Koop de juiste games voor je kind dankzij PEGI

In één oogopslag zien welke games geschikt zijn voor je kind

Games spelen is voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Als ouder zijnde heb je echter niet altijd goed zicht op welke spellen geschikt zijn voor je kind. Gelukkig staan er handige icoontjes op de hoezen van spellen. Deze vallen onder Pan European Game Information, kortweg PEGI: een Europees leeftijdsclassificatiesysteem waarmee in één oogopslag duidelijk is of een game voor een persoon van een bepaalde leeftijd geschikt is. Maar hoe werkt dat nou precies?

Hoewel games in veel gevallen het creatieve brein van een kind stimuleren, is het waarschijnlijk niet de bedoeling dat hij of zij gewelddadige of enge beelden voorgeschoteld krijgt die niet bij zijn of haar leeftijd passen. Gelukkig staat op alle gamehoesjes een minimum leeftijd afgebeeld. De winkels moeten zich hier aan houden bij het verkopen van games – ook Game Mania. Als je boven de zestien bent, betekent dit dat je alle games kunt kopen.

Misschien koop je zelf wel eens een game voor je kind. Dan is het een goed idee om deze minimum leeftijd in de gaten te houden om er voor te zorgen dat je kind geen ongewenste beelden voorgeschoteld krijgt. Je hebt zelf waarschijnlijk een goed beeld van wat je kind aankan en wat niet, maar de PEGI-classificatie kan als hulpmiddel dienen bij het bepalen van welke game je voor je kind koopt.

De leeftijdscategorieën van PEGI

Er zijn vijf leeftijdscategorieën. Nagenoeg alle games vallen onder één van deze categorieën.

PEGI 3 PEGI 3
Een game met het PEGI 3-logo is geschikt voor alle leeftijden. De game bevat geen beelden of geluiden die jonge kinderen bang kunnen maken en ook grof taalgebruik is niet aanwezig. Een lichte mate van geweld, bijvoorbeeld in een komische setting, kan aanwezig zijn.

PEGI 7

PEGI 7

Deze game kan beelden of geluiden bevatten die mogelijk eng kunnen zijn voor jonge kinderen. Er kan een milde vorm van geweld voorkomen in het spel (zonder al te veel details, of op een onrealistische manier). De aanbevolen minimum leeftijd is 7.

PEGI 12

PEGI 12

Games die hier onder vallen tonen iets meer geweld, vaak in een fantasievolle setting, of op een onrealistische manier bij menselijke personages. Er kan gehint worden naar seksuele situaties, of personages in de game kunnen een licht erotische houding aannemen. Grof taalgebruik kan in milde vorm voorkomen. Ook kunnen er kansspelen zoals kaartspellen aanwezig zijn. De aanbevolen minimum leeftijd is 12.

PEGI 16

In games met een PEGI 16-logo wordt geweld afgebeeld. Ook kunnen er seksuele activiteiten in voorkomen. Dit soort situaties kunnen uitgebeeld worden met beelden die op de realiteit lijken. Er kan (extreem) grof taalgebruik voorkomen. Ook gokken, het gebruik van tabak, alcohol of illegale drugs kunnen in het spel zitten. De aanbevolen minimum leeftijd is 16.

PEGI 18

In Nederland mogen mensen van 16 jaar of ouder alle games kopen, ook de spellen met een PEGI 18-logo. Dit logo geeft aan dat er extreem, soms zelfs misselijkmakend geweld in het spel kan zitten, alsmede moord zonder motief of geweld richting personages die zichzelf niet kunnen verdedigen. Het spel kan drugsgebruik idealiseren. Ook kunnen er uitvoerige seksuele activiteiten uitgebeeld worden.

De inhoudssymbolen van PEGI

Als extra steun in de rug kunnen er op de achterkant van gamehoezen diverse inhoudssymbolen staan die beschrijven wat voor inhoud de game precies heeft. Er zijn acht symbolen. Let op: deze zijn afhankelijk van de leeftijdsclassificatie op de voorkant van de hoes. Een spel met een PEGI 7-logo bevat dus een andere vorm van geweld dan een spel met een PEGI 16-logo.

