Games die je relatie kunnen vernietigen

Spellen die je maar beter kunt vermijden rond Valentijnsdag

Misschien heb je een leuke date gepland met Valentijnsdag, of ben je al lang gelukkig met je huidige geliefde. Hoe dan ook wil je je passie voor games vast wel eens delen met hem of haar. Dan is het wel zo fijn wanneer het gezellig blijft. Onderstaande spellen kun je dan ook maar beter niet samen opstarten. Mocht je relatie deze games wél overleven, dan weet je in ieder geval zeker dat het goed zit…

Keep Talking and Nobody Explodes

Eén speler moet in Keep Talking and Nobody Explodes een bom onschadelijk zien te maken, met instructies die alleen de andere speler kan zien. Het is dus van groot belang dat er snel en duidelijk tussen de twee spelers wordt gecommuniceerd. Natuurlijk is communicatie een belangrijk element van elke relatie, maar zie maar eens foutloos instructies te geven wanneer een teller gestaag naar nul loopt! En wiens schuld is de ontploffing nu eigenlijk: de persoon die de instructies geeft, of de speler die ze uitvoert? Het spel is dan ook de ultieme test voor koppels, maar waarom zou je je relatie onderwerpen aan dit haast letterlijke mijnenveld? Dat kan alleen maar een ontploffende ruzie tot gevolg hebben!

Portal 2

De Portal-games zijn in je eentje al verwarrend genoeg. In feite is elk level een puzzelkamer waarin je door het gebruik van portalen de uitgang moet zien te bereiken. Portal 2 heeft een speciale coöperatieve modus met unieke levels die de moeilijkheidsgraad nog een stukje opschroeven. Je bent immers met z’n tweeën, en moet als gevolg daarvan regelmatig twee keer zoveel portalen openen om de oplossing te vinden. En dan heb je ook nog partners die het leuk vinden je voor de gek te houden. Spring je nietsvermoedend door zo’n portaal, belandt je zo in een plas zoutzuur… reken maar dat er dan de nodige (scheld)woorden vallen! Je zou dan bijna wensen dat je even snel een portaal kon aanmaken waarmee je zo uit de woonkamer kon verdwijnen.

Cuphead

Cuphead kan in zijn geheel met z’n tweeën gespeeld worden. Dat maakt deze combinatie tussen een tweedimensionale platformer en shoot ‘m up meteen iets gemakkelijker, omdat je samen vijanden kunt bestoken met een kogelregen én elkaar op het laatste moment weer tot leven kan wekken. Het probleem is dat het spel nog steeds ongelooflijk pittig is. In je eentje kun je echt alleen jezelf de schuld geven wanneer je doodgaat, maar met z’n tweeën is de verleiding om de ander te bekritiseren nadat je vijftig keer door dezelfde eindbaas bent verslagen wel erg groot. Je hebt met twee spelers ook twee keer zoveel kans dat iemand uit frustratie de controller door het scherm smijt.

De Sims

De Sims lijkt in eerste instantie wellicht een onschuldige levenssimulatie, maar iedereen die uren met één van de games heeft doorgebracht, weet dat dit maar schijn is. Deze spellen halen vaak het slechtste in spelers naar boven, want wie heeft niet ooit een oneindig doolhof voor zijn Sims gecreëerd, of ze opgesloten in een zwembad zonder trap? Als een allesbepalende en genadeloze goddelijke entiteit gebruik je De Sims-games vaak net zo goed als marteltuig voor virtuele zieltjes als dat je een normaal en onbezorgd leven voor je Sims opbouwt. Tja, leg dat maar eens uit aan je vriend of vriendin wanneer hij of zij over je schouder meekijkt…

Catherine

In Catherine (en de remaster Catherine: Full Body) volgen we Vincent Brooks, die er een ingewikkeld leven op nahoudt. Hij bedriegt zijn verloofde Katherine namelijk met een nieuwe dame, Catherine. Alsof de twee op elkaar lijkende namen nog niet verwarrend genoeg zijn, houdt Vincent er tijdens zijn slaap verschrikkelijke nachtmerries aan over. Misschien is het niet zo handig om deze singleplayergame te spelen wanneer je partner naast je op de bank zit. Hij of zij zou zich wel eens kunnen afvragen waar je al die oefening voor het virtuele vreemdgaan in hemelsnaam voor nodig hebt…

Overcooked

Het heeft een hele goede reden waarom je partner je gefrustreerd de keuken uitstuurt wanneer je hem of haar tijdens het bereiden van het avondeten probeert te helpen: het is gewoon niet handig om met z’n tweeën te koken! En laat je nou net geen keuze hebben in de Overcooked-games: daar moet je immers samen (of met z’n vieren, mocht je nog een stelletje kennen) een keuken runnen en zo snel mogelijk gerechten bereiden. Welke maniak heeft dit concept in vredesnaam bedacht? Samen koken, dat kan alleen maar een recept voor knallende ruzie zijn.

Who’s Your Daddy?

Praten jij en je partner ook al over kinderen? Misschien zijn jullie zelfs al babynamen aan het uitzoeken. Wat je ook doet, start in geen geval samen Who’s Your Daddy? op! In dit spel is één speler de vader, en moet diegene de baby in het spel veilig zien te houden. De andere speler kruipt in de huid van de baby zelf, en moet hij of zij proberen op de meest creatieve wijze het leven van de baby te beëindigen. Als je de vader bestuurt ga je bij je partner sowieso de geschiedenisboeken in als de slechtste ouder ooit, en als de persoon die de baby bestuurt toon je aan je partner hoe creatief je bent in het doden van kinderen. Beide opties vermijd je liever wanneer je samen kinderen overweegt, hoe donker jullie humor ook is.

Mario Kart

De Mario Kart-reeks is niet alleen de ultieme multiplayerreeks, het is ook de grote vernietiger van vriendschappen en relaties. Natuurlijk, wanneer iedereen vrolijk over Moo Moo Farm rijdt is alles nog koek en ei, maar uiteindelijk is er altijd wel één vriend of vriendin die je vlák voor de finish bekogelt met een groen, rood of blauw schildje, om vervolgens op het allerlaatste moment je in te halen en er met de winst vandoor te gaan. Frustraties kunnen tijdens Mario Kart zo hoog oplopen, dat het gezellige indrinkavondje of de leuke date die je nadien gepland had helemaal in duigen valt. Temptation Island? Nee hoor, Mario Kart is de ultieme relatietest! Alleen voor de koppeltjes die dus écht alles kunnen overleven!