Kingdom Hearts: Het verhaal tot nu toe

Deel 1: Wat voorafging aan Kingdom Hearts

In Kingdom Hearts III staat een flinke dosis nostalgie op je te wachten in de vorm van verschillende werelden gevuld met je favoriete Disney-personages. Het is alleen wel het derde genummerde deel in de reeks en vervolgt daarmee het verhaal van de eerdere games. In totaal gingen er echter al negen games aan vooraf die allemaal onderdeel zijn van het verhaal dat in deel drie wordt afgesloten.

Als je geen tijd hebt om alle games nog te spelen voor 29 januari, de releasedatum van Kingdom Hearts III, helpen wij je uit de brand. Hier vertellen we je precies wat er allemaal al gebeurd is in de wereld van Kingdom Hearts. Omdat het verhaal zo uitgebreid is, kunnen we het alleen niet allemaal in één keer vertellen. Daarom vertellen we je hier alles wat er in chronologische volgorde is gebeurd in de verschillende games.

De Keyblade War

Hoewel de Kingdom Hearts-games draaien om hoofdpersoon Sora en zijn vrienden begint het verhaal een stuk eerder, namelijk in Kingdom Hearts: Birth By Sleep. Lang voordat we Sora voor het eerst zien op Destiny Islands was er slechts één wereld waarin ieder in saamhorigheid samen kon leven. Men geloofde dat de goedheid van deze wereld te maken had met het licht dat uit Kingdom Hearts komt. Kingdom Hearts is het hart van alle werelden in het universum samen en een bron van licht, kracht en wijsheid die werd beschermd door een sleutelvormig zwaard, genaamd de χ-blade.

De χ-blade Xehanort

Helaas begon men ruzie te maken over het licht van Kingdom Hearts en ontstond er een grootschalige oorlog waarin iedereen vocht met Keyblades, wapens gebaseerd op de χ-blade. De oorlog eindigde met honderden doden, de vernietiging van de χ-blade en de verdwijning van Kingdom Hearts nadat deze verzonken raakte in duisternis. Flink wat jaren gaan voorbij, totdat we de draad oppakken bij het universum van de games zoals we dat nu kennen.

Wat ooit één grote wereld was, is nu opgedeeld in een scala aan werelden (waarvan veel Disney-gerelateerd) en Kingdom Hearts is nog steeds vermist. Een Keyblade Master genaamd Xehanort is nog steeds op zoek naar Kingdom Hearts vanwege de kracht die het bevat. Master Xehanort is de grote schurk in het verhaal van de Kingdom Hearts-games tot nu toe, omdat hij er alles aan doet om zijn doel te realiseren. Zo maakte hij een nieuwe χ-blade, iets wat je alleen kunt doen door een hart van puur licht en pure duisternis met elkaar te laten strijden. Xehanort deed dit dan ook door het hart van zijn leerling Ventus in tweeën te splijten.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts: Birth By Sleep)

Aqua, Ventus en Terra

Dat gespleten hart zorgt voor de creatie van de kwaadaardige Vanitas die voortkomt uit alle duisternis die in Ventus hart zat, waardoor Ventus overblijft met een puur hart. Xehanort stuurt Ventus naar een andere Keyblade Master, genaamd Eraqus om Ventus te trainen (en hem te beschermen van het kwaadaardige hart van Vanitas aangezien een aangetast hart niet meer zou werken). Onder de vleugel van Eraqus ontmoet Ventus twee andere studenten, Aqua en Terra, en na een flinke training zijn die laatste twee klaar om de rang van Keyblade Master aan te nemen mits ze een speciale toets halen.


Aqua, Terra en Ventus

Master Xehanort sjoemelt alleen met de test om ervoor te zorgen dat Terra de toets niet haalt zodat hij naar hem op zoek gaat voor een ‘speciale’ training. Aqua en Ventus besluiten achter hem aan te gaan, maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk door een groep monsters die verschillende werelden aan het infecteren zijn, genaamd de Unversed (een creatie van Vanitas overigens). Gedurende de reis van Terra manipuleert Xehanort hem om kwaadaardige dingen te doen, terwijl Ventus in zijn zoektocht naar Terra steeds maar sterker wordt.

Dat is maar goed ook, want hierdoor is Ventus eindelijk sterk genoeg om het op te nemen tegen zijn kwade zelf Vanitas wat onbedoeld leidt tot de creatie van een nieuwe χ-blade. Master Xehanort neemt ook nog eens Terra’s jongere (en gezondere) lichaam over en verdrukt Terra’s ziel hierin. Aqua en Mickey weten de nieuwe versie van Xehanort (Terra-Nort zoals we hem nu zullen noemen) te verslaan (nadat Aqua eerst het harteloze lichaam van Ventus verbergt in Castle Oblivion) en de χ-blade wordt vernietigd voordat het kwaadaardige genie nog meer destructie aanricht, maar de hele situatie heeft grote gevolgen.

Vanitas met de nieuwe χ-blade Aqua ontmoet Mickey

Vanitas en de Unversed zijn vernietigd, Ventus’ hart verdwijnt, Aqua offert haarzelf op naar een wereld tussen licht en duisternis waaruit je niet kunt ontsnappen om Terra’s lichaam te redden (terwijl deze is overgenomen door Xehanort) en Xehanort ontsnapt na een explosie. Gelukkig weten Aqua en Terra voor die tijd wel al opvolgers voor de Keyblades aan te wijzen, namelijk twee van Sora’s vrienden: Kairi en Riku. Alleen hoofdpersoon Sora krijgt op een andere manier beschikking over de Keyblade, namelijk door Ventus’ hart in zijn eigen lichaam op te nemen en samen te voegen om Ventus te herstellen.

(Uitgelegd in Kingdom Hearts: Birth By Sleep)

De schurken staan op

Terra-Nort verdween dan wel op onverklaarbare wijze, maar niet voor lang. Wat blijkt is dat het kwaadaardige genie in één van de andere werelden beland is zonder zijn geheugen, namelijk Radiant Garden en daar ontmoet hij wetenschapper Ansem the Wise. De wetenschapper ziet wel iets in Terra-Nort en besluit hem te betrekken in zijn onderzoek naar het effect van de duisternis op de harten van mensen. Het onderzoek zorgt er uiteindelijk voor dat Terra-Nort zijn geheugen terug krijgt waarna hij in het geheim experimenteert om toegang te krijgen tot Kingdom Hearts.


Terra-Nort wordt de leerling van Ansem the Wise

De geheime experimenten leiden tot de creatie van een nieuw soort vijand, de Heartless, die vervolgens Radiant Garden verwoesten. De verwoesting zorgt ervoor dat Ansem the Wise in dezelfde wereld terecht komt waarin Aqua gevangen zit. De bewoners van Radiant Garden worden door de Heartless en dus de duisternis verslonden en veranderen zelf ook in Heartless. De mensen met een sterk genoeg hart belanden in Traverse Town op Kairi na dan. Zij belandt op Destiny Islands en raakt bevriend met Sora en Riku.

Gedurende de destructie van Radiant Garden doet Terra-Nort zich voor als Ansem the Wise en splijt hij zichzelf in twee vormen. Een Heartless die zich verschuilt onder de naam Ansem en een Nobody (het lege omhulsel van een lichaam dat overblijft als je hart verdwijnt) genaamd Xemnas. Een aantal andere studenten van Ansem the Wise veranderen ook in Nobodies, sluiten zich aan bij Xemnas en vormen gezamenlijk Organisation XIII. De organisatie verbergt zich in een plaats waar Nobodies tot leven komen genaamd The World That Never Was. Ook nemen ze Castle Oblivion in, maar kunnen niet bij Ventus’ lichaam komen omdat hij in een kamer ligt die alleen toegankelijk is voor Aqua.

Ansem, de Heartless van Terra-Nort De Heartless

(Uitgelegd in Kingdom Hearts: Birth By Sleep, Kingdom Hearts, Kingdom Hearts: Chain of Memories)

Opnieuw gaan er flink wat jaren voorbij en de periode waar we het verhaal vervolgens oppakken is waar de eerste Kingdom Hearts-game begint, namelijk met het avontuur van Sora, Donald en Goofy. Daarover kun je volgende week meer lezen in het tweede deel van het verhaal van Kingdom Hearts tot nu toe!

Door Luuc ten Velde (XGN.nl)