Days Gone werpt je in de zombie-Apocalyps

Verken op de motor een nieuwe, verrotte wereld

Zombies: ze zijn niet meer weg te denken uit onze media. Van populaire series en films tot talloze games, de ondoden zijn een van de meest populaire vijanden van dit moment. In de aankomende, exclusieve PlayStation 4-game Days Gone heten de mensenvleesetende wezens Freakers en bewegen ze een stuk sneller dan de gemiddelde schuifelende zombie, maar vergis je niet: ze zetten allemaal maar wat graag hun tanden in je.

In Days Gone wordt de VS al enkele jaren overspoeld door deze griezels. De stoere biker Deacon St. John probeert met zijn makker Boozer te overleven in de wildernis. Vanuit een relatief veilige toren verkennen ze de wereld van het spel; van de bosrijke gebergten in het noorden tot de uitgestrekte zandvlaktes en typisch Amerikaanse dorpjes richting het zuiden. Deze openwereldgame kun je qua setting dan ook gemakkelijk vergelijken met een willekeurige Assassin’s Creed of Red Dead Redemption 2, maar dan gesitueerd in de moderne tijd.

Stap maar achterop

In plaats van te paard leg je in Days Gone forse afstanden met je motor af. Je scheurt als Deacon met het grootste gemak over de vele verlaten wegen en zandpaden en stopt hier en daar om te tanken – je wil immers niet zonder benzine komen te zitten wanneer je je rap uit de voeten moet maken – of een van de vele icoontjes op de map te onderzoeken.

Je komt mensen tegen die je hulp nodig hebben, probeert gebieden die met Freakers zijn overspoeld van de wezens te bevrijden en geniet af en toe van een prachtig vergezicht terwijl de zon achter de horizon verdwijnt. Voor een zombie-Apocalyps heeft dit vrije bestaan toch een bijzonder aangename aantrekkingskracht!

Days Gone screenshot Days Gone screenshot

Kampen

Deacon en Boozer zijn echter niet de enige personen die deze gevaarlijke nieuwe wereld proberen te temmen. Verspreid over de spelwereld vind je diverse kampen met overlevenden, die vaak door sterke individuen met ieder hun eigen persoonlijkheid worden geleid. In deze kampen kun je niet alleen gevonden materialen inwisselen (zo levert het verzamelen van Freakers-oren een aardig zakcentje op), je kunt de bewoners ook helpen met allerlei klusjes en missies. Op deze manier win je langzaam het vertrouwen van de leider van zo’n kamp.

Sarah

Het uiteindelijke doel van het spel blijft vooralsnog een beetje in mysterie gehuld, maar nadat we de game een drietal uur hebben gespeeld, is wel duidelijk dat Boozer graag verder naar het noorden wil, waar het veiliger schijnt te zijn. Het tweetal moet echter goed voorbereid op reis gaan en daarom probeert Deacon in de diverse kampen in een goed boekje te komen.

Ondertussen houdt iets Deacon echter ook op zijn huidige locatie: de plek waar een helikopter is neergestort. Deacon heeft zijn vriendin Sarah in die helikopter geplaatst tijdens de eerste Freakers-uitbraak om haar zo in veiligheid te brengen, maar helaas had dat het tegenovergestelde effect. Wanneer Deacon op het spoor komt van een soortgelijke helikopter die nog altijd rondvliegt, wordt de jacht op antwoorden geopend.

Freakers

De spelwereld van Days Gone verkennen is enorm spannend, want de Freakers kunnen zomaar uit het niets opduiken en stormen vervolgens pijlsnel op je af. Dat betekent dat je het beste gebukt rond kunt sluipen wanneer je bijvoorbeeld een huis of winkel afzoekt naar ammunitie en materialen, zeker omdat die ammunitie erg schaars is. Zolang je je voorzichtig voortbeweegt, in hoog gras blijft lopen en een Freaker die je hier en daar op je pad tegenkomt stilletjes met je mes uitschakelt, blijf je controle over de situatie houden.

Days Gone screenshot Days Gone screenshot

Die controle verlies je gegarandeerd wanneer je een zogenoemde ‘Horde’ tegenkomt. Een Horde bestaat uit een gigantische kudde van Freakers dat zich als een soort golf over de spelwereld voortbeweegt. Je kunt ze overal tegenkomen, maar vooral ’s nachts laten ze van zich zien. Wanneer een Horde je aanwezigheid opmerkt, kun je je maar beter zo snel mogelijk uit de voeten maken, want alle kogels op de wereld zijn nog niet genoeg om de honderden monsters die op je afsteven tegen te houden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over diverse bendes en criminelen die gebruik proberen te maken van de situatie…

Sterke afwerking

Days Gone is ontwikkeld door Bend Studio, een ontwikkelaar van Sony zelf, en dat is aan alles te merken. Het spel komt enorm afgewerkt over, van de soepele besturing van Deacon en zijn motor tot de goed geacteerde en talrijke tussenfilmpjes die niet zouden misstaan in de Uncharted-reeks. We zijn razend benieuwd wat voor verrassingen en angstaanjagende situaties de wereld van de game nog meer voor ons in petto heeft. Laat het dus maar snel 26 april worden. Dan komt Days Gone namelijk uit, exclusief op PlayStation 4.

Bekijk onze hands-on gameplay video!

preorder

Pre-order nu!


Pre-order de game nu en ontvang bij release een DLC-pakket met de Drifter Crossbow Early Unlock, de Gas Tank Upgrade, de Nitrous Upgrade en de Shroud Upgrade! Ga je voor de Special Edition, dan krijg je naast de game ook nog eens een vette steelbook, een digitale en fysieke artbook en soundtrack en een hele zwik aan DLC om zowel Deacon als je motor zombieapocalyps-ready te maken. Als kers op de taart ontvang je ook nog een dynamisch thema om je PS4 mee uit te rusten!

Days Gone
Standaard Editie
Days Gone
Special Edition