Alles wat je moet weten over Pokémon Sword en Shield

Veel nieuwe features en verschillen tussen de twee versies

Vanaf 15 november zijn er twee gloednieuwe Pokémon-avonturen verkrijgbaar voor de Nintendo Switch: Pokémon Sword en Pokémon Shield. Het gaat om twee versies van dezelfde game, zoals je gewend bent natuurlijk met enkele cruciale verschillen. Sowieso wordt de immens populaire Pokémon-serie flink vernieuwd met Pokémon Sword en Shield. Wat staat je allemaal te wachten?

De nieuwe regio: Galar

Zoals gebruikelijk in een nieuwe generatie Pokémon-games wordt er in Sword en Shield een nieuwe regio geïntroduceerd. Dat is ditmaal Galar. Ontwikkelaar Game Freak heeft zich tijdens de ontwikkeling behoorlijk laten inspireren door Groot-Brittannië, met soortgelijke groene heuvels, bosrijke gebieden en prachtige dorpjes. Er zijn zelfs besneeuwde gebergten en een grote stad vol met hoge gebouwen en een steampunk-achtig uiterlijk in de spellen te vinden. Het lijkt niet alleen op het eiland waar onze westerburen op wonen; de map van Galar heeft zelfs een beetje de vorm van het Verenigd Koninkrijk!

Wild Area

Waar de Pokémon-games van vroeger een vast camerastandpunt hadden, daar staat de camera in Pokémon Sword en Shield een groot gedeelte van de tijd achter de speler en kun je de camera dan ook vrij rondbewegen. Dat is vooral handig in de zogenaamde ‘Wild Area’, het gigantische, open gebied dat de verschillende locaties met elkaar verbindt.

In de Wild Area ben je eindelijk vrij om te gaan en staan waar je maar wil, en je kunt er ook allerlei soorten pokémon tegenkomen. Het is onder andere afhankelijk van de tijd van de dag en de weersomstandigheden wat voor soort zakmonsters je onderweg tegen het lijf loopt. Door de Wild Area en de bijbehorende vrije camera voelen Pokémon Sword en Shield meer dan ooit als een groot, open avontuur aan waar je zelf bepaalt wat je beleeft.

Pokémon Camp

In de bovengenoemde Wild Area kun je een zogenaamd ‘Pokémon Camp’ opzetten. Wanneer je een tent tegenkomt, betreft het een andere speler die even aan het ontspannen is en kun je er bij gaan zitten of hem of haar uitnodigen in je eigen kamp. Hier kun je interactie hebben met de andere spelers en ook spelen met je pokémon. Zo kun je samen met een andere speler aan het koken slaan en curry klaarmaken. Er zijn meer dan honderd currygerechten om te bereiden met allerlei verschillende ingrediënten.

 

Nieuwe Pokémon

Zoals in elke nieuwe Pokémon-game, kun je aan het begin van Sword en Shield kiezen uit drie nieuwe starters. Zo is er Scorbunny, de starter met een Fire-element die wel wat weg heeft van een konijn en er lustig op los ent. Grookey is een Grass-type en lijkt een beetje op een aapje en met de stok op zijn hoofd kan hij flink uithalen. Tot slot is er Sobble, een Water-type die zich door zijn blauwe kleur gemakkelijk in het water kan verbergen.

Overigens zijn deze drie starters natuurlijk niet de enige nieuwe pokémon in Sword en Shield: er staat een hele nieuwe generatie aan zakmonsters klaar om te vangen en te trainen! Ook keren er vele pokémon uit eerdere games terug en zijn er zelfs nieuwe versies en evoluties van deze pokémon te vinden. Zo zijn er Wooloo, een schaapachtige pokémon die met zijn wol items voor je kan maken, Corviknight, waarmee je snel naar elk dorpje die je eerder heb bezocht kunt reizen en Rolycoly, die met zijn felrode oog donkere gebieden voor je kan verlichten.

