Alles wat je moet weten over de Pokémon TCG: Scarlet & Violet—151 set
Op 22 september komt er een nieuwe Pokémon Trading Card Game reeks uit gebaseerd op de originele 151 Pokémon. Deze set werd dan ook heel toepasselijk Pokémon Scarlet & Violet — 151 genoemd. Maar wat houdt deze set nu juist in? Wat is er zo speciaal aan en welke kaarten moet je gewoon hebben uit deze set? En hoe kan je de set vergelijken met de originele Pokémon kaarten (De base set, zoals deze ook wel bekend staat)? Op deze vragen, en meer, vind je de antwoorden in dit artikel!
Wat kun je verwachten van Pokémon Scarlet & Violet — 151?
Je kunt Pokémon Scarlet & Violet — 151 een beetje zien als een update voor alle originele 151 Pokémon. Voor sommige Pokémon zoals Charizard en Blastoise was dit misschien niet meteen nodig, maar anderen hebben in een hele tijd al geen nieuwe kaart meer gekregen. Zo is de laatste keer dat Arbok nog een kaart had in 2020, in Champion’s Path. Voor Kadabra is het zelfs geleden sinds Skyridge in 2003 (al was dit vooral door een rechtszaak die was aangespannen door de Illusionist Uri Geller, waar Kadabra op was gebaseerd).
Alle originele Pokémon krijgen dus in één klap nieuwe kaarten, en voor veel van deze Pokémon gaat het ook de eerste keer zijn dat ze een kaart met speciale artwork krijgen. Zo had Machamp al wel een speciale kaart gekregen in Astral Radiance, maar Machoke nog niet, tot nu toe dan toch. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Mr. Mime en Nidoking.
Waarom kijkt men zo hard naar deze reeks uit?
Af en toe brengt Pokémon een reeks uit waarin sommige van de originele Pokémon nieuwe kaarten krijgen of waarin hun originele kaarten opnieuw gedrukt worden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Evolutions in 2016, om de 20ste verjaardag van de TCG te vieren, en Celebrations in 2021, voor de 25ste verjaardag van de TCG. Het updaten van kaarten deed The Pokémon Company echter steeds alleen voor de populairste, originele 151 Pokémon. Denk maar aan Venusaur, Blastoise en natuurlijk Charizard. Ter ere van Scarlet & Violet — 151 is het de eerste keer dat alle originele 151 Pokémon in één reeks meteen een nieuwe kaart krijgen.
Daarnaast speelt deze set natuurlijk ook in op de nostalgie van de oudere Pokémon fans die zijn opgegroeid met de eerste generatie Pokémon. Eindelijk gaan ze kunnen zien hoe hun generatie in een nieuw jasje wordt gestoken. Mede door de populariteit die de Pokémon Trading Card game in 2020 heeft gevonden beginnen steeds meer oudere fans hun liefde voor Pokémon terug te vinden, waardoor dit hét perfecte moment is om een reeks zoals deze uit te brengen.
Wat zijn de verschillen tussen de Japanse en Internationale versie van Scarlet & Violet — 151?
Belangrijk om te weten is dat er wel enkele verschillen zijn tussen de Japanse Pokémon Card 151 reeks die in juni is uitgekomen, en de Scarlet & Violet — 151 reeks die in Europa uitkomt. Om te beginnen zal de Westerse versie niet in losse booster pakjes te koop zijn. Je zult de pakjes enkel in specifieke producten zoals de Elite Trainer Box kunnen kopen. In Japan kunnen ze deze reeks wel gewoon los kopen.
Verder zal onze versie ook geen Master Ball Reverse Holo kaarten hebben. Deze variant op de standaard Reverse Holo kaarten, die je ook bij ons vindt, bestaat voor élke kaart in de Japanse reeks. Hierdoor is het extreem moeilijk om de volledige reeks te verzamelen als je dan ook nog eens al de Master Ball kaarten nodig hebt. Daartegenover staat wel dat onze versie een speciale Galaxy Holo energiekaarten gaat bevatten. Deze holografische kaarten worden gedrukt op een type papier dat niet meer werd gebruikt voor Pokémon kaarten sinds 2003, toen ze nog door Wizards of the Coast (bekend van Magic: The Gathering) werden gemaakt.
Tot slot zijn de Illustration Rare Mew ex en Mewtwo kaarten uit de reeks gehaald, waardoor je ze niet meer in pakjes zult kunnen krijgen. De enige manier om deze twee kaarten nog te kunnen bemachtigen is door de Ultra Premium Collection te kopen.
Kun je de kaarten uit Scarlet & Violet — 151 vergelijken met de originele kaarten?
Hoewel de nieuwe kaarten er natuurlijk veel moderner uitzien (en veel sterker zijn, maar daar komen we straks nog op terug), kan je wel een paar gelijkenissen terugvinden tussen de nieuwe en de oude kaarten. Zo lijkt de artwork van sommige 151 kaarten op de artwork van de originele Base Set kaarten, kijk maar naar kaarten zoals Abra of Porygon. Verder hebben sommige Pokémon de aanvallen van hun originele kaarten teruggekregen. Zo heeft Bulbasaur zijn Leech Seed aanval terug en heeft Paras een upgraded versie van zijn originele aanval gekregen. Spore deed oorspronkelijk enkel je tegenstander zijn Pokémon in slaap vallen. Nu doet Spore Ball, bovenop het bestaande slaap-effect, ook nog eens 20 schadepunten.
Hoe sterk zijn de kaarten uit Scarlet & Violet — 151?
