met PlayStation Plus Premium)

Nog voordat Sony-studio Naughty Dog hoge ogen gooide met filmische games als Uncharted en The Last of Us, maakte het bedrijf furore met kleurrijke platformers. Na de oorspronkelijke Crash Bandicoot-trilogie ging de studio op PlayStation 2 aan de slag met de Jak & Daxter-reeks, waarin dit duo, bestaande uit een mens en een komische kruising tussen een otter en een wezel, een prachtige 3D-wereld verkennen. Zonnige stranden en zompige jungles bieden een gevarieerde setting terwijl je achter het ontstaan van een mysterieus, eeuwenoud ras – de Precursors – komt.

Met dit volgens velen beste eerste deel in de platformreeks hoef je je in ieder geval geen moment te vervelen. Het is geheel aan Naughty Dog te danken dat het spel na al die jaren nog altijd als een droom speelt. Het beste nieuws is dat het hier om remaster gaat die op de PS4 verscheen en je – wanneer je hem hebt uitgespeeld – meteen door kunt gaan met de vervolgen, die ook op het nieuwe PlayStation Plus staan.

Video URL:
Currently supported:

Celeste (PS4, beschikbaar met PlayStation Plus Extra en Premium)

We blijven nog even bij het platformgenre, al verwisselen we de drie dimensies in voor twee. Laat het kleurrijke, aandoenlijke uiterlijk van Celeste je niet misleiden: deze game vergt het uiterste van je vingervlugheid terwijl je met het titulaire hoofdpersonage een gigantische berg beklimt. Langzaam maar zeker maak je de besturing de meester en voordat je het weet maak je talloze gevaarlijke sprongen in de open lucht, waardoor je nipt kunt ontsnappen van dodelijke val in een afgrond. Misschien nog wel indrukwekkender is het overkoepelende verhaal, dat op respectvolle wijze uitbeeldt hoe het is om te leven met een depressie en er alles aan te doen om daar uit te komen.

Video URL:
Currently supported:

Shadow of the Colossus (PS4, beschikbaar met PlayStation Plus Extra en Premium)

Eigenlijk zou in het woordenboek achter cultgame als definitie simpelweg ‘Shadow of the Colossus’ moeten staan. Dit spel verscheen oorspronkelijk op PlayStation 2, maar kreeg op de PlayStation 4 al een prachtige remake van Bluepoint Games (de studio die ook verantwoordelijk was voor de Demon’s Souls-remake op PlayStation 5), waarmee de graphics op spectaculaire wijze naar de huidige maatstaven werden geheveld. Wanneer men discussies houdt over of games als kunst kunnen worden gezien, wordt dit spel vaak als bewijs aangedragen dat games zich wel degelijk naast films, muziek en schilderijen mogen scharen.

In feite bestaat Shadow of the Colossus uit een groot, open landschap waarin een aantal reusachtige wezens ronddolen. In plaats van dat je het constant opneemt tegen diverse kleinere vijanden, zit de uitdaging hem in dit spel in het beklimmen en uiteindelijk verslaan van deze gigantische entiteiten. Elke klimtocht op zo’n wezen voelt weer als een episch avontuur op zich. De ontwikkelaar van dit spel maakte overigens nog twee spellen die net zo goed in de smaak vielen: Ico en The Last Guardian. Laten die twee games toevallig óók op het nieuwe PlayStation Plus staan! Speel deze drie games en je hebt meteen een aantal van de beste spellen ooit gemaakt ervaren.

shadow of the colossus screenshot

Loco Roco Remastered (PS4, beschikbaar met PlayStation Premium)

Oorspronkelijk verscheen Loco Roco op de PSP, maar het spel werd later opnieuw uitgegeven op PlayStation 4, en abonnees van PS Plus Extra als Premium kunnen met die laatstgenoemde versie aan de slag. Deze unieke platformer laat je niet de personages zelf, maar de levels besturen: kantel de omgeving om de schattige, zingende balletjes in het spel rond te laten rollen. Terwijl je ze op deze manier door de levels heen manoeuvreert, pik je steeds meer balletjes op. Je bepaalt zelf of ze samensmelten tot één grote bal, of allemaal afzonderlijk achter elkaar aanrollen – bijvoorbeeld om door nauwe openingen in de omgeving te komen. Het is niet alleen erg leuk, maar dankzij de enorm aanstekelijke muziek neurie je ook binnen de kortste keren de geweldige soundtrack mee.

