Hoe word je een gamestreamer?

Iedereen kan streamen!

Kijk jij ook wel eens naar streams waarin games worden gespeeld? Er zijn talloze populaire streamers die de meest uiteenlopende games spelen en miljoenen mensen kijken dagelijks met veel plezier naar deze uitzendingen op YouTube of Twitch. Misschien heb je tijdens het kijken van zo’n stream zelf ook wel eens nagedacht over het beginnen van een gamestream. Het goede nieuws is dat het een fluitje van een cent is om er zelf mee te beginnen! Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Met deze startersgids helpen we je een eind op weg.

Zo stream je een game

Het is heel gemakkelijk om een gamestream te starten. Er zijn verschillende manieren, waarvan enkele opties echt een koud kunstje zijn en andere mogelijkheden iets meer moeite en kennis vergen.

Direct streamen vanaf je PlayStation 4 of Xbox One


PlayStation 4

Xbox One

Als je een PlayStation 4 (Pro) of Xbox One (Slim of X) thuis hebt staan kun je zonder extra kosten al meteen aan de slag! Zorg dat je een gratis Twitch-account of YouTube-account hebt aangemaakt en daarop bent ingelogd op je PlayStation 4, druk op de Share-knop en selecteer gameplay uitzenden. Je gaat dan meteen live op Twitch of YouTube, afhankelijk van je voorkeur. Op Xbox One moet je de Twitch-app hebben gedownload, waarna je tijdens het spelen van een game twee keer op de Home-knop drukt en je de Twitch-app in het Snap-menu selecteert. Hoppa, je kunt een wereldwijd publiek bereiken!

Livestreamen vanaf je pc met software

Streamen vanaf je pc met OBS Studio

Ook vanaf je pc streamen kost niet bijster veel moeite. Je kunt gratis programma’s zoals OBS Studio of Xsplit downloaden. Je moet wel even wegwijs raken in deze programma’s, maar met een beetje experimenteren ben je binnen de kortste keren aan het streamen. Zo hoef je in OBS alleen maar een nieuwe scène te selecteren in ‘full-screen capture’, in te loggen op Twitch en vervolgens de scène op streaming te zetten. Je kunt er ook voor kiezen een video te schieten en hem later op YouTube te plaatsen.

Gameplay opnemen en uploaden met een capture card

Gameplay opnemen met een capture card

Wil je het nog professioneler aanpakken en complete filmpjes maken voor YouTube, dan kun je een capture card aanschaffen. Deze sluit je aan op je pc (en eventueel de console waar je op speelt) en zo kun je precies zelf bepalen welke gedeeltes van je gameplaysessies je opneemt. Met bepaalde capture cards neem je prachtige, vloeiende beelden op van de games die speelt, die je vervolgens naar lieve lust kunt editen op je pc, bijvoorbeeld in Adobe Premiere Pro. Om dit programma te gebruiken moet je na een proefperiode van zeven dagen wel een maandelijks bedrag betalen, maar er zijn ook gratis varianten. Zo kun je op je pc Movie Maker Free van Windows downloaden. Dit programma heeft beduidend minder opties dan Premiere, maar is ook veel gebruikersvriendelijker voor beginners en bovendien gratis. Edit je opgenomen filmpjes aan elkaar en gooi er eventueel een voice over onder en je hebt een video die je op YouTube kunt plaatsen! Overigens zijn sommige capture cards ook essentieel voor het livestreamen vanaf je Switch.

Wat heb je nodig?

Voor het streamen via PlayStation 4, Xbox One of pc heb je zoals je hierboven kon lezen in feite niets meer dan je systeem nodig. Mocht het streamen je echter in de smaak vallen, dan kun je investeren in divers apparatuur om je livestream professioneler te laten ogen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Een goede internetverbinding

Van alle benodigdheden is een stabiele internetverbinding wel essentieel. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je streams constant uitvallen of met lag op het scherm van je kijkers verschijnen. Mocht je internet aan de trage kant zijn, dan kun je altijd contact opnemen met je provider om te achterhalen hoe je je internet sneller maakt. Naast snellere abonnementen hebben providers vaak ook trucjes die je toe kunt passen om je internetsnelheid te verbeteren. Check tot slot of je een datalimiet op je internetabonnement hebt. Streams uitzenden kost veel data, dus wees gewaarschuwd!

