Kingdom Hearts: Het verhaal tot nu toe

Deel 2: Verloren herinneringen en gespleten persoonlijkheden

In Kingdom Hearts III staat een flinke dosis nostalgie op je te wachten in de vorm van verschillende werelden gevuld met je favoriete Disney-personages. Het is alleen wel het derde genummerde deel in de reeks en vervolgt daarmee het verhaal van de eerdere games. In totaal gingen er al negen titels aan vooraf die allemaal onderdeel zijn van het verhaal dat in Kingdom Hearts III wordt afgesloten.

Als je geen tijd hebt om alle games nog te spelen voor 29 januari, de releasedatum van Kingdom Hearts III, helpen wij je uit de brand. In het eerste deel maakte je kennis met de geschiedenis van Kingdom Hearts, de grote schurk van het verhaal en de situatie die Sora moet gaan oplossen. In het tweede deel vervolgen we het verhaal op chronologische volgorde.

Tijd voor Sora

Nadat er weer flink wat jaren voorbij zijn gegaan sinds de chaos die Xehanort heeft veroorzaakt, pakken we de draad op bij de nietsvermoedende Sora die van de Destiny Islands wil ontsnappen met zijn vrienden Riku en Kairi. Het eiland wordt overspoeld door Heartless nadat Ansem (de Heartless van Xehanort) het hart van Destiny Island opent waardoor Sora het eiland verlaat.

Kairi weet als enige niet zonder kleerscheuren het eiland te ontsnappen. Haar hart verlaat haar lichaam en versmelt net als het hart van Ventus met dat van Sora. Riku weet het eiland echter te verlaten met het lichaam van Kairi en gaat op zoek naar een manier om haar weer tot leven te wekken. Sora belandt ondertussen in Traverse Town waar hij verschillende personages uit Final Fantasy tegenkomt en Donald en Goofy ontmoet die op zoek zijn naar hun koning Mickey.

Riku verwelkomt de duisternis op Destiny Islands Kairi's hart versmelt met dat van Sora

Sora, Donald en Goofy gaan op pad om de verschillende (Disney-)werelden te redden van de Heartless in de hoop om ook Koning Mickey en Sora’s vrienden tegen te komen. Ze ontmoeten Disney-personages als Aladdin, Ariël en Alice wiens werelden allemaal in gevaar zijn door de Heartless en de duisternis die daardoor volgt. Sora moet, omdat hij een Keyblade heeft, het hart van elke wereld sluiten om te voorkomen dat deze ten prooi vallen aan de duisternis.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts)

De tragische Riku

Sora, Donald en Goofy redden in hun zoektocht naar Koning Mickey verschillende Disney-werelden, terwijl ze gedurende de reis meerdere keren een langzaam maar zeker bozer wordende Riku tegenkomen. Riku probeert Kairi namelijk te redden, wat volgens Maleficent (de slechterik uit Doornroosje) alleen kan door middel van de duisternis. Wanneer Riku -inmiddels volledig bezeten door de duisternis - Sora tegenkomt in Hollow Bastion (de overblijfselen van Radiant Garden) steelt hij zijn keyblade en lokt hij Sora in de val.

Wat blijkt is dat de kwaadaardige Riku zich zover heeft overgegeven aan de duisternis dat Heartless Ansem zijn lichaam heeft overgenomen (voor het gemak noemen we hem Ansem-iku). Ansem-iku heeft door het hele proces ook nog eens een nieuwe, duivelse Keyblade waarmee hij de harten rechtstreeks uit mensen hun lichaam kan stelen en dat is precies wat hij bij Sora wil doen. Ansem-iku heeft het namelijk gemunt op Kairi’s hart dat verbonden zit aan dat van Sora. Sora weet Ansem-iku in een gevecht te verslaan, maar gebruikt vervolgens zelf de duivelse Keyblade om Kairi’s hart uit zichzelf te bevrijden, waardoor Sora juist zijn eigen hart verliest. Door deze actie creëert hij zowel een Nobody voor zichzelf als voor Kairi en verandert Sora zelf in een Heartless.


Ansem-iku neemt het op tegen Sora

Dit is alleen van korte duur. Kairi is namelijk één van de Princesses of Heart (daarover later meer) en geeft Sora zijn lichaam terug, waardoor de Nobodies van Sora en Kairi nu incompleet zijn. Die incomplete Nobodies heten Roxas en Namine en hebben beide speciale krachten waar Organisation XIII wel raad mee weet. Daarom rekruteert leider Xemnas ze voor de kwaadaardige groep.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts, Kingdom Hearts: Chain of Memories en Kingdom Hearts 2)

Een sprookjeseinde?

Sora weet alleen niets van de Nobodies en welke gevolgen het uitsnijden van zijn hart allemaal heeft en besluit nadat hij zijn lichaam terug heeft om achter Ansem-iku aan te gaan. Hij volgt de slechterik naar een wereld genaamd The End of the World en gaat het gevecht aan met Heartless Ansem (die zichzelf inmiddels heeft afgesplitst van Riku), want zijn plan om Kingdom Hearts te openen, is door Sora geslaagd.

Heartless Ansems plan was namelijk het gebruiken van de Princesses of Heart om Kingdom Hearts te openen. Kairi was de laatste van de zeven prinsessen die nog nodig was.  De verschillende prinsessen uit de Disney-werelden zijn samen met Kairi de sleutel om Kingdom Hearts te openen, maar dat kan alleen als de harten van de prinsessen een keer zijn losgelaten. Kairi’s hart was het laatste hart dat nog losgelaten moest worden en dat is precies wat Sora deed.

Mickey sluit de deur naar Kingdom Hearts Ansem wordt vernietigd door het licht uit Kingdom Hearts

Sora weet Heartless Ansem uiteindelijk te verslaan, maar de deur naar Kingdom Hearts staat wel open en daarachter bevindt zich de Realm of Darkness. De Heartless die daarbij horen stromen naar buiten, waardoor Sora, Riku (inmiddels niet meer bezeten door de duisternis) en Koning Mickey (die ineens opduikt) de deuren van Kingdom Hearts moeten sluiten. Dit weten ze gezamenlijk te doen, maar daarvoor offeren Riku en Koning Mickey zichzelf op in de Realm of Darkness. Het universum is gered, maar het verhaal is nog lang niet afgelopen want Sora, Donald en Goofy verplaatsen zich naar Castle Oblivion.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts)

Organisation XIII zoekt ruzie

Castle Oblivion is natuurlijk de plek waar Ventus’ lichaam rust, maar dat weten zowel de helden als de kwaadaardige Organisation XIII niet. Sora verkent het kasteel, maar merkt al snel dat zijn herinneringen beginnen te verdwijnen of anders worden. Dit komt door een Nobody genaamd Namine die herinneringen wijzigt in opdracht van een Organisation XIII-lid genaamd Marluxia.


Sora, Donald en Goofy betreden Castle Oblivion

Namine vervangt Sora’s herinneringen van Kairi met herinneringen van haarzelf, een kracht die ze heeft gekregen door de speciale band die ze met Sora heeft. Namine is de Nobody van Kairi die werd gevormd toen Kairi’s hart rustte in Sora’s lichaam. Sora weet ondanks de gewijzigde herinneringen zich een weg door het kasteel te banen en neemt het op tegen Marluxia om zijn leven en dat van Namine te redden. Namine kan Sora helpen om zijn herinneringen terug te krijgen en doet dit dan ook.

Sora moet hiervoor in een speciale geheugenmachine stappen en alles vergeten wat hij in Castle Oblivion heeft meegemaakt, inclusief zijn nieuwe herinneringen van Namine. Het kost een jaar om Sora’s geheugen te repareren en om alles en iedereen die in het kasteel was te vergeten. Gedurende dit jaar baant Riku zich ook door Castle Oblivion nadat hij uit de Realm of Darkness is ontsnapt met behulp van een mysterieus figuur genaamd DiZ.

Sora laat zijn geheugen herstellen door Naminé Riku krijgt hulp van de mysterieuze DiZ

Riku en DiZ werken vervolgens samen om Namine te helpen zodat ze ongestoord Sora’s geheugen kan herstellen. Riku heeft ook nog een ander doel, want hij wil dat Namine hem helpt om het kleine stukje Heartless Ansem dat in hem rust voor goed weg te poetsen. Uiteindelijk ontmoet Riku Namine en vertelt ze hem dat de enige manier om Sora weer wakker te maken is door zijn Nobody Roxas uit te schakelen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts: Chain of Memories en Kingdom Hearts: 358/2 Days)

Ingewikkelde verhouding

Roxas is namelijk een onderdeel van Organisation XII en is samen met Nobodies Axel en Xion op pad om verschillende missies uit te voeren voor de organisatie. Dit doet hij 358 dagen totdat Riku (die zich overigens nu ook kan vermommen als Ansem) opduikt en hem vertelt dat zowel Roxas als Xion Sora’s Nobodies zijn. Xion is per ongeluk namelijk ook Sora’s Nobody geworden nadat Kairi ervoor zorgde dat Sora weer tot leven kwam.


Riku verandert in Ansem om Roxas te verslaan

Roxas en Xion verlaten vervolgens de organisatie en komen Riku opnieuw tegen aangezien Sora’s Nobodies verslagen moeten worden om Sora weer wakker te maken. Xion smelt samen met Roxas om Riku te verslaan en hoewel dat eerst werkt blijkt een tweede gevecht Roxas fataal, want voor de tweede ronde verandert Riku zichzelf in Ansem. Riku brent de verslagen Roxas naar DiZ en Namine waarna Roxas uiteindelijk samensmelt met Sora om zijn laatste herinneringen te herstellen voordat hij weer ontwaakt en er klaar voor is om het tegen een nieuw kwaad op te nemen.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts: 358/2 Days en Kingdom Hearts 2)

In het derde en laatste deel van het verhaal van Kingdom Hearts tot nu toe lees je alles over het kwaad waar Sora en zijn vrienden tegen moeten strijden. Ook vertellen we je in de conclusie alles wat je moet weten voordat Kingdom Heart III begint, zodat je zonder enige moeite het derde genummerde deel in de serie kunt spelen.

Door Luuc ten Velde (XGN.nl)