Video URL:
Currently supported:

Ape Escape (PSOne, beschikbaar met PlayStation Plus Premium)

Met de hoogste abonnementsvorm van PlayStation Plus krijg je zelfs toegang tot games die op de allereerste PlayStation uitkwamen. Ondanks dat we het over spellen van twintig jaar of ouder hebben, zitten daar gelukkig een aantal geweldige titels tussen. Zoals Ape Escape, een 3D-platformer met een uniek concept: een stel apen wordt dankzij speciale helmen opeens erg slim, waarna ze ontsnappen en jij er met een aantal gadgets achteraan moet om ze weer te vangen. Voor die tijd was het spel erg origineel, vooral ook omdat je beide analoge sticks nodig hebt om rond te kunnen lopen én je gadget, zoals een vangnet, te kunnen besturen. PlayStation-fans van het eerste uur hopen al jaren dat deze franchise terugkeert; bewijs genoeg dat dit eerste deel een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

ape escape screenshot

God of War (2018) (PlayStation 4, beschikbaar met PlayStation Plus Extra en Premium)

We sluiten deze indrukwekkende lijst af met een moderne klassieker. Met het in 2018 verschenen God of War vond Santa Monica Studios de gewelddadige PlayStation-franchise op spectaculaire wijze opnieuw uit. Waar hoofdpersonage Kratos in de voorgaande games als een wildebras op zijn vijanden – waaronder zo’n beetje alle Griekse goden – inhakte, heeft hij inmiddels een rustiger leven opgebouwd in het uiterste Noorden van Europa. Daar woont hij samen met zijn vrouw en zijn zoontje Atreus in een hutje in het bos. Wanneer zijn vrouw komt te overlijden, neemt hij zich voor om samen met Atreus haar as van de hoogste berg af te strooien.

Natuurlijk verloopt dit alles behalve vlekkeloos, want Kratos krijgt het aan de stok met de Noorse goden. Het levert het ene na het andere spectaculaire gevecht op met allerlei griezelige wezens, reuzen en zelfs draken. Kratos heeft in dit spel een handige bijl die hij terug kan roepen na een welgemikte worp, wat gevechten nog vloeiender en actievoller laat verlopen. Ook het leveldesign is uitmuntend, met een overkoepelende spelwereld die zich gedurende de game steeds verder openbaart. Iedereen moet deze game eigenlijk wel eens gespeeld hebben, toch zeker aangezien er ondertussen hard gewerkt wordt aan het directe vervolg, God of War: Ragnarok. Met het nieuwe PlayStation Plus is er echt geen excuus meer waarom je je nog niet aan dit avontuur hebt gewaagd!

Video URL:
Currently supported:

De tien bovenstaande games zijn natuurlijk maar een kleine greep uit het complete aanbod spellen die verkrijgbaar zijn met een vernieuwd PlayStation Plus-abonnement. Daarbij voegt Sony elke maand meer nieuwe games aan de service toe, waardoor het complete aanbod zich in de loop van tijd flink gaan uitbreiden. Met een abonnement haal je dus vele duizenden uren aan spelplezier in huis voor je PlayStation-console – waar wacht je nog op?

Alle informatie over de vernieuwde PlayStation Plus en hoe je bij Game Mania je gewenste abonnement kan kopen kun je hier terugvinden.

Gepubliceerd op: 23/06/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.