Kingdom Hearts: Het verhaal tot nu toe

Deel 3: De aanloop naar Kingdom Hearts 3

In Kingdom Hearts III staat een flinke dosis nostalgie op je te wachten in de vorm van verschillende werelden gevuld met je favoriete Disney-personages. Het is alleen wel het derde genummerde deel in de reeks en vervolgt daarmee het verhaal van de eerdere games. In totaal gingen er al negen games aan vooraf die allemaal onderdeel zijn van het verhaal dat in deel drie wordt afgesloten.

Als je geen tijd hebt om alle games nog te spelen voor 29 januari, de releasedatum van Kingdom Hearts III, helpen wij je uit de brand. In het eerste deel van onze terugblik maakte je kennis met de geschiedenis van Kingdom Hearts en in het tweede deel kwam je erachter dat het verhaal gecompliceerder werd door verloren herinneringen en gespleten persoonlijkheden. In het derde en laatste deel van het verhaal van Kingdom Hearts tot nu toe vertellen we je hoe het verhaal verder gaat en waar Kingdom Hearts III de draad oppakt.

Sora ontwaakt

Zoals Namine al zei, weet Sora (die na een jaar slapen in de puberteit zit) niets van wat er in Castle Oblivion is gebeurd of wie hij heeft ontmoet (waaronder Roxas en Organisation XIII). Herenigd met Donald en Goofy gaat Sora op pad om Riku te vinden, maar dat gaat helaas niet zo gemakkelijk door de toenemende dreiging van Organisation XIII. De organisatie die nog steeds wordt geleid door de Nobody van Terra-Nort genaamd Xemnas, is namelijk een steeds groter gevaar geworden en probeert nu Kingdom Hearts te verkrijgen.

Nadat Sora, Donald en Goofy wederom een scala aan (Disney-)werelden bezoeken om de duisternis eruit te verdrijven, belanden ze in een wereld genaamd The World That Never Was. Dit is niet alleen de wereld waarin Castle Oblivion zich bevindt, maar ook het strijdtoneel voor de grootschalige confrontatie met Organisation XIII. Onze drie helden staan er gelukkig niet alleen voor, want Sora wordt voor de strijd herenigd met Kairi en Riku.

Sora, Riku en Kairi zijn weer herenigd Een brief van Mickey spoelt aan op Destiny Island

De mysterieuze DiZ waarmee Riku samenwerkt is ook van de partij (net als Koning Mickey) en DiZ besluit zijn vermomming af te zetten. DiZ is niemand minder dan de legendarische wetenschapper Ansem the Wise, de oud-leraar van Terra-Nort. Gezamenlijk confronteren ze Xemnas, die onthult dat de organisatie een kunstmatige Kingdom Hearts heeft gecreëerd. Op deze manier willen de leden van Organisation XIII een hart krijgen en weer menselijk worden, maar Xemnas heeft andere plannen. Hij wil Kingdom Hearts gebruiken om het universum over te nemen en om te toveren naar hoe hij het voor zich ziet. De helden weten de kunstmatige Kingdom Hearts, voordat deze compleet is, te vernietigen en Xemnas te verslaan. Daarna keren Sora, Riku en Kairi terug naar Destiny Island. Alles lijkt weer zoals het moet zijn en Terra-Norts Heartless en Nobody zijn verslagen. Maar helaas is dit niet genoeg.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts II)

Geen happy ending

Doordat de twee helften van Terra-Nort verslagen zijn, wordt de oorspronkelijke versie van Xehanort weer tot leven gewekt en heeft het kwaadaardige genie zijn oude lichaam terug. Zodra de helden dit ontdekken besluit Koning Mickey samen met Keyblade Master Yen Sid dat Sora en Riku examen moeten doen om ook Keyblade Masters te worden. Hoewel ze voorheen wel gebruik konden maken van een Keyblade hebben ze nooit daadwerkelijk geleerd wat het is om Keyblade Master te worden en daar moet verandering in komen.

Het examen dat Sora en Riku moeten afleggen, wordt gehouden door het redden van slapende werelden. Dit zijn werelden die zijn aangetast door de duisternis, maar nooit zijn gered door het licht. Om de slapende werelden te redden moeten Sora en Riku ook een uiltje knappen, maar net als de examens van Terra en Aqua probeert Xehanort roet in het eten te gooien en ervoor te zorgen dat het tweetal niet slaagt.


