Persona 5 Strikers is het vervolg waar we niet over durfden dromen

We zijn ons hart verloren!

We mochten alvast aan de slag gaan met Persona 5 Strikers en wat blijkt: Het is een heel andere game dan we ons hadden voorgesteld! Vergis je niet: dat is helemaal geen slecht nieuws.

Wie reikhalzend uitkijkt naar een vervolg op Persona 5 hoeft helemaal niet lang te wachten. Persona 5 Strikers heeft namelijk al in de eerste uren bewezen dat het veel meer is dan een actievolle spin-off van de geliefde RPG, en zelfs akelig dicht bij een echt vervolg komt.

Persona 5 Strikers wordt ontwikkeld door de talentvolle ontwikkelaars achter de Dynasty Warriors-serie en is een versmelting van de gameplay van Persona 5 en die van Dynasty Warriors. Als je die serie niet kent, denk dan aan grootschalige historische gevechten met honderden vijanden tegelijkertijd op je scherm, die je met stijlvolle moves van de kaart veegt.

Persona 5 is niet de eerste gamereeks die zo'n samenwerking aangaat: onder andere The Legend of Zelda (Hyrule Warriors-serie), Dragon Quest (Dragon Quest Heroes-serie) en Fire Emblem (Fire Emblem Warriors) gingen Persona 5 al voor. Als je een van die games hebt gespeeld, dan weet je dat het voornamelijk actiegames zijn, maar dan met een Zelda-, Dragon Quest- of Fire Emblem-sausje eroverheen. Persona 5 Strikers lijkt die trend echter te doorbreken.

Bijna alles wat Persona 5, Persona 5 maakt, zit in Persona 5 Strikers. Denk aan het vrij verkennen van allerlei districten van Tokio, het hangen met je vrienden, stijlvol geanimeerde tussenfilmpjes, een uitgebreid verhaal met veel dialogen en natuurlijk de strakke zwart-wit-rode menu's die zo typerend zijn voor Persona 5. Wederom trekken de Phantom Thieves of Hearts erop uit om de harten van vals geworden personen te infiltreren en hun innerlijke monsters te verslaan. Dit keer zijn spelen de gevechten zich echter in real time af in plaats van om beurten.

Die vertaling van turn-based gevechten naar snelle real-time gevechten binnen de Persona 5-context is subliem gedaan. Je kunt vrij rondrennen door de vechtarena's als Joker of een van de andere Phantom Thieves, en je hebt twee aanvalsknoppen tot je beschikking. Speel je als de kat Morgana, dan verander je met een van de knoppen in de "cat bus" en kan je zo vijanden platwalsen. Ryuji kan daarentegen zijn aanvallen opladen, en zo heeft ieder personage zijn eigen vechtstijl.

Uiteraard zijn de Persona's ook aanwezig: je kunt op ieder moment de actie even stilleggen en door je beschikbare Persona's 'scrollen', om vervolgens een groep vijanden te belagen met een spreuk. En Persona zou Persona niet zijn als je geen vuurwapen tot je beschikking had. Je kan dus ook de patroonhouders van je favoriete personages legen.

Buiten de gevechten om ben je weer welkom in de bekende Velvet Room, waar je gerekruteerde Persona's kan fuseren en sterker maken. Maaltijden en medicijnen om je helden op te lappen zijn zoals vanouds beschikbaar in diverse winkels en in drankmachines die je in Tokio tegenkomt. En de Phantom Thieves eten weer heel wat curry bij Café LeBlanc. Wat dat betreft is Persona 5 Strikers bijna niet te onderscheiden van het originele spel!

Natuurlijk zijn er wel veel verschillen. Omdat Strikers zich afspeelt tijdens de zomervakantie, hoeven de Phantom Thieves niet naar school en valt de simulatie van een studentenleven helemaal weg. Je hoeft je ook niet druk te maken om je time management skills, want de tijd gaat pas verder als het verhaal erom vraagt. En hoewel je wel 'Bond'-punten kunt verdienen en daarmee nieuwe skills vrijspeelt, blijven de social links ook uit. Althans, voor zover we konden zien.

Persona 5 Strikers lijkt weer een behoorlijke (smakelijke) boterham te worden, met vele hoofdstukken waarin iedere keer een nieuwe vijand centraal staat. Net als in Persona 5 moet je zowel in de echte wereld als in de metaverse onderzoek doen om je doelwit beter te leren kennen en hindernissen te overkomen. We mochten het eerste hoofdstuk uitspelen en waren daar al flink wat uren mee zoet. En ja, dat smaakte naar meer!

Gelukkig is 23 februari niet heel ver weg, want dan komt Persona 5 Strikers uit voor PlayStation 4 (speelbaar op PS5) en Nintendo Switch!

Benieuwd naar meer impressies van Persona 5 Strikers? Philip en Alicia bespreken de game in bovenstaande video. En mocht jouw hart nu al veroverd zijn, dan kan je de game alvast reserveren en daarmee een hele coole Joker Pin scoren - exclusief bij Game Mania en zolang de voorraad strekt. Wacht dus niet te lang! Daarnaast ontvang je de Limited Edition van de game, met daarin toegang tot de soundtrack, behind-the-scenes en een digitaal artbook. En uiteraard krijg je als Game Mania XP-lid ook nog 500 extra Game Mania XP Coins.

Pre-order nu:

Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers

PlayStation 4

Wordt verwacht: 23 februari

Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers

Nintendo Switch

Wordt verwacht: 23 februari