Geweld

In het spel wordt geweld uitgebeeld. In PEGI 7-games is dit op een onrealistische of niet gedetailleerde manier. Games met PEGI 12 kunnen geweld in een fantasiesetting of onrealistisch geweld tegen menselijke personages bevatten. PEGI 16 en -18-games hebben realistisch ogend geweld.

Grof taalgebruik

Een game bevat grof taalgebruik. In PEGI 12-games kunnen dit nare woorden zijn, vanaf PEGI 18 kan het om vloeken of seksueel taalgebruik gaan.

Angst

De game bevat angstwekkende beelden. In een PEGI 7-spel zijn dat beelden of geluiden zijn die jonge kinderen bang kunnen maken, in een PEGI 12-spel gaat het om horrorachtige beelden of geluiden. Let op: dit staat niet gelijk aan geweld, behalve in combinatie met het Geweld-symbool.

Gokken

Het spel bevat elementen die gokken leren of aanmoedigen. Denk aan kansspelen die we bijvoorbeeld kennen uit casino’s of gokhallen. Dit symbool kan voorkomen bij games met een PEGI 12-, PEGI 16- en PEGI 18-classificatie.

Seks

In een PEGI 12-game kan dit symbool betekenen dat er seksuele toespelingen worden gemaakt, terwijl het in combinatie met een PEGI 16-rating betekent dat er erotische naaktheid of seksuele activiteiten in de game voorkomen. Bij het uitbeelden van naaktheid zonder seksuele bijbedoelingen is er geen specifieke leeftijdsclassificatie nodig. In dat geval wordt dit symbool ook niet afgebeeld.

Drugs

In de game wordt het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak uitgebeeld of gerefereerd. Games met dit symbool hebben altijd een PEGI 16- of PEGI 18-classificatie.

Discriminatie

De game beeldt (mogelijk hatelijke) etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes uit. Deze content kan alleen voorkomen bij een game met een PEGI 18-classificatie.

Online

Dit spel kan via internet met of tegen andere spelers gespeeld worden. Hoewel dat in principe niet schadelijk is, kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld grof taalgebruik plaatsvindt tussen spelers. Het wordt aangeraden dat kinderen niet onbeheerd gamen op het internet.

In-game aankopen

Er zitten in-game aankopen in dit spel. Dat betekent dat de speler met echt geld – bijvoorbeeld via een creditcard of PayPal – aankopen kan doen voor specifieke items in de game, zoals diamanten, een ‘Battle Pass’ om een seizoen lang te kunnen spelen of upgrades. In dit geval is het handig om je kind goed te informeren over wat echt geld kost en wat niet, om zo onverwachte kosten te voorkomen.

Welke games voorziet PEGI van een classificatie?

PEGI probeert zoveel mogelijk games van bovenstaande leeftijds- en inhoudssymbolen te zien. Hieronder vallen alle games op disk voor Xbox-consoles, alle games op disk en digitaal op PlayStation-consoles, alle digitale en fysieke games voor Nintendo-platformen en de meeste PC-games. PEGI voorziet de spellen van een classificatie in meer dan 35 Europese landen, waaronder Nederland en België. Staat er geen classificatie op het hoesje van een game? Vraag dan om meer informatie bij je plaatselijke Game Mania-vestiging.

Wat toont PEGI niet?

Er bestaan soms misverstanden over de classificaties van PEGI. Zo zeggen de symbolen niets over de moeilijkheidsgraad van een spel. Ook de lengte van een game wordt niet uitgebeeld met de symbolen. Het kan dus voorkomen dat een spel met bijvoorbeeld een PEGI 3-classificatie te moeilijk is voor een kind.

Hoe helpt Game Mania?

Als winkelketen gespecialiseerd in games helpen we je graag een handje bij het kiezen van de juiste games voor je kind. Je kunt vanaf nu filteren op PEGI-leeftijd op onze website, om zo snel de games te vinden die geschikt zijn voor een specifieke leeftijd. Natuurlijk staat het altijd vrij om in een van onze vestigingen advies te vragen over de geschiktheid van een game. Wij helpen je zo goed mogelijk. Je kunt ook altijd vragen of je een game zelf in de winkel mag uittesten.

Ook handig is deze lijst met PlayStation 4-games die uitermate geschikt zijn voor kinderen. Daarnaast hebben we op Facebook een community speciaal bedoeld voor ouders van gamende kinderen. Hier kun je met andere ouders praten en advies winnen.

Lees ook: