Mario Party Superstars cover
Mario Party Superstars cover

Mario Party Superstars zit barstensvol met de beste spelletjes

Pak de chips en limonade er maar bij en maak je klaar voor een feestelijke middag of avond, want Mario Party is terug! Mario Party Superstars verschijnt op 29 oktober op de Nintendo Switch en pakt het iets anders dan gebruikelijk aan. Het spel zit namelijk tot de nok toe gevuld met de beste minigames uit de geschiedenis van de reeks.

Video URL:
Currently supported:

Het beste van Mario Party

Mocht je er nog niet zo bekend mee zijn: Mario Party is letterlijk en figuurlijk een feestje. Op virtuele speelborden probeer je met allerlei bekende personages uit het Mario-universum munten en sterren te verzamelen om zo van je medespelers te winnen – dat kan in Superstars zowel met z’n allen op de bank als online – en speel je om de zoveel tijd ‘minigames’ om nog meer munten te scoren. Deze kleine spelletjes zijn de kern van wat Mario Party zo’n chaotische en hilarische ervaring maakt, zéker wanneer je een vriend of vriendin net te slim af bent!

Mario Party Superstars is niet alleen een feestje zoals inherent is aan de reeks, maar ook nog eens een viering van Mario Party an sich; een soort ‘best of’ die uitpuilt van de kwaliteit. Zo keren er verschillende speelborden uit oude games terug, waaronder Ruimtestation en Peach’s Verjaardagstaart. Nog leuker is dat Nintendo de honderd beste minigames uit voorgaande delen in het spel heeft gestopt. Er zijn voor Superstars maar liefst elf verschillende delen in de reeks uitgekomen, dus Nintendo heeft genoeg materiaal om uit te kiezen. Hieronder vind je een aantal van de beste minigames uit de geschiedenis van Mario Party, die ook nog eens allemaal in Mario Party Superstars te vinden zijn. Naar welke kijk jij het meeste uit?

Botsbal - Mario Party

Botsbal is toch wel dé klassieke Mario Party-minigame, een spel die iedereen altijd in één adem met de franchise noemt. Dat is niet zonder reden, want het oersimpele concept staat garant voor zowel fanatieke speelsessies als een hoop lachsalvo’s. Vier spelers balanceren op rollende ballen op een krap platform. Het doel is om niet in de afgrond rondom het platform te vallen en ondertussen tegen je medespelers aan te botsen om hen wél uit het veld te duwen. Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar in het heetst van de strijd is het nog een hele uitdaging om als winnaar uit de bus te komen. Kijk tijdens het wegbotsen van je tegenstanders vooral uit dat je niet zélf de pineut bent!

 
Botsbal uit de originele Mario Party op Nintendo 64

Mushroom Mix-Up - Mario Party

Mushroom Mix-Up lag overduidelijk ter inspiratie aan een minigame in het populaire Fall Guys: Ultimate Knockout, dus spelers bekend met die game zullen zich ook hier helemaal thuis voelen. Toad houdt om de zoveel tijd een vlaggetje met een specifieke kleur omhoog, en het is aan de spelers om zo snel mogelijk op een paddenstoel met dezelfde kleur te gaan staan. De andere paddenstoelen zinken vervolgens in het water, waar een Bloober de ongelukkige spelers meeneemt. De speler die het als langste volhoudt, wint.

Mario Party Superstars - minigame - Mushroom Mix-Up

Eatsa Pizza - Mario Party 3

Ook Eatsa Pizza – oorspronkelijk uit Mario Party 3 – is een waar fenomeen onder fanatieke Mario Party-fijnproevers. Spelers worden in twee teams opgedeeld en moeten zo snel mogelijk een gigantische pizza op zien te eten door zoveel mogelijk op de A-knop te rammen. De extra toppings op de pizza vergen nóg meer knoppengeram. Het team dat de pizza binnen de gegeven tijd zo ver mogelijk op krijgt, wint. Het is dan ook dé ideale minigame om te spelen terwijl er op het feestje in je huiskamer ook een overheerlijke pizza op tafel ligt… maar laat dat je vooral niet teveel afleiden!

 
Eatsa Pizza uit Mario Party 3 op de NIntendo64

Trace Race - Mario Party 4

Voor een artistiek intermezzo ben je in Mario Party ook aan het juiste adres. Eén van de topspellen in het vierde deel op de GameCube was Trace Race en natuurlijk keert deze terug in Superstars. Hierin moet je met een uit de kluiten gewassen stift een racebaan afgaan en ondertussen de vooraf getekende lijntjes inkleuren. Snelheid is belangrijk, maar vooral essentieel is dat je de lijntjes zo nauwlettend mogelijk inkleurt. Op het einde van het spel krijg je namelijk een score gebaseerd op je precisie. Hopelijk heb je op de basisschool goed geluisterd naar het advies om binnen de lijntjes te kleuren!