Een headset, microfoon en camera

Het is geen vereiste, maar kijkers van streams vinden het leuk wanneer je in de stream reageert op hun berichten. Ook praten tijdens je stream en zo bijvoorbeeld meer over je ervaringen tijdens het spelen vertellen valt erg in de smaak. Daar heb je wel een microfoon of headset voor nodig. In principe kom je met goedkope oortjes met een interne microfoon al een heel eind, maar voor betere geluidskwaliteit kun je investeren in krachtigere microfoons. Zo heeft de Yeti USB Microphone (in zwarte en witte uitvoering) een prima geluid, en zijn ze met USB aan te sluiten op je Xbox One, PS4 of pc. Op pc ben je vrij goedkoop uit met de Gaming Microphone xStr3am Evolution. Voor een nog professioneler geluid kun je ook voor de Yeticaster USB Microphone gaan.

Net zo fijn als jouw stem ter ondersteuning van een stream, is jouw gezicht in beeld tijdens het streamen. Heb je bijvoorbeeld een PlayStation Camera of Kinect op je PS4 of Xbox One aangesloten, dan is dit al genoeg om in de hoek van de stream jouw gezicht af te beelden. Dat geeft een stream net wat meer persoonlijkheid, waardoor kijkers je beter leren kennen en zij zich meer verbonden voelen met jou. Voor pc kun je diverse webcams aanschaffen, zoals de Razer Kiyo Webcam, inclusief afstelbare ringlamp voor duidelijker en helder beeld.

Een krachtige pc

Wanneer je games streamt op de pc, of je consolegames captured met een kaart, is het wel zo handig om een redelijk krachtige pc thuis te hebben staan. Natuurlijk heb je die nodig om de nieuwste pc-games af te spelen, maar wanneer je beelden met een capture card vanuit je console op pc opneemt, heb je bij minder krachtige pc’s meer kans op vastlopers.

Een capture card

En nu we het toch over een capture card hebben: die zijn voor redelijke prijzen aan te schaffen. Zoals hierboven al vermeld, gebruik je een capture card om beelden van je console op te slaan op je pc. Je bepaalt dan zelf welke gameplaysegmenten je opneemt, en bewerkt de opgenomen video’s vervolgens in een coherent filmpje voor op YouTube. De Game Capture HD60 S van Elgato is bijvoorbeeld geschikt voor PS4-, Xbox One-, Xbox 360-, Switch- en pc-games. Met deze capture card kun je er ook voor kiezen direct te streamen naar Twitch. Sterker nog; wil je Switch-games streamen, dan is een dergelijke capture card een vereiste.

Professionele streaming gear

Heb je het bovenstaande al in je bezit en ben je lekker op weg met je streams, dan kun je eventueel investeren in nog meer gear om je streams of filmpjes nóg professioneler te laten ogen. Denk bijvoorbeeld aan een Key Light om je gezicht en je omgeving glashelder in beeld te brengen, of een green screen zodat je zelf bepaalt wat kijkers achter jou te zien krijgen. Zo is het mogelijk om alleen jouw gezicht in een stream te plaatsen, met daarachter de gameplay van het spel dat je speelt. Ook erg handig is de Elgato Stream Deck Mini voor de pc, een klein LCD-scherm met zes programmeerbare knoppen. Hier koppel je diverse acties aan die je tijdens je stream veelvuldig nodig hebt, zoals het muten van je microfoon of het afspelen van bepaalde geluiden of video’s tijdens je stream.

Bekijk hier het complete aanbod van streamingaccessoires die te koop zijn bij Game Mania.