Alle nieuwe Pokémon van Sword & Shield:

Grookey
Grookey

Scorbunny

Scorbunny

Sobble

Sobble

Wooloo
Wooloo

Gossifleur
Gossifleur

Eldegoss
Eldegoss

Drednaw
Drednaw

Corviknight
Corviknight

Yamper

Yamper

Alcremie
Alcremie

Galarian Weezing
Galarian Weezing

Galarian Ponyta
Galarian Ponyta

Rolycoly
Rolycoly

Duraludon
Duraludon

Galarian Zigzagoon
Galarian Zigzagoon

Galarian Linoone
Galarian Linoone

Obstagoon
Obstagoon

Morpeko
Morpeko

Cramorant
Cramorant

Polteageist
Polteageist

Sirfetch'd
Sirfetch'd

Zacian
Zacian

Zamazenta
Zamazenta

Dynamax-versies van Pokémon

Een andere unieke feature van Pokémon Sword en Shield is de Dynamax-versie van pokémon. Elk monstertje kun je door middel van de Dynamax Band tijdens een gevecht uit laten groeien tot gigantische versies, elk met unieke moves. Na drie aanvallen keert je pokémon weer terug naar zijn originele formaat, dus timing is erg belangrijk.

Hier komt ook de multiplayer om de hoek kijken. In de Wild Area zijn namelijk diverse zogenaamde ‘Max Raid Battles’ te vinden. Met drie andere spelers neem je het in deze gevechten op tegen de Dynamax-versie van een pokémon. Dit kan zowel online (via een Nintendo Switch Online-abonnement) als via de lokale multiplayer.

Sommige pokémon kunnen nóg groter groeien, naar een Gigantamax-niveau. In dat geval krijgt de pokémon in kwestie toegang tot de G-Max move. Wat dat precies inhoudt, moet je zelf maar ontdekken!

 

Aan de slag met Poké Jobs

Pokémon Sword en Shield bevatten zogenaamde ‘Poké Jobs’. Dit zijn klusjes die je je pokémon kunt laten klaren die ze vervolgens sterker maken. Deze Poké Jobs vind je in Pokémon Centers. Selecteer er eentje, en je pokémon gaat meteen op avontuur. Zo kunnen ze helpen op een boerderij of moeten ze een maaltijd bereiden. Door meerdere pokémon aan het werk te zetten ontvang je mogelijk zelfs een schaars verkrijgbaar item. Maar de hoofdfunctie is toch wel om meer ervaringspunten voor je pokémon binnen te harken. Overigens wordt de EXP automatisch gelijk verdeeld over alle pokémon in je party. In voorgaande games had je hier nog een speciaal item voor nodig. Wel zo makkelijk!

De verschillen tussen Pokémon Sword en Pokémon Shield

Zoals gebruikelijk heeft elke versie van de nieuwe Pokémon-game een exclusieve Legendary pokémon. In Pokémon Sword is dat Zacian en in Pokémon Shield is dat Zamazenta. Deze prachtige beesten zijn logischerwijs gebaseerd op een zwaard en een schild. Buiten de Legendaries zitten er in elke versie echter ook andere exclusieve pokémon die je kunt vangen. Tot nu toe weten we dit van de volgende pokémon:

Pokémon exclusief in Sword:

Jangmo-o
Jangmo-o

Hakamo-o
Hakamo-o

Deino
Deino

Hyrdreigon
Hyrdreigon

Zweilous

Zweilous

Kommo-o
Kommo-o

Farfetch'd
Farfetch'd

Sirfetch'd
Sirfetch'd

Zacian
Zacian

Pokémon exclusief in Shield:

Goodra
Goodra

Pupitar
Pupitar

Goomy
Goomy

Sliggoo
Sliggoo

Pupitar
Larvitar

Tyranitar
Tyranitar

Galarian Ponyta
Galarian Ponyta

Zamazenta
Zamazenta

Nieuw is dat Sword en Shield ook exclusieve Gym Leaders bevatten. Galar bevat Gym Leaders die exclusief in één van de twee games te vinden zijn. In totaal zijn er weer acht Gyms om te verslaan. Verder is het verhaal en het bijbehorende avontuur wel gelijk in beide versies van de game.

Ben jij klaar om het epische avontuur aan te gaan in Pokémon Sword en Shield? En weet je al welke versie je gaat halen? Pokémon Sword en Shield zijn vanaf 15 november exclusief voor Nintendo Switch verkrijgbaar.

preorder

Pre-order nu!


Pre-order Pokémon Sword of Pokémon Shield (of beide!) nu bij Game Mania! Bekijk hier onze spectaculaire inruilactie, waarbij je Pokémon Sword of Pokémon Shield voor maar €19,98 kan meenemen bij inlevering van 1 deelnemende game, of vraag in de winkel naar meer informatie!

 

Pokémon Sword
Pokémon Shield