artwork zelda hollow knight demon souls
artwork zelda hollow knight demon souls

Elden Ring uitgespeeld? Ga aan de slag met deze 10 games!

Elden Ring is voor veel mensen nú al de game van het jaar, en met goede reden: FromSoftware combineert hierin de uitdagende gameplay waar de Japanse studio om bekend staat met een fantasievolle en fascinerende open spelwereld. Je hebt Elden Ring dan ook niet zomaar uitgespeeld, maar áls het eenmaal is gelukt, ben je vast op zoek naar de volgende beproeving. De volgende games komen dan ook als geroepen!

Demon’s Souls en de Dark Souls-trilogie

Misschien is Elden Ring wel je eerste ervaring met FromSoftware’s zelfbedachte ‘soulslike’-genre. Het is dan de hoogste tijd om in het verleden van de studio te duiken en te ervaren waar het allemaal begon: met Demon’s Souls en de drie Dark Souls-games. Van eerstgenoemde is zelfs een remake op de PlayStation 5 verschenen die zo mogelijk nog mooier oogt dan Elden Ring, dus dat is een uitstekend vertrekpunt voor gamers die een flink pak slaag willen krijgen van een stel gevaarlijke vijanden, waaronder een imposante draak. Na Demon’s Souls verschenen de Dark Souls-games en ook die zijn allemaal het spelen waard. De spelwereld is in deze games een stuk lineairder – Demon’s Souls bestaat zelfs uit losse levels – maar de gevechten waar het zweet van op je voorhoofd komt te staan zijn erg vergelijkbaar. Je bent zo honderden uren verder voordat je deze vier games de meester hebt gemaakt… veel sterkte toegewenst!

Video URL:
Currently supported:

Nioh 1 en 2

De Nioh-games worden vaak vergeleken met spellen als Dark Souls, en met goede reden: ook deze spellen, van de legendarische Ninja Gaiden-ontwikkelaar Team Ninja, vallen onder het soulslike-genre. In de Nioh games bestuur je de Ierse avonturier William die in het feodale Japan terechtkomt, waar hij het opneemt tegen allerlei demonen en samoerai. Je moet van goeden huize komen om je door deze spelwerelden heen te vechten; de games zitten vol met strategische knokpartijen die het uiterste van je skills vragen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg beschermede kledij en wapens te vinden die je een handje helpen. De spelomgevingen zijn relatief lineair, zeker in vergelijking met Elden Ring, maar de uitdagende gameplay is absoluut vergelijkbaar. Alleen voor mensen die nooit van opgeven hebben gehoord dus! Er is overigens een Nioh Collection voor PlayStation 5 beschikbaar waarmee je meteen beide games in huis haalt.

Game Mania Blog logo
Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

nioh 2 screenshot

Salt and Sanctuary

Salt and Sanctuary is een tweedimensionale actiegame, maar door de uitdagende gameplay wordt het spel vaak in één adem genoemd met het soulslike genre. Spelers meren aan op een mysterieus eiland vol met kerkers, verlaten steden en moordlustige vijanden. De game zit tot de nok toe gevuld met meer dan zeshonderd items en wapens om de uitdagingen in het spel te overkomen, en een uitgebreide skill-tree levert ontelbare combinaties op om je eigen speelstijl mee te creëren. De game kan zelfs in co-op gespeeld worden, mocht het avontuur je in je eentje je even teveel worden. De stijlvolle en tegelijk griezelige grafische stijl maakt het plaatje af.

Video URL:
Currently supported:

Hollow Knight

Hollow Knight is geen soulslike, maar de uitdagende gameplay wordt vaak wel in dezelfde adem genoemd als games als Dark Souls en Elden Ring. In deze metroidvania verken je Hallownest, het ondergrondse koninkrijk van insecten. Deze spelwereld is een gigantisch doolhof waar je al snel de weg kwijtraakt, maar gelukkig stuit je zo nu en dan op Cornifer, die kaarten maakt van deze indrukwekkende wereld. De uitdaging zit hem niet alleen in langzaam maar zeker bekendraken met je omgeving, maar ook in het knokken tegen de vaak enorm sterke vijanden en eindbazen die het uiterste van je vingervlugheid vergen. Met zogenaamde ‘charms’ die je overal in de spelwereld vindt kun je gelukkig allerlei speciale krachten gebruiken waarmee het avontuur iets toegankelijker wordt.

hollow knight screenshot

Bloodborne

Bloodborne is nog zo’n game van FromSoftware, de hofleverancier van het soulslike genre. Dat uit zich dan ook overduidelijk in de extreem uitdagende gameplay; sommige spelers hebben zelfs enkele uren nodig voordat ze doorhebben waar het eerste wapen ligt, zodat ze zich kunnen verdedigen tegen de vele gevaarlijke vijanden. De echte ster van de game is echter de enorm sfeervolle, gotische spelwereld. Als een zogenaamde Hunter verken je de stad Yharnam, waar diens inwoners lijden aan een mysterieuze ziekte die ze extreem gewelddadig maakt. Langzaam maar zeker baan je je een weg door de vele gangenstelsels die de stad rijk is. Essentieel daarbij is het ontgrendelen van shortcuts – wanneer je afgaat of even uitrust keren alle vijanden namelijk weer terug. Deze PlayStation 4-game heeft in de afgelopen jaren een flinke cultstatus opgebouwd. Een remake voor de PlayStation 5 en een pc-versie zouden er dan ook ingaan als zoete koek…

