De hype na de hype

Toen we jong waren sprak er niets meer tot de verbazing van een tienjarige dan het bouwen van je eigen fort in een boom, bos of slaapkamer. De jongens en meisjes van Epic Games hadden hetzelfde nostalgische gevoel toen ze in 2011 de ontwikkeling startten van Fortnite. Een kleurrijke, cartoony game waarin forten bouwen één van de fundamenten is. Na 6 lange jaren is de game bijna klaar voor zijn officiële release in het eerste kwartaal van 2018. 

Wat is Fortnite?

Je doelen in de game zijn simpel: sla de zombiehorde – met of zonder vrienden – van je af, bouw je eigen unieke fort met valstrikken en bescherm je thuisbasis met de talloze wapens en gadgets die je kan craften. Fortnite in een genrehokje stoppen is haast onmogelijk. De gameplay is een stoofpotje van diverse speltypes variërend van een Minecraft met Tower Defense tot een Co-op Third Person Shooter met RPG-elementen. De unieke combinatie maakt van de game een diepe maar onconventionele coöperatieve shooter voor 1 tot 4 spelers!

Bouwen terwijl een horde zombies op je afstormt

Gratis te spelen?

Fortnite is een free-to-play game met micro-transactions. In het eerste kwartaal van 2018, en bij de officiële release van de volledige game, zal de game gratis te spelen zijn. Op dit ogenblik is de game (met uitzondering van de Battle Royale spelmode) echter alleen toegankelijk in Early Access (vroegtijdige toegang) mits je één van de vier starter pakketten koopt:

Het grootste gedeelte van de extra’s in de diverse edities bestaat uit piñata’s. De Fortnite piñata’s zijn de beloningen die je krijgt om opdrachten te volbrengen en je personage sterker te maken. In de piñata’s vind je recepten voor wapens en vallen, survivors, ervaringspunten voor je survivors, helden, ervaringspunten voor je helden en in-game geld.

Piñata's bevatten loot zoals wapens, vallen en XP voor je personages. Je kan ze aankopen met de verdiende in-game munten.

Royale Hype

Wat hebben PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDSThe Hunger Games en Fortnite’s Battle Royale gemeen? Ze vonden allemaal inspiratie bij de Japanse cultfilm Battle Royale. In de film wordt een groep scholieren op een eiland gedropt om elkaar uit te moorden. PUBG was de eerste game die het pure concept (zonder zombies of andere afleidingen) in een game vertaalde met 100 (!!) online spelers. Een overwinning betekent dus dat je 99 andere mensen overleefd hebt. Dopamine overload gegarandeerd! De populariteit van PUBG is helemaal ontspoord. Na slechts 6 maanden was PUBG door meer dan 8 miljoen spelers gespeeld en tot op heden zijn er 20 miljoen games verkocht.

Klasfoto uit de film Battle Royale

Fortnite Battle Royale

Epic Games was meteen een fan van PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUND. Als reactie besloot de ontwikkelaar om een gelijkaardige gratis spelmode te maken in Fortnite. Sinds zijn release in september is de Fortnite Battle Royale mode immens in populariteit gestegen. De game is daarmee de eerste succesvolle kloon van de PUBG-formule. De spelmode kan je gratis downloaden voor PCPlayStation 4 en Xbox One.

Battle Royale meets Fortnite

Fortnite Battle Pass

Om goodies en leuke items in de Battle Royale mode van Fortnite vrij te spelen, maakt de game gebruik van een unieke beloningensysteem dat gekoppeld is aan de Fortnite Battle Pass. De Battle Pass kost je €9,99 en geeft je voor elke level dat je stijgt allerlei leuke cosmetische aanpassingen voor je personage. Je kan je personage opsmukken met een regenboog rooksleep, een ruimtepak als kostuum, stickers, emotes, skins voor je wapens en zoveel meer! Twijfel je nog over een Battle Pass dan kan je voorlopig verder spelen. Wanneer je uiteindelijk beslist om de Battle Pass te kopen dan speel je alle items retroactief vrij tot de level dat je behaald hebt. Je hoeft dus geen beloningen mis te lopen als je Battle Pass later aankoopt.

De Fortnite Battle Pass kan je kopen met PlayStation Network tegoed t.w.v. €10. Koop een kaartje bij Game Mania en ontvang de downloadcode per direct in je mailbox!

Fortnite vs PUBG

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS en Fortnite verschillen niet qua concept maar zijn toch merkbaar anders. Wat Fortnite onderscheidt van PUBG zijn de gameplay features. Je kan vrij bouwen en de omgevingen zijn verwoestbaar. De keerzijde is dat de actie in PUBG beter aanvoelt dankzij het militair realisme. Waarom zou ik dan kiezen voor een van beide games? Naast het feit dat de ene game gratis is en de andere niet zijn de meeste verschillen op het einde van een match merkbaar. Wanneer een PUBG gevecht op zijn einde loopt, komt de speler in hachelijke situaties terecht waarbij hij vaak als open doelwit over een veld moet rennen. In Epic’s game krijg je de kans om je eigen cover, of zelfs een gevechtstoren, te maken. 

Beide games verschillen erg van elkaar qua visuele stijl en gameplay

Controverse tussen ontwikkelaars

Het is geen verrassing dat ontwikkelaar/publisher Bluehole niet tevreden is met de gratis spelmode in Fortnite. De reden is niet alleen dat PUBG geld vraagt voor een toegangsticket terwijl je Fortnite gratis kan downloaden. Waar het schoentje knelt, is de samenwerking tussen Bluehole en Epic Games. De PUBG game maakt gebruik van de Unreal Engine 4 die op zijn beurt ontwikkeld is door Epic Games. Is er dus sprake van belangenvermenging? Heeft Epic Games zijn technologie in de Unreal Engine 4 aangepast op basis van hun kennis van PUBG? We kunnen alleen maar gissen naar wat er achter de schermen gebeurt tussen de twee ontwikkelaars.

Toekomst van Battle Royale

Wij zijn van mening dat het werk van Epic Games positief is voor de games van de toekomst. De studio liet weten dat de technologie van de Battle Royale mode om met 100 spelers tegelijkertijd te spelen gratis werd toegevoegd aan de ontwikkelingstools van de Unreal Engine 4. Het is geen wonder dat we in de nabije toekomst nog verschillende varianten van de Battle Royale mode zullen zien in videospellen. Net als het “MOBA”-fenomeen zullen talloze ontwikkelaars op het idee springen.