De hooggespannen verwachtingen rondom Death Stranding

De nieuwe mysterieuze game van Hideo Kojima

Je hebt de naam het afgelopen jaar mogelijk wel eens voorbij horen komen, óf wellicht kijk je er al een flinke tijd reikhalzend naar uit: Death Stranding. De nog altijd in mysterie gehulde PlayStation 4-exclusive zou wel eens een van de grootste releases van dit jaar kunnen worden. In dit artikel lees je waarom iedereen zo gefascineerd is door de titel.

Van de geprezen bedenker van Metal Gear

Death Stranding is de nieuwe game van Hideo Kojima, de bedenker van de immens populaire Metal Gear-reeks. Kojima staat al jaren bekend als een van de meest unieke ontwikkelaars van spellen, aangezien hij zijn talent voor het maken van spannende actiegames regelmatig combineert met zijn liefde voor films.

Dat levert vaak games op die naast erg fijne gameplay ook uren aan tussenfilmpjes bevatten met goed geacteerde personages en de meest duizelingwekkende kronkels in het verhaal. Kojima heeft met Metal Gear en diens vervolgen (waaronder de Metal Gear Solid-games) niet alleen het stealthgenre uitgevonden en gedefinieerd, hij heeft ook menig hoofd van spelers doen ontploffen met zijn soms onnavolgbare verhaallijnen. Iedereen die dé bizarre twist in Metal Gear Solid 2 ten tijde van release zelf heeft meegemaakt kan dat beamen.

Er hangt veel af van Death Stranding: het is de eerste game van Hideo Kojima sinds hij in 2015 uitgever Konami verliet en zijn eigen studio Kojima Productions oprichtte. Het jaar daarop kondigde hij het exclusief voor PlayStation 4 ontwikkelde Death Stranding aan. Kojima moet dus bewijzen dat hij het nog steeds in zich heeft om een kwaliteitsproduct af te leveren, en tegelijk de bizar hoge verwachtingen rondom het spel waar zien te maken. Hij krijgt gelukkig wel hulp van een andere ontwikkelaar met een Nederlandse tintje: Guerrilla Games, de Amsterdamse studio bekend van Horizon: Zero Dawn, heeft hun Decima-engine geheel gratis aan Kojima geschonken om daar Death Stranding op te bouwen.

Death Stranding screenshot Death Stranding screenshot

Bekende acteurs en actrices

Zoals gezegd is Kojima een groot filmfanaat. Dat blijkt niet alleen uit de vele lange filmpjes in zijn games en de uitmuntend geregisseerde scènes, maar ook bijvoorbeeld uit het feit dat hoofdpersonage Snake uit Metal Gear is gebaseerd op Snake Plissken, een personage uit de actiefilms Escape from New York en Escape from L.A.

In Death Stranding komt zijn liefde voor films meer dan ooit tot uiting. Kojima heeft namelijk een blik aan grote acteurs en actrices opengetrokken die de belangrijke rollen in de game invullen. De hoofdrol is weggelegd voor Norman Reedus, die we vooral kennen van zijn rol als Daryl Dixon in The Walking Dead. Verder zien we getalenteerde vakmensen als Mads Mikkelsen (Doctor Strange, Rogue One, Hannibal), Léa Seydoux (Inglourious Bastards, Midnight in Paris), Tommie Earl Jenkins (Go Jetters), Margaret Qualley (The Leftovers), Lindsay Wagner (The Bionic Woman) en Troy Baker (bekend van vele games, waaronder The Last of Us en Uncharted 4) terug.

Daarnaast heeft Kojima in al die jaren ook vriendschappen gesloten met diverse regisseurs. Zo werkte hij al eerder samen met Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water) aan de enge P.T.-gamedemo die door Konami weer offline werd gehaald. Del Toro heeft nu ook een rol in Death Stranding te pakken, samen met regisseur Nicolas Winding Refn, bekend van Drive en Only God Forgives. Death Stranding zit dus tjokvol met bekende gezichten die naar alle waarschijnlijkheid een sterk staaltje acteerwerk gaan vertonen.

Mysterieuze gameplay

De verwachtingen rondom Death Stranding zijn niet alleen zo hooggespannen door de grote namen die aan het project verbonden zijn. De game zelf is nog altijd in mysterie gehuld, en dat is toch wel uniek voor een spel dat op het punt staat om uit te komen. De trailers die zijn uitgekomen tonen in ieder geval bizarre taferelen. Een duistere wereld die lijkt op die van ons, maar toch anders is; talloze walvissen die op het strand liggen; Norman Reedus die een baby in een met gele vloeistof gevulde container draagt; een gigantische krater in de aarde; duistere schaduwfiguren die in de lucht hangen en nog veel meer onverklaarbare scènes.

Death Stranding screenshot

In de basis lijkt het er in ieder geval op dat we het personage Sam Porter Bridges (gespeeld door Reedus) volgen in een open wereld. Steden in de Verenigde Staten zijn na een catastrofale gebeurtenis afgezonderd, en Sam trekt langs de verschillende locaties om weer een connectie tussen de groepen mensen te creëren. Er lijkt een grote focus te liggen op het rondtrekken door prachtige natuur, terwijl Sam regelmatig met een flinke lading containers en koffers rond lijkt te sjouwen. Ook moeten spelers oppassen voor iets genaamd ‘Timefall’, een soort regen dat alles en iedereen in een rap tempo ouder maakt.

Dat klinkt vooralsnog erg vaag, maar Kojima geeft dan ook aan dat Death Stranding een nieuw genre inluidt. Hij vergelijkt het met de release van de eerste Metal Gear: toen dat spel uitkwam, werd het een actiegame genoemd, omdat het stealthgenre nog niet bestond. En rondom de geboorte van een nieuw genre hangt nu eenmaal wat verwarring. Verwarring die hopelijk wordt opgeklaard wanneer Death Stranding op 8 november exclusief voor PlayStation 4 verschijnt!

preorder

Pre-order nu!


Death Stranding Metal Pin Badges preorder

 Reserveer de game bij Game Mania en je krijgt bij release niet alleen een gratis dynamisch thema en DLC voor in de game, maar ook een festivalbandje én twee Metal Pin Badges van Death Stranding die alleen bij Game Mania verkrijgbaar zijn! Tevens is er een Special Edition te reserveren en een Fan-editie met een lamp in de vorm van PlayStation-icoontjes – zolang de voorraad strekt. Tot slot is er ook een bundel met een PlayStation 4 Pro te bestellen. Ga jij het mysterieuze Death Stranding in november zelf ervaren?

Death Stranding voor PS4 Death Stranding Special Edition voor PS4
Standaard Editie
Special Edition