Video URL:
Currently supported:

Tunic

Ahh kijk nou, wat een schattig vosje! Je kunt je in eerste instantie bijna niet voorstellen wat zo’n liefelijk ogende game tussen al deze gemene, duistere spellen heeft te zoeken, maar schijn bedriegt: Tunic is een uitdagend spel dat meer wegheeft van spellen als Dark Souls dan je zou verwachten. De game zit vol met pittige bazen om het tegen op te nemen en ook de spelwereld kan soms als een waar doolhof aanvoelen. Dit vergroot het mysterie rondom de game alleen maar en prikkelt je constant om verder te spelen. Neem daar het leuke isometrische perspectief bij en gameplay dat meer dan eens aan The Legend of Zelda doet denken en het resultaat is een heel speciaal avontuur. Op zijn minst het uitproberen waard via Xbox Game Pass!

Video URL:
Currently supported:

Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars Jedi: Fallen Order is in deze lijst de vreemde eend in de bijt: het spel is bij lange na niet zo moeilijk als de andere spellen in deze lijst, maar toch wordt de game vaak vergeleken met andere soulslikes. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop spelers gedurende het spel kunnen terugkeren naar levels en zo steeds meer locaties kunnen ontgrendelen met opgedane krachten. In het spannende verhaal volgen we de jonge padawan Cal Kestis, die wordt opgejaagd door de Empire terwijl hij leert omgaan zijn met de Force. Deze moderne game ademt een en al Star Wars, van de fantasievol vormgegeven spelwerelden tot de prachtig uitgewerkte personages – het schattige robotje BD-1 is sowieso het vermelden waard. Je voelt je een ware Luke Skywalker wanneer je vijanden met de Force de lucht in duwt of met je lichtzwaard kogels uit de lucht slaat. Een vervolg is al aangekondigd, dus het wordt de hoogste tijd om deze game eens te spelen als je dat nog niet gedaan hebt.

Star Wars Jedi: Fallen Order screenshot

Sekiro: Shadows Die Twice

Tijd voor nog zo’n topper van FromSoftware, de makers van Elden Ring en Dark Souls. Met Sekiro laat de Japanse ontwikkelaar de gotische landschappen achter zich om het oude Japan tijdens de Sengoku-periode van een bezoekje te voorzien, alwaar een behendige ninja genaamd Wolf wraak wilt nemen op een groep samoerai die zijn meester hebben ontvoerd. Dat levert een erg uniek spel op: de hoge moeilijkheidsgraad en bikkelharde bazen die we kennen uit andere FromSoftware-games worden gecombineerd met pijlsnelle moves en combo’s. Ook hier geldt dat je engelengeduld moet opbrengen om echt goed in de game te worden, maar wie volhoudt voelt zich uiteindelijk een ware ninja.

Video URL:
Currently supported:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Een Nintendo-game in deze lijst vol met uitdagende spellen? Jazeker, want buiten de nodige uitdaging biedt Elden Ring ook een spannende open spelwereld. Die open wereld is overduidelijk geïnspireerd op het Hyrule uit Breath of the Wild, een game die de regels van het genre opnieuw heeft uitgevonden. Net als in Elden Ring ben je in Breath of the Wild ook vrij om te gaan en staan waar je maar wil en begeleidt de game je daar eigenlijk nauwelijks in. Kies zelf maar waar je reis je brengt: misschien wel die interessant ogende ruïne daar in de verte, of de imponerende berg die aan de horizon lonkt. Mocht je na Elden Ring even toe zijn aan een meer ontspannen ervaring, maar smaakte de fantasievolle spelwereld wel degelijk naar meer, dan gaat Zelda: Breath of the Wild je met gemak meer dan honderd uur vermaken.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild screenshot

Cuphead

Cuphead lijkt op het eerste gezicht maar weinig met Elden Ring of het soulslike genre te maken hebben: het is een tweedimensionale actiegame dat platform- en schietactie combineert. Het bijzondere, kleurrijke jasje doet daarbij denken aan tekenfilms uit het begin van de vorige eeuw. Maar onder dit schattige uiterlijk zit een extreem uitdagend spel. In feite bestaat Cuphead voornamelijk uit bikkelharde eindbaasgevechten. Je legt met regelmaat het loodje terwijl je deze creatieve wezens met ontelbare kogels probeert te verslaan. Het enige devies is dan ook keer op keer opnieuw het gevecht aan te gaan, hun precieze aanvalspatronen uit het hoofd te leren en vele uren later met trillende handen en een bezweet voorhoofd eindelijk als de winnaar uit de bus te komen.

Video URL:
Currently supported:

Elden Ring heb je inmiddels dan misschien wel uitgespeeld, maar met bovenstaande games zet je die heerlijk uitdagende ervaring gewoon voort. Of het nou de hoge moeilijkheidsgraad van de game is, of de tot de fantasie sprekende spelwereld: er is veel meer lekkers op dit gebied te verkrijgen en met de net genoemde spellen kun je de rest van het gamejaar met groot gemak vullen. Veel succes!

Gepubliceerd op: 10/05/2022
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.