Call of Duty: Modern Warfare is volgens jullie de Game of the Year 2019!

Vorig jaar zijn er tientallen geweldige games verschenen maar er kan er maar één zich de beste game van het jaar noemen! En wie kan beter bepalen welke die game met die ongelooflijke eer mag strijken, dan jullie - onze community?

Jullie hebben duizenden stemmen uitgebracht en bewezen hoeveel diversiteit de games uit 2019 kende, want lang was er geen klaarblijkelijke winnaar. Nu de stembussen gesloten zijn, kunnen we nu wel met zekerheid zeggen welke game de meeste stemmen heeft gekregen, maar er mag zeker een rondje applaus gegeven worden voor de gehele top vijf. Stuk voor stuk zijn dit fantastische games!

En de winnaars zijn...

Met 6,6% van alle stemmen - en maar 2 stemmen minder dan de nummer vier, weet Death Stranding zijn plek in de top vijf te verzekeren. Welcome, Sam Porter Bridges! Death Stranding is op zijn zachtst gezegd een bijzondere game, maar heeft duidelijk grote indruk weten te maken op veel gamers. De manier waarop spelers connecties met elkaar vormen door hulpmiddelen en bouwwerken voor elkaar achter te laten, gecombineerd met de prachtige uitzichten en de barre omstandigheden waaronder Sam zijn pakketjes moet bezorgen, zorgden voor een onvergetelijke cinematische ervaring zoals we die nooit eerder hebben gezien. Petje af voor Kojima Productions en PlayStation voor deze unieke prestatie!

Jullie zijn niet schuw voor een beetje pak slaag, want maar liefst 6,6% van jullie (en zoals eerder gezegd maar twee stemmen meer dan Death Stranding) kozen Sekiro: Shadows Die Twice als Game of the Year. Deze meedogenloze game schotelt je de ene na de andere baas voor en ondanks wat de titel doet vermoeden, zul je veel vaker dan twee keer sterven. Keer op keer word je neergesabeld, tot je knieën gebracht en op brute wijze afgeslacht, maar dan valt alles op zijn plek.

Het verschil zit 'm in die ene sprong, die ene milliseconde die je langer wacht tot je volgende aanval, of het is een kwestie van tot rust komen en je concentratie herpakken, maar dan lukt het ineens. Triomfantelijk sla je de vijand neer. Dat gevoel wat je vervolgens overspoelt, is niet te beschrijven. De heerlijke gameplay, de fantastische sfeer en alle emoties die losbarsten bij je volgende overwinning is wat deze game een plek in deze top vijf waardig maakt. FromSoftware en Activision, gefeliciteerd met deze fantastische prijs!

Het was een relatief rustig jaar voor de Nintendo Switch, maar alles werd op zijn kop gezet toen het langverwachte Pokémon Sword & Shield eindelijk uitkwam voor de console. Er waren veel voorstanders en tegenstanders van de game, maar het moge duidelijk zijn: de liefde voor Pokémon is nog altijd even sterk. Met maar liefst 7,5% van alle stemmen schiet Pokémon Sword & Shield naar de top drie. Het is de eerste keer dat we een volledig nieuwe Pokémon-rpg in HD kunnen bewonderen, zowel thuis op het grote scherm als onderweg, en de kracht van die combinatie is niet te onderschatten.

Met de grote open gebieden van de Wild Area kunnen Pokémon Trainers zichzelf helemaal verliezen in de wereld van Pokémon terwijl ze trainen als nooit tevoren om de Pokémon Gyms achter te laten met een nieuwe overwinningsbadge. Dankzij de aankomende uitbreidingen in de Expansion Pass hoeven Pokémon-fans zich ook dit jaar niet lang te vervelen. Een geweldige prestatie voor The Pokémon Company en Nintendo, proficiat!

Het was een geweldig jaar voor Star Wars-fan. Niet alleen kwam er een nieuwe film en serie uit, maar ook het spel Star Wars Jedi: Fallen Order, dat een groot succes werd en zelfs verkozen werd als favoriete game van het jaar door 10,7% van jullie! Met het controversiële Battlefront II en de geannuleerde Star Wars-games van voorgaande jaren nog vers in het geheugen, wist niemand precies wat we van deze game konden verwachten. Maar net als de Jedi, maakte Star Wars een glorieuze terugkeer en wisten de Jedi Cal Kestis en zijn trouwe droid BD-1 onze harten te veroveren. Oké, vooral die laatste dan, want hoe schattig is BD-1?!

Fallen Order sleept je mee op een geweldig avontuur langs desolate en betoverende planeten, zowel bekende als onbekende, en weet een spannend en zelfs ontroerend verhaal te vertellen dat naadloos past binnen het Star Wars-universum. The force is strong with this one, gefeliciteerd Respawn Studios en EA!

Toch kan er maar één de winnaar zijn, en dat is onbetwist Call of Duty: Modern Warfare met maar liefst 11,3% van alle stemmen! Een ongelooflijke prestatie, zeker voor een gamefranchise dat jaarlijks verschijnt. Met Modern Warfare weet Call of Duty terug te grijpen naar de beste jaren van de serie en een ijzersterke campaign en multiplayer neer te zetten, met zulke realistische graphics en geluid dat je drie keer in je ogen (en oren) moet wrijven om te zien dat het geen tv-serie is waar je naar kijkt.

Het is onmogelijk om de missie "Clean House" zonder klamme handen en versnelde ademhaling te voltooien en nadien zul je je zeker nog een paar afvragen of je de juiste acties hebt ondernomen. Aan de andere kant biedt de multiplayer genoeg verschillende modi en opties om je nooit te laten vervelen, en anders zijn er nog de gratis updates en Battle Pass die ons zoet houdt. Al met al is Modern Warfare een spectaculair totaalpakket en mag het zich met recht Game Mania's Game of the Year van 2019 noemen! Van harte gefeliciteerd Infinity Ward en Activision met deze prestatie!

Call of Duty: Modern Warfare ontvangt hierbij de Community Award!

En laten we zeker niet alle andere games geweldige games vergeten die de lijst net niet hebben gehaald. Denk aan Resident Evil 2, Fire Emblem: Three Houses, Gears 5, Control, Luigi's Mansion 3, The Legend of Zelda: Link's Awakening, en nog veel, veel meer. We kijken alvast uit naar wat 2020 gaat brengen! 

De winnaar van de gratis game naar keuze is Jip Bolt geworden! Van harte gefeliciteerd met je prijs!

Bedankt voor jullie enthousiasme bij het stemmen voor de game van het jaar van 2019 en tot volgend jaar!