Alles wat we tot nu toe weten over Xbox Series X

Leer alles over de nieuwe console en reserveer alvast!

Eind vorig jaar werd hij opeens onthuld: Xbox Series X, de nieuwe spelcomputer van Microsoft en de opvolger van de Xbox One (X). Eind dit jaar ligt de console in de winkels. Maar wat kun je precies van het apparaat verwachten? In dit artikel zetten we alle details – hoe spaarzaam ze ook zijn – op een rij voor je. Wel zo handig: dan weet je alvast waarvoor je spaart!

De releasedatum van Xbox Series X

Het belangrijkste is natuurlijk wanneer je de console kunt kopen. Een precieze releasedatum is er nog niet, maar Microsoft laat weten dat hij rond de feestdagen beschikbaar komt. Reken er dus maar op dat hij voor Kerstmis – en wellicht zelfs voor Sinterklaas – verkrijgbaar is. Een release ergens in november dit jaar is dan ook de meest logische schatting. Al is het altijd maar afwachten hoeveel exemplaren er rond de drukke lancering worden geleverd: van te voren reserveren is dus de beste manier om verzekerd te zijn van een exemplaren op of kort na de lancering!

Hoe zit het met die naam?

Vanaf komende generatie noemt Microsoft al zijn consoles simpelweg ‘Xbox’. Het model waar we het in dit artikel over hebben, is de ‘Series X’. Het bedrijf lijkt deze benaming te gebruiken zodat het de mogelijkheid heeft nieuw versies van dezelfde console uit te geven. Deze generatie kwam Microsoft immers ook met de Xbox One S en Xbox One X op de proppen. De Xbox Series X moet – in ieder geval voorlopig – de meest krachtige editie van de console worden, maar wellicht komt Microsoft ook al snel met een iets minder krachtige en dus goedkopere editie op de proppen. Er gaan al geruime tijd geruchten dat dit inderdaad het geval is.

Het uiterlijk van de Xbox Series X

Bij de aankondiging van de Xbox Series X viel één ding meteen op: het uiterlijk. Het apparaat lijkt een beetje op een toren, vergelijkbaar met een pc-kast of een subwoofer. Aan de bovenkant van deze stijlvolle, matzwarte pilaar zit in ieder geval een rooster waarmee het apparaat zichzelf ventileert. Precieze afmetingen zijn er nog niet, maar diverse websites schatten het formaat op ongeveer 30 cm bij 24 cm bij 6 cm. Vooral in de breedte is de console dus forser dan de huidige generatie consoles. Pas zo’n flinke, verticale toren niet in je televisiekast? Geen nood, je kan hem ook horizontaal neerleggen, al moet je natuurlijk wel zorgen dat je het rooster voor de ventilatie dan niet afblokt. Ook duidelijk zichtbaar is de diskdrive: je kunt dus nog steeds games fysiek kopen en in de console stoppen.

Sneller games laden met de SSD

Net als de PlayStation 5 wordt de Xbox Series X uitgerust met een SSD-schijf. SSD-schijven worden steeds vaker de standaard in pc-hardware, en met goede reden: het zorgt er voor dat het opstarten van games en het inladen van levels secondewerk wordt. Dat klinkt allemaal erg technisch, maar het komt er op neer dat games hierdoor razendsnel geladen kunnen worden en er dus veel kortere laadtijden zijn dan op de huidige consoles. De SSD-schijf zou volgens geruchten wel 2 GB per seconde kunnen inladen! De tijden dat je een minuut naar een laadscherm zit te kijken, wachtend tot een grote, open wereld is ingeladen, moeten dus tot het verleden behoren.

De kracht van de xCloud

In het verlengde hiervan helpt ook Microsofts XCloud-technologie mee om alles supersnel te laten verlopen. Het bedrijf heeft een gigantisch serverpark waarmee het bijvoorbeeld games kan streamen. Het doel voor de Xbox Series X moet zijn dat je nog sneller aan de slag kunt met je spellen: bijvoorbeeld door een gedeelte van de game via de XCloud te streamen terwijl het gehele spel op de console geïnstalleerd wordt. Tijd besparen en een zo snel en vloeiend mogelijke ervaring bieden lijken de kernwaardes van Xbox Series X te worden.

Gedetailleerde spelwerelden dankzij de hardware van Xbox Series X

De Xbox Series X bevat een custom AMD op Zen 2 gebaseerde CPU, alsmede een AMD Navi GPU met 16 GB RAM-geheugen. In de praktijk houdt dat in dat de Xbox Series X resoluties van maximaal 8K kan weergeven voor een ongelooflijke hoeveelheid details. Op dit moment staan 8K-televisies nog maar in de kinderschoenen en zijn ze peperduur, maar televisies met een 4K-resolutie – zoals de LG OLED-schermen en Samsung QLED-schermen – beginnen enorm aan populariteit te winnen. Een 4K-resolutie moet dan ook de standaard worden op Xbox Series X. Om de graphics op dit niveau te kunnen bekijken, heb je natuurlijk wel een televisie nodig die dit ondersteunt, al kun je de console ook gewoon op je oude vertrouwde televisie aansluiten.

