Resident Evil 2 is een remake zoals het hoort

We speelden de game alvast!

Zo’n 21 jaar na de release van het origineel wordt Resident Evil 2 opnieuw uitgegeven voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Wederom ga je op pad met beginnende politieagent Leon S Kennedy en studente Claire Redfield in een poging om Raccoon City te verlaten. Niet vanwege smog of iets dergelijks, maar door een speciaal soort vervuiling: een stad vervuilt door zombies. Bereid je maar voor op de schrik van je leven in de nieuwe versie van deze horrorklassieker!

Verfrissende blik

Dat Resident Evil 2 een echte remake is, wordt op vele manieren duidelijk gemaakt. Het is meer dan een nieuw likje verf op een oude muur. Je zou kunnen zeggen dat er een volledig nieuw huis is gebouwd rondom het vervallen muurtje, want de nieuwe versie van Resident Evil 2 laat je het verhaal op een compleet nieuwe manier beleven. Dat komt door de verschillende manieren waarop de survival-horror game is aangepast voor een modern publiek.

Het begint allemaal bij de camera, want die kon je in het originele deel niet besturen. Je zat vast aan camerapunten die geplaatst waren om ervoor te zorgen dat je net niet om het hoekje van een gang kon kijken. Deze slim geplaatste camera’s waren perfect om je de stuipen op het lijf te jagen. Wanneer je namelijk om een hoekje loopt in de 1998 versie van de game, schrik je je een ongeluk doordat er bijvoorbeeld een monster op je te wachten staat die je eerst niet kon zien.

Resident Evil 2 remake preview

Dat is in de remake wel anders, want de camera hangt nu achter de schouder van Claire of Leon. Hierdoor is het een stuk moeilijker om bang te worden van wat er om het hoekje zit, want vaak kun je de camera net genoeg bewegen om te zien wat er op je te wachten staat. De angst komt nu van de gruwelijke beelden die veel dichter op je gezicht zitten. Een monster om het hoekje zie je nu niet meer van een afstandje, maar direct voor je gezicht. Hierdoor zie je elk detail van de gruwelijke verschijningen waardoor je de longen uit je lijf gaat schreeuwen en het zweet al snel op je voorhoofd staat.

Elke kogel telt

De gameplay zal ervoor zorgen dat je handen net als je voorhoofd gaan zweten. Het aangepaste cameraperspectief zorgt namelijk voor gameplay die lijkt op wat Resident Evil VII: Biohazard voorschotelde. De game bevat nu ook third-person shooter elementen. Elke keer dat je een zombie permanent om het leven wil brengen, kost het je flink wat kogels en om die goed te plaatsen heb je stalen zenuwen nodig. Schieten met precisie is namelijk geen koud kunstje, want je moet er de tijd voor nemen.

Alleen wanneer je stil staat en op afstand bent kun je met precisie mikken, want het kleine puntje dat je in games als Call of Duty of Tomb Raider wel meteen ziet om je te assisteren met richten, moet je hier juist verdienen. Het kost een paar seconden voordat deze tevoorschijn komt, wanneer je richt zie je langzaam maar zeker hoe het mikpunt steeds kleiner en preciezer wordt. Wanneer het puntje vervolgens daar is, kun je een kogelregen loslaten op de monsters uit de duisternis.

Rennend voor je leven zombies afmaken gaat dan ook een lastige opgave worden, want de kans dat kogels op die manier in aanraking komen met zombiebreinen is vrij klein. Hierdoor is de gameplay lekker uitdagend en overleven is ook nog eens een kunst doordat je maar weinig kogels hebt. Munitie ligt wel her en der verspreid door de wereld, maar je hebt nooit genoeg kogels om een zombieleger uit te schakelen. Het is dus van groot belang dat je kiest wanneer je zombies simpelweg moet ontlopen of dat je ze nogmaals om het leven moet brengen.

Resident Evil 2 remake preview

Huiveringwekkende monsters

Het sparen van je kogels doe je natuurlijk niet zonder reden, want naast de gewone zombies zijn er nog genoeg andere monsters die je maar al te graag op peuzelen. Zo zijn de Lickers en Tyrant gewoon van de partij en die zien er angstaanjagender uit dan ooit tevoren.

Het komt door de verbeterde graphics, want de Resident Evil 2 Remake wordt uitgebracht met visueel pracht en praal. Zo wordt er voor de PlayStation 4 Pro- en Xbox One X-gebruikers de mogelijkheid gegeven om de game in 4K te spelen of met 60 frames per seconde waardoor het spelen er bijzonder gelikt uitziet (en dan hebben we het niet alleen over de Lickers).

Resident Evil 2 remake preview

Sherlock Holmes kan er wat van leren

Het is in ieder geval zeker dat je genoeg tijd hebt om hier van te genieten, want Raccoon City zit vol met puzzels die opgelost moeten worden als je ervoor wil zorgen Leon en Claire veilig de stad kunnen verlaten. Het is een belangrijk aspect in Resident Evil en als je denkt dat je het nieuwe deel in een paar uur uit hebt omdat je het de versie uit 1998 hebt gespeeld, zit je er naast.

Deze versie van Resident Evil 2 bevat volledig nieuwe puzzels, waardoor de game voor zowel nieuwelingen als doorgewinterde veteranen een compleet nieuwe ervaring is. Denk aan het vinden van een sleutel of het in elkaar zetten van een apparaat. De manier waarop je dit doet ontdek je door je innerlijke Sherlock Holmes naar boven te laten komen of door goed de aanwijzingen te lezen die je kunt vinden.

Resident Evil 2 jaagt je de stuipen op het lijf

De nieuwe incarnatie van Resident Evil 2 is meer dan een simpele laag nieuwe verf. De graphics mogen er dan wel een stuk beter uitzien, maar er zijn veel meer aanpassingen gemaakt. Met nieuwe puzzels, een vernieuwde camera en gameplay die voor zweethanden gaat zorgen zijn alle ingrediënten aanwezig voor een nieuwe horrorklassieker.

Resident Evil 2 Remake komt op 25 januari 2018 uit op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

preorder

Pre-order nu!


Pre-order nu en ontvang gratis een upgrade naar de exclusieve Lenticular Edition met holografische cover, alleen bij Game Mania! Daarnaast krijgt iedere pre-order toegang tot het Samurai Edge pistool van Jill Valentine en Chris Redfield uit de eerste Resident Evil, om te gebruiken in Resident Evil 2!
PlayStation 4 GRATIS Lenticular Edition! Xbox One