Sora en Riku worden het Mark of Mastery-examen opgelegd

(Uitgelegd in Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance)

Plannen smeden

Xehanort legt uit dat hij altijd een back-up plan heeft voor het geval dat zijn eerdere plannen niet zouden slagen. Zo ook de creatie van Xemnas en Organisation XIII. De dertien leden van de organisatie kan hij nu gebruiken om dertien versies van zichzelf te maken. De dertien kopieën van Xehanort dienen als de dertien dragers van duisternis die nodig zijn om een nieuwe χ-blade te maken. Xehanort legt uit dat een nieuwe χ-blade gemaakt kan worden door dertien dragers van duisternis en zeven dragers van licht te verzamelen.

Gedurende het examen van Sora manipuleert Xehanort onze held om het kleinste beetje duisternis dat in hem zit te gebruiken, zodat Sora kan dienen als de dertiende drager van duisternis. Dit is nodig omdat Sora’s Nobody Roxas is samengesmolten met Sora en er daardoor maar twaalf dragers zijn. Xehanorts plan wordt gedwarsboomd door een Keyblade gebruiker genaamd Lea. Lea’s Nobody Axel beloofde namelijk (inmiddels al een flinke tijd geleden) aan Roxas om hem te beschermen. Nadat Lea en zijn Nobody met elkaar versmolten, was het aan Lea de taak om die belofte na te komen.

Sora's examen wordt gedwarsboomd Sora wordt bijna de dertiende drager tot Lea hem redt

Sora faalt helaas wel voor zijn examen en wordt door Yen Sid naar Hercules gestuurd, waardoor alleen Riku slaagt. Yen Sid en Koning Mickey besluiten dat het een verstandig idee is om andere Keyblade gebruikers (waaronder Kairi) ook het examen op te leggen ter voorbereiding op de komende confrontatie met Xehanort. Die confrontatie zal komen in Kingdom Hearts III, maar voordat het zover is moeten nog wel een aantal voorbereidingen getroffen worden.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance)

Tijdreizen

Terwijl de volledige saga die je tot nu toe gelezen hebt zich afspeelt, zijn er nog een paar andere elementen gepasseerd die terugkeren in Kingdom Hearts III. Je zou een aantal van deze elementen, zoals de reis van Aqua in de wereld tussen licht en duisternis, kunnen zien als de voorbereidingen die worden getroffen voor de confrontatie met Xehanort in het komende deel. Helaas blijft het daar niet bij, want het kwaadaardige genie Xehanort had nog een plan om het allemaal lastiger te maken.


Enkel Riku slaagt voor het Mark of Mastery-examen

Zo is zijn back-up plan voor de creatie van een nieuwe χ-blade ontstaan nadat Xehanorts Heartless Ansem werd verslagen. Ansems doel in de eerste Kingdom Hearts-game was nooit om Kingdom Hearts te openen, maar om verslagen te worden zodat hij terug in de tijd kon reizen om Xehanort te waarschuwen voor wat er in de toekomst zou gebeuren. Dit is alleen mogelijk doordat een overgebleven hart (in dit geval van Xehanort) het enige is wat kan tijdreizen in het universum van Kingdom Hearts. Via het hart wordt het onderbewuste van in dit geval Xehanort beïnvloed. Hierdoor weet Xehanort wat hij moet doen om makkelijker de dertien dragers van duisternis te vinden.

Eén van die dragers lijkt Aqua te worden die nog steeds in de wereld tussen licht en duisternis ronddwaalt, zoals één van de trailers voor Kingdom Hearts III liet zien. Dit zou betekenen dat de missie van Riku en Koning Mickey is mislukt, want die gaan terwijl Yen Sid examens afneemt juist op zoek naar Aqua om haar te redden uit de wereld tussen licht en duisternis.

Ook Lea (Axel) kan een Keyblade gebruiken Sora, Donald en Goofy op weg naar Hercules

(Uitgelegd in Kingdom Hearts, Kingdom Hearts II, Kingdom Hearts: Birth By Sleep, Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance, Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep - A Fragmentary Passage en Kingdom Hearts III)

Of Aqua daadwerkelijk verloren is aan de duisternis ontdek je in Kingdom Hearts III. Het derde deel zal ook Sora’s reis naar Hercules vervolgen en de strijd tegen Xehanort voortzetten. Kingdom Hearts III komt op 29 januari uit op de PlayStation 4 en Xbox One.

preorder

Pre-order nu!

PlayStation 4 Gratis set van buttons!
Xbox One

Door Luuc ten Velde (XGN.nl)