Games kunnen in maximaal 120 frames per seconde worden afgebeeld, waardoor gameplay enorm vloeiend aan moet voelen. Uiteindelijk geldt: hoe hoger de resolutie, hoe lastiger het is om de framerate zo hoog mogelijk te krijgen, dus ontwikkelaars van spellen zullen moeten proberen de perfecte balans tussen gedetailleerde graphics en een vloeiende speelervaring te vinden. Tot slot krijgt Xbox Series X ook – net als PlayStation 5 – ray tracing, wat inhoudt dat schaduwen en reflecties in real-time op het beeld getoverd worden en games dus nog realistischer ogen.

Death Stranding screenshot
Ray Tracing in Control uitschakeld
Death Stranding screenshot
Ray Tracing in Control ingeschakeld

De nieuwe controller voor Xbox Series X

Bij een nieuwe console hoort ook een nieuwe controller. Hoewel we nog niet alles weten over deze controller, zijn er al een aantal nieuwe features bekend. Zo zit er een handige knop op waarmee je snel screenshots en filmpjes kunt delen en hebben de triggers een ruwere oppervlakte zodat je vingers meer grip hebben. De vierpuntdruktoets is geïnspireerd door de Xbox Elite-controllers en moet daardoor beter functioneren. Heb je thuis al een berg aan Xbox One-controllers liggen? Geen nood: al die controllers (en andere Xbox One-accessoires) werken op Xbox Series X.

De games voor Xbox Series X

Misschien wel het belangrijkste van een nieuwe console zijn de nieuwe games die je kunt spelen! We wachten nog op een officiële onthulling van de complete line-up voor de Xbox Series X-lancering, maar al wel duidelijk is dat je eind dit jaar aan de slag kunt met Halo Infinite (dat ook op Xbox One en Windows 10 verschijnt). We weten nog maar weinig over dit nieuwe deel in de befaamde Halo-reeks, maar de eerste trailer lijkt er op te wijzen dat het open, avontuurlijke gevoel van de eerste Halo een comeback maakt – net zoals de iconische Master Chief. Ook is er een eerste trailer getoond van Senua’s Saga: Hellblade 2. Dit vervolg op de spannende, psychologische actiegame Hellblade: Senua’s Sacrifice duikt nog dieper in de psyche van het hoofdpersonage en ziet er in ieder geval al prachtig uit.

Natuurlijk kun je de gebruikelijke grote gamefranchises van alle bekende uitgevers verwachten – het moet wel heel gek lopen wil je niet de nieuwe Call of Duty, Assassin’s Creed of FIFA op Xbox Series X kunnen spelen – maar interessanter is om uit te kijken naar de exclusieve titels die op de console gaan verschijnen. De afgelopen jaren heeft Microsoft flink geïnvesteerd in het oprichten van nieuwe studio’s en het opkopen van getalenteerde ontwikkelaars, dus we verwachten op Xbox Series X een constante stroom aan interessante, exclusieve spellen. Zo behoren Obsidian Entertainment (The Outer Worlds), Mojang (Minecraft), Rare (Sea of Thieves, Banjo-Kazooie), Undead Labs (State of Decay), Ninja Theory (Bleeding Edge, Hellblade), Double Fine (Psychonauts), The Coalition (Gears of War), inXile Entertainment (Wasteland, Bard’s Tale) en Playground Games (Forza Horizon) allemaal tot Microsoft Game Studios. Je kunt er vergif op innemen dat deze studio’s druk in de weer zijn om spellen voor de nieuwe Xbox te ontwikkelen.

Backwards compatibility en Game Pass op Xbox Series X

Microsoft heeft duidelijk gemaakt dat alles dat op Xbox One speelbaar is, ook speelbaar moet worden op Xbox Series X. Dat betekent dus dat je straks alle Xbox One-games (waaronder de Ori-spellen, de Forza-games, Sea of Thieves, Sunset Overdrive, Halo 5: Guardians en Gears 5) op je gloednieuwe console kunt spelen, maar ook de diverse Xbox 360- en originele Xbox-games die je al op Xbox One kon spelen. Keuze genoeg dus!

Daarbij is Xbox Game Pass een groot succes, dus deze service keert zeker terug op Xbox One. Met een Game Pass-abonnement krijg je onbeperkt toegang tot meer dan honderd games, waaronder de meest recente spellen van Microsoft zelf. Op die manier heb je dus altijd wat te spelen.

De prijs van Xbox Series X

Over de prijs van Microsofts nieuwe console is nog niets bekend. Zodra we meer weten, lees je het hier. Microsoft zal echter een competitief prijskaartje aan de console willen hangen – rond dezelfde periode eind dit jaar komt immers ook de PlayStation 5 uit. We verwachten dat de prijs niet ver boven die van de lanceringsprijs van de huidige generatie consoles zal liggen – tussen de 399 en 599 euro lijkt logisch.

Tot zover alles wat we weten over Xbox Series X. Ben jij al klaar voor de nieuwe generatie? Eind dit jaar is het zover! Zodra er meer details bekend worden gemaakt, lees je ze natuurlijk op de website van Game Mania. Zorg er voor dat je op of rond lancering van Xbox Series X gegarandeerd een exemplaar kunt ophalen en reserveer hem hier!

Xbox Series X

Xbox Series X

Feestdagen 2020