Trace Race uit Super Mario Party 4 voor de Nintendo Gamecube

Booksquirm - Mario Party 4

Booksquirm is ook afkomstig uit de GameCube-versie van Mario Party. Hierin krimpen Mario en zijn vrienden en komen ze op een gigantisch, open boek te liggen. Dat boek verandert om de zoveel tijd van pagina, en om niet door de bladzijden geplet te worden moet je jezelf zo vlug mogelijk positioneren om jezelf door één van de vreemd gevormde gaten in de vallende pagina te wurmen. De minigame is extra leuk omdat je je tegenstanders een zetje kunt geven, waardoor ze op het laatste moment alsnog geplet worden door de pagina. Maar ja, dat kunnen ze natuurlijk ook bij jou doen…

 
Booksquirm uit Mario Party 4 voor de Nintendo Gamecube

Tug o’ War - Mario Party

Tug o’ War is wederom een echte Mario Party-klassieker. Het is in feite een potje touwtrekken, waarbij één speler in een Bowser-pak aan de ene kant van het touw staat, en de andere spelers samen aan de andere kant. Daar tussenin vind je een gapend gat met een happende Piranha-plant, waar je logischerwijs niet in wil vallen. Dat betekent dus trekken aan dat touw! Eén tegen drie spelers klinkt misschien oneerlijk, maar het werpt ook zijn vruchten af: de speler in het Bowser-pak krijgt van alle andere spelers munten wanneer hij wint. Aan de andere kant moet hij aan alle spelers munten geven bij verlies. Wie niet waag, die niet wint.

Tug o' War uit de originele Mario Party op de Nintendo 64

Shell Soccer - Mario Party 9

Ook voor voetbal ben je in Mario Party aan het juiste adres. In Shell Soccer zijn er twee teams van ieder twee spelers, waarbij aan de uiteinden van het veld geen doelen staan, maar Goomba’s. Je missie is om de Goomba’s van het andere team uit te schakelen door een schildje, die dienst doet als bal, er tegenaan te knallen. Je kunt het schildje overspelen naar je teamgenoot, maar het andere team kan het schild natuurlijk ook afpakken. Zeker omdat het speelveld zo klein is, levert dat een hoop chaotische gameplay op. Van gele en rode kaarten hebben Mario en zijn vrienden nog nooit gehoord!

 
Shell Soccer uit Mario Party 9 voor de Nintendo Wii

Monty’s Revenge - Mario Party 7

Het klassieke spel ‘whack-a-mole’ laat je met een hamer mollen die uit gaten in de grond komen rammen. In Monty’s Revenge zijn de rollen echter omgedraaid: spelers moeten hun hoofd uit de gaten in de grond steken en er voor zorgen dat ze geen klap krijgen van de hamer van Monty de mol. Hoe langer je je hoofd boven de grond houdt, des te meer punten je scoort, maar wanneer je geraakt wordt door de hamer kun je een paar seconden niets doen. Dat wordt dus zorgvuldig (maar snel) de risico’s afwegen: laat je je gezicht zo lang mogelijk zien om punten binnen te harken, met het risico dat je straks een flinke bult op je hoofd hebt?

Monty's Revenge uit Mario Party 7 voor Nintendo Gamecube

Coney Island — Mario Party 5

Coney Island speelt zich af in een speelveld die geheel uit heerlijk snoepgoed bestaat. Tijd om er uitgebreid van te genieten is er echter niet, want er vallen constant ijsbolletjes naar beneden die je in je ijshoorn moet opvangen. Je moet dus nauwlettend de schaduwen van de vallende bolletjes in de gaten houden om ze tijdig op te kunnen vangen. De speler met de meeste ijsbolletjes in zijn of haar hoorn wint, maar hoe meer ijsbolletjes je draagt, hoe lastiger het is om je voort te bewegen. Je moet natuurlijk wel wat moeite doen voor een overheerlijk ijsje.

 

Pushy Penguins - Mario Party 5

Pinguïns ogen dan wel schattig, zorg niet dat je in hun pad staat wanneer ze op je af komen denderen! In Pushy Penguins glijden er een hoop van die schattige wezens over het ijs, terwijl spelers moeten proberen ze te ontwijken. Raken ze je, dan sleuren ze je met een beetje pech mee het koude water in en mag je vervolgens niet meer meedoen met de rest van het minispel. Het zijn misschien maar dertig seconden die je moet volbrengen en het begint vooral met kleine pinguïns, maar ze worden al snel een stuk groter en die halve minuut lijkt om een of andere reden toch een eeuwigheid te duren.

Pushy Penguins uit Mario Party 5 voor Nintendo Gamecube

Bovenstaande games zijn natuurlijk maar een kleine greep uit de honderd spellen die in Mario Party Superstars op je staan te wachten. Vanaf 29 oktober kun je zelf aan de slag gaan met deze bonte verzameling aan feestelijke spellen, waarmee je elk bezoekje van vrienden of familieleden omtovert tot een chaotische strijd om de meeste sterren en munten. Party on!

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.

 

Gepubliceerd op: 15/09/2021
Laatste update:

 

Profielfoto van Michel Musters
Game Mania Redactie

Michel schrijft al jaren over games en speelt op zo'n beetje elk gameplatform, maar geen spel kan wat hem betreft tippen aan Hollow Knight.