Yakuza: Like a Dragon is even spannend als hilarisch

Serieuze plotwendingen en hilarische minigames

Vanaf 10 november komt het nieuwste deel in de Yakuza-reeks, Like a Dragon, uit op Xbox Series X en Series S, Xbox One, PlayStation 4 en pc. Dit is hét ideale moment om in te stappen als je de reeks nog nooit heb gespeeld, en langdurige fans krijgen eindelijk broodnodige vernieuwingen voorgeschoteld terwijl het spel trouw blijft aan de typische Yakuza-sfeer. Tijd om naar het virtuele Japan af te reizen!

Sega’s Yakuza is een van de meest langlopende openwereldfranchises. De spellen hebben wel wat weg van Grand Theft Auto, maar dan in een Japanse setting. Dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht, want Yakuza heeft een geheel eigen smoelwerk.

De naam zegt het al: deze gamereeks draait om de Yakuza, een langlopende criminele organisatie dat in de westerse wereld ook wel met de maffia wordt vergeleken. Spelers kunnen in deze games bruisende Japanse steden verkennen – bovenal een fictioneel gebied gebaseerd op een bekende wijk in Tokio – en gaan er vele spectaculaire gevechten met allerlei criminelen aan. Natuurlijk kom je tijdens elk avontuur vele interessante personages tegen en passeren vele (zij)missies de revue met de meest uiteenlopende plotwendingen. Tot slot is het verkennen van de spelwereld in elke Yakuza-game weer een bezigheid op zich, al is het maar voor de talloze leuke en soms bizarre minigames die je tegenkomt.

Like a Dragon

Yakuza: Like a Dragon is het nieuwste deel in de reeks en wijkt eigenlijk niet zo gek veel af van bovenstaande beschrijving. Toch voelt Like a Dragon aan als een nieuw begin, waardoor dit het ideale instapmoment voor nieuwkomers is. Dat begint al bij het hoofdpersonage: de voorgaande games richtten zich op Kazuma Kiryu, een voormalig Yakuza-lid die zijn leven weer probeert op te pakken. Like a Dragon draait echter om Ichiban Kasuga, een veel uitgesprokener personage dan voorganger Kazuma.

Ichiban was in 2001 een kersvers lid van de Arakawa-familie van de Tojo Clan. Om een moordenaar binnen deze Yakuza-familie te beschermen, wordt hij gevraagd om de schuld op zich te nemen en diens gevangenistijd uit te zitten. Hoewel dat een bittere pil is om te slikken, hoopt Ichiban dat dit hem eer en faam oplevert binnen de familie. Achttien jaar later wordt hij weer vrijgelaten en blijkt dat iedereen hem is vergeten – hij wordt zelfs neergeschoten wanneer hij de Yakuza confronteert! Ichiban begint aan een lang avontuur waarbij hij de echte reden van zijn gevangenschap onderzoekt en het opneemt tegen de Yakuza en diverse criminelen.

Het nieuwe hoofdpersonage is niet het enige verschil met voorgaande Yakuza-games; ook de setting is veranderd. In plaats van Tokio doen spelers in Like a Dragon bovenal het Isezaki Ijincho-district in de stad Yokohama aan, dat is gebaseerd op een echt bestaand district. Wel bevat het spel ook districten gebaseerd op wijken in Tokio en Osaka, dus aan variatie in omgevingen is bepaald geen gebrek.

Yakuza: de RPG

De Yakuza-games hielden altijd al de balans tussen open wereld actiegames en RPG, maar in Yakuza: Like a Dragon ligt de nadruk meer dan ooit op RPG-elementen. Dat begint al bij de gevechten, die in voorgaande games in real-time plaatsvonden, maar in Like a Dragon turn-based zijn. Als speler kies je dus afwisselend met de vijanden op je scherm moves om het gevecht (hopelijk) naar je hand te zetten. Er zijn zelfs zeven extra personages die je aan je party toe kunt voegen om zo als een groep sterk te staan.

Wel anders dan in gebruikelijke RPG’s is dat je je omgeving kunt gebruiken in gevechten. Net zoals in eerdere Yakuza-games kun je objecten in de omgeving in het gevecht betrekken. Staat er toevallig een fiets vlak naast een vijand? Pak die vooral op om een stevige ram uit te delen!

Bij een vernieuwd RPG-systeem horen natuurlijk ook verschillende unieke ‘jobs’ die je aan je Ichiban kunt toekennen. Daarmee geef je speciale eigenschappen aan je personage om zo unieke sterke punten aan hem toe te kennen en je party gebalanceerd te maken. Er zijn in totaal 21 unieke jobs – twee daarvan zijn downloadbaar – en deze lopen uiteen van detective en bodyguard tot danser en toekomstvoorspeller.

Lang leve de minigames

Eén ding blijft onveranderd in de Yakuza-reeks: de typisch bizarre humor en soms duizelingwekkende minigames. De stad die je verkent barst weer van de bezigheden die als heerlijk luchtig tussendoortje dienen voor het serieuze hoofdverhaal. Denk aan Dragon Kart – een soort kartracer in de straten van Yokohama waarbij je dozen met wapens oppikt – of een dartspelletje. En zoals in elke Yakuza-game mag de karaokebar niet ontbreken!

Deze minigames geven de Yakuza-franchise echt een unieke insteek. Hoewel het spannende en bij wijlen zelfs emotionele verhaal je helemaal meesleurt, kun je tussendoor goed ontstressen en je soms in een deuk lachen om de bizarre bezigheden die je op je pad tegenkomt. Het maakt van Yakuza: Like a Dragon een gevarieerd en bomvol avontuur!

Yakuza: Like a Dragon komt op 10 november uit op Xbox One en Xbox Series X en Series S, PlayStation 4 en pc. De game is ‘Optimized for Xbox Series X’ en draait dus het beste op de nieuwe spelcomputer van Microsoft die op dezelfde dag uitkomt – in 4K en 60 frames per seconde! Dankzij Smart Delivery maakt het niet uit of je de game op Xbox One of Series X/S koopt: het spel werkt op al deze consoles en de best beschikbare versie wordt automatisch afgespeeld. Volgend jaar maart komt Yakuza: Like a Dragon ook uit voor PlayStation 5. Als je de PS4-versie koopt, kun je deze vanaf maart 2 maart kosteloos upgraden naar de PS5-editie. Lees hier meer over het gratis upgraden naar de next-gen versies.

preorder

Pre-order nu!


Pre-order nu en ontvang de Day Ichi Steelbook Edition zonder meerprijs! Deze bevat een unieke steelbook en de Legends DLC-set! Daarnaast ontvang je als Game Mania XP-member 500 extra coins bij iedere pre-order!

Yakuza Like a Dragon PS4

Day Ichi Edition

PlayStation 4

10 november 2020
• Inclusief steelbook en DLC!
• Bevat gratis PS5-upgrade (vanaf 2 maart 2021)

Yakuza Like a Dragon Xbox

Day Ichi Edition

Xbox One | Series X

10 november 2020
• Inclusief steelbook en DLC!
• Bevat zowel Xbox One als Series X-versie

Yakuza Like a Dragon Xbox

Standaard Editie

PlayStation 5

2 maart 2021

Afbeeldingen