Tips voor succesvolle streamers

Goed, je hebt gekozen op wat voor manier je je streams aan de man gaat brengen en hebt eventuele accessoires in huis. Hoe onderscheid je je vervolgens van andere streamers, houd je je publiek geboeid en creëer je op de lange termijn succes? Wellicht dat onderstaande tips je uit de brand helpen.

Wees consequent in je streams

De meeste streamers hebben vaste dagen (of momenten per dag) dat ze live gaan. Dit is ideaal voor vaste kijkers, omdat het publiek dan weet wanneer ze moeten inschakelen om hun favoriete streamer in actie te zien. Dit werkt over het algemeen beter dan zomaar random een moment kiezen om te streamen. Zorg dat je – afhankelijk van je vrije tijd – momenten kiest die haalbaar zijn. Het is beter om klein te beginnen – bijvoorbeeld met één of twee streams per week – dan meteen elke dag te streamen en vervolgens te moeten terugschalen wegens tijdgebrek.

Kondig je streams aan (via bijvoorbeeld social media)

Mensen die niet op Twitch zitten of jou niet volgen, hebben er geen idee van dat je lekker aan het streamen bent. Het is dan ook handig om overal waar het maar kan te verkondigen dat je live gaat. Bijvoorbeeld via je social media kanalen, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Je kunt er met het oog op toekomstig succes ook voor kiezen specifieke social media kanalen voor je streamingkanaal aan te maken. Dit is uitnodigend voor mensen die interesse in je streams hebben.

Maak highlights

Tijdens een stream van meerdere uren gebeuren er niet constant interessante dingen. Dat het tijdens de stream zelf niet altijd even boeiend is, mag de pret niet drukken, maar achteraf is het aan te raden om zogenaamde ‘highlights’ te maken. Dit kan heel makkelijk via Twitch door een al uitgezonden stream te selecteren en daar de optie Highlights te kiezen. Je kunt vervolgens diverse momenten uit een stream met markers afbakenen, zodat (nieuwe) abonnees heel gemakkelijk je leukste momenten kunnen vinden. Het is natuurlijk ook mogelijk om (bijvoorbeeld met een capture card) je eigen highlights voor YouTube in elkaar te monteren. Om het helemaal af te maken, kun je deze video’s vervolgens ook op je social media kanalen plaatsen!

Wees uniek en maak gebruik van je persoonlijkheid

Er bestaat een ontelbare hoeveelheid streamers, dus opvallen tussen al die mensen is behoorlijk pittig. Zorg dus als het even kan dat je iets unieks hebt om in te zetten. Aangezien je het streamen lang wil volhouden, is het handiger als dat unieke aspect iets is dat toch al onderdeel uitmaakt van wie jij bent. Misschien vind je bepaalde spellen of genres wel heel leuk of weet je er veel van af. Richt je daar dan op. Denk ook na over of je je publiek in het Engels of Nederlands wil toespreken. In het Engels heb je een wereldwijd publiek, maar ook meer concurrentie. Nederlands gaat je mogelijk gemakkelijker af en spreekt logischerwijs specifiek de Nederlandse en Belgische markt aan.

Geef niet te snel op – het gaat om het plezier!

Dikke kans dat je de eerste maanden tijdens het streamen soms maar een paar kijkers hebt. Dit is volstrekt normaal – je moet immers nog naam voor jezelf maken! Spoor mensen tijdens de stream af en toe aan om je Twitch-kanaal te volgen, dan krijgen ze een notificatie wanneer je weer een nieuwe stream opstart. Geduld is een schone zaak en laat je dan ook vooral niet uit het veld slaan door weinig kijkers. Elke kijker is er weer één en richt je dan ook vooral op het vermaken van de kijkers die je wel hebt!

Daarom is het belangrijkste van het streamen van games dan ook dat je er plezier in hebt. Zorg dat je ervan geniet en dat je het leuk vindt om te doen, ook al kijken er maar een paar mensen mee. Zolang je zelf de grootste lol hebt, straal je dat niet alleen uit, maar maakt het eigenlijk niet uit wie er mee kijkt.

Veel succes en plezier met het streamen!