Het antwoord op deze vraag hangt af van of je de kaarten vergelijkt met de Base Set, of met andere kaarten die vandaag de dag uitkomen. Vergeleken met de eerste reeks kaarten is alles nu sterker. Over het algemeen hadden basis Pokémon zoals Abra of Pikachu 30 of 40 levenspunten, nu is dit meestal eerder 60 of 70. Ook de evoluties zoals Charizard of Blastoise hebben nu veel meer levenspunten. Vroeger hadden ze meestal rond de 100 of 120 levenspunten. In gevallen zoals Blastoise ex en Charizard ex is dit nu zelfs 330!
Ook doen de Pokémon tegenwoordig veel meer schade dan vroeger. In de Base set kon je maximum 100 schadepunten per aanval doen met bijvoorbeeld Charizard of Zapdos, nu kan Charizard ex aanvallen voor 330 schadepunten! Nog een leuk feitje: Alakazam ex heeft 310 levenspunten en kan voor 120 schadepunten aanvallen, maar het belangrijkste is dat het de eerste Pokémon ooit is die ook van op de bank kan aanvallen!
Vergeleken met andere Pokémon die vandaag de dag uitkomen zitten de Pokémon uit Scarlet & Violet — 151 ongeveer op hetzelfde niveau, echter is het nog even afwachten of er veel écht goede kaarten uit deze reeks zullen komen. In Japan is op dit moment enkel de nieuwe Mew ex uit 151 een populaire kaart. Deze laat je één keer per beurt kaarten trekken tot je drie kaarten in je hand hebt, en met zijn aanval kan hij eender welke aanval van je tegenstander zijn Pokémon zelf gebruiken. Verder zou Blastoise ex nog goed kunnen zijn om aan je competitieve deck toe te voegen. Deze neemt 30 minder schadepunten van aanvallen en kan voor 280 schadepunten aanvallen voor maar twee energiekaarten!
Nu denk je misschien “En wat dan met die Charizard die 330 schadepunten kan doen?”. Ondanks dat hij zoveel schade kan aanrichten heeft hij hier ook vier energiekaarten voor nodig, waarvan drie weggegooid moeten worden na zijn aanval. Hierdoor is Charizard ex misschien wel een sterke kaart die veel schade kan doen, maar dit betekent niet meteen dat het ook een goede kaart is.
Hoe speelde het spel vroeger? En nu?
Pokémon is hard veranderd door de jaren heen. Op de release van Base Set had men maar 102 kaarten om mee te spelen (inderdaad, niet alle originele 151 Pokémon zaten al in de Base Set, een groot deel is er later bij gekomen in de Fossil en Jungle sets). Hierdoor was er al snel sprake van één deck dat alles domineerde, het zogenaamde “Haymaker” deck. Dit deck gebruikt Hitmonchan en Electabuzz, twee Pokémon die niet moeten evolueren en die allebei een aanval hebben waarvoor je maar één energiekaart nodig hebt. De energiekost van de aanvallen is hier extreem belangrijk omdat Energy Removal én Super Energy Removal twee van de sterkste trainer kaarten in Base Set zijn. Deze laten je allebei voor geen of een heel lage kost energiekaarten van je tegenstander zijn Pokémon weghalen. Iets wat voor Hitmonchan en Electabuzz minder een probleem is omdat ze uiteindelijk toch maar één energiekaart nodig hebben om aan te vallen.
Vroeger ging het spel veel trager. Pokémon deden minder schade, elke verslagen Pokémon gaf je maar één prijskaart en door kaarten zoals Energy Removal en Super Energy Removal was het moeilijker om consistent aan te vallen doordat er weinig manieren waren om tijdens je beurt meer dan één energiekaart te spelen. Als je dus iets anders dan “Haymaker” speelde, kon je al snel in de problemen komen. Iets waar je tegenstander waarschijnlijk gretig gebruik van zou maken.
Ondertussen zijn we 27 jaar later, en dit merk je ook in het spel. Kaarten zoals Pokémon ex en V laten je twee prijskaarten in plaats van één pakken (VMAX Pokémon zelfs drie!), en kaarten hebben over het algemeen meer levenspunten en doen meer schade. Daarnaast zijn trainer kaarten beter gebalanceerd (Energy Removal is nu Crushing Hammer, en voordat je een energiekaart bij je tegenstander kunt weghalen moet je eerst een muntje gooien) en er zijn ook gewoon méér kaarten, waardoor meerdere decks een kans krijgen zonder dat één specifiek deck alles domineert.
Welke kaarten zijn dé kaarten die je moét hebben uit Scarlet & Violet — 151?
Het antwoord op deze vraag zal verschillen van persoon tot persoon. Zo zullen sommige mensen vooral een fan zijn van de Charizard ex Special Illustration Rare - deze laat Charizard zien terwijl hij door de lucht vliegt - en samen met de Charmander en Charmeleon Illustration Rares vertelt de kaart een heel verhaal. Anderen zullen dan weer op zoek zijn naar de Zapdos ex Special Illustration Rare, die alle drie de legendarische vogels (Articuno, Zapdos en Moltres) laat zien. Daarnaast is er ook een gouden Mew ex en een speciale artwork voor Blastoise ex. Voor de fans van Trainer kaarten met speciale artworks zijn er ook speciale versies van Erika’s Invitation en Giovanni’s Charisma. Voor elke Pokémon fan is er wel minstens één favoriete kaart binnen Scarlet & Violet — 151!
Pokémon TCG Scarlet & Violet — 151 komt 22 september uit bij Game Mania met verschillende producten zoals de Elite Trainer Box en Binder Collection. Verder komen op 6 oktober ook nog enkele andere producten uit, zoals de Ultra Premium Collection en Mini Tins.
Pokémon TCG Scarlet & Violet
Gepubliceerd op: 11/09/2023
Laatste update: 11/09/2023