Help! Mijn kind is een gamer

Zondagochtend vroeg opstaan om je kind naar een sportwedstrijd te brengen; een herkenbaar scenario voor veel ouders. Terwijl we wel zondagochtend aan de zijlijn van het voetbalveld staan, is het voor veel ouders een vreemd idee om samen achter de PlayStation of Nintendo te kruipen. Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat ouders moeite doen om de hobby's van hun kinderen te ondersteunen en begrijpen, maar rondom gaming lijken er nog steeds veel angsten en misvattingen te bestaan.

Volgens een onderzoek uit 2016 van Kenniscentrum Mediawijs spelen meer dan 79% van de kinderen tussen 12 en 18 jaar wekelijks (online) games. Hoog tijd dus om deze angsten bij ouders weg te nemen! Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat voor veruit de meerderheid van de ondervraagde kinderen er geen problematisch (game)gedrag geconstateerd was. Gamen is, net zoals elke andere hobby, een voornamelijk onschuldig en zelfs leerzaam tijdverdrijf. Eveneens zoals bij andere hobby's is correcte, ouderlijke begeleiding dé succesformule voor een gelukkig en gezond kind.

In dit artikel trachten we een beter inzicht te bieden in de hobby en ouders informatie, tips en tricks mee te geven zodat er met een gerust hart en op een verantwoorde manier gegamed kan worden!

Samen gamen, goed voor de band tussen ouder & kind én nog leuk ook!

1. Je staat er niet alleen voor!

De eerste stap; informeer jezelf! Als je als ouder niet helemaal op de hoogte bent van alle ontwikkelingen op het gebied van games, lijkt het wel alsof een oneindige stroom van nieuwe informatie op je af blijft komen. Gelukkig valt dit in de praktijk goed mee en sta je er lang niet alleen voor. Op het internet zijn al verschillende websites en groepen die je helpen met heldere informatie of bij het in contact brengen met andere ouders.

Game Mania wil hier een actieve rol in spelen en heeft daarom een Community groep opgezet waar ouders met gamende kinderen terecht kunnen voor advies, informatie over de nieuwste games, het stellen van vragen of gewoon een luisterend oor. Iedere ouder met gamende kinderen is welkom, ongeacht je kennis op het gebied van gaming! Zoek je nog cadeautips voor je gamende kind voor tijdens de feestdagen? Vraag om hulp bij mede-ouders!

Zit je als ouder met vragen over het gamegedrag van jouw kind? Zoek je nog naar cadeautips voor de feestmaanden? Word dan nu lid! 

2. Game samen met je kind

Vraag of je kind een game heeft die je samen kan spelen en pak zelf eens de controller vast in plaats van je kind alleen te laten gamen. Hierdoor krijg je een concreter beeld van wat gamen inhoudt, wat er allemaal bij komt kijken én geef je jouw kind het gevoel dat je hem of haar steunt in zijn of haar hobby. Inspiratie nodig of wil je zelf een suggestie doen voor een speelsessie? Op onze website kun je de filteroptie voor "Lokale Multiplayer Coöp" aanzetten. Je krijgt vervolgens alleen maar games te zien die je met minstens twee spelers op de bank kunt spelen!

3. Verdiep je in de hobby en praat met je kind

Een groot deel van de vooroordelen en misvattingen ten opzicht van gaming komen gewoonweg voort uit onwetendheid. Als je de nieuwsitems mag geloven, lijkt het soms alsof er alleen maar gewelddadige games bestaan. Niets is minder waar, gelukkig, het aanbod in games is tegenwoordig enorm gevarieerd! Wist je bijvoorbeeld dat er een heel sub-genre bestaat waar de ervaring van de speler centraal staat en waar je op je eigen tempo de gamewereld om je heen kan ontdekken? Dit genre, ook wel 'Walking Simulator' genoemd, is heel toegankelijk door de gemakkelijke besturing en het gebrek aan 'Game Overs'

Anderzijds zijn er ook veel games die er op het eerste zicht misschien onschuldiger uitzien dan ze werkelijk zijn. Grand Theft Auto V, een enorm populaire game kan in veel gevallen overkomen als een racegame, maar is in feite een spel waar veel volwassen thema's zoals geweld en grof taalgebruik in voorkomen. Om te weten of een game geschikt is voor jouw kind kan je altijd de de PEGI-leeftijdsclassificatielogo's die op de hoesjes van de spellen staan raadplegen. Ook sites zoals www.watspeeltmijnkind.nl en onze Facebook Community groep kunnen hier uitkomst bieden. Natuurlijk kan je ook in elke Game Mania winkel terecht voor deskundig advies van het personeel achter de balie!

PEGI

Via de PEGI logo's kan je makkelijk zien of een game geschikt is voor je kind.

Welke games speelt jouw kind graag? Probeer samen met hem of haar te bespreken welke spellen hij of zij graag speelt om zo een beter idee te krijgen van zijn of haar voorkeuren. Laat zien dat je interesse hebt en probeer uit te leggen welke games voor jou ok zijn om te spelen en bij welke je liever hebt dat er samen met papa of mama gespeeld wordt.

4. Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen

Tenslotte bestaan er voor elke moderne consoles hulpmiddelen om bepaalde functies van de consoles te beperken, waaronder ook het gebruik van bijvoorbeeld games van boven de toegestane leeftijdgrens. Kies hieronder uit de verschillende opties de console die jij thuis hebt staan. 

Lees ook: