Tips & Tricks om te overleven in Days Gone

Een goede voorbereiding is het halve werk

Days Gone, de nieuwste exclusieve game voor de PlayStation 4, is eindelijk hier! In deze openwereld survivalgame voelt iedere zonsopgang aan als een overwinning, want dat betekent dat je weer heelhuids door de nacht bent gekomen. In het door een infectie verscheurde Oregon is alles en iedereen er namelijk op uit om je van het leven te beroven: van de angstaanjagende zombie-achtige Freakers tot de doorgeslagen roverbendes, tot de wilde beesten die het landschap afstruinen op zoek naar een lekker hapje. Wij hebben al vele dagen voorbij zien gaan in Days Gone en hebben alvast een aantal handige beginnerstips verzameld, die je ongetwijfeld zullen helpen om de eerste dagen in deze dodelijke wereld te overleven!

Verdelg Freaker Nests en roei vijandige kampen uit

Wanneer je over de weg scheurt zal Deacon regelmatig een nabije Freaker Nest of Marauder Camp opmerken. Op dat soort momenten kun je het beste even afstappen en deze locaties uitpluizen, want met Freaker Nests in de buurt zullen er meer geïnfecteerden ronddolen en Marauders plaatsen hinderlagen om je het leven zuur te maken. Door alle Freaker Nests in een geïnfecteerd gebied uit te branden (Molotov Cocktails zijn je beste vriend) en de Marauder Camps uit te roeien, maak je het gebied een stuk veiliger. Bijkomend voordeel is dat kampen vaak waardevolle spullen bevatten én je ontgrendelt gelijk een Fast Travel-punt, bed en wapenlocker wanneer je een kamp vrijspeelt.

Schakel de speakers uit bij NERO Checkpoints

Behalve kampen en Freaker-nesten zul je tijdens het verhaal ook herhaaldelijk een zogenaamde NERO Checkpoint passeren. Dit zijn waardevolle locaties want binnen vind je een upgrade voor Deacons gezondheid, stamina of concentratievermogen en andere goodies. Eén probleem: de deuren gaan niet open zonder stroom. Voordat je de generator volpompt met brandstof en deze aanzet, loont het om eerst op de daken te klimmen en de kabels van de speakers door te snijden. Eenmaal je de basis voorziet van elektriciteit, beginnen die dingen namelijk zeer luid te blèren, wat de aandacht van nieuwsgierige Freakers trekt. Zodra je alle speakers hebt uitgeschakeld (let goed op, want soms zitten ze verstopt), kun je veilig de generator aanzetten en ongestoord de basis binnensluipen.

Houd altijd een ontsnappingsroute klaar

De wereld van Days Gone is alles behalve voorspelbaar. Overal kan een rover in hinderlaag, een Freaker Horde of een roedel wolven op je wachten. Wanneer je tussentijds stopt om een verlaten gebouw of kamp te inspecteren, zorg er dan voor dat je je motor tactisch hebt geparkeerd en deze in functionele staat is. Mocht je onverhoopt verrast worden door een horde Freakers, kun je namelijk maar beter zo snel mogelijk weer uit de voeten kunnen, want zodra ze je gezien hebben, is er niets meer wat ze kan stoppen…

Bouw vertrouwen op bij kampen voor upgrades

Tijdens Deacons reis door de Pacific Northwest kom je regelmatig vriendschappelijke kampen tegen, zoals die van Copeland en Tucker. Je doet er goed aan door je vertrouwen bij deze kampen op te bouwen, want des te beter je reputatie, des te beter het aanbod spullen en upgrades. Vertrouwen bouw je het snelst op door missies uit te voeren voor deze kampen en dierenvlees, Freaker-oren en verzamelde planten te verkopen. Upgrades voor je motor vind je in het kamp van Copeland, terwijl betere wapens via Tucker verkrijgbaar zijn, dus denk goed na welke van de twee je op dat moment belangrijker vindt voordat je je Freaker-oren gaat dumpen bij een kamp!

Houd je ogen open voor voertuigen

Zeker in het begin van de game moet je spaarzaam omgaan met de brandstof van je motor, want grotere benzinetanks zul je vrij moeten spelen. Tegelijkertijd zal ammunitie ook beperkt zijn en telt ieder schot. Merk je dat je tank leeg begint te raken en/of je je kogels op een hand kan tellen? Wees dan extra oplettend en houd je ogen open voor takelwagens en politieauto’s. In deze voertuigen ga je namelijk (respectievelijk) een jerrycan benzine en een doosje ammunitie vinden. In normale auto’s vind je vaak handige spullen zoals medicijnen of materialen voor crafting, dus het loont altijd om even de achterbak open te pulken. Let wel goed op of er geen alarm op het voertuig staat, te herkennen aan een knipperend rood lampje.

Gebruik de Hawkeyed skill

Het zijn altijd de moeilijkste beslissingen wanneer je een Skill Point hebt verkregen en je moet beslissen waar je deze aan gaat besteden. Hoewel de Hawkeyed-vaardigheid wat suf klinkt, is deze wel een aanrader. Met deze skill staan planten altijd aangeduid op de mini-map waardoor je ze veel makkelijker kunt spotten. Ze zijn namelijk niet echt opvallend tussen het gras en andere struiken, maar je hebt bijvoorbeeld wel constant cedertakjes nodig om pijlen voor je kruisboog te maken. Met deze skill zul je nooit pijlen tekort komen en de overige planten kun je weer verkopen aan kampen om Trust op te bouwen!

Plan je tochten en kom later terug als het niet lukt

Stel je hebt net een missie gehad of je hebt een infestatiezone gevonden die uitgebrand moet worden. Voordat je op je motor springt en eropuit trekt, is het waardevol om even stil te staan bij de omstandigheden. Is het daglicht of nacht? Hoe vol zit je benzinetank? Overdag zijn Freakers vaak aan het slapen in hun nest en kun je ze verrassen (of beter gezegd, verassen) met een goed gemikte Molotov, maar ’s nachts zijn ze op jacht en worden ze zelfs sterker en weerbaarder door de kou. Tegelijkertijd is het een slecht idee om op zoek te gaan naar een verstopt Freaker Nest als je tank maar halfvol zit. Je wilt namelijk niet stranden in de middle of nowhere wanneer het al begint te schemeren… Misschien is het dus slimmer om even een dutje te doen voordat je vertrekt. Tip: Je kunt op het kaartscherm (veeg naar rechts op de Touchpad) in de rechterbovenhoek zien hoe laat het is.

Met bovenstaande tips zul je al aardig uit de voeten kunnen in Days Gone! Ondanks alle gevaren, of misschien juist dankzij het constante gevaar is het een heerlijk gevoel om door de wildernis te zwerven en Oregon te ontdoen van Freaker-gespuis. Veel plezier met de game en succes met overleven! 

Days Gone
Standaard Editie

Benieuwd geworden naar de game maar weet je nog niet zeker of het iets voor jou is? Onze vriend Yves van Geekster.be heeft een nieuwe "645 video" voor jullie in elkaar gedraaid, waarin de game in 6 minuten en 45 seconden helder wordt uitgelegd!

Afbeeldingen